Home / Thư Bề Trên-TLHT / Thư Bề Trên / TÂM THƯ THÁNG 05-2020 “XIN DẠY CON ĐẾM THÁNG NGÀY MÌNH SỐNG” (Tv 90, 12)

TÂM THƯ THÁNG 05-2020 “XIN DẠY CON ĐẾM THÁNG NGÀY MÌNH SỐNG” (Tv 90, 12)

Kính thưa toàn thể chị em Mân Côi quý mến,

Người ta thường nói : con người của xã hội tân tiến hôm nay là con người của công việc. Công việc như bám lấy cuộc sống con người từ sáng đến tối, nhiều lúc nó gây áp lực làm mất đi sự trầm tĩnh và lắm khi người ta không thể tìm được những giây phút nghỉ ngơi. Trong một nhịp sống sôi động và bận rộn với bao công việc như thế, người tu sĩ cũng không ở ngoài tầm ảnh hưởng của chúng. Thật ra, những bổn phận hằng ngày của một tu sĩ tương đối quân bình theo một chương trình hợp lý, nhưng cũng không thiếu những chị em thấy mình bận rộn suốt ngày : việc chung, việc riêng nối tiếp nhau, nên cũng có chị em rơi vào mệt mỏi, sức khỏe suy giảm, cuộc sống thiếu đi sự năng động và sáng tạo.

Trong cơn bão dịch covid-19 đang diễn ra trên thế giới, chúng ta thấy nếp sống như đảo ngược lại với những gì diễn ra trong đời thường. Lệnh “giãn cách xã hội” đã làm thay đổi cuộc sống của rất nhiều người. Trong tình thế bắt buộc phải ngưng mọi hoạt động, từ sinh hoạt tôn giáo cho đến các sứ vụ phải thi hành của một nữ tu, thoáng nhìn, chúng ta thấy có nhiều mất mát. Nhưng từ góc nhìn tâm linh, chúng ta lại nhận ra đây là một khoảng lặng có ý nghĩa, một cơ hội dừng chân để lắng nghe lời mời gọi buông bỏ và làm chậm lại nhịp sống thông thường để có thời gian chiêm nghiệm những giá trị đích thực của đời sống. Trước nguy cơ lây nhiễm của dịch bệnh, dù muốn hay không, chúng ta cũng phải thi hành quyết định chung của xã hội. Mặc dù phải dừng lại nhiều hoạt động trong các lãnh vực cả tinh thần lẫn vật chất, nhưng hầu như tất cả mọi người đều bằng lòng chấp nhận những thiệt thòi ấy để bảo đảm cho sự an toàn tính mạng của mình và của mọi người. Tuy nhiên, với cái nhìn đức tin, “chúng ta biết rằng : Thiên Chúa làm cho mọi sự đều sinh lợi ích cho những ai yêu mến Người” (Rm 8, 28). Thiên Chúa đang làm những điều tốt đẹp cho nhân loại, và Ngài cần chúng ta bình tâm tìm học ý nghĩa đích thực từ bên trong của những gì đang diễn ra trước mắt để nhận biết tình thương của Người.

Về phần mình, chúng ta tích cực cộng tác với kế hoạch của Chúa bằng cách dùng những “ngày nghỉ ngơi” này như một thời gian đặc biệt để phát huy mối tương quan chiều sâu với Chúa. Đức Thánh Cha Phanxicô đã nhắc nhở trong bài giảng tại nhà nguyện Thánh Marta ngày 23-03-2020 như sau: “Trong những ngày này, chúng ta cần phải cầu nguyện nhiều hơn. Chúng ta hãy cầu nguyện bằng đức tin, sự kiên trì và lòng can đảm. Chúa sẽ không làm chúng ta thất vọng. Đôi lúc chúng ta phải chờ đợi nhưng không thất vọng. Hãy cầu nguyện bằng đức tin, sự bền chí và lòng can đảm”. Vâng, chúng ta cần có những khoảng lặng riêng tư để trở “về căn nhà nội tâm” của mình, để cầu nguyện, hồi tâm và đổi mới. Trong lúc này, khi các sinh hoạt phượng tự bị giới hạn, nhưng chúng ta vẫn có thể làm được điều quan trọng nhất của một nữ tu là gặp gỡ và sống thân tình với Chúa. Chính trong mối tương quan ngày càng sâu đậm với Chúa mà chúng ta hoàn thành tốt đẹp các lãnh vực còn lại của đời sống.

Trong một số cộng đoàn, chị em đã tổ chức đời sống trong hoàn cảnh “cách ly xã hội” một cách bình tâm, nhẹ nhàng và hiệu quả. Ngoài việc phát triển đời sống thiêng liêng, chị em còn dành thời giờ cho việc bồi dưỡng tinh thần, đọc sách, học hỏi thêm kỹ năng chuyên môn hoặc bảo trì nhà cửa và những công việc mà khi bận rộn chị em không làm được. Những sinh hoạt này giúp chị em cảm nhận một cách sâu sắc hơn lời Thánh Vịnh 133,1 : “ Ngọt ngào tốt đẹp lắm thay, chị em được sống vui vầy bên nhau”. Khi có nhiều thời gian dành cho nhau, chị em có cơ hội trao ban, gặp gỡ, hiểu nhau và biết thông cảm hơn. Khi không thể thi hành sứ vụ cách trực tiếp, chị em bù lại bằng cầu nguyện, hy sinh và tích cực đáp ứng lời kêu gọi của Giáo Hội và xã hội theo khả năng của mình. Có thể nói, dù trong giới hạn nào, chúng ta cũng có thể tăng trưởng chứ không phải chịu sự mất mát hay dậm chân tại chỗ. Đây là cơ hội để cân bằng cuộc sống hơn là một sự thiếu hụt.

Chúng ta cũng biết đây chỉ là hoàn cảnh tạm thời, nhưng dù lâu hay mau, chúng ta cũng tận dụng  cách tốt nhất thời gian có được để học hỏi và truy tìm sự khôn ngoan đến từ Thiên Chúa như lời cầu nguyện của Vịnh Gia : “Lạy Chúa, xin dạy chúng con đếm tháng ngày mình sống, ngõ hầu tâm trí được khôn ngoan” (Tv 90, 12).

Đếm tháng ngày mình sống là đếm những hồng ân Chúa ban trải dài suốt cuộc sống, cho dù không bao giờ chúng ta đếm hết và cũng không cách nào kể ra cho đủ. “Con biết lấy gì tạ ơn Đức Chúa, vì mọi ơn lành Ngài đã ban cho” (Tv 115, 12). Nhưng một cách cụ thể, chúng ta có thể điểm qua những ân huệ nổi bật trong cuộc sống để tạ ơn Chúa. Tạ ơn bằng cách sống mọi giây phút đời mình và làm mọi việc, dù rất nhỏ mọn, chỉ vì lòng yêu mến Chúa. Đó là cách chúng ta làm cho “thời gian mình sống” trở thành “thời gian yêu thương”. Lúc đó, “thời gian mình sống” chính là “thời gian thánh thiện”.

Đếm tháng ngày mình sống là tận dụng hết các ân ban và khả năng mà chúng ta có trách nhiệm quản lý vào những việc tốt đẹp và hữu ích để phục vụ những người được trao phó cho chúng ta trên hành trình ơn gọi và sứ vụ. Chúa ban cuộc đời này cho chúng ta, không phải để chúng ta sống cho qua ngày hết tháng mà để trở thành những cộng sự viên phục vụ đắc lực của Thiên Chúa : “Ơn riêng Thiên Chúa ban, mỗi người trong anh em hãy dùng mà phục vụ kẻ khác. Như vậy, anh em mới là những người khéo quản lý ân huệ thiên hình vạn trạng của Thiên Chúa” (1Pr 4, 10). Do đó, không vì bất cứ lý do nào mà chúng ta từ chối phục vụ hoặc phục vụ không đến nơi đến chốn. Bởi vì, chúng ta sẽ phải trả lẽ trước Thiên Chúa về thái độ phục vụ của mình. “Thiên Chúa sẽ thưởng phạt ai nấy xứng việc họ làm” (Mt 16, 27).

Đếm tháng ngày mình sống là nhận ra những yếu đuối và giới hạn của đời mình nên không lãng phí thời gian vào những việc không mang lại ích lợi hoặc không cần thiết. Khi ý thức được sự mỏng dòn của phận người, chúng ta sẽ trân trọng từng giây phút đời mình, đồng thời biết chuẩn bị cho thời điểm mà mỗi người sẽ phải trả lời trước Thiên Chúa về những quyết định và lựa chọn của mình trong những tháng ngày đã sống. Thường xuyên điểm lại những tháng ngày mình sống, đó là truy tìm sự khôn ngoan thuộc về Thiên Chúa. Sự khôn ngoan này giúp chúng ta sống cuộc đời mình với tất cả ý nghĩa và có chiều sâu.

Kính thưa toàn thể chị em quý mến,

Đại dịch hiện nay là vấn đề toàn cầu ảnh hưởng ít nhiều đến mọi người. Chúng ta chưa biết nhân loại sẽ phải đương đầu với nó cho đến bao giờ ? Nhưng qua biến cố này, chúng ta đón nhận được nhiều bài học gương sáng về đời sống đức tin, về cung cách phục vụ và về tình người. Chúng ta cũng có thời gian dành cho việc chiêm nghiệm thánh ý Chúa và phát huy những điều tốt đẹp. Khi không phải bận tâm đến những hoạt động bên ngoài, chúng ta sẽ điều chỉnh cuộc sống theo hướng tâm linh nhiều hơn. Những ngày “ở nhà” sẽ cho chúng ta những khoảng tĩnh lặng để lắng nghe tốt hơn tiếng nói bên trong của tâm hồn. Chúng ta tận dụng thời gian này để trải nghiệm, yêu thương và xây dựng cộng đoàn. Việc này chúng ta thật khó làm được khi phải chạy theo những bận rộn của chuỗi công việc hằng ngày.

Xin Chúa ban cho chúng ta ơn phân định, “biết đếm những tháng ngày mình sống để tâm trí được khôn ngoan”. Sự khôn ngoan sẽ hướng dẫn chúng ta luôn biết lựa chọn sống theo thánh ý Chúa và lựa chọn thực hiện những gì mang lại hạnh phúc cho tha nhân.

Chúng ta bước vào Tháng Năm, là Tháng Hoa dâng kính Mẹ. Trong tình yêu mến của người con thảo, chúng ta dâng Mẹ những cách hoa âm thầm và hy sinh trong nguyện cầu. Xin Mẹ ban cho toàn thế giới được ơn chữa lành và bình an.

Thân mến trong Chúa Kitô và Mẹ Mân Côi

M. Rose Vũ Loan, FMSR

Thiên Chúa làm cho mọi sự đều sinh lợi ích cho những ai yêu mến Người”

(Rm 8,28).

Thiên Chúa làm cho mọi sự đều sinh lợi ích cho những ai yêu mến Người”

(Rm 8,28).

Thiên Chúa làm cho mọi sự đều sinh lợi ích cho những ai yêu mến Người”

(Rm 8,28).

Thiên Chúa làm cho mọi sự đều sinh lợi ích cho những ai yêu mến Người”

(Rm 8,28).

Bài mới

ĐTC ban hành tông huấn “Laudate Deum”, kêu gọi ứng phó với cuộc khủng hoảng khí hậu

Ngày 4/10/2023, Đức Thánh Cha đã ban hành tông huấn “Laudate Deum” – Hãy ngợi …

260 comments

 1. best nighttime medicine for allergies antihistamine nasal spray canada prescription allergy medication without antihistamines

 2. list of otc allergy medications best allergy pill best off counter seasonal allergy

 3. purchase absorica pill isotretinoin 10mg canada isotretinoin 20mg usa

 4. order isotretinoin 10mg online cheap buy generic isotretinoin how to buy accutane

 5. amoxicillin 1000mg oral amoxicillin 250mg over the counter buy amoxicillin 250mg for sale

 6. virtual visit online physician belsomra provigil tablet

 7. amoxicillin 250mg us purchase amoxil generic amoxicillin without prescription

 8. azithromycin order online buy azithromycin sale purchase zithromax generic

 9. buy gabapentin 800mg without prescription cheap neurontin pill

 10. azithromycin 500mg sale buy azipro 250mg generic azithromycin over the counter

 11. omnacortil 20mg cost omnacortil 40mg sale omnacortil 10mg without prescription

 12. prednisolone 5mg brand prednisolone 5mg tablet buy generic prednisolone 10mg

 13. amoxil 250mg sale amoxil ca buy amoxicillin 500mg for sale

 14. amoxil 1000mg us amoxil 500mg us buy generic amoxicillin over the counter

 15. buy generic albuterol ventolin 4mg over the counter order albuterol 2mg for sale

 16. buy synthroid for sale brand levoxyl levoxyl usa

 17. buy generic clomiphene clomid 100mg oral order clomiphene 50mg online cheap

 18. purchase clomiphene serophene over the counter order clomiphene generic

 19. tizanidine over the counter zanaflex pill tizanidine tablet

 20. order tizanidine pill tizanidine 2mg ca tizanidine order

 21. buy rybelsus 14 mg pill semaglutide pills generic semaglutide 14 mg

 22. rybelsus 14 mg usa buy cheap semaglutide cheap rybelsus 14 mg

 23. deltasone 20mg for sale prednisone 40mg drug order deltasone 40mg pills

 24. prednisone uk prednisone uk order prednisone generic

 25. semaglutide 14mg price buy rybelsus 14mg online buy rybelsus 14mg without prescription

 26. accutane generic accutane without prescription order accutane 10mg without prescription

 27. buy accutane 20mg generic cost isotretinoin 10mg accutane without prescription

 28. albuterol tablet cost albuterol inhalator order albuterol for sale

 29. buy amoxicillin 500mg online cheap cheap amoxil online buy amoxil 1000mg generic

 30. buy amoxicillin cheap amoxil 1000mg price amoxil 1000mg drug

 31. augmentin 625mg sale augmentin 375mg cost buy augmentin online

 32. buy augmentin for sale purchase amoxiclav generic buy augmentin 375mg generic

 33. purchase zithromax sale buy zithromax 250mg pill zithromax 500mg oral

 34. purchase azithromycin generic azithromycin pill zithromax 500mg for sale

 35. levoxyl usa synthroid tablet buy cheap synthroid online

 36. order omnacortil for sale omnacortil 5mg for sale buy omnacortil 10mg generic

 37. order omnacortil 20mg for sale omnacortil 20mg cost buy cheap prednisolone

 38. where can i buy clomiphene clomiphene drug clomid over the counter

 39. order neurontin 800mg generic neurontin for sale online buy neurontin 600mg generic

 40. buy neurontin pills for sale gabapentin usa neurontin 800mg pill

 41. order furosemide 100mg online buy lasix sale buy cheap furosemide

 42. buy furosemide 100mg generic order furosemide for sale buy furosemide without prescription

 43. female viagra cvs sildenafil 100mg england purchase sildenafil sale

 44. buy doxycycline tablets acticlate canada monodox over the counter

 45. how to buy doxycycline monodox uk vibra-tabs pills

 46. oral rybelsus 14 mg oral semaglutide 14 mg buy rybelsus 14mg pill

 47. generic vardenafil 20mg levitra tablet buy vardenafil 10mg online

 48. poker online for money blackjack online game blackjack online money

 49. order generic levitra 20mg buy vardenafil 20mg generic buy vardenafil 10mg pills

 50. hydroxychloroquine tablet buy generic hydroxychloroquine 400mg buy hydroxychloroquine 200mg online cheap

 51. lyrica 75mg sale cheap pregabalin 150mg order lyrica 150mg pills

 52. pregabalin for sale online lyrica for sale online buy lyrica 75mg pills

 53. hydroxychloroquine order hydroxychloroquine sale buy cheap hydroxychloroquine

 54. triamcinolone over the counter purchase aristocort generic buy aristocort cheap

 55. buy cialis tablets buy tadalafil 40mg pill cheap cialis without prescription

 56. buy desloratadine sale order clarinex online desloratadine 5mg usa

 57. buy generic clarinex for sale purchase clarinex without prescription buy generic desloratadine

 58. cost cenforce 50mg oral cenforce 50mg buy cenforce 100mg pills

 59. loratadine online order order claritin 10mg pill loratadine 10mg sale

 60. dapoxetine for sale online priligy 60mg brand buy misoprostol tablets

 61. cheap dapoxetine 60mg order misoprostol 200mcg generic buy misoprostol generic

 62. order glucophage online cheap buy metformin 500mg online buy metformin 1000mg pill

 63. order xenical 120mg for sale order diltiazem 180mg pills cheap diltiazem

 64. buy generic lipitor over the counter lipitor generic lipitor 80mg usa

 65. buy norvasc 5mg pills buy generic norvasc for sale norvasc 5mg without prescription

 66. order acyclovir for sale buy allopurinol 100mg generic buy allopurinol 100mg online cheap

 67. norvasc 5mg pill norvasc 5mg canada buy amlodipine 5mg pills

 68. purchase acyclovir pill acyclovir 400mg generic order allopurinol online

 69. buy generic zestril oral zestril 2.5mg purchase prinivil generic

 70. order rosuvastatin online cheap ezetimibe 10mg cost ezetimibe 10mg drug

 71. crestor for sale online oral zetia 10mg ezetimibe 10mg cost

 72. order lisinopril 2.5mg generic order lisinopril 5mg for sale zestril 5mg cost

 73. order generic prilosec 10mg order prilosec without prescription buy omeprazole generic

 74. buy domperidone online cheap order motilium pills buy sumycin generic

 75. metoprolol 100mg cost buy lopressor paypal order generic metoprolol 100mg

 76. cyclobenzaprine 15mg generic order cyclobenzaprine 15mg for sale baclofen 10mg canada

 77. generic metoprolol 50mg order lopressor 100mg online cheap buy lopressor 50mg pill

 78. buy atenolol 50mg generic purchase tenormin sale atenolol order online

 79. buy ketorolac without prescription toradol online order buy generic colchicine

 80. buy generic toradol 10mg toradol ca order colchicine without prescription

 81. order tenormin generic buy atenolol 100mg pills oral atenolol 50mg

 82. buy methylprednisolone sale buy methylprednisolone cheap cost depo-medrol

 83. where to buy depo-medrol without a prescription buy medrol medication buy methylprednisolone without a prescription

 84. cheap essay help affordable essays help writing a paper for college

 85. propranolol where to buy cheap clopidogrel 150mg buy plavix 150mg

 86. inderal 20mg ca inderal medication buy clopidogrel 150mg for sale

 87. buy methotrexate 2.5mg generic order coumadin generic coumadin 2mg pill

 88. order generic methotrexate methotrexate 10mg brand cheap coumadin 5mg

 89. meloxicam 15mg drug purchase mobic celecoxib 200mg pill

 90. metoclopramide 20mg brand cheap losartan 50mg order generic cozaar 50mg

 91. buy mobic 7.5mg for sale meloxicam 15mg generic buy celebrex 100mg without prescription

 92. tamsulosin tablet celebrex 100mg price buy celecoxib cheap

 93. tamsulosin drug celecoxib 200mg tablet order celecoxib 100mg generic

 94. buy generic nexium over the counter buy generic topamax 100mg topamax 200mg over the counter

 95. order esomeprazole 20mg generic purchase nexium topamax 200mg drug

 96. ondansetron 4mg for sale order zofran pill spironolactone 100mg us

 97. ondansetron 8mg tablet buy spironolactone 25mg generic cost spironolactone 100mg

 98. buy sumatriptan 25mg pill order levaquin 500mg for sale buy levofloxacin 250mg pills

 99. zocor medication buy zocor 10mg generic order valtrex for sale

 100. order zocor online cheap buy simvastatin for sale buy valacyclovir 1000mg generic

 101. buy avodart 0.5mg order dutasteride online purchase zantac online

 102. dutasteride for sale order zantac 300mg sale order zantac generic

 103. order finasteride 5mg buy diflucan 100mg generic buy generic fluconazole

 104. buy ampicillin pill penicillin pill cheap amoxicillin pill

 105. generic finasteride finpecia price buy fluconazole online cheap

 106. ciprofloxacin price – order cipro online cheap augmentin 375mg us

 107. order generic baycip – buy bactrim 480mg pills buy augmentin 625mg pills

 108. cost flagyl – buy terramycin medication order azithromycin 500mg pills

 109. order metronidazole 400mg online cheap – amoxicillin generic azithromycin 250mg uk

 110. ciplox without prescription – tinidazole 500mg sale order erythromycin pill

 111. buy ciplox 500 mg pill – trimox over the counter
  erythromycin online buy

 112. buy valtrex 1000mg – generic nateglinide 120 mg order acyclovir generic

 113. generic valacyclovir – purchase valtrex sale how to buy zovirax

 114. ivermectin 6mg tablet – how to buy ciprofloxacin tetracycline 500mg cheap

 115. ivermectin 6 mg pills for humans – sumycin 250mg over the counter purchase tetracycline online

 116. metronidazole without prescription – cheap amoxicillin for sale order zithromax 250mg online

 117. buy acillin generic order ampicillin for sale buy amoxicillin paypal

 118. buy furosemide no prescription – buy captopril pills buy capoten 25mg online cheap

 119. buy generic lasix online – buy candesartan generic capoten sale

 120. glucophage drug – cefadroxil 250mg brand buy lincomycin 500mg pill

 121. purchase retrovir online – buy metformin 500mg allopurinol pills

 122. buy retrovir without prescription – order lamivudine 100 mg zyloprim 100mg ca

 123. buy quetiapine paypal – buy quetiapine 50mg pill brand eskalith

 124. buy quetiapine 50mg pill – buy ziprasidone 40mg sale buy eskalith without a prescription

 125. hydroxyzine over the counter – order endep online buy generic endep 25mg

 126. anafranil 25mg cheap – mirtazapine 15mg pills doxepin 75mg uk

 127. buy generic clomipramine online – paroxetine 10mg pills doxepin 75mg brand

 128. buy augmentin 625mg online – septra ca order ciprofloxacin 1000mg generic

 129. I believe you have observed some very interesting points, thanks for the post.

 130. order cleocin 300mg generic – chloramphenicol for sale chloramphenicol price

 131. buy cleocin 300mg generic – chloramphenicol medication buy cheap chloramphenicol

 132. What is Alpha Tonic? Alpha Tonic stands as a natural health supplement designed to comprehensively address men’s overall well-being.

 133. buy azithromycin for sale – buy metronidazole medication ciprofloxacin ca

 134. azithromycin 250mg brand – generic tetracycline 500mg ciplox 500 mg us

 135. best allergy pills – theo-24 Cr 400 mg price buy cheap theophylline

 136. stromectol ivermectin – buy eryc 500mg online buy cefaclor 500mg capsules

 137. ivermectin 6mg otc – buy generic cefaclor cefaclor 250mg canada

 138. order ventolin generic – order seroflo online cheap order theophylline 400 mg online

 139. buy clarinex pills – beclomethasone oral buy generic ventolin over the counter

 140. buy desloratadine tablets – buy triamcinolone 10mg pill purchase albuterol online

 141. I’ll immediately take hold of your rss as I can not in finding your e-mail subscription link or newsletter service. Do you have any? Please allow me recognise in order that I could subscribe. Thanks.

 142. buy depo-medrol online cheap – fml-forte price buy azelastine online

 143. Nice blog here! Also your site loads up fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my site loaded up as fast as yours lol

 144. micronase over the counter – generic micronase forxiga 10mg us

 145. buy glyburide pills – buy glipizide 5mg generic buy cheap generic dapagliflozin

 146. order prandin – purchase empagliflozin generic order jardiance online cheap

 147. What Is Exactly ZenCortex? ZenCortex is an optimal hearing function support

 148. repaglinide price – order repaglinide 2mg generic buy generic empagliflozin 10mg

 149. brand glycomet 1000mg – buy acarbose pills acarbose 25mg over the counter

 150. order terbinafine online cheap – grifulvin v pill purchase griseofulvin online

 151. buy lamisil 250mg pill – fulvicin tablet buy griseofulvin pill

 152. buy semaglutide 14 mg generic – glucovance price order generic DDAVP

 153. oral rybelsus 14mg – cheap glucovance desmopressin over the counter

 154. buy nizoral 200 mg without prescription – nizoral 200 mg canada order sporanox 100 mg sale

 155. order nizoral 200 mg online cheap – buy cheap generic nizoral itraconazole 100mg for sale

 156. Great items from you, man. I have remember your stuff previous to and you are just too wonderful. I actually like what you’ve got here, certainly like what you’re saying and the way in which through which you say it. You make it entertaining and you still care for to keep it sensible. I can not wait to read much more from you. That is actually a wonderful site.

 157. order digoxin 250mg sale – order avapro 150mg for sale order lasix online

 158. famvir 250mg pill – acyclovir drug valcivir 500mg sale

 159. buy famciclovir without a prescription – order valaciclovir 500mg pills valaciclovir 1000mg us

 160. brand digoxin 250 mg – verapamil 240mg cost buy lasix 100mg online

 161. Hey, you used to write wonderful, but the last few posts have been kinda boring?K I miss your super writings. Past few posts are just a bit out of track! come on!

 162. hydrochlorothiazide 25 mg over the counter – buy microzide 25mg online cheap bisoprolol 10mg usa

 163. microzide online buy – order generic bisoprolol 5mg buy zebeta 10mg generic

 164. purchase metoprolol for sale – buy olmesartan medication buy nifedipine 30mg sale

 165. metoprolol buy online – telmisartan tablet buy adalat 10mg for sale

 166. nitroglycerin buy online – order clonidine 0.1mg order diovan 80mg generic

 167. buy nitroglycerin generic – combipres us buy valsartan 160mg

 168. rosuvastatin glint – crestor scatter caduet buy reflect

 169. zocor busy – fenofibrate equal order lipitor 20mg generic

 170. simvastatin drink – simvastatin breathless atorvastatin 20mg cheap

 171. buy viagra professional die – viagra professional online robe levitra oral jelly online assistant

 172. viagra professional online misery – kamagra interest levitra oral jelly online around

 173. dapoxetine bath – viagra plus anyone cialis with dapoxetine chap

 174. dapoxetine thee – udenafil rag cialis with dapoxetine run

 175. cenforce online declare – zenegra pills constant brand viagra pills pretend

 176. Hey! I could have sworn I’ve been to this website before but after checking through some of the post I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely delighted I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently!

 177. cenforce false – cenforce online bang brand viagra eastern

 178. brand cialis western – apcalis value penisole round

 179. brand cialis leave – penisole writ penisole beneath

 180. My husband and i ended up being absolutely comfortable Chris could deal with his web research via the precious recommendations he made in your web page. It is now and again perplexing to simply possibly be giving out procedures most people may have been trying to sell. Therefore we already know we now have you to give thanks to for this. Most of the explanations you’ve made, the straightforward blog menu, the friendships you assist to instill – it’s mostly fantastic, and it’s facilitating our son in addition to the family imagine that the subject matter is interesting, and that is really important. Thank you for all the pieces!

 181. I’m not sure why but this site is loading extremely slow for me. Is anyone else having this issue or is it a problem on my end? I’ll check back later on and see if the problem still exists.

 182. Howdy just wanted to give you a quick heads up. The text in your post seem to be running off the screen in Internet explorer. I’m not sure if this is a format issue or something to do with browser compatibility but I thought I’d post to let you know. The design look great though! Hope you get the problem solved soon. Kudos

 183. cialis soft tabs online already – caverta mission viagra oral jelly online coal

 184. cialis soft tabs pills scale – cialis super active world1 viagra oral jelly trade

 185. brand cialis delay – apcalis scrap penisole brain

 186. brand cialis fruit – apcalis relative penisole instinct

 187. hi!,I love your writing so so much! proportion we keep in touch extra about your post on AOL? I need a specialist on this house to unravel my problem. Maybe that is you! Taking a look ahead to see you.

 188. cialis soft tabs pills along – levitra soft online touch viagra oral jelly reluctant

 189. cialis soft tabs beard – cialis super active discover1 viagra oral jelly language

 190. The most talked about weight loss product is finally here! FitSpresso is a powerful supplement that supports healthy weight loss the natural way. Clinically studied ingredients work synergistically to support healthy fat burning, increase metabolism and maintain long lasting weight loss. https://fitspresso-try.com/

 191. I have been checking out some of your articles and i can claim clever stuff. I will surely bookmark your blog.

 192. cenforce online lawyer – cenforce iron brand viagra pills imp

 193. priligy day – aurogra work cialis with dapoxetine apply

 194. priligy guy – sildigra pretty cialis with dapoxetine amid

 195. acne treatment nevertheless – acne medication southward acne treatment shop

 196. acne medication daylight – acne medication northward acne medication menace

 197. inhalers for asthma several – asthma treatment milk asthma medication below

 198. inhalers for asthma extreme – asthma medication infinite inhalers for asthma peter

 199. treatment for uti nothing – uti treatment lump uti treatment wife

 200. I will immediately grab your rss feed as I can not find your e-mail subscription link or e-newsletter service. Do you’ve any? Kindly let me know in order that I could subscribe. Thanks.

 201. uti antibiotics apprehension – uti antibiotics prospect uti medication cage

 202. prostatitis pills iron – prostatitis pills actual pills for treat prostatitis group

 203. prostatitis treatment doctor – prostatitis medications chest pills for treat prostatitis rough

 204. Rattling excellent information can be found on blog.

 205. valacyclovir pills term – valacyclovir pills pole valtrex pills hey

 206. I enjoy your piece of work, regards for all the informative posts.

 207. Real nice pattern and fantastic written content, nothing else we need : D.

 208. claritin pills beside – claritin pills obvious loratadine medication heavy

 209. loratadine entire – loratadine program claritin pills lot

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *