Home / Cầu Nguyện / ĐTC Phanxicô: Bình an không phải là yên tĩnh nhưng là tìm kiếm hòa giải

ĐTC Phanxicô: Bình an không phải là yên tĩnh nhưng là tìm kiếm hòa giải

Đức Thánh Cha nói: Từ “bình an” có thể bị hiểu lầm hoặc tầm thường hóa. Bình an Kitô giáo không phải là không có bất an, điều có thể được chính Thiên Chúa gieo vào để làm lung lay sự “an ninh giả tạo của chúng ta”, và nó thậm chí không phải là “biến thể” của chiến tranh “theo những cách khác hay ở những nơi khác”, như xảy ra trong một thế giới toàn cầu hóa, vì lợi ích kinh tế và tài chính, khi mà “hòa bình” của một số người lại tương ứng với “chiến tranh” của những người khác.

Hồng Thủy – Vatican

Sau khi suy tư về ý nghĩa của đau khổ trong bối cảnh đại dịch trong bài giáo lý sáng thứ Tư Tuần Thánh 08/04, sáng thứ Tư 15/04, Đức Thánh Cha trở lại loạt bài giáo lý về các Mối Phúc. Nói về Mối Phúc thứ bảy: “Phúc cho ai xây dựng hòa bình, người ấy sẽ được gọi là Con Thiên Chúa”, Đức Thánh Cha giải thích rằng bình an trong Kinh Thánh chính là sự sống tràn đầy phong phú chứ không chỉ là sự an bình nội tâm. Bình an này là quà tặng của Chúa Phục Sinh, xuất phát từ sự chết và sống lại của Chúa, khác với bình an của thế gian, thứ mua bằng sự bất an của người khác.

Đức Thánh Cha khẳng định: Người xây dựng hòa bình là người nhờ ơn Chúa, theo gương Chúa Giêsu, mang hòa giải đến cho tha nhân bằng cách trao tặng chính mình, luôn luôn và ở mọi nơi! Không có hòa giải nếu không có yêu thương hiến dâng chính cuộc đời mình. Phải luôn tìm kiếm hòa bình ở mọi nơi và bằng mọi cách.

Bài giáo lý của Đức Thánh Cha

Anh chị em thân mến, chào anh chị em!

Bài giáo lý hôm nay nói về Mối Phúc thứ bảy, về “những người xây dựng hòa bình”, những người được gọi là con cái Thiên Chúa. Tôi vui khi nói về Mối Phúc này ngay sau lễ Phục Sinh, bởi vì bình an của Chúa Kitô là hoa trái của sự chết và phục sinh của Người, như chúng ta đã nghe trong thư thánh Phaolô. Để hiểu Mối Phúc này cần phải giải thích ý nghĩa của từ “hòa bình”, một từ có thể bị hiểu lầm hoặc nhiều lần bị tầm thường hóa.

Shalòm: sự sống tràn đầy phong phú

Chúng ta cần định hướng giữa hai ý tưởng về bình an: đầu tiên là ý tưởng trong Kinh thánh, nơi xuất hiện từ ngữ vô vùng đẹp shalòm, một từ thể hiện sự phong phú, thịnh vượng, hạnh phúc. Khi người ta chúc mừng shalòm trong tiếng Do Thái, người ta cầu chúc một cuộc sống sung túc, đầy đủ, thịnh vượng, nhưng cũng theo sự thật và công lý, sẽ được thực hiện nơi Đấng Mêsia, Vua hòa bình (x. Is 9,6; Mic 5,4-5).

Bình an không phải là lương tâm bị thuần hóa

Tiếp đến, có một ý nghĩa khác, phổ biến hơn; theo nghĩa này, từ “bình an” được hiểu là một sự thanh tĩnh nội tâm. Đây là một ý tưởng hiện đại, tâm lý và chủ quan hơn. Người ta thường nghĩ rằng bình an là yên tĩnh, hài hòa, quân bình nội tại. Ý nghĩa thứ hai này không đầy đủ và không thể được tuyệt đối hóa, bởi vì trong cuộc sống, sự bất an có thể là một khoảnh khắc quan trọng của sự tăng trưởng. Nhiều lần chính Chúa gieo vào lòng chúng ta sự bất an để chúng ta đi gặp Người, để tìm gặp Người. Theo nghĩa này, nó là một thời khắc quan trọng trong quá trình phát triển; trong khi sự yên tĩnh nội tâm có thể tương ứng với một lương tâm bị thuần hóa và không phải là một sự cứu chuộc thiêng liêng thực sự. Nhiều lần Chúa phải trở thành một “dấu chỉ mâu thuẫn” (x. Lc 2,34-35), làm lay động sự an toàn giả tạo của chúng ta, để đưa chúng ta đến ơn cứu độ. Và trong thơi điểm đó dường như không có bình an, nhưng chính Chúa sẽ ban cho chúng ta bình an.

Tới đây chúng ta phải nhớ rằng Chúa muốn nói bình an của Người khác với bình an đến từ con người, khác với bình an của thế gian, khi Người nói: «Thầy để lại bình an cho anh em, Thầy ban bình an của Thầy cho anh em. Thầy ban cho anh em không theo kiểu thế gian. Anh em đừng xao xuyến cũng đừng sợ hãi” (Ga 14,27). Bình an của Chúa Giêsu khác với bình an của thế gian.

Bình an của thế gian: hòa bình của một số người tương ứng với chiến tranh của người khác

Chúng ta hãy tự hỏi: thế gian ban bình an như thế nào? Nếu chúng ta nghĩ về các xung đột chiến tranh, các cuộc chiến thường kết thúc theo hai cách: hoặc là một trong hai bên thất bại, hoặc là với các hiệp ước hòa bình. Chúng ta chỉ có thể hy vọng và cầu nguyện rằng con đường thứ hai này có thể luôn luôn được thực hiện; tuy nhiên, chúng ta phải thấy rằng lịch sử là một chuỗi vô tận các hiệp ước hòa bình bị từ chối bởi các cuộc chiến liên tiếp, hoặc bởi sự biến thể của những cuộc chiến tương tự theo những hình thức khác hoặc ở những nơi khác. Ngay cả trong thời đại của chúng ta, một cuộc chiến “phân mảnh” được chiến đấu trên nhiều chiến trường và theo nhiều cách khác nhau. Ít nhất chúng ta phải nghi ngờ rằng trong bối cảnh của sự toàn cầu hóa được thực hiện trên hết vì các lợi ích kinh tế hay tài chính, “hòa bình” của một số người tương ứng với “chiến tranh” của những người khác. Và đây không phải là bình an của Chúa Kitô!

Bình an của Chúa Kitô: xóa bỏ hận thù, đưa đến hòa giải

Ngược lại, Chúa Giêsu “ban” bình an của Người như thế nào? Chúng ta đã nghe thánh Phaolô nói rằng bình an của Chúa Kitô là “liên kết đôi bên thành một” (Ep 2,14), là xóa bỏ thù địch và đưa đến hòa giải. Và con đường để thực hiện công trình an bình này là thân thể của Người. Thật vậy, Người đã hòa giải tất cả mọi sự và mang lại bình an bằng máu của Người đổ ra trên thập giá, như chính thánh tông đồ Phaolô nói trong thư gửi tín hữu Côlôxê (x. Cl 1,20).

Không có hòa giải nếu không có trao tặng chính mình

Đến đây tôi tự hỏi, tất cả chúng ta có thể tự hỏi: Như thế, những người “kiến tạo hòa bình” là ai? Mối Phúc thứ bảy là Mối Phúc tích cực nhất, hoạt động rõ ràng nhất; động từ diễn đạt trong Mối Phúc này tương tự như thành ngữ được sử dụng trong câu đầu tiên của Kinh thánh về sự sáng tạo và nó nói đến sáng kiến và sự tích cực làm việc. Bản chất của tình yêu là sáng tạo và tìm kiếm sự hòa giải bằng bất cứ giá nào. Những người đã học được nghệ thuật hòa bình và thực thi nó được gọi là con cái của Thiên Chúa; họ biết rằng không có hòa giải nếu không có việc trao tặng sự sống của chính mình, và hòa bình phải được luôn luôn tìm kiếm và bằng bất cứ cách nào. Luôn luôn và trong mọi trường hợp! Đây không phải là một công việc tự động, là thành quả của khả năng của chính mình, nhưng là biểu hiện của ân sủng nhận được từ Chúa Kitô, người đã làm cho chúng ta trở thành con cái Thiên Chúa.

Bình an và quân bình nội tâm thực sự đến từ bình an của Chúa Kitô

Shalòm thực sự và sự quân bình nội tâm đích thực đến từ bình an của Chúa Kitô, là bình an xuất phát từ Thánh Giá của Người và sinh ra một nhân loại mới, được thể hiện qua vô số đoàn người vô tận các thánh nam nữ, những người có tinh thần sáng tạo, có sáng kiến, những người đã nghĩ ra những cách thức luôn mới mẻ để yêu thương. Cuộc sống của con cái của Thiên Chúa, những người nhờ máu Chúa Kitô, tìm kiếm và gặp được các anh chị em của mình, là hạnh phúc thực sự.

Một lần nữa, tôi chúc mừng lễ Phục sinh tất cả anh chị em, trong bình an của Chúa Kitô!

Bài mới

Chủ đề Sống tháng 03 và 04.2024 : Tính cách và nhân đức của nữ tu tông đồ Mân Côi

Là con người, chị nữ tu Mân Côi không thể tránh khỏi những yếu đuối …

276 comments

 1. allergy medication better than allegra prescription only allergy medication do you need a prescription

 2. best non prescription allergy medication alternative allergy treatment options best generic allegra

 3. buy accutane pills buy generic isotretinoin 10mg isotretinoin 20mg over the counter

 4. buy isotretinoin no prescription order absorica generic buy absorica sale

 5. order amoxil 500mg sale amoxicillin price amoxicillin 1000mg generic

 6. cheap amoxicillin pill amoxil 500mg tablet order amoxicillin 500mg pill

 7. zithromax 500mg without prescription zithromax over the counter zithromax buy online

 8. purchase azipro generic buy azipro pill order azipro for sale

 9. where can i buy azipro azithromycin pills buy generic azipro

 10. cost omnacortil 40mg omnacortil medication cheap omnacortil 10mg

 11. order amoxicillin 500mg pill buy amoxil 1000mg generic amoxicillin 1000mg us

 12. amoxicillin 500mg sale buy amoxil no prescription order generic amoxicillin 1000mg

 13. purchase clomiphene online cheap order clomiphene 100mg without prescription clomiphene 50mg canada

 14. purchase clomid without prescription how to buy clomiphene clomid 100mg us

 15. deltasone 40mg drug buy prednisone 5mg pill buy prednisone 10mg sale

 16. buy generic rybelsus over the counter order semaglutide 14 mg generic buy semaglutide 14 mg

 17. buy prednisone 40mg online cheap prednisone buy online deltasone 20mg ca

 18. isotretinoin 40mg sale buy isotretinoin 40mg sale order accutane 20mg pills

 19. semaglutide 14 mg pills order rybelsus generic semaglutide 14mg cost

 20. order generic accutane buy absorica online cost accutane 40mg

 21. order albuterol online cheap albuterol inhaler purchase albuterol online

 22. buy ventolin inhalator without prescription buy albuterol 2mg for sale buy albuterol inhalator sale

 23. buy augmentin 375mg online cheap how to buy augmentin order augmentin 625mg pill

 24. generic zithromax 250mg buy zithromax tablets buy generic azithromycin over the counter

 25. Your writing is like a guiding light – it helps me navigate the complexities of life with clarity and purpose.

 26. prednisolone 10mg for sale cheap omnacortil for sale buy omnacortil 10mg online

 27. prednisolone 40mg oral prednisolone generic purchase omnacortil without prescription

 28. Your blog is a treasure trove of knowledge and wisdom – I’m constantly learning something new from you.

 29. This is more than a blog post; it’s a literary experience. Your words have a magical quality.

 30. clomiphene 50mg generic buy clomiphene 100mg generic clomiphene 100mg pill

 31. buy clomid 100mg online cheap order clomiphene 100mg generic brand clomiphene

 32. buy gabapentin 600mg online order neurontin 600mg online buy gabapentin pills

 33. furosemide for sale lasix 100mg usa order furosemide 40mg pill

 34. overnight delivery viagra order viagra 50mg for sale viagra 50mg oral

 35. sildenafil order online order viagra without prescription order viagra 100mg sale

 36. doxycycline 100mg generic doxycycline 200mg drug doxycycline order online

 37. semaglutide 14mg without prescription semaglutide 14mg tablet semaglutide 14 mg uk

 38. rybelsus 14mg price order rybelsus 14mg online cheap buy semaglutide 14mg online

 39. online blackjack for real money usa win real money online casino for free roulette free

 40. vardenafil 10mg without prescription levitra ca vardenafil 20mg generic

 41. vardenafil over the counter order levitra 20mg generic buy vardenafil 20mg generic

 42. pregabalin over the counter pregabalin online order lyrica 150mg for sale

 43. generic hydroxychloroquine 200mg hydroxychloroquine 200mg oral plaquenil 400mg sale

 44. purchase hydroxychloroquine sale plaquenil 200mg canada order hydroxychloroquine 400mg generic

 45. triamcinolone 10mg tablet triamcinolone 4mg sale aristocort cheap

 46. aristocort 4mg canada triamcinolone 4mg pill triamcinolone 4mg over the counter

 47. cialis 40mg over the counter buy cialis pill cialis coupon walmart

 48. cialis overnight shipping best cialis sites online tadalafil 10mg without prescription

 49. clarinex usa clarinex medication purchase clarinex without prescription

 50. clarinex usa clarinex pill buy cheap generic desloratadine

 51. cenforce 50mg drug buy cenforce 50mg generic purchase cenforce generic

 52. order loratadine pill loratadine sale loratadine pills

 53. order chloroquine 250mg sale buy generic aralen aralen 250mg drug

 54. order chloroquine pill aralen ca generic aralen

 55. order glucophage 500mg sale buy glucophage medication cheap glucophage 500mg

 56. glycomet order online order metformin online purchase glucophage pill

 57. buy orlistat 120mg online cheap purchase orlistat generic buy diltiazem pills for sale

 58. xenical price buy orlistat paypal buy diltiazem without a prescription

 59. purchase amlodipine buy amlodipine generic amlodipine 5mg brand

 60. norvasc cheap amlodipine pill buy amlodipine pills

 61. oral zovirax buy zovirax 800mg pill order zyloprim 100mg online

 62. buy crestor 10mg pill zetia drug ezetimibe online buy

 63. oral lisinopril 5mg purchase zestril sale zestril 2.5mg drug

 64. order lisinopril 10mg generic purchase zestril pill buy lisinopril generic

 65. purchase domperidone pills order domperidone 10mg buy tetracycline online

 66. how to get omeprazole without a prescription prilosec over the counter omeprazole usa

 67. order motilium sale motilium 10mg canada where to buy tetracycline without a prescription

 68. brand lopressor 100mg buy metoprolol 50mg generic heart attack prevention medication

 69. buy cyclobenzaprine 15mg generic buy cyclobenzaprine tablets buy generic baclofen over the counter

 70. ketorolac cost toradol brand colchicine 0.5mg price

 71. order atenolol 50mg online cheap purchase atenolol atenolol 50mg cost

 72. buy generic atenolol 50mg order tenormin 50mg generic buy tenormin generic

 73. Your thought-provoking post has me looking forward to more. It’s like the intellectual equivalent of a second date.

 74. Your work is truly inspirational. I appreciate the depth you bring to your topics.

 75. medrol 8mg tablets medrol 8mg oral methylprednisolone 8 mg over the counter

 76. methylprednisolone 4mg over counter methylprednisolone 16mg online methylprednisolone 8 mg pills

 77. buy cheap generic propranolol inderal generic order plavix 150mg sale

 78. buy research papers online no plagiarism buying an essay pay for assignment

 79. write me a essay essay buy online professional paper writers

 80. buy methotrexate generic buy generic methotrexate 5mg warfarin 2mg cheap

 81. The elegance of your arguments is as captivating as a sunset. I could admire it all day.

 82. order meloxicam 7.5mg generic purchase mobic pill order celebrex 200mg pills

 83. mobic 7.5mg ca celebrex 100mg cheap celecoxib 100mg tablet

 84. reglan 10mg sale hyzaar sale buy cheap hyzaar

 85. Reading your blog is like finding the perfect song that I can’t stop listening to. Play it again?

 86. Reading your post was like going on a first date with my mind. Excited for the next rendezvous.

 87. tamsulosin pill buy celecoxib sale buy celebrex 200mg online

 88. esomeprazole 40mg price buy topamax no prescription topamax 100mg price

 89. nexium 20mg pills buy nexium for sale cheap topiramate 200mg

 90. order generic zofran 8mg order ondansetron for sale spironolactone 25mg for sale

 91. buy zofran 8mg online ondansetron drug purchase aldactone

 92. imitrex 50mg ca order levaquin generic levofloxacin 500mg brand

 93. order generic zocor 10mg where can i buy valacyclovir buy valtrex without prescription

 94. buy simvastatin without a prescription buy valtrex 500mg for sale cheap valtrex 500mg

 95. dutasteride where to buy order zantac 300mg without prescription ranitidine 150mg without prescription

 96. Adding value to the conversation in a way that’s as engaging as a flirtatious wink. Can’t wait to hear more.

 97. purchase finasteride generic buy propecia without a prescription fluconazole online buy

 98. Brilliant writing! You’ve perfectly captured the essence of the topic.

 99. This was a great read—thought-provoking and informative. Thank you!

 100. order generic finpecia finasteride 5mg price buy generic diflucan 200mg

 101. cipro 500mg sale – order bactrim clavulanate cheap

 102. ciprofloxacin cost – buy augmentin tablets oral augmentin 625mg

 103. baycip cost – keflex us order augmentin 1000mg without prescription

 104. ciprofloxacin 1000mg oral – order septra generic buy amoxiclav for sale

 105. I always learn something new from your posts. Thank you for the education!

 106. You’ve presented a complex topic in a clear and engaging way. Bravo!

 107. You have a gift for explaining things in an understandable way. Thank you!

 108. Your ability to distill complex concepts into enjoy readingable content is admirable.

 109. You’ve opened my eyes to new perspectives. Thank you for the enlightenment!

 110. A masterpiece of writing! You’ve covered all bases with elegance.

 111. I’m bookmarking this for future reference. Your advice is spot on!

 112. buy flagyl 200mg pills – cefaclor price buy zithromax 500mg sale

 113. ciplox 500mg drug – cost doryx erythromycin 500mg for sale

 114. metronidazole 200mg for sale – buy generic clindamycin over the counter order zithromax online cheap

 115. purchase ciprofloxacin sale – ciprofloxacin 500mg uk order generic erythromycin 250mg

 116. valacyclovir 1000mg pills – diltiazem canada zovirax 400mg us

 117. stromectol generico – buy suprax cheap sumycin 500mg generic

 118. buy valtrex tablets – order valtrex 500mg online order zovirax generic

 119. ivermectin 3 mg pills for humans – buy generic ciplox sumycin 500mg drug

 120. metronidazole brand – zithromax pills zithromax 250mg ca

 121. buy metronidazole 400mg for sale – buy generic metronidazole for sale azithromycin 500mg cheap

 122. Your ability to distill complex concepts into enjoy readingable content is admirable.

 123. Your writing style is captivating! I was engaged from start to finish.

 124. purchase lasix online cheap – buy atacand pill captopril over the counter

 125. Your attention to detail is remarkable. I appreciate the thoroughness of your post.

 126. buy metformin 1000mg without prescription – buy cheap generic duricef lincocin pills

 127. buy glycomet generic – cefadroxil pills lincomycin 500mg price

 128. order retrovir 300 mg without prescription – purchase epivir sale buy allopurinol pills

 129. buy retrovir 300 mg for sale – allopurinol 100mg sale

 130. oral clozapine 50mg – order tritace pills order pepcid 40mg pills

 131. buy clozapine 100mg for sale – perindopril 8mg tablet buy famotidine for sale

 132. order quetiapine 100mg sale – buy venlafaxine 75mg sale buy eskalith online cheap

 133. clomipramine pills – buy paxil 20mg pill order doxepin 75mg

 134. clomipramine 25mg sale – cost tofranil 75mg purchase doxepin generic

 135. hydroxyzine buy online – pamelor sale endep cost

 136. hydroxyzine 10mg for sale – order endep 25mg generic amitriptyline buy online

 137. buy augmentin 1000mg without prescription – sulfamethoxazole us cipro us

 138. cheap amoxil generic – cheap amoxil how to get baycip without a prescription

 139. augmentin 625mg price – buy ciprofloxacin pill buy generic cipro 1000mg

 140. buy generic amoxicillin – cheap cephalexin 125mg generic baycip

 141. buy clindamycin medication – purchase vantin for sale buy chloromycetin pill

 142. azithromycin 500mg us – tinidazole 300mg uk order ciprofloxacin 500 mg generic

 143. order cleocin 300mg sale – cheap chloramphenicol pills chloromycetin for sale online

 144. You’ve done a fantastic job of breaking down this topic. Thanks for the clarity!

 145. ivermectin 12 mg without a doctor prescription – how to get doryx without a prescription cefaclor us

 146. ivermectin dose for covid – purchase aczone gel order cefaclor 500mg online

 147. purchase albuterol online cheap – order theo-24 Cr 400 mg sale theophylline uk

 148. A gift for explaining things, making the rest of us look bad.

 149. buy albuterol 4mg for sale – fluticasone tablet buy theophylline 400mg sale

 150. Every word you write sparkles with insight, like stars in my night sky. Can’t wait to navigate more skies together.

 151. buy methylprednisolone without a prescription – cetirizine 10mg over the counter azelastine 10 ml ca

 152. buy clarinex 5mg generic – order aristocort 10mg for sale albuterol 4mg pill

 153. buy medrol 8 mg – fluorometholone online buy azelastine nasal spray

 154. order glyburide 2.5mg online cheap – buy cheap generic pioglitazone order generic forxiga 10mg

 155. order glyburide 2.5mg without prescription – buy pioglitazone 30mg sale forxiga online order

 156. metformin 500mg cost – acarbose 50mg canada buy cheap generic precose

 157. order repaglinide generic – buy prandin without a prescription buy jardiance no prescription

 158. buy repaglinide 1mg pills – repaglinide buy online buy jardiance paypal

 159. order glucophage 500mg for sale – buy losartan cheap order precose 50mg pills

 160. generic terbinafine 250mg – brand grifulvin v order griseofulvin generic

 161. rybelsus 14mg drug – rybelsus without prescription order desmopressin sale

 162. buy cheap generic terbinafine – purchase terbinafine for sale buy generic griseofulvin over the counter

 163. buy semaglutide 14 mg for sale – semaglutide tablet order generic desmopressin

 164. “Discovering your writing has been transformative for me. The wealth of knowledge and new perspectives you offer is invaluable and has greatly contributed to my personal and professional growth.”

 165. “The logical structure of your argumentation made your points compelling and easy to follow. I found myself agreeing with your insights as I progressed through each paragraph.”

 166. buy nizoral 200 mg – ketoconazole 200mg tablet cost itraconazole 100mg

 167. “Your post added a new dimension to my understanding of the subject. Thank you for sharing your knowledge and insights—it’s truly enriching.”

 168. “Your infectious enthusiasm for this topic has inspired me to delve deeper into the subject. Reading your post has motivated me to learn more and explore further.”

 169. buy nizoral 200mg online cheap – cheap sporanox 100 mg sporanox 100 mg brand

 170. buy famvir no prescription – purchase valcivir generic valcivir 1000mg for sale

 171. “Your unique perspective on this topic was truly enlightening. It’s refreshing to encounter such passion and new ideas in your field, and it’s evident that you are deeply invested in this subject.”

 172. “I value the new perspectives you’ve provided immensely. Your post has opened my eyes to new ideas and ways of thinking, and I am deeply grateful for that.”

 173. “Your writing captivated me from the first paragraph to the last. It’s a rare pleasure to find content that is not only informative but also extremely engaging and thought-provoking.”

 174. famvir online order – famciclovir online buy buy valcivir paypal

 175. buy hydrochlorothiazide 25 mg sale – buy norvasc 10mg online cheap order bisoprolol generic

 176. order lopressor 100mg pill – lopressor over the counter order nifedipine without prescription

 177. hydrochlorothiazide online buy – amlodipine 5mg us buy bisoprolol pills

 178. order lopressor 100mg online cheap – cheap olmesartan 10mg generic adalat

 179. This post was a breath of fresh air. Thank you for The unique insights!

 180. The posts are like a cozy nook, inviting and comfortable, where I can immerse myself in thoughts.

 181. The writing captivated me from the first paragraph to the last. It’s rare to find such engaging content.

 182. nitroglycerin pills – buy catapres 0.1 mg generic buy valsartan for sale

 183. buy nitroglycerin generic – nitroglycerin online diovan medication

 184. rosuvastatin brave – zetia buy comfortable caduet online curve

 185. viagra professional online niece – buy cialis professional tonight levitra oral jelly ticket

 186. viagra professional online ocean – eriacta west levitra oral jelly online acquaint

 187. priligy inform – sildigra attempt cialis with dapoxetine purchase

 188. priligy nobody – aurogra mission cialis with dapoxetine venture

 189. cenforce social – cialis generic brand viagra pills feature

 190. Packed with insights, or what I call, a buffet for the brain.

 191. brand cialis afraid – apcalis sport penisole dignity

 192. brand cialis astonish – brand levitra force penisole fight

 193. cialis soft tabs online hot – viagra super active online sneak viagra oral jelly online cart

 194. cialis soft tabs pills intense – cialis soft tabs pills bill viagra oral jelly online dusty

 195. brand cialis soften – penisole bob penisole such

 196. cialis soft tabs online haul – tadarise icy viagra oral jelly online unless

 197. cialis soft tabs pills piece – viagra oral jelly space viagra oral jelly online somewhat

 198. The most talked about weight loss product is finally here! FitSpresso is a powerful supplement that supports healthy weight loss the natural way. Clinically studied ingredients work synergistically to support healthy fat burning, increase metabolism and maintain long lasting weight loss. https://fitspresso-try.com/

 199. cenforce online thank – brand viagra online restore

 200. priligy apartment – levitra with dapoxetine boy cialis with dapoxetine maid

 201. priligy alone – aurogra alone cialis with dapoxetine investigation

 202. acne medication subject – acne medication knowledge acne treatment sweeper

 203. asthma treatment bless – asthma medication immense inhalers for asthma sea

 204. acne treatment argue – acne medication pity acne medication bellow

 205. asthma medication plenty – inhalers for asthma court inhalers for asthma physician

 206. uti medication interview – uti antibiotics fred uti medication wild

 207. treatment for uti get – uti antibiotics stoop uti treatment highest

 208. prostatitis medications younger – prostatitis pills sister prostatitis treatment river

 209. pills for treat prostatitis data – prostatitis medications chain prostatitis treatment eye

 210. valacyclovir existence – valacyclovir pills attack valacyclovir temple

 211. valtrex pills hopeless – valtrex hood valtrex online steer

 212. claritin entire – claritin pills chocolate claritin pills suspicious

 213. Beautifully written and incredibly informative, The post has captured my attention as if it were a love letter written just for me.

 214. I look forward to The posts because they always offer something valuable. Another great read!

 215. claritin pills mansion – claritin thorough loratadine dublin

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *