Home / Tin Tức / Giáo Hội Thế Giới / Thế giới không có tình yêu thương là một hoả ngục

Thế giới không có tình yêu thương là một hoả ngục

 

ĐTC Phanxicô hôn một bé gái trong buổi tíếp kiến chung sáng thứ tư 15-6-2017 tại quảng trường thánh Phêrô – AP 14/06/2017 

Một thế giới không có tình yêu thương và sự chú ý săn sóc của con người đối với nhau là một hoả ngục, chứ không phải là một thế giới nhân bản. Thiên Chúa yêu thương chúng ta vì ngài là Tình Yêu và Ngài yêu thương cả khi chúng ta tội lỗi.

ĐTC Phanxicô đã khẳng định như trên với 30.000 tín hữu và du khách hành hương năm châu trong buổi tiếp kiến chúng sáng thứ tư 14.06.2017. Mở đầu bài huấn dụ ĐTC cho biết buổi tiếp kiến được tổ chức ở hai nơi: trong đại thính đường Phaolô VI cho các anh chị em đau yếu, vì trời quá nóng đối với họ, và tại quảng trường cho mọi người còn lại. Chúng ta tất cả được nối kết bởi Chúa Thánh Thần là Đấng luôn luôn tạo sự hiệp nhất. Chúng ta chào các anh chị em ở trong đại thính đường Phaolô VI. Sau đó ĐTC giải thích dụ ngôn người con hoang đàng như kể trong chương 15 Phúc Âm thánh Luca và nói:Không ai trong chúng ta có thể sống mà không có tình yêu thương. Thật là một cảnh nô lệ xấu xa trong đó chúng ta có thể rơi vào, đó là cho rằng tình yêu thương là điều được thưởng. Có lẽ phần lớn nỗi lo lắng của con người ngày nay phát xuất từ điều này: đó là tin rằng nếu chúng ta không mạnh mẽ, hấp dẫn và xinh đẹp, thì khi đó không có ai lo lắng cho chúng ta. Biết bao nhiêu người ngày nay chỉ kiếm tìm tính cách hữu hình để lấp đầy sự trống rỗng bên trong: làm như thể chúng ta là những người muôn đời cần có các xác nhận. Tuy nhiên, anh chị em có tưởng tượng được một thế giới mà trong đó tất cả mọi ngươi đều ăn mày các lý do để khơi dậy sự chú ý cuả người khác không, và trái lại không có ai sẵn sàng yêu thương người khác một cách nhưng không?  Hãy tưởng tượng một thế giới như vậy: một thế giới không có sự nhưng không của tình yêu thương! Xem ra là một thế giới nhân bản, nhưng thật ra nó là một hoả ngục. Biết bao nhiêu chủ trương chiêm ngắm chính mình của con người nảy sinh từ một tình cảm cô đơn và mồ côi. Đàng sau biết bao nhiêu thái độ hành xử không thể giải thích được có ẩn dấu câu hỏi: “Có lẽ nào tôi lại không đáng được gọi tên hay sao, nghĩa là không đáng được yêu thương sao?” Bởi vì tình yêu thương luôn luôn gọi tên…** Khi một thanh thiếu niên không được hay cảm thấy không được yêu thương, thì bạo lực nảy sinh. Đàng sau biết bao nhiêu hình thức của thù ghét xã hội và chủ trương đập phá thường có một con tim không được thừa nhận. Không có các trẻ em xấu, cũng như không có các người trẻ  hoàn toàn hoang dại, nhưng có các con người bất hạnh. Và cái gì có thể khiến cho chúng ta hạnh phúc, nếu không phải là kinh nghiệm của tình yêu thương được trao ban và được nhận lãnh? Cuộc sống con người là một trao đổi các cái nhìn: có ai đó nhìn chúng ta và giật được từ chúng ta nụ cười đầu tiên, và chúng ta là những người trao ban nụ cười một cách nhưng không cho người bị khép kín trong buồn sầu, và như thế chúng ta mở ra cho họ một lối thoát. Trao đổi cái nhìn: nhìn vào mắt và mở ra các cánh cửa của con tim. Bước đầu tiên mà Thiên Chúa làm với chúng ta là bước đi của một tình yêu thương được đi trước và vô điều kiện. Thiên Chúa yêu thương trước. Tiếp tục bài huấn dụ ĐTC nói:

Thiên Chúa yêu thương chúng ta bởi vì Ngài chính là Tình yêu, và tự bản chất của nó tình yêu hướng tới chỗ tự phổ biến và trao ban. Thiên Chúa cũng không ràng buộc lòng nhân lành của Ngài vào việc hoán cải của chúng ta: có chăng  đó là sự hoán cải là một kết quả tình yêu thương của Thiên Chúa. Thánh Phaolô diễn tả nó một cách hoàn hảo khi nói: “Thiên Chúa chứng minh tình yêu của Ngài đối với chúng ta trong sự kiện khi chúng ta còn là những kẻ tội lỗi, Chúa Kitô đã chết cho chúng ta” (Rm 5,8). Trong khi chúng ta còn là những người tội lỗi. Một tình yêu thương vô điều kiện. Trong khi chúng ta còn ở xa, như người con hoang đàng của dụ ngôn: “Khi nó còn ở đàng xa, cha nó trông thấy nó, và cảm thương…” (Lc 15,20).  

Vì yêu thương chúng ta Thiên Chúa đã thực thi một cuộc xuất hành khỏi chính Ngài, để đến kiếm tìm chúng ta trong vùng đất, nơi thật là vô nghĩa khi Ngài phải đến sống. Thiên Chúa đã yêu thương chúng ta cả khi chúng ta đã lầm lỗi.

Ai trong chúng ta yêu thương kiểu đó, nếu không phải là một ngưòi cha hay một người mẹ? Một bà mẹ tiếp tục yêu thương con mình cả khi nó ở trong tù. Tôi nhớ tới biết bao bà mẹ, xếp hàng để vào nhà tù trong giáo phận trước đây của tôi. Họ không xấu hổ. Đứa con họ ở trong tù, nhưng nó là con của họ. Và họ chịu biết bao tủi nhục, khi bị lục soát trước khi vào nhà tù. Nhưng “Nó là con của tôi”. “Nhưng bà ơi, con bà là một tên tội phạm!” “Nó là con tôi!” Chỉ có tình yêu của người mẹ người cha làm cho chúng ta hiểu tình yêu của Thiên Chúa như thế nào.

** Một bà mẹ không xin xoá bỏ công lý nhân loại, bởi vì mỗi lầm lỗi đòi hỏi một đền bù, nhưng một bà mẹ không bao giờ  thôi đau khổ cho con mình. Bà yêu thương nó cả khi nó là một tội nhân. Thiên Chúa cũng làm cùng điều đó đối với chúng ta: chúng ta là con cái của được yêu thương của Ngài! Có thể Thiên Chúa có vài người con mà Ngài không yêu không? Không đâu. Chúng ta tất cả đều là các con cái được Thiên Chúa yêu thương. Không có một lời chúc dữ nào trên cuộc sống của chúng ta, nhưng chỉ có lời nhân lành của Thiên  Chúa, là Đấng đã kéo sự sống của chúng ta ra từ hư không. Sự thật của tất cả những điều đó là tương quan tình yêu thương gắn liền Thiên Chúa Cha với Chúa Con qua Chúa Thánh Thần, tương quan trong đó chúng ta được tiếp nhận do ơn thánh. Trong Ngài, trong Đức Kitô Giêsu, chúng ta đã được muốn, yêu thương và mong ước. Có Một Người đã in trong chúng ta một vẻ đẹp nguyên thuỷ, mà không tội lỗi nào, không lựa chọn sai lầm nào có thể xoá nhoà tất cả. Trước mắt Thiên Chúa chúng ta luôn luôn là các con suối nhỏ được làm để vọt lên nước ngon. Chúa Giêsu đã nói với người đàn bà xứ Samaria: “Nước mà tôi sẽ cho chị, sẽ trở thành nơi chị một suối nước vọt lên cho sự sống vĩnh cửu” (Ga 4,14).

Để thay đổi con tim của một người bất hạnh, thì đâu là phương dược? Đâu là thuốc giúp thay đổi con tim của một người không hạnh phúc? Tín hữu trả lời: tình yêu. ĐTC nói: “Hãy nói to hơn”. Tín hữu la to: tình yêu. Giỏi, giỏi, tất cả đều giỏi! Và làm thế nào để cho khiến cho một người cảm nhận được là ta yêu thương họ? Trước hết cần ôm họ trong vòng tay, làm cho họ cảm nhận được rằng họ được ước mong, rằng họ quan trọng, và họ sẽ thôi buồn. Tình yêu kêu gọi tình yêu, một cách mạnh mẽ hơn thù hận mời gọi cái chết. Chúa Giêsu đã không chết và sống lại cho chính Ngài, mà cho chúng ta, để tội lỗi chúng ta được tha thứ. Vì thế đây là lúc phục sinh cho tất cả mọi người: là lúc nâng các kẻ nghèo hèn đứng dậy khỏi sự chán nản, nhất là những kẻ nằm trong mồ từ một thời gian lâu hơn là ba ngày. Ở đây một ngọn gió giải phóng thổi trên mặt chúng ta. Ở đây nẩy mầm ơn của niềm hy vọng. Và niềm hy vọng là niềm hy vọng của Thiên Chúa Cha yêu thương chúng ta như chúng ta là: Ngài luôn luôn yêu thương chúng ta và yêu thương tất cả mọi người.

** ĐTC đã chào các đoàn hành hương hiện diện, trong đó có các đoàn đến từ Pháp, Bỉ, đảo Maurizitius, đặc biệt các sinh viên tham dự đại hội Olivaint tại Paris. Ngài nhắc cho mọi người nhớ tất cả đều quý báu trước mặt Chúa, và sự thật này là suối nguồn trao ban hy vọng.

Chào các đoàn hành hương đến từ Anh quốc, Thụy Điển, Hồng Kông, Pakistan, Philippines, Đại Hàn, Thái Lan, Canada và Hoa Kỳ ĐTC cầu chúc Chúa Kitô ban cho họ nhiều niềm vui và an bình.

Với các nhóm nói tiếng Đức, đặc biệt là cộng đoàn các cha Scolopi Illertissen, ngài nhắc cho biết tháng sáu là tháng kính Thánh Tâm  Chúa Giêsu, suối nguồn vô tận của tình yêu. Chúng ta hãy làm chứng cho tình yêu ấy của Chúa, bằng cách trao ban nó cho những người chúng ta gặp gỡ trong cuộc sống thường ngày.

Với các nhóm nói tiếng Tây Ban Nha và Bồ Đào Nha trong đó có các đoàn hành hương Brasil, ngài xin Mẹ Maria giúp mọi người biết ra khỏi chính mình và noi gương Mẹ thông truyền tình yêu của Chúa cho tha nhân.

Chào các tín hữu Ba Lan ĐTC nhắc lại tư tưởng của thánh Gioan Phaolô II trong thông điệp Đấng Cứu Độ con người và nói: “Con người là sinh vật không thể hiểu đuợc và cuộc sống của nó vô nghĩa, nếu nó không gặp gỡ tình yêu thương và sống kinh nghiệm yêu thương, lấy đó làm của riêng mình và tham dự vào đó cách sống động” (s. 10) Chúng ta đừng sợ hãi tình yêu thương và các đòi hỏi của nó. Hãy khiến cho nó trở thành to lớn, xinh đẹp và có trách nhiệm trong cuộc sống, để là một ánh sáng hy vọng cho tha nhân.

Trong các nhóm Ý ĐTC chào các tân linh mục giáo phận Brescia bắc Italia, hiệp hội Bác ái không biên giới giáo phận San Marino Montefeltro kỷ niệm 20 năm thành lập, liên hiệp người mù Italia, hiệp hội Silvana Angelucci của nhiều vùng Italia, hiệp hội văn hóa Reatium kỷ nhiệm ĐGH Zosimo, thân nhân của các bính sĩ bị chết trong các sứ mệnh bảo hoà. ĐTC bầy tỏ sự trìu mến, gần gũi, ủi an và khích lệ họ.

Chào các bạn trẻ người đau yếu và các đôi tân hôn ngài nhắc hôm qua Giáo Hội mừng kính thánh Antôn thành Padova, “vị giảng thuyết tài ba bổn mạng dân nghèo và người đau khổ.” Ngài khích lệ giới trẻ đừng mệt mỏi noi gương sống của thánh nhân; người đau yếu xin thánh nhân bầu cử cho họ trong tật bệnh; và các cặp vợ chồng mới cưới thi đua học hỏi và sống Lời Chúa trong đời hôn nhân.

Buổi tiếp kiến đã kết thúc với Kinh Lạy Cha và phép lành toà thánh ĐTC ban cho mọi người.

Linh Tiến Khải

Bài mới

Chủ đề Sống tháng 03 và 04.2024 : Tính cách và nhân đức của nữ tu tông đồ Mân Côi

Là con người, chị nữ tu Mân Côi không thể tránh khỏi những yếu đuối …

262 comments

 1. prescription vs over the counter best antihistamine decongestant combo best allergy over the counter

 2. walgreen generic allergy pills allergy med comparison chart does benadryl make you sweat

 3. painkillers that don’t upset stomach glimepiride uk

 4. isotretinoin 20mg without prescription buy accutane 10mg without prescription accutane 10mg sale

 5. prescription meds for stomach cramps epivir 100mg cheap

 6. isotretinoin 20mg over the counter buy isotretinoin without a prescription purchase absorica without prescription

 7. cost amoxicillin 250mg order amoxicillin pill amoxil 500mg cost

 8. buy amoxil online amoxicillin 500mg drug cheap amoxicillin generic

 9. zithromax 250mg without prescription cost zithromax 250mg cost zithromax 250mg

 10. where to buy furosemide without a prescription buy furosemide tablets

 11. prednisolone 40mg drug cheap omnacortil for sale buy omnacortil 5mg sale

 12. buy prednisolone 40mg online cheap purchase prednisolone online order prednisolone 10mg online cheap

 13. order amoxil 500mg online order amoxil 250mg sale purchase amoxil pills

 14. purchase amoxil online amoxicillin 250mg brand order amoxicillin for sale

 15. buy ventolin cheap albuterol inhaler purchase ventolin without prescription

 16. ventolin inhalator online buy ventolin cost buy generic albuterol 2mg

 17. order levoxyl generic synthroid 100mcg ca buy synthroid 75mcg pills

 18. buy clomid 100mg online order clomiphene for sale order clomid 50mg generic

 19. order rybelsus 14 mg generic buy semaglutide pill semaglutide usa

 20. order deltasone 20mg pill buy deltasone 40mg pills brand deltasone 5mg

 21. order semaglutide 14 mg online semaglutide pills buy rybelsus sale

 22. buy semaglutide online cheap buy semaglutide generic rybelsus 14 mg cost

 23. isotretinoin medication buy isotretinoin generic isotretinoin order online

 24. purchase rybelsus without prescription order semaglutide for sale semaglutide brand

 25. cost isotretinoin 40mg buy absorica sale order isotretinoin 40mg without prescription

 26. amoxicillin 1000mg pills amoxil 250mg sale buy amoxicillin 500mg generic

 27. cost amoxil 500mg amoxicillin 250mg us amoxicillin 250mg cost

 28. cost albuterol 4mg order albuterol 4mg online buy albuterol 2mg for sale

 29. ventolin 2mg without prescription ventolin brand albuterol order

 30. cost zithromax azithromycin pill buy azithromycin 500mg for sale

 31. azithromycin 250mg price zithromax over the counter brand zithromax 500mg

 32. augmentin 375mg over the counter buy clavulanate pills augmentin online buy

 33. cheap augmentin 375mg augmentin 1000mg without prescription augmentin 625mg without prescription

 34. buy prednisolone tablets order omnacortil 5mg without prescription order omnacortil 40mg generic

 35. levoxyl online synthroid 150mcg usa synthroid 100mcg generic

 36. levoxyl tablet buy levothroid online purchase synthroid pill

 37. order serophene for sale order clomid 100mg pills order serophene online

 38. lasix over the counter cheap furosemide buy furosemide without prescription diuretic

 39. lasix 40mg pills lasix 40mg cost furosemide 100mg uk

 40. sildenafil 50mg sale viagra mail order usa cheap sildenafil without prescription

 41. acticlate online buy purchase doxycycline sale purchase doxycycline online cheap

 42. buy viagra pill viagra 50mg for sale cheap viagra for sale

 43. online casino with free signup bonus real money usa best online casinos chumba casino

 44. rybelsus without prescription purchase rybelsus purchase rybelsus generic

 45. semaglutide online buy cost semaglutide 14mg rybelsus 14 mg pill

 46. order generic levitra 10mg buy vardenafil tablets where to buy levitra without a prescription

 47. where can i buy pregabalin pregabalin 150mg without prescription order generic pregabalin

 48. buy triamcinolone 4mg online cheap triamcinolone 10mg tablet order aristocort generic

 49. plaquenil over the counter buy hydroxychloroquine generic plaquenil online order

 50. buy hydroxychloroquine no prescription buy generic hydroxychloroquine online order plaquenil for sale

 51. buy aristocort pills for sale aristocort 10mg sale aristocort online order

 52. how to get clarinex without a prescription order clarinex for sale cheap clarinex 5mg

 53. order clarinex generic order desloratadine online desloratadine online order

 54. cialis 40mg price buy cialis 40mg online buy tadalafil 20mg for sale

 55. tadalafil 10mg canada buy generic cialis cialis australia

 56. claritin 10mg drug loratadine pills buy loratadine no prescription

 57. cenforce 50mg cheap order cenforce 100mg pills order cenforce 100mg pill

 58. buy cenforce 100mg pills purchase cenforce online cheap purchase cenforce pills

 59. loratadine sale buy generic claritin buy claritin without a prescription

 60. order aralen 250mg pill aralen oral brand chloroquine 250mg

 61. orlistat over the counter buy xenical 120mg for sale diltiazem order online

 62. metformin sale order metformin 1000mg pill order glycomet 1000mg without prescription

 63. buy glucophage 500mg pills metformin 1000mg canada metformin 1000mg tablet

 64. acyclovir 800mg brand order zyloprim buy generic allopurinol for sale

 65. order amlodipine 5mg for sale norvasc 5mg for sale buy amlodipine 10mg pill

 66. order amlodipine sale norvasc 10mg usa buy norvasc generic

 67. buy rosuvastatin 20mg for sale oral crestor oral zetia

 68. prinivil online prinivil for sale buy generic lisinopril 5mg

 69. domperidone where to buy sumycin online buy order tetracycline generic

 70. prilosec cheap buy cheap generic omeprazole prilosec to treat heartburn

 71. treat indigestion omeprazole online buy omeprazole 20mg pill

 72. order generic flexeril 15mg flexeril cheap ozobax for sale online

 73. order cyclobenzaprine pill buy generic ozobax order baclofen 25mg

 74. order metoprolol generic generic metoprolol 100mg order metoprolol 50mg generic

 75. metoprolol 100mg oral lopressor 50mg sale order lopressor online

 76. toradol 10mg pill cost toradol purchase colcrys

 77. tenormin without prescription buy generic tenormin buy atenolol 50mg generic

 78. atenolol online buy tenormin pill atenolol online

 79. medrol 8 mg pills depo-medrol canada order generic depo-medrol

 80. buy generic propranolol online plavix where to buy buy clopidogrel pills for sale

 81. inderal 10mg us buy clopidogrel order plavix online cheap

 82. methotrexate 5mg over the counter buy medex online cheap purchase coumadin online

 83. online thesis writing hire essay writer pay for dissertation

 84. methotrexate cost generic medex warfarin 2mg usa

 85. buy generic metoclopramide order cozaar buy generic hyzaar online

 86. metoclopramide 20mg without prescription reglan 10mg us buy cozaar pill

 87. buy generic mobic for sale order meloxicam for sale order celecoxib 100mg sale

 88. esomeprazole over the counter nexium where to buy topamax price

 89. order generic esomeprazole 20mg topamax 100mg ca buy generic topiramate 100mg

 90. tamsulosin 0.2mg drug purchase celebrex sale order celebrex 200mg generic

 91. tamsulosin over the counter order celecoxib generic celecoxib 200mg

 92. order sumatriptan generic levofloxacin 250mg generic buy levaquin online cheap

 93. sumatriptan drug order levaquin 250mg pills order levofloxacin 250mg generic

 94. buy zofran 8mg without prescription order spironolactone 25mg without prescription purchase spironolactone online

 95. buy generic dutasteride online cheap zantac buy zantac no prescription

 96. buy simvastatin 20mg buy generic zocor over the counter valacyclovir where to buy

 97. propecia 1mg ca buy diflucan 200mg without prescription order fluconazole 100mg without prescription

 98. ciprofloxacin 500mg pills – clavulanate where to buy clavulanate where to buy

 99. where to buy baycip without a prescription – myambutol 1000mg for sale augmentin 625mg pills

 100. ciplox 500 mg canada – order amoxicillin 250mg generic
  oral erythromycin 500mg

 101. flagyl 200mg usa – flagyl 400mg pills buy generic azithromycin 250mg

 102. order ciprofloxacin sale – purchase tinidazole pill erythromycin 250mg cheap

 103. valacyclovir 1000mg cost – vermox order online buy acyclovir 800mg generic

 104. ivermectin 6 mg for humans – buy ciplox 500mg sale purchase tetracycline online

 105. order valacyclovir 1000mg without prescription – vermox over the counter order acyclovir

 106. brand flagyl 200mg – order terramycin 250 mg for sale order azithromycin 500mg for sale

 107. buy cheap generic ampicillin amoxicillin over the counter buy cheap amoxicillin

 108. buy generic ampicillin for sale ampicillin cheap buy amoxil sale

 109. buy generic metronidazole online – amoxil generic azithromycin tablet

 110. furosemide 100mg generic – candesartan over the counter capoten 120mg pills

 111. buy furosemide pills diuretic – generic warfarin 5mg buy captopril 25 mg for sale

 112. buy glucophage 1000mg generic – purchase cefadroxil generic buy lincocin tablets

 113. glycomet 1000mg price – purchase epivir generic cost lincomycin 500 mg

 114. purchase zidovudine pills – order avapro 150mg order allopurinol generic

 115. how to buy clozaril – buy glimepiride pills for sale order pepcid 20mg generic

 116. order generic clozapine 100mg – amaryl ca order pepcid 20mg for sale

 117. quetiapine order online – buy generic geodon buy eskalith generic

 118. buy seroquel 100mg pill – trazodone 100mg cheap order eskalith generic

 119. clomipramine 25mg pill – buy imipramine 25mg order doxepin 75mg sale

 120. anafranil generic – asendin pills generic doxepin 25mg

 121. purchase hydroxyzine online – endep online order generic endep

 122. order atarax 25mg online cheap – lexapro 20mg generic amitriptyline 25mg over the counter

 123. buy augmentin 625mg generic – buy baycip no prescription baycip online order

 124. order augmentin 375mg for sale – generic ciprofloxacin 1000mg buy cipro online cheap

 125. order amoxicillin without prescription – amoxicillin pills order baycip pills

 126. buy generic amoxicillin – ceftin for sale ciprofloxacin 1000mg usa

 127. Hi would you mind stating which blog platform you’re using? I’m going to start my own blog soon but I’m having a tough time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique. P.S My apologies for getting off-topic but I had to ask!

 128. order cleocin without prescription – buy cheap suprax cheap chloromycetin pills

 129. buy zithromax 500mg pills – buy generic azithromycin for sale ciplox online order

 130. zithromax over the counter – buy flagyl 400mg generic buy ciplox tablets

 131. purchase cleocin pills – order generic vantin chloramphenicol us

 132. What Is FitSpresso? As you may know, FitSpresso is a natural weight loss supplement that comes in capsule form.

 133. This design is wicked! You most certainly know how to keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Wonderful job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

 134. ivermectin 12 mg pills – levofloxacin 250mg pills buy cefaclor 250mg sale

 135. stromectol canada – buy cefaclor 500mg cefaclor 500mg price

 136. ventolin inhalator cheap – allergy pills over the counter order generic theophylline

 137. I just couldn’t depart your website prior to suggesting that I actually enjoyed the standard information a person provide for your visitors? Is going to be back often in order to check up on new posts

 138. Wonderful goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just too great. I really like what you’ve acquired here, really like what you’re stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it sensible. I can not wait to read far more from you. This is actually a tremendous website.

 139. order clarinex 5mg pills – purchase flixotide nasal spray albuterol online

 140. fda medrol – order fluorometholone where to buy azelastine without a prescription

 141. medrol 16mg otc – buy azelastine 10ml sprayer purchase azelastine online

 142. buy clarinex 5mg online – buy aristocort 10mg generic buy generic ventolin over the counter

 143. Dead indited articles, regards for entropy. “Life is God’s novel. Let him write it.” by Isaac Bashevis Singer.

 144. I very pleased to find this website on bing, just what I was searching for : D besides saved to my bookmarks.

 145. You made several fine points there. I did a search on the theme and found most people will consent with your blog.

 146. buy micronase generic – order dapagliflozin 10mg for sale forxiga for sale online

 147. glycomet usa – glycomet pills order acarbose 25mg online

 148. buy glycomet 1000mg sale – order metformin 500mg online cheap precose medication

 149. cost repaglinide 2mg – order empagliflozin 25mg generic empagliflozin 25mg without prescription

 150. Lottery Defeater Software? Lottery Defeater is a software application created to help people win lotteries

 151. terbinafine 250mg uk – grifulvin v for sale buy griseofulvin sale

 152. buy semaglutide 14mg without prescription – buy semaglutide pills for sale order desmopressin for sale

 153. order semaglutide 14 mg – desmopressin canada buy DDAVP paypal

 154. order ketoconazole pills – cheap ketoconazole 200mg sporanox 100 mg cost

 155. ketoconazole 200mg tablet – cheap butenafine order generic itraconazole 100mg

 156. famciclovir cheap – valaciclovir 500mg usa order valaciclovir pills

 157. I was just seeking this information for a while. After 6 hours of continuous Googleing, at last I got it in your website. I wonder what is the lack of Google strategy that do not rank this kind of informative web sites in top of the list. Normally the top websites are full of garbage.

 158. order lanoxin 250 mg generic – digoxin 250mg cheap order lasix 40mg generic

 159. Wow, awesome blog format! How long have you been blogging for? you made running a blog look easy. The entire look of your website is fantastic, let alone the content material!

 160. digoxin cheap – cost irbesartan buy furosemide cheap

 161. I was studying some of your content on this website and I conceive this website is really informative ! Keep on posting.

 162. order metoprolol sale – olmesartan 10mg sale buy nifedipine online cheap

 163. metoprolol us – order metoprolol 100mg purchase nifedipine generic

 164. oral microzide 25mg – zebeta 10mg us order bisoprolol 5mg generic

 165. nitroglycerin buy online – valsartan 80mg over the counter order valsartan 80mg without prescription

 166. What i don’t understood is in truth how you’re now not actually a lot more smartly-preferred than you might be right now. You’re so intelligent. You recognize thus considerably in terms of this topic, produced me personally imagine it from numerous varied angles. Its like women and men are not interested except it¦s one thing to accomplish with Lady gaga! Your personal stuffs nice. At all times maintain it up!

 167. nitroglycerin medication – buy generic nitroglycerin order valsartan 160mg pill

 168. I will right away snatch your rss as I can not to find your e-mail subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you have any? Please let me realize in order that I could subscribe. Thanks.

 169. rosuvastatin pills patient – caduet pills protect caduet refuse

 170. crestor online sin – caduet buy otherwise caduet pills usual

 171. buy viagra professional company – cialis professional cool levitra oral jelly online response

 172. buy viagra professional tomb – avana after levitra oral jelly thorough

 173. Tonic Greens, a natural health supplement, is designed to enhance immune function.

 174. priligy england – fildena strict cialis with dapoxetine engage

 175. dapoxetine stomach – aurogra unhappy cialis with dapoxetine prayer

 176. cenforce online tray – zenegra pills department brand viagra online stagger

 177. brand cialis bearer – tadora kind penisole occupy

 178. My husband and i ended up being absolutely thankful when Chris could do his preliminary research through the entire ideas he acquired from your own web pages. It’s not at all simplistic just to continually be giving out steps which usually the rest have been making money from. Therefore we recognize we now have the website owner to thank for this. These explanations you’ve made, the straightforward site navigation, the friendships you can make it easier to create – it’s got mostly wonderful, and it is letting our son in addition to our family know that this matter is excellent, and that is tremendously essential. Many thanks for all the pieces!

 179. cialis soft tabs pills bond – tadarise online comfort viagra oral jelly depress

 180. cialis soft tabs pills chatter – caverta chatter viagra oral jelly gigantic

 181. brand cialis pair – apcalis confusion penisole salute

 182. Nagano Lean Body Tonic: An IntroductionNagano Lean Body Tonic is a dietary supplement designed to help lose unhealthy weight.

 183. Excellent website. Lots of helpful information here. I¦m sending it to some pals ans additionally sharing in delicious. And certainly, thank you in your effort!

 184. cialis soft tabs obey – levitra soft pills voice viagra oral jelly online polite

 185. cialis soft tabs online structure – cialis super active online plastic1 viagra oral jelly mutter

 186. Everything is very open and very clear explanation of issues. was truly information. Your website is very useful. Thanks for sharing.

 187. Prodentim: What is it? Some of the finest and highest quality ingredients are used to produce Prodentim, an oral health supplement

 188. cenforce stride – zenegra online sock brand viagra suggestion

 189. dapoxetine bar – aurogra low cialis with dapoxetine knight

 190. cenforce online shrug – cenforce online rattle brand viagra whoever

 191. dapoxetine fright – suhagra hint cialis with dapoxetine explosion

 192. Sight Care is a visual wellness supplement that is currently available in the market. According to the Sight Care makers, it is efficient and effective in supporting your natural vision

 193. acne treatment pursue – acne medication bird acne treatment calm

 194. I was examining some of your content on this website and I believe this site is really informative ! Continue posting.

 195. acne treatment hasty – acne medication snap acne treatment bat

 196. asthma medication nigh – asthma treatment list asthma treatment arise

 197. asthma treatment away – inhalers for asthma deceive asthma medication skill

 198. Spot on with this write-up, I actually assume this website needs much more consideration. I’ll in all probability be once more to learn much more, thanks for that info.

 199. uti medication emotion – uti medication sun treatment for uti attempt

 200. treatment for uti respectable – treatment for uti true uti antibiotics cabin

 201. prostatitis medications sweet – prostatitis treatment mysterious pills for treat prostatitis helmet

 202. pills for treat prostatitis flat – prostatitis treatment recover pills for treat prostatitis fist

 203. Very great post. I just stumbled upon your blog and wished to mention that I’ve really loved browsing your weblog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

 204. valtrex pills kill – valtrex pills anxious valtrex italian

 205. valacyclovir online climb – valacyclovir pills pad valacyclovir online variety

 206. claritin pills member – claritin pills eager loratadine medication cake

 207. claritin pills further – claritin satisfy loratadine medication cure

 208. Great web site. A lot of helpful information here. I’m sending it to several buddies ans additionally sharing in delicious. And obviously, thank you to your effort!

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *