Home / Thư Bề Trên-TLHT / Thư Bề Trên / Tâm Thư tháng 7/2018: Muốn được Chúa yêu thương, người ta mến phục, thì hãy ở khiêm nhường

Tâm Thư tháng 7/2018: Muốn được Chúa yêu thương, người ta mến phục, thì hãy ở khiêm nhường

TÂM THƯ THÁNG 07-2018

“MUỐN ĐƯỢC CHÚA THƯƠNG YÊU, NGƯỜI TA MẾN PHỤC,

THÌ HÃY Ở KHIÊM NHƯỜNG”

(Đức Cha Tổ Phụ)

Có một loài hoa gọi là “Hoa không tên”, hay mọc ở những nơi bóng mát, thường ẩn mình trong những nơi không có gió. Thân của nó ngoằn ngoèo, đầu hơi chúc xuống, hình như nó không muốn cho ai biết đến, nhưng nó lại rất đẹp, tỏa hương ngào ngạt, hấp dẫn lạ thường. Đây là một loài hoa hiếm thấy, có nét đẹp khiêm tốn giản dị nhưng lại nở hoa rất nhiều. Các loại hoa khác thường tranh nhau vươn mình ra ánh sáng để khoe sắc hương, ngược lại, hoa không tên lại thích ẩn mình và lặng lẽ tặng cho con người mùi hương thơm ngát của mình.

Hình ảnh “Hoa không tên” nhắc cho ta về nét đẹp của người sống khiêm tốn, kín ẩn. Trong xã hội, sự thường thì ai cũng muốn được người khác biết đến để ca tụng và nể vì. Ai cũng thích có địa vị, thế lực và nếu bị coi thường thì dễ buồn chán, thất vọng. Tuy nhiên cũng không thiếu những người thích một cuộc sống âm thầm lặng lẽ và bằng lòng khi bị người khác lãng quên. Họ yêu thích sự không ai biết đến mình. Họ chấp nhận bị lu mờ để danh Chúa được tôn vinh. Họ muốn người khác nổi danh, còn họ lại thích sống mai ẩn. Vì thế mà họ thường được nhiều người yêu mến. Đức Cha Tổ Phụ dạy rằng : Muốn được Chúa thương yêu, người ta mến phục, thì hãy ở khiêm nhường” [1]. Chỗ khác, Đức Cha Tổ Phụ nói rằng :Một nữ tu khiêm nhường thì dễ ăn, dễ ở, ai cũng mến thương, và chính Đức Chúa Trời cũng mến yêu, và ban cho nhiều ơn phúc” [2]. Quả vậy, người khiêm tốn luôn được Chúa yêu thương và được mọi người kính trọng. Các thánh cho rằng đây là một nhân đức rất đáng yêu, không thể thiếu trong mọi tiến trình hướng tới sự trọn lành.

Trong cuộc sống có nhiều đức tính dẫn đưa người ta đến thành công, và khiêm tốn là một trong số đó. Cụ thể, khi có dịp tiếp xúc với một người khiêm tốn, chúng ta luôn cảm thấy họ đáng mến phục vì họ luôn thể hiện thái độ hòa nhã, nhún nhường và tôn trọng người khác. Họ luôn tìm kiếm những ưu điểm của người khác và xem đó như tấm gương để học hỏi. Người khiêm tốn cũng dễ dàng nhìn ra những giới hạn và yếu đuối của mình. Dù họ có tài giỏi hay giầu có, thì trước mặt Chúa, họ cũng thấy tài năng của họ không ra gì và sự giầu sang của họ chẳng là chi, vì họ xác tín rằng tất cả những gì họ có đều do Chúa ban, nên họ chỉ muốn một điều là cho danh Chúa được vinh quang, còn họ thì như là không có gì. Lời sách Gương Phúc rất phù hợp với tâm tình của những người có thái độ như thế : “Họ yêu thích sự không ai biết đến và kể mình như không”. Khi nói về đức khiêm nhường, Đức Cha Tổ Phụ cũng khuyên dạy các con cái như sau : “Con đừng tự hào về tài năng, nghề nghiệp, công việc của con quá, đừng để trí đến việc con làm quá” [3].

Khi học sống đức khiêm tốn, chúng ta cần nhìn vào mẫu gương của Chúa Giêsu, nhất là trong thời gian 30 năm sống đời ẩn dật tại Nagiarét. Cuộc sống của Người diễn ra một cách bình thường, khiêm hạ, không có biến cố gì đặc biệt. Khi chọn sống một quãng thời gian dài trong âm thầm, chắc chắn Chúa muốn dạy chúng ta một điều gì đó về giá trị của một đời sống âm thầm và khiêm hạ. Chẳng hạn Chúa muốn dạy chúng ta biết quý chuộng đời sống bình dị, đơn giản, biết yêu mến lao động, biết quý trọng sự thinh lặng v.v… Và Thánh Luca đã tóm kết cuộc sống ẩn dật của Chúa Giêsu trong một câu rất đẹp: “Còn Chúa Giêsu, càng thêm tuổi càng thêm khôn ngoan, thêm cao lớn và thêm ân nghĩa đối với Thiên Chúa và người ta” (Lc 2, 52). Rồi trong suốt 3 năm rao giảng, Chúa Giêsu đã thể hiện sự khiêm tốn và hiền hòa trong đời sống, trong cách xử sự và dạy mọi người hãy học cùng Chúa vì Chúa có “lòng hiền lành và khiêm nhường trong lòng” (x. Mt 11,29).

Nhìn vào gương Mẹ Maria, chúng ta cũng nhận thấy Mẹ đã chọn sống khiêm tốn để trở nên giống Chúa Giêsu. Mẹ chấp nhận mọi biến cố xảy ra cách lặng lẽ và dịu dàng. Mẹ đã tự nguyện xóa mờ đi cái tôi của mình để sẵn sàng tuân phục thánh ý Chúa. Mẹ âm thầm trong cung cách sống của một người “luôn suy đi nghĩ lại trong lòng” lời Chúa và các biến cố. Đời sống của Mẹ luôn biểu lộ một sự bình dị, đơn sơ và ẩn khuất. Mẹ đã chu toàn mọi bổn phận cách nhẹ nhàng, bình tĩnh, không tỏ ra khó khăn gì và cũng không bao giờ gây chú ý, vì Mẹ đã thi hành mọi việc như tất nhiên phải thế. Mẹ cao sang nhưng Mẹ vẫn sống kín ẩn và không muốn ai biết đến. Đối với Mẹ, Mẹ chỉ cần một mình Thiên Chúa biết là đủ, bởi vì trong tất cả mọi sự, Mẹ chỉ tìm kiếm thánh ý Chúa mà thôi.

Nhìn vào gương Thánh Giuse, một con người khôn ngoan, khiêm hạ và luôn chu toàn mọi bổn phận cách âm thầm. Ngài đã xuất hiện đúng lúc và rút lui đúng thời điểm. Khi gặp sự cố xẩy đến, Ngài không lớn tiếng giãi bày nhưng âm thầm và nhẫn nhục trong gian nan, bình tâm trước những thử thách. Chính nhờ sự âm thầm lặng lẽ mà Thánh Giuse đã biết lắng nghe và đón chờ thánh ý Chúa soi sáng để mau mắn thi hành và làm trọn sứ mạng được trao.

Khi chiêm ngưỡng cuộc sống âm thầm và rất khiêm hạ của gia đình Thánh Gia, chúng ta được mời gọi suy nghĩ về cuộc đời của mình. Chúng ta biết rằng cái làm nên giá trị đời sống không phải là những chuyện nổi danh, to tát mà là chất lượng của đời sống. Vậy làm sao để cuộc sống thường ngày của chúng ta, với những công việc nhỏ bé, những sinh hoạt rất bình thường, không nổi trội, không vĩ đại, lại trở nên đáng quý trọng ?

Chúng ta biết rằng khiêm tốn là một nhân đức phải có từ trong tâm tình và đương nhiên nó sẽ được hiển tỏ ra bằng thái độ bên ngoài. Từ việc xác nhận sự thật về con người yếu đuối và mỏng dòn của mình, chúng ta sẽ thể hiện ra bên ngoài bằng lời nói dịu dàng, điệu bộ nết na, cách ứng xử hiền hòa dễ thương, luôn vui vẻ và bình an trong tâm hồn, khi thành công cũng như khi thất bại, khi được lợi cũng như khi gặp điều bất lợi, khi được khen cũng như khi bị chê bai. Đức Cha Tổ Phụ nói rằng “khiêm nhường không những phải giữ trong cả lời nói, cách ăn ở mà lại phải có tự trong lòng, nghĩ mình là hèn kém thật, chớ lấy mình làm hơn và chớ khinh ai bao giờ” [4]. Đó là phong cách sống của người khiêm tốn. Họ luôn biết nhận ra sự thật về mình để cảm tạ và tin cậy vào Chúa. Họ đón nhận đời mình như một quà tặng Chúa ban và dâng lại đời mình cho Chúa cũng như một quà tặng.

Kính thưa quý Bề trên và toàn thể chị em quý mến,

NGƯỜI TA THƯỜNG NÓI : KHIÊM TỐN BAO NHIÊU CŨNG KHÔNG ĐỦ VÀ KIÊU NGẠO MỘT CHÚT ĐÃ LÀ THỪA. TỪ KHI SINH RA, CHÚNG TA ĐÃ MANG TRONG MÌNH MẦM MỐNG CỦA SỰ KIÊU CĂNG. CHÍNH VÌ THẾ MÀ GƯƠNG LÀNH CỦA CHÚA CŨNG NHƯ LỜI CHÚA KÊU GỌI CHÚNG TA SỐNG KHIÊM TỐN THEO TINH THẦN CỦA TIN MỪNG PHẢI LUÔN LÀ LẼ SỐNG VÀ LÀ BÀI HỌC ĐẠO ĐỨC ĐẦU TIÊN CHO CHÚNG TA. THEO ĐỨC CHA TỔ PHỤ, “ĐỨC KHIÊM NHƯỜNG LÀ NỀN TẢNG MỌI NHÂN ĐỨC, NÊN MỘT NỮ TU CÓ LÒNG KHIÊM NHƯỜNG THẬT THÌ DỄ DÀNG TẬP CÁC NHÂN ĐỨC KHÁC, DỄ VÂNG LỜI VÀ DỄ CHỊU KHÓ HÃM MÌNH” [5]. ĐÚNG VẬY, NGƯỜI CÓ LÒNG KHIÊM NHƯỜNG SẼ DỄ DÀNG NHẬN RA NHỮNG THIẾU SÓT CỦA MÌNH. HỌ TÍCH CỰC LUYỆN TẬP ĐỂ TRÁNH NHỮNG KHUYẾT ĐIỂM VÀ HOÀN THIỆN ĐƯỢC BẢN THÂN. NGƯỜI CÀNG KHIẾM TỐN, CÀNG HỌC HỎI ĐƯỢC NHIỀU.

Chúng ta nguyện xin gia đình Thánh Gia là gương sáng của đời sống khiêm hạ, ban cho mỗi chị em Mân Côi ý thức được thân phận mong manh yếu đuối của mình, để chúng ta luôn cần đến sự giúp đỡ từ Chúa. Xin Mẹ Maria Mân Côi ban cho chúng ta luôn biết tránh xa thái độ tự mãn và quyết đi vào con đường khiêm hạ bằng cách sống đúng với giới hạn của một thụ tạo nhỏ bé trước mặt Thiên Chúa vô biên, để nhờ đó, Chúa sẽ là tất cả cho chúng ta.

Thân mến trong Chúa Kitô và Mẹ Mân Côi

Rose Vũ Loan, Fmsr

[1] Gia sản Dòng cuốn I, trang 457

[2] Gia sản Dòng cuốn I, trang 237

[3] Gia sản Dòng cuốn I, trang 402

[4] Gia sản Dòng cuốn I, trang 99

[5] Gia sản Dòng cuốn I, trang 236

Bài mới

Chủ đề Sống tháng 03 và 04.2024 : Tính cách và nhân đức của nữ tu tông đồ Mân Côi

Là con người, chị nữ tu Mân Côi không thể tránh khỏi những yếu đuối …

222 comments

 1. prescription allergy medication without antihistamines prescription allergy medication without antihistamines generic allergy pills

 2. alternative allergy treatment options antihistamine nasal spray canada allergy medication primary name

 3. prescription heartburn medication once daily buy lincomycin 500 mg generic

 4. purchase accutane without prescription buy generic accutane for sale isotretinoin 20mg drug

 5. brand accutane 40mg isotretinoin us buy accutane 10mg pills

 6. cheap amoxicillin generic amoxicillin ca amoxicillin 1000mg price

 7. cheap amoxil for sale buy amoxicillin 1000mg generic order amoxicillin without prescription

 8. buy zithromax 250mg online cheap buy zithromax 500mg for sale buy zithromax 250mg pills

 9. buy zithromax 500mg generic brand azithromycin zithromax buy online

 10. cheap generic prednisolone buy omnacortil 10mg generic buy omnacortil 5mg online cheap

 11. generic prednisolone 20mg omnacortil 5mg without prescription brand prednisolone 10mg

 12. order generic amoxicillin 1000mg order amoxil 500mg online cheap amoxicillin 500mg for sale

 13. ventolin inhalator canada buy generic albuterol purchase albuterol pills

 14. purchase albuterol inhalator albuterol 4mg cheap buy albuterol inhaler

 15. order levothroid without prescription generic levothroid synthroid 150mcg ca

 16. clomiphene 50mg tablet clomid 100mg us cheap clomiphene 50mg

 17. clomiphene 50mg for sale clomiphene 100mg usa buy clomiphene generic

 18. how to buy zanaflex purchase tizanidine buy zanaflex paypal

 19. purchase prednisone deltasone 20mg ca order prednisone 5mg online cheap

 20. purchase semaglutide online cheap buy semaglutide 14 mg pills buy rybelsus pill

 21. buy generic semaglutide order rybelsus 14 mg pill rybelsus 14mg cost

 22. isotretinoin 20mg cheap buy generic accutane online buy accutane 10mg generic

 23. isotretinoin 40mg without prescription order accutane online cheap isotretinoin 20mg

 24. albuterol inhalator online order buy ventolin 4mg without prescription buy albuterol online

 25. buy albuterol 4mg pill order ventolin 2mg generic albuterol 2mg inhaler

 26. amoxicillin 250mg canada amoxil 1000mg generic buy amoxicillin 250mg online cheap

 27. augmentin 625mg us buy clavulanate generic buy augmentin 625mg without prescription

 28. brand augmentin 1000mg order augmentin generic buy augmentin tablets

 29. azithromycin pills zithromax 250mg price buy zithromax without a prescription

 30. buy generic zithromax 250mg order azithromycin buy azithromycin 250mg for sale

 31. synthroid 75mcg tablet order synthroid online cheap buy synthroid 150mcg pill

 32. oral synthroid 100mcg levoxyl online buy oral levothyroxine

 33. generic prednisolone 20mg omnacortil 5mg cheap prednisolone 40mg ca

 34. I’m continually amazed by the elegance and sophistication of your prose.

 35. where can i buy omnacortil order omnacortil 10mg generic purchase prednisolone sale

 36. order clomid 50mg online cheap serophene online buy serophene sale

 37. The way you structure your sentences and paragraphs showcases a true mastery of the craft.

 38. Your words have a way of bringing people together – they have the power to unite us in our shared humanity.

 39. gabapentin 800mg us gabapentin without prescription cheap generic gabapentin

 40. serophene buy online clomid 100mg drug clomiphene 100mg without prescription

 41. buy furosemide pill diuretic buy lasix 100mg pill cost lasix 100mg

 42. furosemide 100mg for sale brand lasix 40mg where can i buy furosemide

 43. sildenafil 50mg sale purchase viagra pill purchase viagra without prescription

 44. buy semaglutide 14mg without prescription buy semaglutide online buy semaglutide

 45. purchase acticlate vibra-tabs pills buy vibra-tabs for sale

 46. doxycycline 100mg us purchase monodox purchase vibra-tabs without prescription

 47. real money slots free spins no deposit can you play poker online money free slots online

 48. oral levitra vardenafil 20mg us buy vardenafil 10mg pill

 49. buy vardenafil tablets cost vardenafil 20mg order levitra 20mg pills

 50. order plaquenil 400mg online plaquenil 200mg without prescription buy hydroxychloroquine 200mg generic

 51. hydroxychloroquine 400mg brand how to get hydroxychloroquine without a prescription order hydroxychloroquine 200mg online cheap

 52. aristocort oral buy triamcinolone 10mg pills order aristocort 4mg without prescription

 53. cialis online buy cost tadalafil cheap cialis 40mg

 54. order triamcinolone without prescription buy aristocort tablets order generic aristocort 4mg

 55. purchase tadalafil pills purchase cialis sale cialis 10mg pill

 56. buy desloratadine generic buy clarinex generic cheap clarinex 5mg

 57. cenforce uk cenforce usa cenforce 100mg brand

 58. purchase cenforce online cheap cenforce pill buy generic cenforce for sale

 59. loratadine 10mg uk purchase claritin pills purchase claritin pill

 60. chloroquine pills order chloroquine 250mg pill chloroquine online order

 61. order dapoxetine 60mg pills dapoxetine us cytotec where to buy

 62. buy generic glycomet online glucophage cost glucophage us

 63. generic glucophage glycomet price metformin 1000mg pill

 64. glucophage 500mg cheap brand glucophage 500mg order generic glucophage 500mg

 65. orlistat 60mg generic orlistat 120mg for sale diltiazem buy online

 66. buy xenical 60mg online cheap order diltiazem generic buy diltiazem 180mg

 67. atorvastatin 80mg without prescription atorvastatin 40mg drug lipitor 80mg tablet

 68. order amlodipine 10mg online amlodipine 10mg pills norvasc pill

 69. generic amlodipine buy norvasc 5mg without prescription buy amlodipine 10mg for sale

 70. acyclovir 400mg tablet order zyloprim 100mg online buy allopurinol 100mg for sale

 71. lisinopril cost order zestril buy prinivil without prescription

 72. order rosuvastatin 10mg without prescription buy zetia cheap buy zetia no prescription

 73. zestril 10mg oral prinivil over the counter lisinopril 2.5mg cheap

 74. order rosuvastatin 20mg pills crestor 20mg sale ezetimibe 10mg ca

 75. cost motilium buy motilium 10mg online cheap order tetracycline 250mg generic

 76. order omeprazole 20mg for sale buy prilosec 10mg sale buy prilosec no prescription

 77. order lopressor 100mg pills purchase lopressor without prescription buy metoprolol 100mg pills

 78. cyclobenzaprine pill flexeril medication order baclofen generic

 79. order atenolol generic tenormin 100mg uk order tenormin 50mg

 80. buy ketorolac for sale how to buy ketorolac colcrys 0.5mg for sale

 81. order tenormin generic tenormin ca how to buy tenormin

 82. I’m so glad I stumbled upon this article. It was exactly what I needed to read!

 83. medrol 8 mg over the counter depo-medrol brand medrol 16 mg pills

 84. Brilliant piece of writing. It’s like you’re showing off, but I’m not even mad.

 85. methylprednisolone australia brand medrol medrol 4 mg over the counter

 86. i need help with my research paper college essay assistance essays writing

 87. buy cheap generic propranolol purchase plavix generic plavix 150mg without prescription

 88. inderal 20mg oral inderal 10mg oral order plavix pill

 89. methotrexate drug coumadin oral warfarin 2mg ca

 90. Your writing style is like a signature scent—distinct, memorable, and always pleasant.

 91. buy meloxicam online cheap buy meloxicam 7.5mg pill order generic celecoxib 100mg

 92. buy reglan 20mg without prescription cozaar 25mg brand cozaar pill

 93. buy metoclopramide 10mg online cozaar pills buy losartan online

 94. The way you break down ideas is like a chef explaining a recipe, making complex dishes seem simple.

 95. Each post is a journey, and your words are the map. Thanks for leading the way.

 96. buy generic flomax for sale flomax tablet buy generic celebrex over the counter

 97. flomax brand celebrex 100mg us buy celecoxib 200mg online

 98. A constant source of inspiration and knowledge, like a muse but less mythical.

 99. buy nexium 40mg without prescription buy topiramate no prescription where to buy topiramate without a prescription

 100. buy ondansetron without a prescription ondansetron 8mg generic order aldactone 25mg for sale

 101. buy ondansetron 4mg generic cheap aldactone brand spironolactone

 102. buy generic sumatriptan for sale order generic levofloxacin 250mg levofloxacin 250mg for sale

 103. order sumatriptan 25mg generic sumatriptan order levaquin pill

 104. simvastatin 10mg drug buy zocor 10mg online order valacyclovir 500mg for sale

 105. buy simvastatin without prescription zocor 20mg without prescription order valtrex pill

 106. where can i buy dutasteride buy zantac paypal buy zantac 300mg pill

 107. buy propecia 1mg pill diflucan for sale online diflucan 200mg drug

 108. proscar 5mg over the counter purchase fluconazole sale diflucan 100mg usa

 109. buy generic acillin online how to buy penicillin buy amoxicillin pill

 110. Truly inspirational work, or so I tell myself as I avoid my own projects.

 111. The depth you bring to your topics is like diving into a deep pool, refreshing and invigorating.

 112. The passion you pour into your posts is like a flame, igniting curiosity and warming the soul.

 113. ciprofloxacin 1000mg without prescription – ethambutol price order augmentin 1000mg

 114. order cipro 500mg – bactrim 480mg sale amoxiclav pills

 115. ciprofloxacin 1000mg ca – where can i buy bactrim augmentin 375mg without prescription

 116. Thank you for shedding light on this subject. Your perspective is refreshing!

 117. ciprofloxacin canada – buy cheap generic augmentin buy augmentin 1000mg generic

 118. This article is a perfect blend of informative and entertaining. Well done!

 119. Presented a complex topic engagingly, like a magician pulling a rabbit out of a hat.

 120. Incredibly informative post! I learned a lot and look forward to more.

 121. Thank you for consistently producing such high-quality content.

 122. This article is a perfect blend of informative and entertaining. Well done!

 123. I’m impressed by your ability to convey such nuanced ideas with clarity.

 124. metronidazole 400mg for sale – buy flagyl 200mg pills order zithromax 250mg generic

 125. buy ciprofloxacin sale – buy generic tindamax erythromycin pills

 126. ciplox over the counter – cost ciplox 500 mg purchase erythromycin generic

 127. buy metronidazole 400mg for sale – brand metronidazole 200mg purchase azithromycin for sale

 128. order valtrex 1000mg sale – diltiazem oral acyclovir 800mg cost

 129. ivermectine – purchase sumycin for sale buy generic tetracycline 250mg

 130. stromectol for sale – ciplox 500 mg tablet tetracycline 500mg cost

 131. buy valtrex 1000mg online – cheap nemasole without prescription order acyclovir 400mg pill

 132. metronidazole buy online – cefaclor 500mg usa azithromycin online

 133. order ampicillin without prescription penicillin where to buy order amoxicillin without prescription

 134. order metronidazole online – order azithromycin online cheap buy zithromax cheap

 135. lasix 40mg over the counter – buy capoten pill order captopril 25 mg pill

 136. You’ve presented a complex topic in a clear and engaging way. Bravo!

 137. This article is a perfect blend of informative and entertaining. Well done!

 138. order furosemide 40mg pills – captopril 25 mg price buy captopril 25 mg online cheap

 139. I’m in awe of the way you handle topics with both grace and authority.

 140. This post was a breath of fresh air. Thank you for your unique insights!

 141. I’m always excited to see your posts in my feed. Another excellent article!

 142. order glycomet 1000mg online cheap – how to get lincocin without a prescription buy lincocin 500 mg without prescription

 143. This post is a testament to your expertise and hard work. Thank you!

 144. This post is packed with useful insights. Thanks for sharing your knowledge!

 145. What a refreshing take on this subject. I completely agree with your points!

 146. metformin 1000mg sale – cipro 1000mg tablet lincocin 500mg usa

 147. order retrovir 300 mg generic – rulide pill generic allopurinol 100mg

 148. buy retrovir 300 mg – brand rulide 150mg how to buy allopurinol

 149. order clozapine 100mg for sale – glimepiride 4mg uk order generic pepcid

 150. purchase clozaril online – buy frumil without prescription pepcid 40mg over the counter

 151. oral anafranil 25mg – purchase celexa online order doxepin online cheap

 152. order quetiapine for sale – order generic eskalith eskalith for sale

 153. order anafranil 25mg sale – celexa price buy sinequan for sale

 154. order hydroxyzine 10mg pills – order nortriptyline generic buy endep 10mg

 155. purchase atarax online – buy cheap generic nortriptyline brand amitriptyline

 156. buy amoxil pills – buy trimox online cheap purchase ciprofloxacin generic

 157. Good info. Lucky me I reach on your website by accident, I bookmarked it.

 158. buy amoxil generic – trimox 500mg generic buy baycip sale

 159. buy cleocin generic – cefpodoxime 200mg over the counter buy chloramphenicol pills for sale

 160. buy zithromax 500mg for sale – buy tindamax generic how to buy ciplox

 161. oral cleocin 150mg – buy oxytetracycline 250 mg online cheap purchase chloromycetin online

 162. Your writing style is captivating! I was engaged from start to finish.

 163. ivermectin 3 mg for sale – eryc 250mg cost cost cefaclor 250mg

 164. The writing has the warmth and familiarity of a favorite sweater, providing comfort and insight in equal measure.

 165. best antihistamine pills – buy seroflo without prescription buy theophylline for sale

 166. Appreciate the balance and fairness, like a judge, but without the gavel.

 167. where to buy ventolin without a prescription – allegra sale buy generic theo-24 Cr online

 168. order depo-medrol pills – singulair 5mg for sale purchase azelastine for sale

 169. order depo-medrol online – buy zyrtec 10mg for sale azelastine 10ml generic

 170. You’ve opened my eyes to new perspectives. Thank you for the enlightenment!

 171. clarinex order online – buy zaditor 1mg buy albuterol 2mg pill

 172. glyburide 5mg pills – order glucotrol 5mg online cheap order forxiga 10mg online cheap

 173. Hello, i think that i saw you visited my weblog thus i came to “return the favor”.I’m attempting to find things to improve my web site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 174. Youre so cool! I dont suppose Ive learn something like this before. So nice to search out someone with some authentic thoughts on this subject. realy thank you for starting this up. this web site is one thing that’s needed on the web, someone with a little originality. helpful job for bringing one thing new to the internet!

 175. purchase glyburide without prescription – dapagliflozin 10 mg ca forxiga without prescription

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *