Người Sai Tôi Đi

“Để ở với Chúa và để Chúa sai đi”

Nữ Tu Mân Côi, FMSR- Hoa Kỳ

Thầm mến ơn gọi, tôi vào dòng đi tu. Tôi sống vô tư vô lo trong ơn gọi thánh hiến giữa lòng đất mẹ. Thật bất ngờ vào năm 1967, tên tôi lọt vào danh sách chị em được sai đi làm công tác tông đồ noi miền đất xa xôi bên kia bờ đại dương, Châu Mỹ. Nước Hoa Kỳ, một quốc gia tôi được nghe mà chưa từng đặt chân đến, có ngôn ngữ tôi được học trên sách vở mà chưa một lần thực hành. Tất cả đều xa lạ đối với tôi. Nhưng tôi không tỏ ra sợ hãi mà rất nhiệt thành và hăng hái đáp tiếng xin vâng khi được lệnh truyền, vì tôi tin đó là Thiên Chúa sai tôi đi và tôi có chị em là bạn cùng đồng hành.

Chủng viện thánh Carôlô Bôrômêô là nơi chị em được mời gọi và đáp ứng công việc tông đồ đầu tiên vào năm 1967 tại thành phố Philadelphia, PA, Hoa Kỳ,. Thành phố “Huynh đệ thân thương” Philadelphia như biệt danh của nó đã được biến dạng, lớn mạnh theo dòng thời gian thì từng chị em cũng trưởng thành hơn trong đời sống tâm linh, tầm kiến thức được rộng mở khi hấp thụ nền văn hóa và văn học trong môi trường mới. Từng hồi ức thương nhớ quê Mẹ khi đặt chân đến đất khách, sự khó khăn khác biệt trong ngôn ngữ và các hoài niệm sơn hào hải vị Châu Á đã mỗi ngày được thu nhỏ lại. Bù vào đó, những kỷ niệm vui đẹp và hình ảnh mới lạ trong nơi ở mới được hình thành trong tâm khảm mỗi người tông đồ. Sự cố gắng trau dồi sinh ngữ không những bằng khối óc mà cả tay chân để đi đến một thành quả tốt đẹp là có mảnh bằng trong tay! Người tông đồ mỗi ngày kiên tâm bền chí và vững chãi hơn trên mảnh đất được sai đến .Nhưng thời thế thay đổi.  Vì nhu cầu cấp bách của việc truyền giáo nơi miền Đông-Nam Hoa Kỳ, chị em đã quyết định rời khỏi khuôn viên Chủng viện vào giữa thập niên 80.

Là một thành viên trẻ trong các chị em được sai đi làm công tác tông đồ cho đất nước mới lạ, phương xa, tôi rất nhiệt tâm và hăng hái. Tôi sốt sắng vì biết mình được Chúa sai đi, tôi nhiệt thành vì biết có Chúa ở cùng. Nhờ ở với Chúa và có Chúa ở cùng, mà các chị em và tôi đã vượt qua được những khó khăn buổi ban đầu khi đặt chân đến miền đất xa lạ. Ngôn ngữ học trên sách vở là một chuyện, nhưng khi đem vào thực hành ừên miệng lưỡi và trong thực tế cả là một vấn đề! Nhìn chị em và chính mình nỗ lực cố gắng phát âm ngoại ngữ bằng cả tay chân thì tôi thấy chúng tôi đều đang làm trò hề, trò vui cho nhau. Chị em không những phát ngôn ngoại ngữ bằng miệng lưỡi mà còn kèm theo vũ điệu tay chân nhịp nhàng. Người nghe được lời gấp đôi bởi vì được nghe và xem cảnh vui trước mắt! Nhìn các món lạ trên bàn ăn nơi quê người cũng nhiều lúc làm chị em nhớ đến củ hành, củ tỏi ở quê nhà. Nhiệt độ ấm lạnh khác thường ở nơi đất khách nhiều lần làm cho chị em trộm nhớ đến tình mẹ ấp ủ và vòng tay ấm áp của chị em nơi đất mẹ xa xôi.

Bù lại chị em được sự chào đón nồng nhiệt và đôi tay rộng mở của những người bạn mới. Tháng ngày trôi qua, hồng ân Chúa nâng đỡ, chị em và tôi đã ổn định cuộc sống công tác tông đồ nơi đất lạ. Người đi làm, kẻ đi học, ai nấy đều bận bịu với công tác được trao. Và tận sâu trong mỗi tâm hồn, tôi tin chắc từng chị em đều đặt vững niềm tin và nương tựa nơi Thiên Chúa cùng hỗ trợ lẫn nhau đồng hành.

Chúa luôn đáp ứng mọi nhu cầu cho người tông đồ; và khi thời cơ thuận tiện chín mùi, kế hoạch Ngài lại được tỏ bày. Nhờ sự quan phòng của Thiên Chúa mà chị em đã sớm làm quen với nếp sống và văn hóa của đất nước tự do Châu Mỹ. Chị em hấp thụ đầy đủ kiến thức căn bản nghề nghiệp của người tông đồ để một lần nữa sẵn sàng ra đi phục vụ. Rời khỏi tổ ấm, từng đôi chim tung cánh bay xuôi miền Nam đất Mỹ. Các chị em lại lần lượt ra đi theo lời mời gọi của Thiên Chúa để làm chứng cho Tình yêu, cho Tin Mừng Nước Trời. Đợt sóng đồng bào Việt Nam thân thương đến nước Mỹ tìm cuộc sống tự do, an bình. Họ cần sự hướng dẫn, dắt dìu và an ủi khi đặt chân lên vùng đất mới. Phải chăng Chúa đang đáp ứng người tông đồ thi thoảng hướng về quê nhà với niềm thương nhớ, bằng cách cho họ phục vụ bạn đồng hương ngay trong giây phút hiện tại? Tôi tin chắc là the! Thiên Chúa dùng đủ mọi dịp, mọi hoàn cảnh để bày tỏ tình yêu Ngài cho mọi người và mọi nơi. Đe phục vụ cho đồng bào Việt Nam vào cuối thập niên 70, hai cộng đoàn của Tinh dòng NVHB được thảnh hĩnh, cộng đoàn Các Thiên Thần, chị em làm công tác tông đồ tại Biloxi, MS, và cộng đoàn Mẹ Vô Nhiễm, chị em phục vụ tại New Orleans, LA.

Thành phố Ngọc-Lân (New Orleans, LA) một thành phố rất cá biệt cũng như cá tính của người dân sống trong đường sá, đô thị của nó. Người dân Việt định cư tại thành phố Ngọc-Lân cũng thế. Họ rất cá biệt, có một không hai trên khắp đất Mỹ!!! Người Việt tụ tập lại thành các cộng đồng nho nhỏ để sống nương tựa lẫn nhau, đồng thòi duy trì truyền thống cha ông và đức tin tôn giáo. Tổng giáo phận New Olreans có rất đông số giáo dân Việt Nam định cư; vì thế những nhu cầu tinh thần và văn hóa cần được đáp ứng. Đức cố Tổng Giám Mục Hannan rất nhiệt tình chào đón khi chị em gia nhập Tổng giáo phận New Olreans, nhận Tổng giáo phận ngài là nơi đặt nền móng cho các công tác mục vụ tông đồ. Và cũng tại Tổng giáo phận New Orleans, Tỉnh dòng Nữ Vương Hòa Bình dần dần được hình thành với những cộng đoàn phục vụ được thiết lập và 1 nhà huấn luyện tại Biloxi vào năm 1996. Tại đây, ơn gọi Mân Côi được ươm trồng chu đáo. Chị em ở với Chúa để hấp thụ tinh thần của người tông đồ hầu chuẩn bị cho những cuộc ra khơi theo lệnh truyền của Chúa khi Ngài sai đi.

Con thuyền Mân Côi tiếp tục được Thiên Chúa truyền lệnh chèo ra chỗ nước sâu. Năm 1991, hai chị em trẻ hăng hái lần đầu tiên đảm nhận công tác phục vụ cho xứ đạo người Mỹ. Tiếp đến năm 2003 nhóm chị em khác nhiệt tình lên đường trở lại vùng Châu Á truyền giáo tại đất Thái Lan.

Thành phố New Orleans nằm trong địa hạt vùng đất miền Đông Nam Hoa Kỳ và hằng năm chịu rất nhiều sự đe dọa của cơn cuồng phong bão tố kéo đến từ ngoài biển khơi. Tỉnh dòng Mân Côi sống trong miền đất này cũng bị ảnh hưởng do những trận sóng to lấp xô, đưa đẩy. Và vì thế “không như là ước mong” và “tự nguyện” mà cơ nghiệp, tài sản của các cộng đoàn đã bị hư hại trong trận bão lớn Katrina năm 2005. Chị em mỗi cộng đoàn tạm thời “sống phiêu bạt” tại các giáo phận, các tiểu bang lân cận cởi mở đón tiếp. Nhờ tình bác ái, lòng quảng đại của họ và cũng là cách Thiên Chúa an bài bù đắp, mà trong thời gian lâm thời Tỉnh dòng đã thảnh lập 3 cộng đoàn nhỏ tại mỗi giáo phận địa phương. Sau khi tu bổ nhà cửa và sửa chữa các cơ sở, chị em lại đoàn tụ về vùng đất New Orleans thân yêu. Riêng cộng đoàn Mẹ Thăm Viếng, OK vẫn còn tiếp tục phát triển công việc tông đồ cho đến ngày nay.

Như chủ đề bài hát của chị Trầm Hương mà Tổng Công Hội XXII đã chọn “Để Ở Với Chúa Và Đe Chúa Sai Đi ” mỗi chị em Mân Côi đã sống linh đạo này. Chị em Mân Côi hải ngoại theo lệnh của Chúa chèo ra chỗ nước sâu. Chị em cùng nhau ra khơi trên con thuyền Giáo Hội để thả rộng tầm lưới bắt cá trên giòng sông Châu Mỹ. Và đến nay gần nửa thế kỷ, cho dù chị em trải qua bao phen khỏ khăn thử thách, thì tầm lưới cũng đã được chị em cùng nhau vung xa. Ngày đặt chân trên đất Mỹ chị em hiện diện với con số 12 chị khấn và 5 em thỉnh tu để nhận công tác tông đồ và hiện nay Tỉnh dòng đã có được con số 65 chị khấn, 7 tập sinh, 3 thỉnh sinh và 10 đệ tử. “Ở với Chúa và để Chúa sai đi”. Làm việc của Chúa và thành quả Ngài sẽ ban tặng.

Bài mới

Chủ đề Sống tháng 03 và 04.2024 : Tính cách và nhân đức của nữ tu tông đồ Mân Côi

Là con người, chị nữ tu Mân Côi không thể tránh khỏi những yếu đuối …

210 comments

 1. best allergy pill for itching alternatives to allergy medication best cold medicine without antihistamine

 2. isotretinoin over the counter buy isotretinoin 10mg sale accutane 20mg sale

 3. amoxicillin online amoxicillin order buy amoxicillin 500mg for sale

 4. order amoxil for sale order amoxicillin online cheap amoxicillin order online

 5. brand zithromax azithromycin 500mg us buy generic zithromax 250mg

 6. azithromycin 250mg oral order azithromycin 250mg online brand azithromycin 250mg

 7. buy azithromycin 250mg azipro 500mg cheap order generic azipro

 8. order azithromycin 500mg without prescription how to get azithromycin without a prescription purchase azithromycin sale

 9. omnacortil 20mg price omnacortil over the counter omnacortil online order

 10. buy prednisolone 20mg online cheap buy generic omnacortil buy generic omnacortil 5mg

 11. buy amoxicillin for sale amoxicillin uk buy amoxicillin without prescription

 12. amoxicillin 500mg oral buy amoxicillin 250mg generic oral amoxicillin 250mg

 13. I haven?¦t checked in here for a while as I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I will add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 14. clomiphene 50mg ca purchase serophene online cheap order clomiphene 50mg without prescription

 15. buy zanaflex generic buy tizanidine online brand tizanidine

 16. rybelsus 14 mg canada buy cheap semaglutide where can i buy rybelsus

 17. deltasone tablet deltasone 40mg brand order deltasone 40mg online

 18. rybelsus 14 mg over the counter order semaglutide for sale buy semaglutide 14mg pills

 19. isotretinoin 20mg brand purchase accutane pill buy absorica online cheap

 20. cost semaglutide 14 mg buy generic rybelsus cost rybelsus 14 mg

 21. accutane 20mg usa cheap isotretinoin 20mg buy isotretinoin 10mg for sale

 22. ventolin inhalator tablet ventolin inhaler generic ventolin 2mg

 23. ventolin inhalator cost ventolin price purchase ventolin inhaler

 24. amoxil 250mg sale buy generic amoxicillin order amoxil 1000mg generic

 25. buy augmentin 625mg pill clavulanate pill clavulanate without prescription

 26. buy azithromycin generic buy azithromycin medication order azithromycin 250mg without prescription

 27. buy levothyroxine generic levoxyl without prescription levothroid for sale online

 28. order prednisolone 5mg generic order prednisolone online cheap omnacortil 40mg ca

 29. omnacortil 10mg canada omnacortil 10mg generic cheap prednisolone tablets

 30. buy serophene for sale clomiphene uk order clomid online cheap

 31. cheap neurontin pills gabapentin tablet cost neurontin 600mg

 32. serophene pills buy clomid tablets purchase serophene online

 33. buy gabapentin paypal oral neurontin 100mg buy neurontin 800mg pills

 34. buy furosemide 40mg generic buy furosemide cheap buy generic lasix

 35. order sildenafil online cheap purchase viagra pills cheap viagra online

 36. Cialis Generico Amazon
  (Moderator)
  Cialis 5 mg prezzo prezzo cialis 5 mg originale in farmacia cialis 5 mg prezzo

 37. viagra over the counter order sildenafil 100mg sildenafil pills 25mg

 38. buy furosemide generic order lasix 100mg buy lasix 40mg for sale

 39. buy doxycycline cheap purchase doxycycline sale order acticlate without prescription

 40. rybelsus 14 mg pill buy rybelsus 14 mg pill semaglutide 14 mg generic

 41. free poker online games online slot machines real money real casino slot machine games

 42. real online casino best casinos recommended you read

 43. pregabalin 150mg us purchase pregabalin generic order generic lyrica 150mg

 44. buy plaquenil 400mg for sale how to buy hydroxychloroquine order plaquenil 400mg pill

 45. buy hydroxychloroquine pills for sale plaquenil 200mg without prescription buy plaquenil pill

 46. Wow that was odd. I just wrote an very long comment but after I clicked submit my comment didn’t appear. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyways, just wanted to say wonderful blog!
  games you will find on reddit mbit casino

 47. Thanks , I have recently been searching for info approximately this subject for a long time and yours is the best I have came upon so far. But, what concerning the bottom line? Are you sure about the source?
  https://secure.squirtingvirgin.com/track/MzAxODgyLjUuMjguMjguMC4wLjAuMC4w

 48. buy triamcinolone pills for sale buy cheap aristocort oral triamcinolone 10mg

 49. tadalafil 20mg usa order generic tadalafil order cialis 20mg online cheap

 50. where to buy clarinex without a prescription order desloratadine generic desloratadine 5mg brand

 51. where to buy cenforce without a prescription cenforce price cenforce 100mg cost

 52. clarinex online clarinex 5mg pill buy clarinex online cheap

 53. cenforce 100mg usa cheap cenforce order cenforce without prescription

 54. claritin over the counter buy loratadine 10mg buy loratadine medication

 55. brand aralen 250mg aralen price cheap chloroquine

 56. buy claritin 10mg generic order loratadine 10mg pill loratadine over the counter

 57. buy chloroquine without prescription buy generic chloroquine over the counter order chloroquine 250mg online

 58. purchase dapoxetine buy cytotec generic how to buy cytotec

 59. glycomet 1000mg pills metformin 1000mg pills order glycomet online cheap

 60. dapoxetine 60mg generic priligy 90mg without prescription misoprostol 200mcg canada

 61. purchase glucophage generic glucophage 1000mg over the counter purchase glucophage without prescription

 62. order metformin 500mg pill metformin 1000mg sale metformin order

 63. order orlistat online cheap order diltiazem 180mg online cheap diltiazem 180mg oral

 64. Hey there this is kind of of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding skills so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!
  bitcoin gambling website trust dice

 65. This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I’ve shared your web site in my social networks!
  bitcoin best casino

 66. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is great blog. A great read. I’ll certainly be back.
  ricky casino bonus codes 2023

 67. Amazing things here. I am very glad to see your post. Thanks a lot and I am taking a look forward to touch you. Will you kindly drop me a mail?
  popular online casino sites

 68. It’s amazing for me to have a web site, which is valuable in favor of my know-how. thanks admin
  online united states casino

 69. order orlistat 60mg sale order orlistat 60mg generic buy diltiazem 180mg online cheap

 70. brand lipitor 10mg buy atorvastatin 10mg order atorvastatin 40mg without prescription

 71. buy lipitor 80mg without prescription lipitor 80mg uk buy lipitor without prescription

 72. generic acyclovir 800mg acyclovir 400mg uk buy zyloprim 300mg online

 73. buy norvasc pill order norvasc pill buy generic amlodipine

 74. order amlodipine pills norvasc 5mg for sale amlodipine 5mg drug

 75. order crestor for sale crestor 20mg cost ezetimibe 10mg cheap

 76. buy zestril sale purchase zestril pill purchase prinivil online cheap

 77. rosuvastatin cheap buy zetia pills order zetia 10mg without prescription

 78. omeprazole 10mg pills brand omeprazole 10mg prilosec 10mg price

 79. order prilosec 10mg generic omeprazole 10mg cost purchase prilosec online

 80. generic domperidone order domperidone pill purchase tetracycline

 81. buy generic cyclobenzaprine over the counter baclofen 10mg for sale buy ozobax

 82. lopressor 50mg pills order lopressor 100mg for sale order lopressor without prescription

 83. buy cyclobenzaprine 15mg without prescription brand flexeril ozobax pills

 84. tenormin 50mg over the counter tenormin brand tenormin cost

 85. buy ketorolac generic buy colcrys 0.5mg online order colchicine 0.5mg generic

 86. Appreciating the dedication you put into your site and detailed information you offer. It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the same outdated rehashed information. Fantastic read! I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.
  bcgame bcd

 87. Hey! I understand this is somewhat off-topic but I had to ask. Does managing a well-established website such as yours take a massive amount work? I’m completely new to running a blog however I do write in my diary on a daily basis. I’d like to start a blog so I can easily share my own experience and views online. Please let me know if you have any kind of ideas or tips for brand new aspiring blog owners. Appreciate it!
  booi cassino

 88. WOW just what I was searching for. Came here by searching for %keyword%
  cabaret club online casino espanol

 89. This is the perfect web site for anybody who really wants to find out about this topic. You realize so much its almost tough to argue with you (not that I really will need to…HaHa). You certainly put a new spin on a topic which has been discussed for many years. Wonderful stuff, just great!
  aposta ganha aviator telegram

 90. Ваш надежный партнер Пункт приема Металлолома в Алматы Наша компания предлагает высококачественные услуги по приему, сортировке и переработке металлических отходов. Мы гарантируем прозрачные условия сотрудничества, конкурентоспособные цены и оперативное обслуживание.

 91. Pretty part of content. I simply stumbled upon your site and in accession capital to say that I get in fact enjoyed account your weblog posts. Anyway I will be subscribing to your feeds or even I fulfillment you get right of entry to constantly quickly.
  stake casino streamers

 92. Good post. I learn something totally new and challenging on sites I stumbleupon every day. It’s always helpful to read through content from other authors and use something from their sites.
  hellspin online

 93. Excellent article. Keep writing such kind of info on your blog. Im really impressed by your site.
  Hi there, You’ve done a great job. I’ll definitely digg it and for my part suggest to my friends. I am sure they will be benefited from this website.
  types of sports betting

 94. my favorite writer essay essays help online assignment help

 95. ин уп официальный сайт
  скачать пин ап казино

 96. inderal generic inderal price clopidogrel for sale

 97. propranolol drug purchase inderal for sale order clopidogrel generic

 98. methotrexate 2.5mg cost buy medex pills warfarin 2mg usa

 99. purchase meloxicam generic buy celebrex 200mg brand celecoxib 200mg

 100. СТО Львів https://lviv-locations.pp.ua/: Потрібен технічний обслуговування для вашого автомобіля? Знайдіть найкращі СТО у Львові, де професійні майстри забезпечать ваш автомобіль якісним та надійним обслуговуванням.

 101. buy mobic cheap buy cheap generic celebrex purchase celecoxib for sale

 102. order metoclopramide 10mg generic maxolon without prescription cozaar 50mg uk

 103. My partner and I absolutely love your blog and find the majority of your post’s to be just what I’m looking for. Does one offer guest writers to write content for you personally? I wouldn’t mind creating a post or elaborating on many of the subjects you write related to here. Again, awesome web site!

  Кабельные муфты купить в Перми

 104. buy cheap generic maxolon brand reglan 20mg buy losartan pill

 105. order flomax 0.4mg sale celecoxib 100mg us brand celecoxib

 106. buy esomeprazole no prescription order topiramate online order topamax 200mg for sale

 107. Wow, marvelous weblog layout! How long have you been running a blog for? you made running a blog glance easy. The overall glance of your site is excellent, as well as the content material!

  ilovekino.online

 108. Hi there, You’ve done an excellent job. I will certainly digg it and personally recommend to my friends. I am confident they’ll be benefited from this website.
  https://vdeg.org.ru

 109. buy nexium order topamax pills buy topamax 200mg without prescription

 110. order ondansetron 4mg generic order aldactone 100mg sale spironolactone buy online

 111. buy sumatriptan 25mg generic levaquin 250mg usa levofloxacin for sale online

 112. order zocor 10mg pills zocor where to buy valtrex without prescription

 113. dutasteride online buy buy zantac pills ranitidine ca

 114. zocor generic cheap simvastatin valacyclovir 500mg pill

 115. purchase dutasteride pill ranitidine 150mg cost ranitidine 150mg pills

 116. In it something is. I will know, many thanks for the help in this question.
  https://qqcasino.net

 117. buy ampicillin online cheap purchase penicillin generic buy amoxicillin generic

 118. finasteride tablet buy proscar 5mg online where to buy forcan without a prescription

 119. Remarkable! Its in fact awesome post, I have got much clear idea concerning from this post.

  is csgo gambling illegal https://lifeloveliz.com/articles/the-thrilling-world-of-cs-go-gambling-websites_8.html most trusted csgo gambling sites

 120. buy propecia 5mg without prescription purchase forcan online cheap order diflucan 100mg without prescription

 121. buy acillin generic purchase monodox sale cheap amoxicillin generic

 122. gama casino регистрация
  https://stranavolos.ru/

 123. What’s up mates, its fantastic paragraph about teachingand fully defined, keep it up all the time.

  http://u-liner.biz/__media__/js/netsoltrademark.php?d=hottelecom.biz/id/

 124. order cipro 1000mg – buy trimethoprim cheap buy augmentin 1000mg pills

 125. ciprofloxacin 500mg oral – buy cephalexin for sale how to get clavulanate without a prescription

 126. order baycip sale – cipro tablet buy clavulanate pill

 127. Attractive section of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently quickly.

  https://maps.google.com.bn/url?q=https://didvirtualnumbers.com/de/

 128. Hello friends, pleasant article and nice arguments commented at this place, I am truly enjoying by these.
  textstyle.ru

 129. order flagyl pills – purchase metronidazole order zithromax 500mg generic

 130. I’m not sure exactly why but this web site is loading very slow for me. Is anyone else having this problem or is it a issue on my end? I’ll check back later on and see if the problem still exists.

  https://lpgtech.ua/atiker

 131. ciprofloxacin 500mg tablet – purchase tindamax online buy generic erythromycin for sale

 132. valtrex 1000mg tablet – order starlix 120mg generic buy acyclovir generic

 133. Наша компания предлагает полный спектр услуг по ремонту и отделке Квартир, коттеджей и домов под ключ в Алматы. Мы берем на себя все этапы работы, начиная с разработки дизайн-проекта и заканчивая финальной отделкой и установкой мебели. В нашем пакете услуг входит: Ремонт Дома под ключ в Алматы

 134. ivermectin 6 mg for sale – buy ceftin generic sumycin pill

 135. flagyl over the counter – clindamycin generic buy zithromax

 136. buy metronidazole 400mg – generic oxytetracycline 250mg azithromycin 250mg generic

 137. Standard Price for VIP- membership for 1 Week VIP Membership is 0.0014 BTC, You will do send payment to BTC address 1KEY1iKrdLQCUMFMeK4FEZXiedDris7uGd
  Discounted price may be different from 0.00075 to 0.00138 BTC, that is why follow to all announces published in our Public channel!
  crypto pump Binance

 138. I used to be able to find good info from your blog articles.

  Rybelsus

 139. order furosemide 100mg online cheap – prazosin 1mg without prescription buy captopril sale

 140. buy acillin generic penicillin canada purchase amoxicillin sale

 141. buy lasix medication – medex over the counter capoten tablet

 142. brand retrovir 300mg – avapro pills zyloprim usa

 143. pill retrovir 300mg – avapro 300mg ca purchase allopurinol pill

 144. buy metformin 500mg online cheap – how to buy cipro cost lincomycin

 145. oral seroquel 50mg – trazodone 100mg drug order eskalith online

 146. quetiapine 50mg for sale – geodon pills eskalith cost

 147. order atarax 25mg pill – buspin price buy endep cheap

 148. atarax ca – escitalopram 20mg sale buy endep no prescription

 149. order anafranil 50mg sale – order paroxetine 20mg sale sinequan 25mg over the counter

 150. amoxil where to buy – cephalexin 250mg ca buy cipro cheap

 151. purchase amoxicillin generic – how to buy amoxicillin order cipro for sale

 152. Nice read, I just passed this onto a friend who was doing some research on that. And he actually bought me lunch as I found it for him smile So let me rephrase that: Thanks for lunch!

 153. clavulanate generic – order ampicillin pills cheap ciprofloxacin

 154. cleocin 300mg cheap – acticlate online order chloramphenicol online cheap

 155. cleocin 300mg cheap – buy vantin pills buy chloromycetin pills for sale

 156. order albuterol 2mg inhaler – buy fluticasone online cheap theophylline 400 mg price

 157. ventolin drug – cost theophylline theo-24 Cr 400 mg for sale

 158. ivermectin 6 mg for sale – buy cheap doxycycline order cefaclor 250mg without prescription

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *