Home / Thư Bề Trên-TLHT / Thư Bề Trên / TÂM THƯ THÁNG 06-2020 : ĐƯỜNG LỐI CHÚA, CON THEO MÃI ĐẾN CÙNG (Tv 119, 33)

TÂM THƯ THÁNG 06-2020 : ĐƯỜNG LỐI CHÚA, CON THEO MÃI ĐẾN CÙNG (Tv 119, 33)

Kính thưa toàn thể chị em Mân Côi quý mến,

Chị em đã có trong tay cuốn Hiến Luật được Tổng Công Hội 2019 tu chính và được Đức Tổng Giám Mục Bản quyền Giuse Nguyễn Năng phê chuẩn ngày 25-12-2019. Hiến Luật là yếu tố rất quan trọng của Hội Dòng, bởi vì đây là cột trụ vững chắc cho đời sống Hội Dòng và là con đường nên thánh cụ thể của mỗi chị em Mân Côi. Hiến Luật Dòng xác định căn tính, ơn gọi, sứ vụ tông đồ của Hội Dòng và diễn tả sự giàu có thiêng liêng của truyền thống Mân Côi. Hiến Luật Dòng còn được gọi là “luật sống” hay “cuốn sách đời sống”, nghĩa là qua đó, chị em biết cách tổ chức đời sống thế nào về các lãnh vực của đời thánh hiến, cùng với quyền lợi và nghĩa vụ của mọi chị em trong Dòng, đồng thời hướng dẫn chị em đảm nhận những quyền lợi và nghĩa vụ ấy với tinh thần tự do đích thực của con cái Chúa.

Hiến Luật Dòng là nơi lưu tồn những giá trị tinh thần, bản chất và sứ vụ của Hội Dòng, nên phải được mọi chị em nhận biết, suy gẫm, cầu nguyện và thực thi trong đời sống. Vì thế, chúng ta năng đọc đi đọc lại và khát khao sống đời trọn hảo theo gương Thầy Chí Thánh Giêsu, hoàn toàn hiến thân cho Thiên Chúa và cho tha nhân, bằng đời sống đức ái hoàn hảo theo Tinh thần, Đặc sủng và Linh đạo của Hội Dòng. Khoản Giáo Luật 662 đã nhắc nhở chị em: “Các tu sĩ hãy lấy mẫu mực tối cao cho đời sống bằng việc đi theo Đức Kitô do Phúc Âm đề ra và được trình bày trong Hiến Pháp của Hội Dòng là luật tối thượng của đời sống”.

Cũng trong dịp này, chị em đón nhận cuốn Nội Quy, gồm những quy luật thực tiễn, áp dụng những điều luật nền tảng do thẩm quyền trong Hội Dòng quy định, và có thể được tùy nghi duyệt xét lại và thích ứng cho phù hợp với những đòi hỏi của nơi chốn và thời đại. Bản Nội Quy này hướng dẫn áp dụng Hiến Luật cách cụ thể. Do đó, chị em phải lấy Hiến Luật như kim chỉ nam để hướng dẫn đời tu Mân Côi, và bản Nội Quy là những quy luật thực hành cụ thể được rút ra từ những định hướng của Hiến Luật Dòng.

Đức Cha Tổ Phụ coi việc tuân giữ luật dòng là yếu tố quan trọng để chị em có thể sống đời tu cách bình an và hạnh phúc : “Giữ luật phép cho hẳn hoi thì làm cho ta được bằng an vui vẻ”. Đọc lại những lời giáo huấn của Đức Cha Tổ Phụ trong Gia Sản Dòng, chúng ta thấy được nỗi thao thức và trăn trở hàng đầu của Ngài là muốn cho chị em trở nên một nữ tu thánh thiện, và để làm một nữ tu thánh thiện thì không dễ, nhưng cũng không phải là không thể đạt được. Một trong những cách giúp người nữ tu Mân Côi nên thánh thiện là tuân giữ luật dòng cho chính chắn : “Càng giữ luật cho chín chắn thì càng nên thánh thiện”.

Đức Thánh Cha Phanxicô, trong bài giảng lễ Đức Mẹ dâng Chúa Giêsu vào Đền thánh ngày 02-02-2015, cũng là ngày Quốc tế Đời Sống Thánh Hiến, đã nói với các tu sĩ :“Xin anh chị em hãy yêu mến luật dòng thật nhiều!”. Tuy nhiên, Đức Thánh Cha nhắc nhở các tu sĩ đừng bao giờ giữ luật Dòng một cách cứng nhắc. Ngài nói trong bài chia sẻ tại nhà nguyện Thánh Marta ngày 25-10-2016 như sau : “Lề Luật không phải được lập ra để biến chúng ta thành nô lệ mà là để giải thoát chúng ta, nâng chúng ta lên địa vị làm con Thiên Chúa”. Đức Thánh Cha nhấn mạnh : “Quả là không dễ dàng chút nào để có thể bước đi trong lề luật của Thiên Chúa mà không rơi vào thái độ cứng nhắc”, và ngài khuyên : “Đừng cứng nhắc trong việc giữ luật, vì sự cứng nhắc không phải là quà tặng từ Thiên Chúa. Quà tặng của Thiên Chúa là sự hiền từ, nhân hậu, độ lượng, bao dung chứ không phải là thái độ cứng nhắc!”.

Đúng vậy, khi nói đến kỷ luật, có người cho đó là những quy tắc cứng nhắc, nặng nề, làm mất tự do, gò bó và thiếu linh hoạt, nhưng cũng có người yêu thích sự nề nếp khi cho rằng kỷ luật tu trì chính là khuôn vàng thước ngọc giúp con người rèn luyện bản thân, sống tích cực để trở nên hoàn thiện hơn. Thật ra, luật dòng chính là công trình của Chúa Thánh Thần, Vị Thầy khôn ngoan, hướng dẫn chúng ta bước đi trên đường ngay nẻo chính và trung thành thực thi thánh ý Chúa, bởi vì Thiên Chúa bày tỏ ý định của Người và mời gọi ta nên thánh ngay trong những khoản luật mà chúng ta vâng giữ.

Đời tu là một hành trình bước theo Đức Kitô. Trên hành trình này có những lúc chúng ta cảm thấy chan chứa niềm vui và hạnh phúc, nhưng cũng có những lúc phải từ bỏ chính mình với nhiều đau khổ và nước mắt; có những lúc chúng ta cảm thấy thuận ý và cũng có những lúc trái ý nghịch lòng. Nhưng điều quan trọng hơn cả là khi chúng ta phân biệt được đâu là những điều cốt yếu phải cố công đạt tới và đâu là những điều tùy phụ phải hy sinh từ bỏ cho dù có phải hãm dẹp sở thích riêng mình. Khi chọn nếp sống tận hiến cho Thiên Chúa, chúng ta tự nguyện chọn lấy cho mình một lối sống, can đảm bỏ đi những gì chỉ làm thỏa mãn ý riêng để chọn lấy cuộc sống an vui trong nếp sống kỷ luật tu trì của Hội Dòng với lòng yêu mến và tự nguyện. Khi bước chân vào Hội Dòng, chúng ta bước vào hành trình từ bỏ và chấp nhận “lội ngược dòng”. Qua thái độ dứt khoát này, chúng ta thể hiện lòng yêu mến Chúa, yêu mến Hội Dòng. Thái độ này làm cho chúng ta được an vui trên con đường nên thánh như Đức Cha Tổ Phụ đã nói: “Ta phải giữ luật phép thì sự ấy làm cho ta được Chúa yêu, người chuộng, được an vui cùng được nên thánh”.

Tuy nhiên, sống theo luật không phải là sống trong sợ hãi hay sống một cách máy móc theo thói quen, cũng không phải là cố giữ những khoản luật một cách thiếu ý thức, vô hồn. Những phương cách huấn luyện đời tu theo kiểu rập khuôn, nệ luật sẽ không có được những nữ tu trưởng thành và lý tưởng. Chúa muốn chúng ta chu toàn lề luật, nhưng phải thể hiện được sự tự do nội tâm đích thực, nghĩa là giữ luật vì yêu mến thánh ý Chúa, vì hiểu biết được lợi ích của lề luật và tự nguyện tuân giữ trong tinh thần tự do, chấp nhận hy sinh một cách vui vẻ chứ không dừng lại ở thói quen, hoặc vì cưỡng ép, hoặc vì không thể làm gì khác được. Hiến luật 29 dạy rằng : “Kỷ luật Dòng là phương thế giúp chị em trung thành với đoàn sủng, củng cố nếp sống cộng đoàn và bảo vệ đời thánh hiến của chị em. Chị em tự nguyện sống theo kỷ luật, chấp nhận những hy sinh từ bỏ với niềm vui và tự do nội tâm, như một cách thức biểu lộ tình yêu đối với Chúa, và như một hành trình cứu độ theo Linh đạo Dòng”. Như vậy, cấp độ lòng yêu mến Chúa của chúng ta được thể hiện trong việc chúng ta tuân giữ luật dòng như thế nào.

Khi vâng giữ luật dòng vì lòng yêu mến, chúng ta biểu lộ tâm tình con thảo với Thiên Chúa là Đấng muốn chúng ta được trở nên hoàn thiện như Người, và chúng ta cũng muốn diễn đạt lòng yêu mến Chúa bằng chính đời sống của mình. Chắc chắn việc tuân giữ luật dòng của chúng ta không hệ tại mặt chữ, cũng không dừng lại ở hình thức bên ngoài, nhưng chúng ta muốn đạt đến chiều sâu trong tâm hồn, đó chính là tình yêu, mà tình yêu thì không phải là một việc làm vì ép buộc và tình yêu cũng không bao giờ áp đặt ai cả, nhưng tình yêu là sự tự do đích thực và là cao điểm của việc vâng giữ lề luật. Thánh Phaolô đã định nghĩa một cách đơn giản : “Yêu mến là chu toàn lề luật” (Rm 13, 16). Sống yêu thương là dấu ấn Thiên Chúa ghi khắc trong tâm hồn chúng ta. Lề luật sẽ rất nhẹ nhàng khi lề luật ấy chính là tình yêu. Với tình yêu chúng ta sẽ thấy việc giữ luật không còn khó khăn, vì tình yêu sẽ làm cho chúng ta cảm nếm sự ngọt ngào trong việc tuân giữ luật dòng.

Kính thưa toàn thể gia đình Hội Dòng thân yêu,

Trong tinh thần đức tin cùng với tâm tình biết ơn, chúng ta đón nhận cuốn Hiến Luật và Nội Quy Dòng như một hồng ân và tuân giữ với tất cả niềm vui và sự tự nguyện. Việc trung thành vâng giữ luật dòng sẽ giúp chị em biết cách làm sáng danh Chúa, đứng vững trong ơn gọi và mang lại lợi ích cho các linh hồn. Cuốn Hiến Luật và Nội Quy Dòng 2019 sẽ có hiệu lực trên toàn thể chị em từ ngày 31-05-2020, ngày lễ Chúa Thánh Thần Hiện Xuống.

Xin Chúa chúc lành cho tất cả chúng ta và làm nảy sinh sức sống mới để chúng ta có thể trung thành thực thi những điều đã quyết định. Xin Mẹ Maria Mân Côi giúp chúng ta trở nên dễ dạy trước sức linh hoạt của Chúa Thánh Thần và sống tròn đầy sự phong phú của luật dòng.

Thân mến trong Chúa Kitô và Mẹ Mân Côi

M. Rose Vũ Loan, FMSR

Bài mới

ĐTC ban hành tông huấn “Laudate Deum”, kêu gọi ứng phó với cuộc khủng hoảng khí hậu

Ngày 4/10/2023, Đức Thánh Cha đã ban hành tông huấn “Laudate Deum” – Hãy ngợi …

249 comments

 1. allergy pills prescribed by doctors strongest over the counter allergy names of prescription allergy pills

 2. allergy med comparison chart tablet for allergy on skin best allergy pills for adults

 3. heartburn treatment over the counter cheap ramipril 5mg

 4. isotretinoin 40mg cheap accutane 20mg canada order isotretinoin 40mg for sale

 5. buy amoxicillin 500mg amoxil 1000mg brand amoxil 500mg without prescription

 6. strongest non prescription sleeping pills generic provigil 200mg

 7. how to get zithromax without a prescription order azithromycin generic buy zithromax no prescription

 8. where to buy azipro without a prescription buy azipro 250mg sale buy cheap azipro

 9. azipro 250mg sale buy azipro 250mg for sale azithromycin 500mg price

 10. buy cheap generic omnacortil omnacortil 10mg price order omnacortil 10mg generic

 11. buy prednisolone no prescription prednisolone 5mg drug buy omnacortil pills for sale

 12. cheap amoxil 250mg purchase amoxil generic purchase amoxicillin generic

 13. buy ventolin inhalator sale buy generic albuterol 2mg albuterol inhalator ca

 14. buy albuterol inhalator online ventolin 4mg for sale albuterol online order

 15. oral synthroid cost levothyroxine purchase levoxyl pills

 16. buy synthroid 75mcg online cheap synthroid 150mcg for sale order synthroid 100mcg without prescription

 17. order tizanidine generic tizanidine tablet buy generic zanaflex

 18. buy clomid 50mg without prescription buy clomiphene 100mg for sale buy clomid cheap

 19. cheap tizanidine cheap tizanidine 2mg tizanidine 2mg for sale

 20. order deltasone 20mg online order prednisone 5mg pill buy prednisone 5mg online

 21. order deltasone 40mg for sale purchase deltasone generic buy deltasone 40mg sale

 22. buy semaglutide generic order rybelsus without prescription order generic rybelsus 14mg

 23. accutane cost accutane 40mg generic order isotretinoin 20mg generic

 24. cheap amoxil 250mg order amoxil 500mg pills amoxicillin 1000mg cost

 25. order azithromycin for sale purchase zithromax without prescription buy cheap azithromycin

 26. augmentin canada cost amoxiclav augmentin 1000mg cheap

 27. buy zithromax 500mg sale azithromycin order azithromycin 250mg for sale

 28. purchase augmentin generic augmentin medication amoxiclav cost

 29. buy synthroid pill levothroid us order synthroid 100mcg online cheap

 30. prednisolone 40mg brand prednisolone 20mg sale prednisolone 40mg without prescription

 31. synthroid 100mcg usa order generic levoxyl order levothroid

 32. cheap gabapentin without prescription order gabapentin 600mg generic order neurontin 100mg pill

 33. neurontin 800mg uk order neurontin 800mg sale neurontin 800mg over the counter

 34. oral clomiphene 50mg clomiphene ca order clomiphene 100mg pills

 35. buy furosemide for sale diuretic order lasix without prescription buy lasix cheap

 36. sildenafil 100mg without prescription sildenafil over counter sildenafil mail order

 37. where to buy doxycycline without a prescription vibra-tabs without prescription monodox medication

 38. viagra online buy cheap sildenafil pill buy generic viagra 100mg

 39. purchase vibra-tabs pills purchase vibra-tabs online cheap buy doxycycline online

 40. order rybelsus pill buy semaglutide no prescription order rybelsus 14 mg online

 41. best online casino for real money casino games win real money bonus poker online

 42. levitra 20mg generic how to buy vardenafil vardenafil 20mg over the counter

 43. lyrica 150mg over the counter buy pregabalin pill lyrica 150mg us

 44. brand vardenafil 20mg vardenafil ca purchase levitra online cheap

 45. purchase hydroxychloroquine pill order plaquenil 400mg for sale buy hydroxychloroquine generic

 46. buy plaquenil tablets order hydroxychloroquine pills cost hydroxychloroquine 200mg

 47. order aristocort generic buy generic triamcinolone purchase aristocort without prescription

 48. desloratadine pill order generic clarinex desloratadine online buy

 49. order tadalafil sale cialis 20 tadalafil 20mg sale

 50. buy clarinex clarinex 5mg ca order generic desloratadine

 51. brand claritin 10mg order claritin online cheap buy claritin 10mg online cheap

 52. order cenforce 50mg for sale cenforce 100mg for sale oral cenforce

 53. Aviator Spribe где играть казино
  In it something is also to me it seems it is good idea. I agree with you.
  Добро пожаловать в захватывающий мир авиаторов! Aviator – это увлекательная игра, которая позволит вам окунуться в атмосферу боевых действий на небе. Необычные графика и захватывающий сюжет сделают ваше путешествие по воздуху неповторимым.

  Погрузитесь в азартное приключение с автоматом Aviator Spribe казино играть прямо сейчас!
  Aviator игра позволит вам почувствовать себя настоящим пилотом. Вам предстоит совершить невероятные маневры, выполнять сложные задания и сражаться с противниками. Улучшайте свой самолет, чтобы быть готовым к любым ситуациям и становиться настоящим мастером.
  Основные особенности Aviator краш игры:
  1. Реалистичная графика и физика – благодаря передовой графике и реалистичной физике вы почувствуете себя настоящим пилотом.
  2. Разнообразные режимы игры и миссии – в Aviator краш игре вы сможете выбрать различные режимы игры, такие как гонки, симулятор полетов и захватывающие воздушные бои. Кроме того, каждая миссия будет предлагать свои собственные вызовы и задачи.
  3. Улучшение и модернизация самолетов – в игре доступны различные модели самолетов, которые можно покупать и улучшать. Вы сможете устанавливать новое оборудование, улучшать двигательность и мощность своего самолета, а также выбирать различные варианты окраски и декорации.
  Aviator краш игра – это возможность испытать себя в роли авиатора и преодолеть все сложности и опасности воздушного пространства. Почувствуйте настоящую свободу и адреналин в Aviator краш игре онлайн!
  Играйте в «Авиатор» в онлайн-казино Pin-Up
  Aviator краш игра онлайн предлагает увлекательную и захватывающую игровую атмосферу, где вы становитесь настоящим авиатором и сражаетесь с самыми опасными искусственными интеллектами.
  В этой игре вы должны показать свое мастерство и смекалку, чтобы преодолеть сложности многочисленных локаций и уровней. Вам предстоит собирать бонусы, уклоняться от препятствий и сражаться с врагами, используя свои навыки пилотирования и стрельбы.
  Каждый уровень игры Aviator краш имеет свою уникальную атмосферу и задачи. Будьте готовы к неожиданностям, так как вас ждут захватывающие повороты сюжета и сложные испытания. Найдите все пути к победе и станьте настоящим героем авиатором!
  Авиатор игра является прекрасным способом провести время и испытать настоящий адреналиновый разряд. Готовы ли вы стать лучшим авиатором? Не упустите свой шанс и начните играть в Aviator краш прямо сейчас!
  Aviator – играй, сражайся, побеждай!
  Aviator Pin Up (Авиатор Пин Ап ) – игра на деньги онлайн Казахстан
  Aviator игра предлагает увлекательное и захватывающее разнообразие врагов и уровней, которые не оставят равнодушными даже самых требовательных геймеров.
  Враги в Aviator краш игре онлайн представлены в самых разных формах и размерах. Здесь вы встретите группы из маленьких и быстрых врагов, а также огромных боссов с мощным вооружением. Разнообразие врагов позволяет игрокам использовать разные тактики и стратегии для победы.
  Кроме того, Aviator игра предлагает разнообразие уровней сложности. Выберите легкий уровень, чтобы насладиться игровым процессом, или вызовите себе настоящий вызов, выбрав экспертный уровень. Независимо от выбранного уровня сложности, вы получите максимум удовольствия от игры и окунетесь в захватывающий мир авиаторов.
  Играйте в Aviator и наслаждайтесь разнообразием врагов и уровней, которые позволят вам почувствовать себя настоящим авиатором.

 54. order aralen 250mg pill chloroquine for sale online generic aralen 250mg

 55. order priligy 60mg online misoprostol generic cytotec tablet

 56. purchase chloroquine without prescription buy aralen pill buy aralen 250mg online cheap

 57. order metformin for sale purchase metformin sale buy glycomet 500mg

 58. xenical 60mg pill order diltiazem pills cost diltiazem 180mg

 59. norvasc price buy norvasc 10mg buy norvasc 5mg without prescription

 60. buy acyclovir sale zovirax price allopurinol order online

 61. buy amlodipine 5mg pills amlodipine price where to buy amlodipine without a prescription

 62. lisinopril for sale online buy generic lisinopril online order lisinopril 5mg online

 63. motilium 10mg pill buy tetracycline pills tetracycline 500mg pill

 64. order omeprazole 10mg online cheap treat stomach order generic omeprazole

 65. order generic domperidone buy sumycin 500mg buy sumycin 250mg pill

 66. buy prilosec without prescription oral prilosec 20mg order prilosec for sale

 67. flexeril where to buy order generic ozobax order ozobax without prescription

 68. order generic lopressor 50mg buy lopressor 50mg order lopressor 50mg online

 69. order cyclobenzaprine without prescription buy cyclobenzaprine 15mg lioresal pill

 70. metoprolol 50mg oral lopressor 50mg tablet buy metoprolol 50mg

 71. order tenormin 50mg pill tenormin us atenolol price

 72. buy ketorolac generic cheap ketorolac order colchicine 0.5mg for sale

 73. buy tenormin online atenolol uk where can i buy atenolol

 74. methylprednisolone 8 mg without a doctor prescription depo-medrol ca buy medrol paypal

 75. depo-medrol generic medrol order online methylprednisolone 16 mg for sale

 76. term papers writing academic writing online practice essay writing online

 77. buy propranolol generic purchase plavix online cheap buy clopidogrel 75mg without prescription

 78. buy methotrexate paypal buy warfarin pills buy coumadin 5mg

 79. methotrexate over the counter coumadin over the counter order coumadin 5mg pill

 80. buy maxolon without a prescription reglan drug losartan 50mg pills

 81. esomeprazole tablet buy generic topiramate for sale buy generic topiramate over the counter

 82. buy tamsulosin 0.4mg generic buy generic celecoxib for sale purchase celebrex sale

 83. flomax 0.4mg cost buy celebrex 100mg for sale celecoxib 100mg generic

 84. oral imitrex 50mg levofloxacin 250mg ca brand levofloxacin 500mg

 85. buy generic zofran 4mg buy aldactone tablets buy aldactone 25mg generic

 86. sumatriptan medication buy levaquin pills for sale order levaquin 500mg pill

 87. zofran cheap cheap spironolactone buy generic spironolactone online

 88. avodart over the counter buy zantac 150mg online ranitidine usa

 89. buy generic dutasteride ranitidine order online how to get zantac without a prescription

 90. where can i buy ampicillin buy amoxicillin generic order amoxil pill

 91. ampicillin cheap amoxicillin buy online buy amoxicillin no prescription

 92. order propecia 5mg online cheap order fluconazole diflucan 100mg uk

 93. how to get finasteride without a prescription order forcan sale cheap fluconazole 200mg

 94. order cipro 1000mg generic – order generic ethambutol 1000mg augmentin 1000mg pills

 95. buy ciprofloxacin 500mg pill – cost keflex 500mg order augmentin 625mg online

 96. cipro 500mg usa – keflex 500mg pills order augmentin

 97. order ciprofloxacin 1000mg without prescription – keflex 500mg ca where to buy augmentin without a prescription

 98. buy generic metronidazole – clindamycin oral zithromax sale

 99. ciplox 500 mg price – buy erythromycin without a prescription buy generic erythromycin for sale

 100. buy ciprofloxacin 500 mg generic – buy chloromycetin pill cheap erythromycin 500mg

 101. flagyl 400mg brand – flagyl generic buy zithromax 250mg generic

 102. order valtrex 1000mg online cheap – buy nemazole pills order zovirax pills

 103. ivermectin australia – buy aczone for sale tetracycline 500mg oral

 104. ivermectin online pharmacy – cefuroxime for sale online tetracycline ca

 105. buy valtrex medication – order valacyclovir 500mg online order acyclovir 800mg pill

 106. flagyl 400mg usa – oxytetracycline 250mg tablet buy azithromycin 250mg pills

 107. ampicillin without prescription purchase penicillin pills order amoxicillin generic

 108. buy ampicillin online buy acillin no prescription buy amoxicillin tablets

 109. buy metronidazole 400mg online cheap – buy azithromycin 250mg generic azithromycin oral

 110. order generic furosemide – purchase warfarin pill order capoten 25mg generic

 111. buy lasix pills for sale – coumadin brand capoten cost

 112. purchase glucophage – purchase lamivudine pill generic lincomycin 500mg

 113. buy metformin without prescription – buy metformin 500mg buy lincocin 500mg pill

 114. order zidovudine 300 mg sale – epivir 100mg pills zyloprim brand

 115. retrovir 300 mg uk – order allopurinol 100mg online cheap order allopurinol 100mg online cheap

 116. order generic clozaril 100mg – buy tritace for sale purchase pepcid without prescription

 117. brand quetiapine 50mg – effexor brand how to buy eskalith

 118. anafranil 25mg drug – sinequan 25mg pills order doxepin online cheap

 119. anafranil 50mg pill – mirtazapine 15mg canada doxepin 25mg drug

 120. purchase atarax online cheap – buspar sale endep uk

 121. hydroxyzine 25mg for sale – generic nortriptyline 25 mg amitriptyline for sale

 122. order augmentin 1000mg pill – order ampicillin sale ciprofloxacin online order

 123. clavulanate without prescription – order augmentin cipro 1000mg sale

 124. amoxil online order – purchase amoxicillin online ciprofloxacin 1000mg drug

 125. buy generic amoxicillin – order cefuroxime for sale ciprofloxacin ca

 126. I always was interested in this topic and still am, appreciate it for posting.

 127. zithromax drug – buy cheap ciplox order ciplox 500mg generic

 128. What Is FitSpresso? As you may know, FitSpresso is a natural weight loss supplement that comes in capsule form.

 129. purchase cleocin generic – brand cefpodoxime buy chloramphenicol medication

 130. stromectol pills canada – doxycycline order online cefaclor order

 131. buy stromectol – buy aczone without prescription order cefaclor 500mg sale

 132. albuterol sale – buy cheap seroflo theophylline pill

 133. buy albuterol online cheap – buy generic promethazine order generic theophylline 400mg

 134. A person essentially help to make seriously posts I would state. This is the first time I frequented your web page and thus far? I surprised with the research you made to make this particular publish extraordinary. Fantastic job!

 135. buy medrol medication – buy loratadine 10mg astelin 10ml us

 136. buy desloratadine pill – zaditor 1mg cost buy ventolin 2mg sale

 137. methylprednisolone without a doctor prescription – order azelastine 10ml sale azelastine 10ml sprayers

 138. desloratadine order online – desloratadine ca ventolin 2mg generic

 139. I have been exploring for a bit for any high quality articles or weblog posts in this kind of house . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this web site. Reading this info So i¦m glad to exhibit that I have an incredibly good uncanny feeling I found out just what I needed. I most certainly will make sure to don¦t put out of your mind this website and provides it a look regularly.

 140. I think this is one of the most significant information for me. And i’m glad reading your article. But want to remark on some general things, The website style is perfect, the articles is really great : D. Good job, cheers

 141. order generic micronase – buy glyburide sale forxiga medication

 142. micronase online buy – glucotrol oral dapagliflozin 10mg for sale

 143. buy glycomet 1000mg pills – cheap sitagliptin 100 mg acarbose 25mg uk

 144. I have been exploring for a little bit for any high quality articles or weblog posts on this kind of area . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this website. Reading this information So i?¦m glad to convey that I’ve a very just right uncanny feeling I found out exactly what I needed. I such a lot indisputably will make certain to do not disregard this website and provides it a glance on a continuing basis.

 145. buy generic repaglinide over the counter – order empagliflozin 10mg for sale buy empagliflozin without a prescription

 146. buy generic repaglinide – buy empagliflozin buy empagliflozin cheap

 147. What Is Sugar Defender? Sugar Defender Drops is a powerful friend for people who want to control their blood sugar levels

 148. terbinafine 250mg drug – griseofulvin online how to get griseofulvin without a prescription

 149. semaglutide 14mg cheap – buy desmopressin generic DDAVP over the counter

 150. buy semaglutide 14mg pill – buy generic rybelsus desmopressin for sale

 151. purchase lamisil pills – cheap lamisil buy generic griseofulvin over the counter

 152. I’ve recently started a site, the information you offer on this web site has helped me greatly. Thank you for all of your time & work. “The achievements of an organization are the results of the combined effort of each individual.” by Vince Lombardi.

 153. nizoral 200mg us – cheap nizoral purchase sporanox online cheap

 154. order ketoconazole 200mg sale – buy ketoconazole paypal sporanox 100mg over the counter

 155. generic famciclovir – valcivir 1000mg pills purchase valaciclovir generic

 156. buy famciclovir 500mg pills – famciclovir uk valcivir online order

 157. I like the valuable information you provide in your articles. I will bookmark your weblog and check again here frequently. I am quite sure I will learn a lot of new stuff right here! Best of luck for the next!

 158. Some really great info , Gladiolus I detected this.

 159. purchase digoxin sale – buy irbesartan paypal purchase lasix online cheap

 160. digoxin 250 mg uk – buy calan 240mg sale furosemide 40mg us

 161. I got what you mean , thanks for posting.Woh I am glad to find this website through google. “Don’t be afraid of opposition. Remember, a kite rises against not with the wind.” by Hamilton Mabie.

 162. lopressor 50mg cheap – order losartan 25mg buy nifedipine 10mg for sale

 163. metoprolol 50mg tablet – order inderal 20mg sale nifedipine 10mg canada

 164. microzide 25 mg generic – hydrochlorothiazide 25mg us zebeta 5mg generic

 165. buy generic nitroglycerin – clonidine buy online buy diovan medication

 166. you are truly a just right webmaster. The site loading velocity is amazing. It sort of feels that you are doing any unique trick. Also, The contents are masterpiece. you’ve done a great job on this topic!

 167. buy nitroglycerin – clonidine 0.1 mg cost buy valsartan generic

 168. zocor curiosity – zocor appeal lipitor because

 169. crestor count – caduet veil caduet buy tear

 170. rosuvastatin emerge – crestor pills potion caduet pills idea

 171. viagra professional online pillar – kamagra eager levitra oral jelly online north

 172. Lottery Defeater Software is a digital tool designed to assist individuals in improving their chances of winning in various lotteries.

 173. viagra professional cigarette – viagra gold comrade levitra oral jelly online hope

 174. dapoxetine truth – sildigra messenger cialis with dapoxetine dash

 175. dapoxetine upset – levitra with dapoxetine hopeful cialis with dapoxetine mistaken

 176. cenforce online together – zenegra imp brand viagra online branch

 177. brand cialis wonder – tadora match penisole admire

 178. brand cialis chatter – penisole whose penisole grippe

 179. I was looking at some of your posts on this site and I believe this site is real informative ! Keep posting.

 180. brand cialis nameless – alprostadil fro penisole equal

 181. cialis soft tabs pills daemon – cialis oral jelly online robe viagra oral jelly cry

 182. cialis soft tabs rock – cialis oral jelly pills defeat viagra oral jelly online cook

 183. cialis soft tabs online confusion – cialis soft tabs online cunning viagra oral jelly interrupt

 184. The most talked about weight loss product is finally here! FitSpresso is a powerful supplement that supports healthy weight loss the natural way. Clinically studied ingredients work synergistically to support healthy fat burning, increase metabolism and maintain long lasting weight loss. https://fitspresso-try.com/

 185. cenforce candle – tadacip pills unicorn brand viagra shriek

 186. priligy bearer – zudena champion cialis with dapoxetine loose

 187. dapoxetine handkerchief – aurogra guide cialis with dapoxetine whatever

 188. cenforce tie – tadalafil 20mg usa brand viagra pills spring

 189. acne medication refresh – acne treatment neat acne medication swirl

 190. asthma treatment off – asthma treatment rouse inhalers for asthma american

 191. asthma treatment carter – asthma treatment grant asthma medication jaw

 192. acne medication ought – acne treatment find acne medication sight

 193. prostatitis treatment health – pills for treat prostatitis high prostatitis treatment fan

 194. prostatitis medications grief – prostatitis medications soft prostatitis treatment misty

 195. uti antibiotics curse – treatment for uti swirl treatment for uti future

 196. Today, I went to the beachfront with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone!

 197. Hello! I just would like to give a huge thumbs up for the great info you have here on this post. I will be coming back to your blog for more soon.

 198. I really appreciate this post. I¦ve been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thanks again

 199. valtrex online existence – valacyclovir online downward valacyclovir online skill

 200. claritin pills abrupt – loratadine medication compare loratadine medication twin

 201. claritin harmony – loratadine food claritin pills street

 202. valacyclovir pills tide – valtrex online upstairs valtrex online betray

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *