Home / Thư Bề Trên-TLHT / Thư Bề Trên / Tâm thư tháng 11/2018: “Khi sống cha đã làm việc và khi chết cha vẫn còn làm việc”

Tâm thư tháng 11/2018: “Khi sống cha đã làm việc và khi chết cha vẫn còn làm việc”

TÂM THƯ THÁNG 11-2018

“KHI SỐNG CHA ĐÃ LÀM VIỆC

VÀ KHI CHẾT CHA VẪN CÒN LÀM VIỆC”

(Lời trăn trối của Đức Cha Tổ Phụ)

Theo lời kể của các chị cao niên sống cùng thời với Đức Cha Tổ Phụ, thì lời trăn trối trên đây đã được Đức Cha nói với các chị em ít ngày trước khi Ngài được Chúa gọi về. Khi ngẫm nghĩ câu nói này và nhìn lại những gì đang diễn ra trong lịch sử Hội Dòng, chúng ta thấy tính xác thực của những lời trăn trối gói ghém đầy tình yêu thương và tầm nhìn xa rộng của một người cha.

Năm nay chị em Mân Côi kỷ niệm 70 năm sinh nhật trên trời của Đức Cha Tổ Phụ. 70 năm qua rồi, nhưng nếu chúng ta nhìn lại khối gia sản tinh thần quý báu của Hội Dòng, chúng ta sẽ thấy những gì Đức Cha để lại đang thấm đẫm trong tinh thần, trong linh đạo, trong sứ vụ của Hội Dòng và đang được diễn tả bằng chính đời sống cụ thể của các chị em. Bước vào tháng 11, tháng của Đức Cha Tổ Phụ, tháng nhắc nhớ chị em tri ân một người cha không những đã sống hết mình cho Hội Dòng lúc sinh thời, mà sau khi đã qua đời, thì cuộc đời, gương sáng và sự nghiệp của Ngài còn tác động, còn thấm sâu vào đời sống chị em, làm nên căn tính Mân Côi giữa lòng Giáo Hội. Khi nhìn lại kho tàng giáo huấn của Đức Cha Tổ Phụ để lại và những gì đang làm nên đời sống tu Mân Côi, chúng ta thấu hiểu được tấm lòng yêu thương của Đức Cha ẩn chứa trong những lời trăn trối.

Như một vườn hoa trong Giáo Hội, mỗi dòng tu đều có những nét đẹp, những sắc thái khác nhau, đó chính là gia sản của Đấng Sáng Lập. Khi nói đến gia sản này, chúng ta hiểu đó là những gì có giá trị cao, được mọi người trân quý và được gọi là những bảo vật mang dấu vết của Vị Sáng Lập.  Giáo luật điều 578 đã xác định về gia sản của dòng tu như sau: “Mọi người phải trung thành duy trì chủ tâm và ý định của Đấng Sáng Lập liên quan đến bản chất, mục đích, tinh thần và đặc tính của mỗi Hội Dòng cũng như liên quan đến những truyền thống lành mạnh của Hội Dòng. Tất cả những điều ấy tạo thành gia sản của Hội Dòng”. Như vậy, Giáo Hội đã thận trọng ghi vào bộ luật của mình một khoản luật nhằm bảo vệ gia sản dòng tu, đòi hỏi mọi người phải có trách nhiệm giữ gìn, vì đây không phải chỉ là gia sản riêng của mỗi Hội Dòng mà còn là gia sản chung cho cả Giáo Hội.

Đức Thánh Giáo Hoàng Gioan Phaolô II cũng đã lưu ý các Hội Dòng phải thận trọng bảo tồn gia sản riêng của Hội Dòng mình : “Vì lợi ích cho chung Giáo Hội, hết mọi gia đình tu trì phải trông coi cẩn thận tính cách đặc thù của mình”[1]. Vì thế, mọi chị em Mân Côi luôn ý thức mình được trao phó một gia tài, một công trình để bảo vệ, chăm sóc và làm cho phát triển. Hội Dòng chúng ta là một tòa nhà sống động, được làm bằng những viên đá sống động là các chị em trong Dòng. Mỗi chị em là một con người trưởng thành và có trách nhiệm về sự tiến lùi của Hội Dòng. Do đó, cách sống hiện tại của mỗi chị em đều có liên quan đến việc bảo vệ hay không bảo vệ, đều làm cho gia sản của mình phát triển hay suy giảm.

Sau Công Đồng Vaticanô II, các Hội Dòng đã cố gắng trở về với nguồn mạch của mình và tìm cách nhận ra đâu là những ý định của Đấng Sáng Lập, đâu là những đặc điểm làm nên vẻ đặc sắc của Hội Dòng. Tự sắc Ecclesiae Sanctae đã nói như sau : “Vì lợi ích của Giáo Hội, các Hội Dòng hãy cố gắng nhận biết đâu là tinh thần đích thực của nguồn gốc mình, ngõ hầu nhờ trung thành nắm giữ tinh thần đó trong những thích nghi cần phải làm, đời sống họ được thanh lọc khỏi những yếu tố xa lạ và những yếu tố đã lỗi thời” [2]. Cũng trong tinh thần này mà Hội Dòng chúng ta đã trao nhiệm vụ trước nhất cho các Công hội là phải “bảo vệ gia sản Dòng, xúc tiến việc canh tân thích nghi và phát triển Dòng” [3].

Còn gì tốt đẹp và đáng trân quý hơn việc giữ gìn và làm cho lớn mạnh hơn gia sản thiêng liêng của Hội Dòng. Gia sản này là kết tinh kinh nghiệm tâm linh của Đấng Sáng Lập và của nhiều thế hệ nối tiếp nhau. Tất cả những gì chúng ta thừa hưởng hôm nay thì chúng ta cũng có bổn phận “sống, gìn giữ, đào sâu và không ngừng phát triển” [4] với sự trung thành và lòng biết ơn, rồi đến lượt mình, chúng ta cũng có trách nhiệm chuyển trao lại cho các thế hệ kế tiếp, bởi vì Gia sản Dòng không phải là một kho tàng ghi chép trong sách vở hay chỉ là đối tượng của những người nghiên cứu, nhưng là một điều gì sống động vì nó mang phẩm tính đời sống, và phải được mọi phần tử trong Hội Dòng noi giữ và lưu truyền lại.

Gia sản Dòng Mân Côi là một báu vật tuyệt vời đang có trong tầm tay của mỗi chị em, qua đó chúng ta biết mình phải sống ra sao và phải trở nên một con người thế nào ? qua đó, chúng ta đón nhận những lời giáo huấn thâm sâu và cụ thể của một Vị Sáng Lập đầy khôn ngoan, tài năng, giầu nhân đức và có một đời sống nội tâm sâu xa ; qua đó, chúng ta nhận ra tấm lòng của một người cha đầy tình thương mến, một người thầy mẫu mực, luôn chu đáo và tận tâm trong việc dạy dỗ, luôn khao khát cho mọi con cái sống đời thánh hiến của mình cách tròn đầy, trở nên một nữ tu tốt lành, có ích cho Giáo Hội và cho mọi người ; và qua đó, chúng ta hiểu rõ hơn căn tính Mân Côi của mình, biết cách sống “tinh thần bề trong”, biết làm mọi việc với “một ý ngay lành, chỉ vì lòng yêu mến Chúa mà thôi”, biết “yêu thương nhau, sống đoàn kết với nhau như chị em ruột thịt trong một gia đình”, và luôn hăng say dấn thân “đem ơn cứu độ đến cho mọi người”.

Kính thưa quý Bề trên và toàn thể chị em quý mến,

Đức Cha Tổ Phụ đã rời xa chúng ta 70 năm rồi và ngài sẽ chẳng bao giờ trở lại với thân xác ngày xưa ấy để sống lại những gì Ngài đã từng cưu mang, dạy dỗ. Nhưng đối với chúng ta, khi kỷ niệm ngày Ngài về với Chúa, chúng ta xác tín vào tinh thần của Ngài vẫn còn mãi tồn tại nơi cuộc sống chúng ta hôm nay và trong tương lai. Chúng ta cảm tạ Chúa, biết ơn Mẹ Mân Côi đã ban cho chúng ta một Đấng Sáng Lập thật tuyệt vời, Ngài đã “hết lòng nhẫn nhục và tận tâm giáo huấn” để chúng ta được sinh ra và lớn lên. Nguyện hương hồn của Đức Cha trên thiên đàng nhìn đến chúng ta và cầu nguyện cho chúng ta được sống theo tinh thần Đức Cha đã để lại. Xin cho chúng ta biết sống trọn vẹn mối tình con thảo bằng cách ghi nhớ tâm nguyện của Ngài là muốn cho hết mọi chị em trở nên những nữ tu thánh thiện và luôn tìm thấy hạnh phúc khi sống trong gia đình Hội Dòng, là nơi mọi người có chung một nguồn gốc tinh thần, một lý tưởng, một nếp sống có nhau và thuộc về nhau.

Chúng ta ước mong cho mỗi chị em Mân Côi luôn biết tích cực góp phần cho sự phát triển của Hội Dòng, đồng thời biết tạo nên sự phong phú và sức sống cho nhau. Xin Thiên Chúa và Mẹ Mân Côi qua lời cầu nguyện của Đức Cha Tổ Phụ, ban cho chúng ta luôn nhiệt tâm tiến bước con đường hoàn thiện của ơn gọi Mân Côi với tất cả sự quyết tâm cao độ của mỗi người và xứng đáng làm người con tinh thần của Đức Cha Tổ Phụ.

 

Thân mến trong Chúa Kitô và Mẹ Mân Côi

Rose Vũ Loan, Fmsr

[1] Huấn từ cho các nữ tu Dòng Kín Carmelô Lisieux, ngày 2 tháng 6 năm 1980

[2] Tự sắc Ecclesiae Sanctae  II, số 16,3

[3] Xem Hiến luật Dòng số 74

[4] MR 11

Bài mới

Chủ đề Sống tháng 03 và 04.2024 : Tính cách và nhân đức của nữ tu tông đồ Mân Côi

Là con người, chị nữ tu Mân Côi không thể tránh khỏi những yếu đuối …

259 comments

 1. zyrtec canada over the counter best allergy pill for itching kirkland allergy pills toronto

 2. claritin allergy sinus 12hr costco is claritin stronger than benadryl names of prescription allergy pills

 3. drugs that cause vomiting continuesly cipro 500mg usa

 4. order accutane 10mg pills isotretinoin 20mg cost accutane order online

 5. accutane 20mg brand oral accutane buy generic accutane 20mg

 6. buy generic amoxicillin 1000mg buy amoxil 250mg sale amoxicillin 250mg for sale

 7. buy amoxicillin 1000mg for sale amoxil tablets amoxicillin uk

 8. buy zithromax 500mg pills cheap zithromax 250mg zithromax 250mg usa

 9. order neurontin 800mg without prescription buy neurontin 100mg online

 10. order azithromycin 500mg without prescription buy azipro online order azithromycin 250mg without prescription

 11. furosemide 100mg over the counter lasix 40mg drug

 12. prednisolone for sale online brand omnacortil prednisolone 40mg usa

 13. cheap prednisolone 5mg omnacortil online buy generic omnacortil online

 14. order amoxil for sale amoxil 250mg generic buy amoxil 250mg pill

 15. amoxil 250mg brand amoxil 500mg over the counter order amoxicillin 250mg generic

 16. how to get doxycycline without a prescription order monodox generic

 17. buy antihistamine pills onlin ventolin inhalator tablet order albuterol 4mg without prescription

 18. ventolin inhalator medication ventolin 4mg canada albuterol 2mg price

 19. generic synthroid 75mcg levoxyl ca buy levoxyl tablets

 20. levothyroxine for sale online buy levoxyl generic levothyroxine order online

 21. buy zanaflex pills zanaflex pills tizanidine 2mg brand

 22. brand semaglutide 14mg buy cheap rybelsus semaglutide pill

 23. tizanidine 2mg over the counter buy tizanidine no prescription order tizanidine 2mg for sale

 24. rybelsus 14mg drug semaglutide 14 mg drug oral semaglutide 14mg

 25. prednisone 40mg over the counter deltasone 40mg generic buy deltasone 20mg online cheap

 26. prednisone 40mg usa deltasone cost buy deltasone 40mg pill

 27. rybelsus price buy rybelsus 14 mg pill order semaglutide 14mg generic

 28. buy generic accutane 40mg isotretinoin 40mg cost order isotretinoin 20mg sale

 29. semaglutide over the counter buy semaglutide paypal purchase rybelsus pill

 30. order isotretinoin 10mg online cheap order isotretinoin without prescription buy accutane sale

 31. purchase albuterol without prescription purchase ventolin pills buy albuterol

 32. albuterol inhalator order online albuterol inhalator buy online albuterol pills

 33. buy amoxicillin pills cheap amoxicillin for sale amoxicillin 1000mg price

 34. order zithromax 250mg pills buy azithromycin without a prescription purchase zithromax generic

 35. oral augmentin augmentin over the counter buy augmentin 625mg for sale

 36. purchase amoxiclav online augmentin buy online augmentin drug

 37. buy omnacortil no prescription order omnacortil 10mg online buy omnacortil 20mg generic

 38. buy synthroid 75mcg generic synthroid where to buy synthroid without a prescription

 39. buy synthroid 75mcg synthroid pills synthroid 75mcg canada

 40. buy prednisolone 5mg generic prednisolone 10mg tablet buy omnacortil 40mg generic

 41. serophene drug clomid us order generic clomiphene 100mg

 42. buy generic clomiphene clomiphene for sale clomiphene order

 43. cheap neurontin pills buy gabapentin 100mg online order gabapentin pills

 44. buy furosemide 40mg buy lasix without prescription order furosemide 100mg without prescription

 45. order generic sildenafil 100mg order sildenafil 50mg for sale order sildenafil

 46. buy lasix 100mg generic furosemide online order buy lasix 100mg online

 47. buy acticlate online doxycycline 100mg sale doxycycline 200mg for sale

 48. viagra 100mg drug viagra order order sildenafil 50mg for sale

 49. order rybelsus 14mg pills rybelsus 14 mg oral brand rybelsus 14mg

 50. order doxycycline 100mg sale order doxycycline pills doxycycline 200mg pill

 51. buy semaglutide without prescription rybelsus drug purchase semaglutide for sale

 52. how to buy levitra buy generic vardenafil vardenafil buy online

 53. pregabalin 75mg generic order pregabalin buy generic pregabalin

 54. order hydroxychloroquine sale cost plaquenil buy generic hydroxychloroquine 400mg

 55. buy cheap aristocort triamcinolone cost triamcinolone order

 56. buy plaquenil 200mg pills order generic plaquenil 200mg plaquenil 400mg generic

 57. buy generic triamcinolone 10mg purchase triamcinolone online order aristocort 4mg generic

 58. order tadalafil 40mg generic brand cialis 5mg buy tadalafil 40mg online cheap

 59. order tadalafil without prescription purchase cialis pill cheap cialis pills

 60. order cenforce 100mg generic oral cenforce 50mg cenforce cost

 61. order cenforce 100mg pills order cenforce 50mg pill order cenforce 100mg for sale

 62. loratadine price loratadine pills generic loratadine 10mg

 63. priligy 30mg pills buy misoprostol 200mcg pill buy misoprostol pills for sale

 64. order chloroquine for sale aralen canada aralen where to buy

 65. purchase priligy sale order dapoxetine 30mg purchase misoprostol

 66. metformin 500mg cheap oral metformin 500mg order glucophage for sale

 67. cheap orlistat buy orlistat sale buy diltiazem 180mg without prescription

 68. glycomet cost purchase metformin online buy glycomet 1000mg generic

 69. purchase acyclovir online order allopurinol 100mg generic buy zyloprim 100mg online

 70. order atorvastatin 80mg without prescription brand atorvastatin 40mg order atorvastatin 10mg generic

 71. norvasc where to buy buy norvasc 10mg amlodipine 5mg usa

 72. order acyclovir generic order generic zovirax 400mg zyloprim 300mg pills

 73. norvasc 10mg canada amlodipine 10mg canada buy amlodipine 10mg online cheap

 74. generic rosuvastatin 10mg buy ezetimibe 10mg generic buy ezetimibe without a prescription

 75. buy lisinopril 5mg online cheap buy zestril 2.5mg for sale order lisinopril pill

 76. order crestor 10mg generic rosuvastatin 10mg ca purchase zetia sale

 77. domperidone 10mg drug buy tetracycline paypal tetracycline 500mg oral

 78. buy omeprazole 20mg sale buy omeprazole generic order prilosec 20mg online

 79. buy domperidone online sumycin usa brand tetracycline

 80. buy flexeril generic baclofen 25mg ca order lioresal pills

 81. buy metoprolol 100mg pill buy lopressor online cheap brand metoprolol 100mg

 82. order cyclobenzaprine 15mg flexeril 15mg over the counter where to buy ozobax without a prescription

 83. how to buy toradol buy ketorolac online buy colcrys tablets

 84. buy generic atenolol 100mg order tenormin 100mg sale tenormin 100mg canada

 85. purchase toradol pills toradol for sale online colchicine online

 86. buy atenolol 100mg online cheap tenormin 100mg cost tenormin 100mg price

 87. buy medrol pill buy depo-medrol for sale medrol 4mg over counter

 88. buy assignments edit letter buy custom research papers

 89. inderal 10mg canada cost clopidogrel 75mg buy clopidogrel 150mg online

 90. methotrexate 2.5mg oral oral methotrexate 5mg coumadin over the counter

 91. purchase meloxicam buy mobic 15mg pill buy generic celecoxib over the counter

 92. meloxicam 15mg uk meloxicam where to buy celebrex 100mg over the counter

 93. buy reglan without prescription cozaar for sale cozaar 50mg sale

 94. tamsulosin 0.2mg pills buy celebrex 200mg pill celebrex 100mg generic

 95. purchase flomax without prescription purchase tamsulosin online cheap where can i buy celebrex

 96. order esomeprazole 20mg pill topamax 100mg brand buy generic topamax 200mg

 97. purchase imitrex levaquin 500mg pill levaquin 250mg cheap

 98. buy ondansetron cheap buy aldactone 25mg spironolactone oral

 99. buy imitrex online cheap buy sumatriptan generic levaquin 500mg us

 100. buy avodart online purchase ranitidine online cheap order generic ranitidine 150mg

 101. oral simvastatin cost zocor buy valtrex generic

 102. buy cheap dutasteride avodart over the counter buy generic zantac 300mg

 103. buy proscar generic buy fluconazole 100mg generic fluconazole 200mg without prescription

 104. buy cheap finasteride forcan online buy buy forcan generic

 105. cipro 1000mg pills – buy myambutol 1000mg sale augmentin 1000mg sale

 106. generic ciprofloxacin 500mg – buy keflex 500mg pills augmentin 1000mg for sale

 107. order ciprofloxacin 500mg generic – cephalexin 125mg cheap order amoxiclav online cheap

 108. order generic ciplox 500 mg – ciprofloxacin 500 mg brand generic erythromycin

 109. purchase flagyl generic – metronidazole 400mg us azithromycin online buy

 110. buy generic ciplox 500mg – buy trimox without prescription
  erythromycin buy online

 111. flagyl 400mg cheap – cleocin 150mg drug zithromax 500mg ca

 112. ivermectin 12 mg stromectol – buy co-amoxiclav sale brand sumycin

 113. oral valacyclovir 1000mg – nemasole sale oral acyclovir 400mg

 114. ivermectin 3 mg without prescription – buy tetracycline 500mg without prescription cheap tetracycline 250mg

 115. buy valacyclovir 500mg for sale – nemasole tablet acyclovir 400mg ca

 116. order flagyl 200mg – buy metronidazole 200mg online purchase zithromax sale

 117. buy ampicillin pills for sale buy amoxicillin tablets amoxicillin over the counter

 118. order generic furosemide – candesartan online order capoten 25 mg over the counter

 119. metformin 1000mg generic – cheap sulfamethoxazole buy lincomycin generic

 120. buy glucophage 500mg online cheap – bactrim 960mg pill order lincocin pills

 121. buy pill retrovir – allopurinol 100mg sale

 122. buy zidovudine paypal – allopurinol 300mg cost

 123. clozapine for sale online – famotidine 20mg uk pepcid online order

 124. seroquel 100mg uk – cheap ziprasidone eskalith for sale online

 125. buy cheap generic clomipramine – cost paxil buy sinequan 25mg online

 126. order quetiapine sale – brand luvox 100mg purchase eskalith online cheap

 127. generic clomipramine – buy aripiprazole 20mg generic sinequan 25mg tablet

 128. hydroxyzine over the counter – amitriptyline price buy endep without prescription

 129. clavulanate for sale – ampicillin brand buy ciprofloxacin 500mg generic

 130. Hi! Would you mind if I share your blog with my myspace group? There’s a lot of folks that I think would really appreciate your content. Please let me know. Cheers

 131. amoxicillin online order – buy ceftin for sale cipro online order

 132. buy cheap generic amoxil – buy erythromycin 250mg pills where can i buy ciprofloxacin

 133. purchase azithromycin online cheap – purchase floxin online buy ciprofloxacin no prescription

 134. ivermectin 6mg online – how to buy aczone buy cefaclor online

 135. ivermectin cost – aczone medication buy cefaclor 500mg generic

 136. I simply had to thank you so much once again. I am not sure the things that I would have handled in the absence of these secrets revealed by you about such a industry. It truly was the depressing difficulty in my view, however , being able to view this specialised tactic you dealt with it forced me to jump over gladness. Extremely grateful for this support and believe you comprehend what a powerful job you were carrying out educating other individuals with the aid of a blog. I know that you haven’t encountered all of us.

 137. how to get medrol without a prescription – order claritin pills astelin 10 ml over the counter

 138. I was suggested this web site by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my trouble. You are wonderful! Thanks!

 139. I was very pleased to find this web-site.I wanted to thanks for your time for this wonderful read!! I definitely enjoying every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you blog post.

 140. buy desloratadine 5mg pills – buy beclomethasone generic buy ventolin 4mg pill

 141. oral desloratadine – buy generic beclomethasone for sale ventolin 2mg without prescription

 142. purchase micronase without prescription – glucotrol uk forxiga 10mg pill

 143. glyburide ca – forxiga price forxiga 10mg tablet

 144. great points altogether, you just gained a new reader. What would you recommend in regards to your post that you made some days ago? Any positive?

 145. glucophage over the counter – order sitagliptin online cheap precose price

 146. What Is Exactly ZenCortex? ZenCortex is an optimal hearing function support

 147. order prandin 1mg generic – jardiance 25mg brand cheap jardiance 25mg

 148. Hello my loved one! I want to say that this post is awesome, great written and come with almost all significant infos. I¦d like to look more posts like this .

 149. buy prandin 2mg for sale – buy repaglinide 2mg for sale buy empagliflozin 10mg without prescription

 150. order rybelsus pills – buy semaglutide generic how to get desmopressin without a prescription

 151. terbinafine price – order generic griseofulvin buy grifulvin v generic

 152. Good post. I learn one thing more difficult on completely different blogs everyday. It is going to always be stimulating to read content material from different writers and apply somewhat something from their store. I’d prefer to make use of some with the content on my weblog whether you don’t mind. Natually I’ll offer you a link on your web blog. Thanks for sharing.

 153. order semaglutide 14 mg pills – buy generic glucovance for sale order DDAVP for sale

 154. order nizoral 200 mg for sale – order sporanox 100mg online itraconazole 100 mg for sale

 155. nizoral 200mg tablet – purchase lotrisone generic buy sporanox cheap

 156. Hi! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My weblog looks weird when browsing from my iphone 4. I’m trying to find a template or plugin that might be able to fix this issue. If you have any recommendations, please share. With thanks!

 157. order famvir 500mg generic – order famciclovir for sale valaciclovir 500mg over the counter

 158. purchase digoxin – buy dipyridamole medication order furosemide 100mg online

 159. purchase metoprolol without prescription – losartan online order nifedipine 10mg brand

 160. microzide canada – brand zebeta 10mg buy bisoprolol online

 161. buy lopressor 50mg for sale – buy inderal 20mg online cheap buy adalat 30mg generic

 162. microzide 25 mg pills – zebeta 10mg pills order zebeta 5mg for sale

 163. brand nitroglycerin – nitroglycerin online buy purchase diovan pills

 164. buy nitroglycerin medication – lozol tablet order valsartan 160mg for sale

 165. simvastatin perfect – tricor yesterday atorvastatin sun

 166. rosuvastatin pills west – zetia idle caduet buy ray

 167. crestor pills room – rosuvastatin beam caduet online press

 168. simvastatin despair – atorvastatin lead atorvastatin mouth

 169. viagra professional fist – eriacta run levitra oral jelly advise

 170. dapoxetine moody – aurogra stride cialis with dapoxetine note

 171. viagra professional gain – eriacta hair levitra oral jelly online shape

 172. Good info. Lucky me I reach on your website by accident, I bookmarked it.

 173. priligy trifle – viagra plus week cialis with dapoxetine port

 174. cenforce online lift – brand viagra queer brand viagra online dislike

 175. cenforce online conduct – kamagra pills basil brand viagra possession

 176. brand cialis carpet – zhewitra building penisole source

 177. What is Lottery Defeater Software? Lottery software is a specialized software designed to predict and facilitate individuals in winning lotteries.

 178. cialis soft tabs number – viagra oral jelly online suggestion viagra oral jelly opportunity

 179. cialis soft tabs pills insult – cialis super active peeve1 viagra oral jelly online sunset

 180. brand cialis communication – alprostadil success penisole jerk

 181. I really appreciate this post. I¦ve been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thanks again

 182. Hey this is somewhat of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

 183. I discovered your blog site on google and check a few of your early posts. Continue to keep up the very good operate. I just additional up your RSS feed to my MSN News Reader. Seeking forward to reading more from you later on!…

 184. cialis soft tabs hell – viagra super active online metal viagra oral jelly online thirteen

 185. cialis soft tabs occupy – valif pills admiration viagra oral jelly online southward

 186. I haven’t checked in here for a while since I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I will add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 187. My brother recommended I might like this web site. He was entirely right. This post truly made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this info! Thanks!

 188. Lottery Defeater is an automated, plug-and-plug lottery-winning software.

 189. priligy classroom – levitra with dapoxetine helm cialis with dapoxetine complicate

 190. cenforce online private – zenegra pills shock brand viagra online along

 191. cenforce alice – zenegra pills whoever brand viagra vault

 192. Have you ever considered about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is fundamental and everything. However think of if you added some great visuals or videos to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and videos, this site could undeniably be one of the greatest in its niche. Very good blog!

 193. priligy swallow – levitra with dapoxetine map cialis with dapoxetine stupid

 194. inhalers for asthma plate – asthma treatment decent asthma treatment haste

 195. acne treatment curl – acne medication stable acne treatment haste

 196. asthma medication view – asthma treatment pin asthma medication meat

 197. prostatitis pills major – prostatitis treatment underground pills for treat prostatitis foolish

 198. Hello there, I found your site via Google while searching for a related topic, your web site came up, it looks good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

 199. treatment for uti wife – uti treatment extent treatment for uti number

 200. treatment for uti meet – uti treatment thick uti medication contrary

 201. prostatitis pills wide – prostatitis treatment grove pills for treat prostatitis england

 202. I am impressed with this web site, very I am a big fan .

 203. Whats Happening i am new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It positively useful and it has aided me out loads. I am hoping to contribute & aid different customers like its aided me. Good job.

 204. loratadine amongst – loratadine highest claritin pills narrow

 205. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this blog. I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing abilities has inspired me to get my own blog now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.

 206. Hey! I just would like to give a huge thumbs up for the nice info you could have here on this post. I might be coming again to your blog for more soon.

 207. valtrex pills rustle – valacyclovir pills whole valtrex online grand

 208. Thank you for sharing with us, I think this website truly stands out : D.

 209. claritin pills mountain – loratadine crumble claritin pills leg

 210. valtrex street – valtrex online axe valtrex pills cloak

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *