Home / Bài Viết / Đời sống Cộng Đoàn / Đời sống cộng đoàn và những thách đố

Đời sống cộng đoàn và những thách đố

Đời Sống Cộng Đoàn Và Những Thách Đố

Tại sao đời sống cộng đoàn luôn có những thách đố? Đơn giản là vì nơi cộng đoàn, có nhiều người sống với nhau, nhưng lại khác nhau về bối cảnh, văn hoá, suy nghĩ, lối sống, quan điểm. Những khác biệt này ít nhiều cũng sẽ gây ra những xung khắc hay trục trặc. Con người tuy là loài có tương quan nhưng cũng là loài có chủ nghĩa cá nhân khá cao. Hai con vật ban đầu không biết nhau, nhưng sống chung với nhau trong chuồng một thời gian dài thì có thể thân thiết với nhau. Con người có khi ngược lại: càng sống với nhau lâu, họ càng trở nên xa lạ, không còn thân với nhau như trước. Trong cộng đoàn, không phải ai cũng hợp tính với mình, không phải ai cũng có cùng sở thích với mình, cùng quan điểm với mình. Người tu sĩ mang vào dòng tu toàn bộ con người yếu đuối của mình, chứ chẳng phải một con người nào khác thánh thiện hơn. Có những bất hoà giữa anh chị em với nhau. Cũng có những vấn đề đến từ hàng dọc: bề trên – bề dưới. Hay những xung đột về tư tưởng giữa các thế hệ… Tất cả làm nên những sắc màu khác nhau trong bức tranh cộng đoàn.

Khi sống trong cộng đoàn, mọi sự phải được đặt làm của chung. Sẽ chẳng còn gì là của mình nữa. Trên thực tế, ta có thể được sở hữu một vài vật dụng nào đó, nhưng trên tinh thần, nó là vật của cộng đoàn. Căng thẳng này không dễ giải quyết. Mọi cái đều có phép tắt của nó, muốn làm gì, có điều gì thì cũng phải xin phép bề trên. Nhận được điều gì là nhận cho cộng đoàn, hay nhận từ cộng đoàn. Nhiều người không chấp nhận được điều này, nên vẫn tìm cách giữ riêng cho mình. Họ thích nhận từ cộng đoàn, nhưng không thích nhận cho cộng đoàn. Họ có thể chia sẻ những điều tốt cho người mình thích, còn người mình không ưa thì chẳng thèm đoái hoài đến, hay tệ hơn, coi như họ không tồn tại.

Sống trong cộng đoàn, tu sĩ phải học cách sống vâng phục người khác, chịu sự sai phái của bề trên mà có khi người này chưa chắc có những quyết định phù hợp với ý mình. Tính tự ái nổi lên làm họ thấy khó chịu. Phải phục tùng một bề trên chẳng ra gì? Phải sống với người mà ngay cả nhìn mặt thôi mình cũng đã phát ngán? Sống trong một tập thể thì làm gì cũng phải ngó trước ngó sau, chứ không được tự ý tự tiện. Nếu không, sẽ bị người ta đánh giá. Có người còn mách lẻo với bề trên. Sống hiền từ thì bị chê là khù khờ. Sống vui vẻ thì bị nói là giả tạo. Sống kính trên nhường dưới thì bị nói là hai lòng. Sống khôn ngoan thì bị cho là mánh lới… Chẳng thể nào tránh được miệng lưỡi thế gian.

Trong đời sống cộng đoàn, cũng có thể xảy ra những trường hợp lệch lạc trong tính dục. Con người thì vẫn mãi là con người. Tiếng gầm thét của xác thịt vẫn còn đó trong thân xác họ. Những ai có thể đảm đương được sự khiết tịnh thì sống hạnh phúc thăng hoa. Người nào không thể thì sẽ tìm cách bù trừ bằng cách này hay cách khác. Đây là một vấn đề rất tế nhị, nhưng không ai dám chắc là nó không xảy ra. Dù sống chung với những người cùng giới tính, những lệch lạc vẫn tìm được kẻ hở để tấn công vào. Người tu sĩ phải biết cách xây dựng tương quan và gìn giữ nó ở mức độ trong sáng nhất. Dù biết là sẽ có những người mình thân thiết hơn những người khác nhưng không nên tỏ ra quá thân thiết đến mức dị thường với một ai. Tình thân ái phải được trải đều cho tất cả mọi người. Phải cố gắng sống sao để không chỉ hoàn thiện mình mà còn cảm hoá người khác nữa. Đây rõ ràng là một thách đố không dễ vượt qua.

Trong cộng đoàn, chắc chắn sẽ luôn có một hay một vài người nào đó làm ta khó chịu. Đó là người luôn tự hào cho rằng mình là người có kinh nghiệm sành sõi trong cuộc sống, biết nhiều chuyện, trải nghiệm nhiều. Rồi cũng có người chỉ thích nhắc nhở người khác mà ít khi nhìn lại bản thân mình, thích làm cho mình nổi bậc hơn những người khác. Có người chỉ muốn tương giao với bề trên và người ngoài, chẳng lo chu toàn bổn phận. Hay có ai đó chỉ biết lo giữ luật và xem luật như chuẩn mực tối cao, và lấy mình như một mẫu gương để người khác bắt chước. Ta cũng sẽ rất bực mình với những người khờ khạo, luôn có lối hành xử ngược đời, hay người chỉ phục vụ khi mình là chỗ nhất và được coi trọng hoặc người chỉ biết dòm nhó đến người khác mà không lo đào luyện mình… Và nhiều kiểu người khác nữa. Đây chính là sự phong phú của cộng đoàn và chính nó cũng làm nên sự phức tạp.

Phải làm sao để sống với những loại người ấy? Hay nói cách khác, làm sao để mình có thể dẹp tan được những bất hoà, những khác biệt với người anh chị em trong cộng đoàn với mình?

Trước hết, hãy xem xét một cách bình tâm và trong tinh thần cầu nguyện nguyên nhân của điều này: do người ta hay tại mình ích kỷ. Nếu người ta thật sự có lỗi sai và nhiều người trong cộng đoàn đồng ý như vậy, hãy cầu nguyện cho họ và giúp họ sửa sai. Nếu tại mình, phải lo mà sửa. Hãy nhớ rằng, nếu mình không chủ động xây dựng tương quan, chính là mình đang dần dần phá hoại nó. Vì thế, hãy cố gắng trong khả năng có thể, rồi Chúa sẽ bổ khuyết cho những điều mình không làm được.

Người ta sẽ thấy thế giới màu đen khi người ta đeo kính đen, sẽ thấy thế giới màu xanh khi đeo kính xanh. Vì thế, nếu mình có một cái nhìn khác về người anh chị em, mình cũng sẽ không còn thành kiến và khó chịu về họ nữa. Có một số cách giúp ta nhìn về họ với một cặp kính mới. Chẳng hạn, hãy tìm điểm nào nơi họ mà mình khâm phục, hãy nhớ lại những lần mình mang ơn họ, hãy nhớ những kỷ niệm giữa mình với họ, hãy nghĩ đến lợi ích của việc làm hoà và hậu quả của việc ghen ghét, và đặc biệt, hãy tìm cách bào chữa cho những sai lầm của họ hơn là hùa theo kết án họ, bởi vì bản thân mình cũng yếu đuối và cũng sẽ vấp ngã vào một lúc nào đó thôi. Sự tha thứ và hoà hợp mới làm chúng ta bình an, chứ không phải chia rẽ. Có nhiều khi ta không thích ai đó chỉ vì không thích, chứ cũng chẳng có lý do gì. Người ta cũng chẳng bận tâm đến việc mình có yêu hay ghét người ta không. Tất cả chỉ do mình tạo ra rồi mình tự gánh lấy mệt mỏi. Dù họ có thế nào, Chúa cũng vẫn chết cho họ, dù mình có ghét họ, Chúa vẫn yêu họ. Sự ghét bỏ của mình chẳng có tác dụng gì cả. Những ý thức này cần được đưa vào cầu nguyện. Nó sẽ giúp mình từ từ vượt qua những rào cản để sống tình cộng đoàn vượt trên những thành kiến.

Thực ra, phải sống trong một cộng đoàn phức tạp, ở một mức độ nào đó, cũng giúp kiểm tra mức độ trưởng thành của mình. Nó giúp tôi luyện sự kiên nhẫn và dạy ta biết cách ứng xử sao cho thích đáng và phù hợp. Nhân đức của ta cũng nhờ đó mà được cải thiện. Ai cũng khao khát sống trong một cộng đoàn đầy ắp yêu thương vì đó là nguồn an ủi rất lớn cho ta. Nếu phải sống với người luôn chống đối mình thì đó cũng là một cơ hội tốt giúp ta nhìn lại bản thân mình mà củng cố lại lối sống. Người kia chính là phản ánh mặt trái của con người mình. Ta ghét người đó, nhưng thật ra là ghét cái đang ở trong mình mà bấy lâu nay mình không nhận ra.

Cách duy nhất để sống tốt đời sống cộng đoàn là hãy sửa đổi bản thân mình cho tốt.

Pr. Lê Hoàng Nam, SJ

Bài mới

Chủ đề Sống tháng 03 và 04.2024 : Tính cách và nhân đức của nữ tu tông đồ Mân Côi

Là con người, chị nữ tu Mân Côi không thể tránh khỏi những yếu đuối …

207 comments

 1. best generic allergy pills major brand allergy pills prescription strength allergy meds

 2. kirkland allergy pills toronto antihistamine nasal spray canada best allergy medicine without antihistamine

 3. Definitely imagine that that you said. Your favourite justification seemed to be at the net the easiest thing to understand of. I say to you, I definitely get annoyed while people think about concerns that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the entire thing without having side effect , people could take a signal. Will probably be again to get more. Thanks

 4. acid reflux medications prescription list buy retrovir paypal

 5. isotretinoin 40mg cost cost isotretinoin cost isotretinoin 20mg

 6. buy isotretinoin 40mg pill isotretinoin over the counter buy accutane 40mg online

 7. prescription lunesta pills online melatonin uk

 8. order zithromax pills order azithromycin 250mg online purchase azithromycin without prescription

 9. buy gabapentin 600mg without prescription generic gabapentin 100mg

 10. azithromycin 250mg uk azithromycin 250mg ca azithromycin 500mg generic

 11. order prednisolone order omnacortil 20mg without prescription buy prednisolone 5mg online cheap

 12. omnacortil 5mg us omnacortil 10mg usa order prednisolone pills

 13. amoxil pills amoxil 250mg pills amoxicillin 250mg canada

 14. cheap amoxil for sale how to buy amoxil amoxicillin 1000mg price

 15. albuterol uk generic asthma pills albuterol 2mg without prescription

 16. albuterol 4mg without prescription albuterol 4mg cost albuterol without prescription

 17. buy synthroid no prescription levothroid oral levoxyl medication

 18. order synthroid 100mcg without prescription buy synthroid 75mcg pills levoxyl online buy

 19. buy clomiphene generic clomiphene brand order clomid without prescription

 20. how to buy tizanidine buy zanaflex sale buy tizanidine pills for sale

 21. buy zanaflex online cheap zanaflex canada cheap tizanidine

 22. order rybelsus 14mg generic buy semaglutide 14mg online purchase rybelsus generic

 23. order semaglutide 14 mg generic rybelsus 14mg pill order rybelsus 14mg sale

 24. prednisone 5mg cost deltasone 20mg price purchase deltasone for sale

 25. cost prednisone 20mg buy prednisone deltasone 20mg price

 26. semaglutide 14 mg generic order generic rybelsus 14mg buy rybelsus 14 mg pill

 27. rybelsus 14mg canada rybelsus us generic semaglutide 14 mg

 28. order isotretinoin 10mg online accutane cost buy accutane 20mg generic

 29. isotretinoin 10mg generic order isotretinoin 40mg buy accutane 20mg online

 30. order ventolin 4mg online cheap cost ventolin 4mg ventolin inhalator usa

 31. albuterol 2mg sale generic ventolin 2mg order albuterol pills

 32. order amoxil for sale buy amoxicillin 500mg pill buy amoxicillin sale

 33. amoxicillin over the counter amoxil buy online buy amoxicillin 250mg pills

 34. how to get augmentin without a prescription oral augmentin 625mg order augmentin without prescription

 35. buy clavulanate generic order amoxiclav pill augmentin cheap

 36. azithromycin 250mg uk brand azithromycin azithromycin 500mg oral

 37. synthroid 150mcg price synthroid 100mcg canada cheap levoxyl tablets

 38. cheap levoxyl pills buy synthroid paypal synthroid 150mcg brand

 39. omnacortil 20mg canada purchase prednisolone pill buy generic prednisolone over the counter

 40. order omnacortil 20mg sale omnacortil 5mg uk prednisolone 5mg over the counter

 41. order serophene online cheap clomid 50mg tablet order serophene online

 42. purchase gabapentin sale gabapentin online purchase gabapentin generic

 43. purchase lasix online cheap furosemide 100mg us purchase furosemide sale

 44. Para Que Sirve La Cialis De 5 Mg
  (Admin)
  Cialis 5 mg prezzo tadalafil 5 mg prezzo tadalafil 5 mg prezzo

 45. buy lasix without prescription cheap furosemide 100mg buy lasix for sale

 46. buy rybelsus pills for sale buy semaglutide sale purchase rybelsus generic

 47. doxycycline 100mg uk vibra-tabs sale purchase vibra-tabs

 48. order vibra-tabs for sale cheap doxycycline 100mg purchase doxycycline for sale

 49. semaglutide 14mg for sale rybelsus 14mg drug purchase rybelsus for sale

 50. vardenafil over the counter levitra 20mg ca order vardenafil for sale

 51. order plaquenil 400mg generic plaquenil over the counter order plaquenil for sale

 52. buy pregabalin no prescription lyrica pill buy pregabalin 150mg pill

 53. order generic hydroxychloroquine plaquenil 200mg cost buy plaquenil generic

 54. over the counter cialis cialis in usa buy tadalafil without prescription

 55. Hi there, its pleasant piece of writing about media print, we all know media is a impressive source of information.
  reddit mbit casino review

 56. Hi there are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you require any coding knowledge to make your own blog? Any help would be really appreciated!
  https://secure.squirtingvirgin.com/track/MzAxODgyLjUuMjguMjguMC4wLjAuMC4w

 57. order triamcinolone 10mg pills triamcinolone 4mg tablet triamcinolone 10mg cost

 58. buy cialis 10mg pill tadalafil usa oral tadalafil 10mg

 59. Hi to every one, it’s in fact a pleasant for me to go to see this web page, it includes important Information.
  cloudbet prediction

 60. oral clarinex 5mg buy clarinex tablets buy desloratadine sale

 61. order desloratadine online buy clarinex 5mg buy clarinex 5mg sale

 62. order cenforce 50mg generic buy cenforce for sale buy generic cenforce for sale

 63. how to get claritin without a prescription loratadine where to buy buy claritin without a prescription

 64. buy chloroquine tablets buy chloroquine tablets buy generic chloroquine over the counter

 65. chloroquine order online order chloroquine for sale chloroquine online buy

 66. priligy 60mg uk cheap dapoxetine 30mg buy generic misoprostol 200mcg

 67. purchase metformin online order metformin 500mg pill buy generic glycomet

 68. order priligy 60mg sale oral priligy 60mg buy misoprostol online

 69. metformin 500mg cheap order glucophage sale cheap glycomet 500mg

 70. cost metformin 1000mg cheap glycomet 1000mg order glycomet 500mg pills

 71. cheap orlistat 120mg where can i buy orlistat buy diltiazem without prescription

 72. cheap orlistat 120mg buy orlistat pill buy diltiazem generic

 73. Hi there it’s me, I am also visiting this web page on a regular basis, this site is truly nice and the visitors are truly sharing pleasant thoughts.
  canada casino sites

 74. norvasc 10mg canada amlodipine price amlodipine order

 75. buy norvasc 5mg online buy norvasc tablets amlodipine where to buy

 76. order generic acyclovir 800mg allopurinol 100mg usa allopurinol 100mg oral

 77. order crestor 10mg online order ezetimibe pills zetia 10mg over the counter

 78. order generic prilosec 20mg buy cheap generic prilosec order omeprazole 20mg pills

 79. motilium over the counter motilium 10mg tablet purchase sumycin generic

 80. metoprolol 100mg usa buy metoprolol 100mg buy metoprolol 50mg online

 81. order generic cyclobenzaprine 15mg buy flexeril cheap baclofen 25mg

 82. lopressor buy online order lopressor 50mg pills how to buy lopressor

 83. cyclobenzaprine 15mg oral oral cyclobenzaprine purchase baclofen online

 84. order atenolol 50mg generic order atenolol pill atenolol without prescription

 85. order toradol for sale buy gloperba tablets buy colchicine 0.5mg pills

 86. This info is worth everyone’s attention. When can I find out more?
  bcasino erfahrungen

 87. An impressive share! I’ve just forwarded this onto a colleague who has been doing a little homework on this. And he actually ordered me lunch simply because I stumbled upon it for him… lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending the time to talk about this topic here on your web page.
  bcasino bonus code

 88. This site definitely has all of the information and facts I needed about this subject and didn’t know who to ask.
  bcgame

 89. Appreciating the dedication you put into your blog and in depth information you provide. It’s great to come across a blog every once in a while that isn’t the same outdated rehashed information. Fantastic read! I’ve saved your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.
  codigo bonus booi

 90. Terrific post but I was wanting to know if you could write a litte more on this subject? I’d be very thankful if you could elaborate a little bit further. Appreciate it!
  lucky club casino online

 91. ketorolac us colcrys online buy order colcrys 0.5mg for sale

 92. order atenolol for sale tenormin 50mg canada buy tenormin cheap

 93. medrol 16 mg for sale medrol 4mg oral medrol 4mg tablets

 94. Ваш надежный партнер Прием Черного Металла в Алматы Наша компания предлагает высококачественные услуги по приему, сортировке и переработке металлических отходов. Мы гарантируем прозрачные условия сотрудничества, конкурентоспособные цены и оперативное обслуживание.

 95. buy methylprednisolone medication methylprednisolone 16 mg tablets buy methylprednisolone generic

 96. buy a essay online cheap essay writer cheap custom essay

 97. buy generic inderal for sale inderal 10mg oral buy clopidogrel pill

 98. pay for dissertation help with my assignment write research paper for me

 99. order methotrexate for sale methotrexate 5mg drug order medex generic

 100. order mobic 7.5mg pills mobic 15mg over the counter oral celecoxib 100mg

 101. generic meloxicam buy meloxicam without a prescription celecoxib 200mg over the counter

 102. metoclopramide tablet cheap cozaar 25mg order losartan 50mg generic

 103. metoclopramide 20mg us metoclopramide 10mg for sale order cozaar 50mg pill

 104. generic tamsulosin 0.4mg celecoxib brand buy celecoxib 200mg generic

 105. nexium without prescription purchase esomeprazole online cheap buy topiramate pills

 106. zofran medication zofran us spironolactone 25mg for sale

 107. order zofran generic purchase zofran sale spironolactone 100mg pills

 108. order generic sumatriptan order levofloxacin 250mg online cheap buy levofloxacin online cheap

 109. where can i buy sumatriptan buy imitrex 25mg pills buy generic levofloxacin over the counter

 110. avodart 0.5mg brand zantac ca ranitidine without prescription

 111. buy simvastatin 20mg for sale order valacyclovir 500mg for sale valtrex 1000mg us

 112. buy propecia generic propecia 5mg sale fluconazole price

 113. purchase ampicillin pill penicillin antibiotic where can i buy amoxil

 114. order finasteride 1mg without prescription buy fluconazole 200mg online diflucan 100mg sale

 115. cost propecia purchase forcan pills purchase fluconazole without prescription

 116. order ciprofloxacin for sale – buy cipro 500mg generic clavulanate cheap

 117. cipro 1000mg brand – order keflex generic clavulanate without prescription

 118. order baycip for sale – cephalexin 125mg cost order amoxiclav sale

 119. Helpful information. Fortunate me I found your web site by chance, and I am stunned why this coincidence did not came about earlier! I bookmarked it.

  https://images.google.com.gr/url?q=https://didvirtualnumbers.com/tr/

 120. ciprofloxacin 500 mg canada – buy tindamax 300mg generic erythromycin online order

 121. purchase ciplox generic – order ciprofloxacin 500mg online cheap erythromycin 500mg over the counter

 122. buy flagyl 200mg online – order azithromycin order zithromax pills

 123. buy flagyl generic – buy cheap amoxicillin azithromycin 500mg canada

 124. where can i buy ivermectin – tetracycline for sale online sumycin without prescription

 125. buy ivermectin canada – suprax 200mg cost order sumycin 500mg pill

 126. generic stromectol – purchase co-amoxiclav generic order sumycin 500mg online cheap

 127. valtrex without prescription – buy valacyclovir 1000mg online buy acyclovir paypal

 128. valacyclovir for sale online – cost acyclovir acyclovir 400mg generic

 129. buy cheap generic ampicillin amoxil without prescription cheap amoxicillin generic

 130. buy metronidazole without a prescription – order zithromax 500mg generic order zithromax 250mg online

 131. order metronidazole 400mg for sale – cefaclor 500mg price zithromax oral

 132. buy lasix 100mg pill – buy prazosin without prescription order capoten 25mg for sale

 133. buy furosemide pill – buy coumadin 5mg capoten 120mg ca

 134. glycomet 500mg without prescription – purchase lamivudine generic lincomycin 500 mg cheap

 135. purchase glycomet without prescription – ciprofloxacin sale order lincomycin online cheap

 136. buy retrovir pill – buy allopurinol no prescription allopurinol 300mg generic

 137. order clozaril 50mg online cheap – clozaril 50mg brand buy generic famotidine over the counter

 138. clozaril drug – famotidine buy online pepcid 40mg without prescription

 139. order retrovir online pill – irbesartan 150mg brand order zyloprim 300mg pill

 140. quetiapine buy online – venlafaxine price eskalith pills

 141. purchase anafranil generic – cost paroxetine 20mg buy generic sinequan

 142. purchase quetiapine sale – effexor sale order eskalith online

 143. order hydroxyzine 25mg generic – buy generic hydroxyzine buy endep tablets

 144. augmentin for sale online – buy septra sale cheap cipro 1000mg

 145. amoxiclav cheap – augmentin sale cipro for sale

 146. order amoxil online – buy amoxicillin online cheap buy baycip tablets

 147. zithromax for sale online – brand ciplox 500mg ciplox price

 148. What Is Puravive? The Puravive weight loss aid is formulated using eight clinically proven natural ingredients.

 149. cleocin generic – generic vantin chloromycetin tablet

 150. buy cleocin generic – suprax 200mg cost chloromycetin order

 151. What Is Puravive? Puravive is a weight loss supplement that works to treat obesity by speeding up metabolism and fat-burning naturally.

 152. I am not real wonderful with English but I get hold this real leisurely to understand.

 153. buy ivermectin for humans – order doryx online cefaclor 250mg cost

 154. stromectol tablets for humans for sale – buy eryc 250mg sale buy cefaclor without a prescription

 155. buy generic ventolin 2mg – buy fexofenadine 120mg theophylline canada

 156. Hi there very nice site!! Guy .. Excellent .. Amazing .. I’ll bookmark your website and take the feeds alsoKI am satisfied to search out so many helpful info right here in the publish, we want develop more techniques on this regard, thanks for sharing. . . . . .

 157. order generic ventolin 4mg – order generic promethazine theo-24 Cr 400mg uk

 158. buy generic methylprednisolone for sale – purchase zyrtec pill buy generic astelin online

 159. medrol 8mg online – zyrtec oral oral azelastine 10 ml

 160. Real clean website , thankyou for this post.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *