Home / Thư Bề Trên-TLHT / Thư Bề Trên / TÂM THƯ THÁNG 11-2019 : NỮ TU MÂN CÔI VỚI MẠNG TRUYỀN THÔNG

TÂM THƯ THÁNG 11-2019 : NỮ TU MÂN CÔI VỚI MẠNG TRUYỀN THÔNG

Kính thưa quý Bề trên và toàn thể chị em quý mến,

Thế giới hôm nay của chúng ta đang ngập tràn những thông tin. Con người được tiếp cận với những tiến bộ khoa học và ai trong chúng ta cũng thấy được sự tác động mạnh mẽ của các phương tiện truyền thông tân tiến. Xét về tính chất và hiệu năng, các phương tiện này đang cung cấp cho mọi người những dụng cụ tuyệt vời cùng với những tiện nghi để học hỏi, để kết nối với nhau. Sự lan tỏa nhanh chóng về hình ảnh và âm thanh như một con đường thật tốt giúp con người tiếp xúc và cải thiện mọi khía cạnh cuộc sống. Những tiến bộ mới trong vận tốc truyền thông cũng cho thấy các phương tiện này không thể thiếu trong đời sống của con người hôm nay.

Cho dù đã chọn con đường bước theo Đức Kitô, người tu sĩ cũng không thể tránh khỏi những ảnh hưởng của nếp sống đương đại, thì truyền thông là yếu tố không thể thiếu trong đời thánh hiến. Và thực tế, những ảnh hưởng của chúng đã tạo nên một mẫu người tu sĩ khác hơn so với những thế hệ trước đây. Thực ra đây là một sự tiến bộ. Thoáng nhìn, chúng ta nhận thấy các phương tiện truyền thông đã mở ra nhiều cửa ngõ mới lạ, đem lại những tiện ích lớn lao cho việc thăng tiến con người. Chúng đáp ứng những nhu cầu học hỏi, nghiên cứu, giao tiếp, đồng thời làm cho đời sống chúng ta thêm phong phú và tiến bộ rất nhiều nhờ việc tiếp cận với kho tàng kiến thức trong tầm tay, nắm bắt được nhiều tin tức và sự kiện đang diễn ra trong thế giới. Tuy nhiên, cái gì cũng có mặt phải và mặt trái của nó. Đức Tổng Giám Mục Charles Chaput, Tổng Giáo phận Denver nói rằng: “Sự tiến bộ vật chất và kỹ thuật không bao giờ là một điều may mà chẳng có pha trộn với điều không may”. Vì thế, việc sử dụng các phương tiện truyền thông đòi hỏi chúng ta phải có sự trưởng thành, quân bình và đủ ý thức trách nhiệm để chúng thực sự mang lại ích lợi và những hiệu quả mong muốn. Nếu không hiểu hết được những tác hại khi sử dụng không đúng mục đích những phương tiện mới mẻ này, chúng ta khó có thể điều chỉnh bản thân theo những phương cách đã được huấn luyện và theo kỷ luật của cộng đoàn, vì các phương tiện này có một khả năng thu hút lạ thường.

Thư chung Tổng Công hội 23, số 24 định hướng rằng: “Để giúp chị em điều chỉnh xu hướng tự nhiên, biết làm chủ bản thân, không bị lôi cuốn vào việc sử dụng các phương tiện truyền thông không cần thiết hay vượt quá giới hạn, chị em cần tôn trọng kỷ luật với những quy định về từng khía cạnh khác nhau”.

Kỷ luật về việc sử dụng các phương tiện truyền thông được Hiến luật 7.3 chỉ thị như sau: “Việc sử dụng các phương tiện truyền thông xã hội và giải trí, phải được thực hiện với sự thận trọng cần thiết. Chị em luôn biết khôn ngoan xa tránh những gì nguy hại cho ơn gọi, không phù hợp với đời thánh hiến, và nguy hiểm cho đức khiết tịnh” [1].

Như vậy, khi sử dụng các phương tiện truyền thông, chị nữ tu Mân Côi ý thức về sự lựa chọn của mình, tìm xem động cơ và những gì ta sử dụng mang lại ý nghĩa và giá trị nào? tốt hay xấu? Chúng giúp nâng cao đời sống hay hạ thấp con người mình? Chúng đưa đến những điều tốt đẹp hay có ẩn chứa những nguy cơ phức tạp? Chúng giúp ta rút tỉa bài học cho cuộc sống hay đánh mất chính mình trong khi tiếp cận với các phương tiện này? Những phương tiện này đang chi phối đời sống chúng ta ở mức độ nào?

Những phương tiện mà chị em đang sử dụng như internet và điện thoại di động có mục đích rõ ràng là để học hành và thi hành sứ vụ. Việc sử dụng điện thoại di động có kết nối internet đã trở thành phương tiện giao tiếp, chị em dễ dàng xem thông tin, nhắn tin hoặc gởi thư liên lạc đến gia đình, người thân, bạn bè trong công việc và khi thi hành sứ vụ. Một sự đam mê không giới hạn sẽ làm mất đi sự tĩnh lặng của tâm hồn, dẫn đến việc lỗi kỷ luật, xao nhãng bổn phận, thiếu quan tâm đến nhu cầu của người chung quanh và có khi dẫn đến sự lệch lạc về ý thức, đưa đến những nguy cơ và rắc rối cho đời sống. Một đời sống trưởng thành, biết tôn trọng kỷ luật cộng đoàn và biết tự chủ bản thân sẽ giúp chị em sử dụng các phương tiện này một cách đúng mức, đủ cho những nhu cầu hữu ích, không dành thời gian vô bổ cho những việc truy cập không thực sự cần thiết.

Thật là tốt đẹp khi có những chị em đã sử dụng các phương tiện này để nghiên cứu, học tập hoặc cống hiến những khả năng cho công việc mục vụ, vun đắp những giá trị, chia sẻ những hình ảnh hướng thiện, dạy học, giới thiệu ơn gọi v.v…, nhưng cũng có một vài chị em đăng hình ảnh lên facebook với mục đích giải trí, những hình ảnh đi chơi, sinh hoạt, tiệc tùng… Đây là vấn đề khá tế nhị, có khi không phù hợp với phong cách người nữ tu… Thật ra, những phương tiện này có hữu ích hay không, trở thành tốt hay xấu, hoàn toàn tùy thuộc người sử dụng. Nếu dùng với mục đích tốt, chúng sẽ nâng cao phẩm chất con người. Ngược lại, chúng ta sẽ làm hỏng chính mình. Do đó, chị em cần được học hiểu và biết tự đào luyện để có thêm hiểu biết và có những tập quán tốt khi sử dụng chúng, không để mình bị xấu đi vì bất cứ lý do gì.

Chúng ta thấy rằng những phương tiện truyền thông hiện có quả là một ân huệ Chúa ban, nhưng chúng ta cần sử dụng theo lương tâm, đúng cách, đúng mục đích và thực sự mang lại lợi ích cho mình cũng như cho người khác. Nếu không, ngay cả những ân ban tốt lành cũng có thể bị dùng sai bởi sự thiếu thận trọng và khôn ngoan. Chúng ta cần nghiêm túc tự vấn, biết phân định sáng suốt khi chọn lựa, để hạn chế những mặt trái của chúng và biết sử dụng cách nào những phương tiện đang có để xứng đáng với ân huệ mà Thiên Chúa đang trao vào tay chúng ta.

Đức Thánh Giáo Hoàng Gioan Phaolô II, nhân ngày Quốc Tế Truyền Thông lần thứ 36 đã kêu gọi người công giáo hãy tận dụng cách tích cực những phương tiện truyền thông để rao giảng Tin Mừng. Ngài cho rằng những phương tiện này có thể đem lại cả sự thiện lẫn sự dữ. Ngài thúc giục chúng ta dấn thân vào thế giới truyền thông cách có hiệu quả cho chính bản thân mình và cho những người chúng ta có trách nhiệm.

Trong khi thi hành sứ vụ, chúng ta ý thức rằng điều chính yếu không phải là sử dụng những phương pháp này hay dụng cụ kia, nhưng dù chúng ta có gì chăng nữa, thì tất cả chỉ là phương tiện giúp chúng ta làm cho Đức Kitô được biết đến và được yêu mến, như lời Thánh Phaolô: “Miễn là Đức Kitô được rao giảng” (Pl 1, 18). Chúa Giêsu là mẫu gương cho chúng ta về điểm này: Người đã đi khắp nơi rao giảng mầu nhiệm Nước Thiên Chúa, Người không bị lệ thuộc vào bất cứ phương tiện nào, nhưng toàn bộ cách sống, lời nói và hành động của Người đã làm cho mọi người biết Chúa. Trong xã hội hôm nay, có nhiều phương cách giúp chúng ta loan báo Tin Mừng, chúng ta nên tận dụng hết những gì có trong tầm tay, nhưng điều cốt yếu vẫn là ơn Chúa và chính con người của mình với lòng hăng say, niềm vui và tình yêu.

Kính thưa quý Bề trên và toàn thể chị em quý mến,

Trong một xã hội hiện đại với nhịp sống quay cuồng, những thông tin nhanh nhạy có sức lan tỏa dường như không thể kiềm chế nổi, chúng ta có thể làm gì để củng cố và phát huy những phẩm chất đời thánh hiến, tâm linh được bình an, mà không bị lôi kéo bởi những sự tình bên ngoài, và nếu có phải đối diện với muôn dáng vẻ hấp dẫn của trần thế thì vẫn giữ được sự thanh thoát của tâm hồn? Với một thái độ hết sức cẩn trọng khi sử dụng mạng truyền thông, luôn trung tín với kỷ luật đời thánh hiến, sống có chiều sâu và đầy sức mạnh siêu nhiên sẽ giúp chúng ta đứng vững trước những tác động khó lường của cơn lốc thời đại.

Ước mong mỗi chị em Mân Côi, biết dùng những phương tiện sẵn có để kết nối đời mình với Thiên Chúa một cách thiết thân hơn và nối kết với mọi người bằng những tương quan lành mạnh trong tinh thần yêu thương và phục vụ.

Thân mến trong Chúa Kitô và Mẹ Mân Côi

M. Rose Vũ Loan, FMSR


[1] x. GL 277 §1; 666

Bài mới

ĐTC ban hành tông huấn “Laudate Deum”, kêu gọi ứng phó với cuộc khủng hoảng khí hậu

Ngày 4/10/2023, Đức Thánh Cha đã ban hành tông huấn “Laudate Deum” – Hãy ngợi …

273 comments

 1. alternatives to allergy pills prescription vs over the counter do you need a prescription

 2. prescription medication for severe allergies allergy med comparison chart claritin allergy sinus 12hr costco

 3. order accutane online cheap buy isotretinoin 40mg online buy isotretinoin 10mg pill

 4. amoxil 1000mg sale amoxicillin drug order amoxil 250mg without prescription

 5. buy azithromycin for sale azithromycin pill order zithromax 250mg without prescription

 6. azithromycin 500mg sale brand zithromax 500mg azithromycin 250mg without prescription

 7. buy azithromycin pills purchase azithromycin pill azipro online order

 8. azithromycin 250mg pills buy azipro without a prescription buy azithromycin tablets

 9. prednisolone oral buy prednisolone 5mg online order omnacortil 20mg without prescription

 10. omnacortil 20mg ca cheap omnacortil generic buy prednisolone 10mg pills

 11. order amoxicillin 250mg generic amoxil 1000mg ca amoxicillin 1000mg pills

 12. order ventolin 4mg sale buy albuterol without prescription albuterol 2mg without prescription

 13. order synthroid 100mcg pills synthroid 100mcg generic order synthroid 100mcg online cheap

 14. clomiphene uk clomid 50mg cost purchase clomid online cheap

 15. buy clomid 100mg sale buy clomid no prescription order clomiphene 50mg pill

 16. tizanidine 2mg generic tizanidine 2mg oral zanaflex for sale

 17. buy tizanidine 2mg generic order tizanidine online order tizanidine online cheap

 18. rybelsus drug how to buy rybelsus buy generic rybelsus 14mg

 19. rybelsus 14mg without prescription semaglutide 14mg ca order rybelsus 14mg sale

 20. deltasone 20mg sale prednisone order buy cheap prednisone

 21. buy rybelsus cheap cost semaglutide oral semaglutide 14mg

 22. semaglutide cost rybelsus 14 mg tablet buy rybelsus 14mg sale

 23. buy isotretinoin 40mg generic isotretinoin 40mg drug isotretinoin 10mg generic

 24. order isotretinoin 40mg for sale isotretinoin order online accutane uk

 25. order ventolin online cheap ventolin oral cheap albuterol

 26. order albuterol generic purchase ventolin pills oral ventolin 4mg

 27. amoxicillin 1000mg cheap order amoxil without prescription amoxil for sale online

 28. order amoxicillin 500mg sale amoxicillin generic amoxil sale

 29. buy amoxiclav pill augmentin 625mg canada augmentin 1000mg uk

 30. order augmentin 375mg without prescription cheap amoxiclav order augmentin 375mg pills

 31. order azithromycin 250mg sale azithromycin 500mg over the counter order azithromycin 250mg sale

 32. buy generic levoxyl purchase synthroid generic synthroid 100mcg cheap

 33. synthroid 100mcg brand buy generic levothyroxine for sale buy generic synthroid over the counter

 34. prednisolone 5mg usa prednisolone 5mg tablet prednisolone 20mg canada

 35. omnacortil 10mg price prednisolone 40mg cheap omnacortil 40mg ca

 36. Your writing is like a ray of sunshine on a cloudy day – it brightens my mood and lifts my spirits.

 37. clomid pill clomid 50mg tablet order clomid 100mg generic

 38. Your blog is a treasure trove of wisdom and insight – I’m constantly amazed by the depth of your knowledge.

 39. order neurontin 800mg online neurontin 600mg brand neurontin 800mg cost

 40. Your words have a way of challenging me to think differently – to see the world from a new perspective.

 41. order neurontin 600mg generic cost gabapentin 100mg neurontin 600mg canada

 42. buy viagra 100mg pills viagra 100mg oral buy sildenafil 50mg pills

 43. buy generic rybelsus for sale semaglutide online buy buy semaglutide for sale

 44. purchase acticlate sale doxycycline 200mg pill buy generic doxycycline

 45. blackjack online for real money spins real money online free slot machine games

 46. online casino real money no deposit online casino real money casino games real money

 47. buy vardenafil 10mg without prescription levitra 20mg pills levitra 10mg tablet

 48. order levitra 20mg without prescription order levitra 20mg sale buy levitra 10mg online cheap

 49. buy generic lyrica online lyrica price lyrica 150mg pill

 50. brand lyrica 75mg cost pregabalin 75mg buy pregabalin online

 51. buy generic plaquenil over the counter order hydroxychloroquine pills hydroxychloroquine 400mg brand

 52. cheap aristocort 10mg order aristocort 10mg for sale buy triamcinolone online cheap

 53. order triamcinolone for sale order aristocort online cheap order triamcinolone 10mg generic

 54. cialis 40mg tadalafil usa buy tadalafil 40mg without prescription

 55. purchase desloratadine online desloratadine ca desloratadine 5mg cheap

 56. clarinex 5mg canada buy desloratadine online order desloratadine 5mg generic

 57. buy generic loratadine order claritin pills loratadine drug

 58. buy claritin 10mg generic buy loratadine 10mg buy generic claritin

 59. buy aralen generic order aralen 250mg pills purchase chloroquine online

 60. order chloroquine 250mg pill cheap aralen 250mg order chloroquine 250mg pill

 61. buy priligy 90mg generic misoprostol usa misoprostol online order

 62. buy dapoxetine without a prescription cytotec order cytotec medication

 63. generic glycomet buy glucophage 500mg cheap glycomet 1000mg

 64. order orlistat 120mg for sale diltiazem 180mg usa diltiazem online

 65. buy lipitor 10mg without prescription lipitor 10mg drug buy atorvastatin 10mg pill

 66. lipitor 20mg oral buy atorvastatin 40mg for sale buy atorvastatin 40mg online cheap

 67. norvasc 10mg without prescription buy amlodipine norvasc 5mg for sale

 68. buy generic amlodipine online norvasc generic where can i buy norvasc

 69. buy acyclovir generic buy allopurinol 300mg allopurinol 100mg over the counter

 70. crestor 20mg price rosuvastatin 10mg for sale buy zetia without a prescription

 71. purchase prilosec for sale prilosec without prescription order omeprazole 20mg online

 72. where can i buy motilium tetracycline for sale sumycin medication

 73. buy omeprazole sale order prilosec 20mg generic buy prilosec 10mg for sale

 74. purchase metoprolol without prescription order metoprolol 50mg pill brand metoprolol 50mg

 75. buy cyclobenzaprine generic buy cyclobenzaprine pill generic lioresal

 76. buy metoprolol 100mg without prescription buy lopressor 50mg generic order metoprolol 100mg pills

 77. buy cyclobenzaprine without prescription buy ozobax pill ozobax brand

 78. order generic tenormin 100mg atenolol over the counter buy tenormin 50mg pills

 79. ketorolac brand buy toradol 10mg sale buy colchicine for sale

 80. buy ketorolac without a prescription ketorolac pill buy cheap generic colchicine

 81. order tenormin 100mg pill tenormin 50mg pills buy tenormin online

 82. methylprednisolone 4 mg without prescription depo-medrol otc buy methylprednisolone us

 83. The depth you bring to your topics is like diving into a deep pool, refreshing and invigorating.

 84. order depo-medrol for sale methylprednisolone 4mg otc buy medrol canada

 85. Bookmarking this! Your practical advice is something I’ll definitely be coming back to.

 86. write my cover letter for me cheap dissertation help where can i buy a research paper

 87. how to get propranolol without a prescription inderal without prescription order plavix generic

 88. cost methotrexate 5mg coumadin brand buy medex generic

 89. order generic methotrexate 2.5mg order methotrexate without prescription coumadin 5mg cheap

 90. order meloxicam 15mg order meloxicam 7.5mg pill buy cheap generic celebrex

 91. Your ability to convey complex ideas so effortlessly is as attractive as a perfectly tailored suit.

 92. metoclopramide price metoclopramide 20mg pills buy generic cozaar over the counter

 93. where to buy maxolon without a prescription order reglan 20mg generic buy cozaar 50mg pill

 94. Your ability to convey complex ideas so effortlessly is as attractive as a perfectly tailored suit.

 95. Your blog has become like a favorite meeting spot, where great minds and ideas mingle.

 96. tamsulosin 0.4mg cost tamsulosin online buy purchase celebrex pill

 97. where can i buy nexium topiramate 200mg price topamax 200mg oral

 98. tamsulosin price flomax 0.2mg canada buy celecoxib for sale

 99. I’m so grateful for the information you’ve shared. It’s like receiving a thoughtful gift from someone special.

 100. buy cheap ondansetron cost zofran 8mg buy aldactone cheap

 101. generic imitrex 25mg order generic imitrex levaquin 500mg brand

 102. cost sumatriptan 25mg buy generic levaquin buy levofloxacin 250mg for sale

 103. order zocor 10mg generic order valtrex 500mg sale order valtrex 1000mg

 104. buy dutasteride pills buy ranitidine 150mg buy zantac pills for sale

 105. avodart 0.5mg for sale avodart over the counter zantac 150mg for sale

 106. buy proscar 5mg online cheap order generic proscar order generic forcan

 107. ampicillin ca order amoxil online cheap cheap amoxicillin without prescription

 108. buy ampicillin pills for sale penicillin for sale online buy amoxil tablets

 109. purchase finasteride buy proscar 5mg online diflucan 100mg generic

 110. order proscar 5mg generic order propecia 1mg fluconazole 200mg uk

 111. Always excited to see your posts, like waiting for a message from a crush. Another excellent read!

 112. Your thoughtful analysis has really made me think, in a way that’s as stimulating as a deep gaze into your eyes.

 113. buy cheap baycip – cephalexin 250mg pills generic augmentin 375mg

 114. order cipro 1000mg sale – generic amoxiclav buy augmentin

 115. Your insights have added a lot of value to my understanding. Thanks for sharing.

 116. Your ability to distill complex concepts into enjoy readingable content is admirable.

 117. purchase ciprofloxacin online cheap – keflex 125mg pill buy augmentin medication

 118. Your post resonated with me on many levels, much like a perfectly tuned love song. Thanks for the harmony.

 119. This is one of the most comprehensive articles I’ve enjoy reading on this topic. Kudos!

 120. This article is a perfect blend of informative and entertaining. Well done!

 121. This post is packed with useful insights. Thanks for sharing your knowledge!

 122. how to buy flagyl – cleocin us buy zithromax 250mg without prescription

 123. order ciplox 500 mg for sale – chloromycetin online erythromycin 500mg canada

 124. purchase ciplox online cheap – erythromycin 500mg price buy erythromycin 500mg without prescription

 125. order metronidazole generic – order cefaclor without prescription where to buy zithromax without a prescription

 126. buy generic valtrex for sale – cheap nateglinide 120 mg order zovirax without prescription

 127. ivermectin for sale – buy ciplox pills tetracycline without prescription

 128. order valtrex 1000mg online cheap – brand nemasole buy acyclovir pill

 129. metronidazole 400mg sale – buy cleocin 300mg generic purchase azithromycin

 130. buy metronidazole without a prescription – cefaclor 500mg usa purchase zithromax generic

 131. order lasix 100mg for sale – order atacand 8mg for sale order capoten 25 mg generic

 132. buy lasix 40mg online cheap – order medex how to get capoten without a prescription

 133. I appreciate the clarity and thoughtfulness you bring to this topic.

 134. You’ve presented a complex topic in a clear and engaging way. Bravo!

 135. buy zidovudine 300 mg without prescription – glycomet 500mg pills zyloprim online buy

 136. glycomet 1000mg sale – combivir drug lincomycin uk

 137. I’m always excited to see your posts in my feed. Another excellent article!

 138. purchase retrovir online – roxithromycin 150 mg ca zyloprim tablet

 139. generic clozaril 100mg – buy amaryl cheap buy famotidine 40mg online

 140. quetiapine 50mg canada – buy venlafaxine 75mg cheap eskalith online

 141. hydroxyzine medication – fluoxetine 20mg brand buy endep 25mg sale

 142. anafranil 25mg usa – order generic asendin 50mg doxepin 25mg generic

 143. amoxicillin usa – order generic duricef 250mg ciprofloxacin 1000mg cheap

 144. buy augmentin 625mg online cheap – ampicillin pills baycip buy online

 145. cheap amoxicillin pills – buy amoxicillin 250mg online cheap cipro where to buy

 146. cheap cleocin 300mg – cleocin cost buy chloramphenicol pill

 147. order azithromycin 250mg sale – sumycin 500mg brand cost ciprofloxacin

 148. Your dedication to quality content is evident. Keep up the great work!

 149. azithromycin order – buy floxin medication ciprofloxacin online buy

 150. buy generic clindamycin online – terramycin order online chloromycetin for sale

 151. Incredibly informative post! I learned a lot and look forward to more.

 152. stromectol order – cefaclor cost where to buy cefaclor without a prescription

 153. Incredibly informative post! I learned a lot and look forward to more.

 154. albuterol inhalator price – promethazine 25mg pills theophylline 400 mg pill

 155. Appreciate the balance and fairness, like a judge, but without the gavel.

 156. ivermectin 12 mg for people – ivermectin 12 mg for people order cefaclor 250mg pills

 157. I learned a lot, and now I’m curious about what else you could teach me. The intelligence is as captivating as The prose.

 158. buy ventolin pill – theophylline cheap order theo-24 Cr sale

 159. desloratadine pills – purchase ketotifen online cheap best allergy for allergic rhinitis

 160. Your creativity and intelligence shine through this post. Amazing job!

 161. order clarinex 5mg online cheap – buy ventolin inhalator generic ventolin inhalator usa

 162. glyburide 5mg pill – buy forxiga 10mg generic buy cheap dapagliflozin

 163. buy glyburide – buy pioglitazone paypal dapagliflozin 10mg usa

 164. prandin medication – buy repaglinide online order jardiance 25mg sale

 165. glycomet uk – brand acarbose 50mg order precose for sale

 166. buy generic repaglinide – purchase prandin generic jardiance cost

 167. oral lamisil 250mg – order generic fulvicin 250 mg griseofulvin buy online

 168. terbinafine where to buy – order diflucan without prescription purchase grifulvin v for sale

 169. buy generic semaglutide for sale – semaglutide 14mg canada where to buy desmopressin without a prescription

 170. generic ketoconazole 200 mg – buy butenafine order sporanox 100mg

 171. “Thank you for the clear explanations throughout your article. They greatly enhanced my understanding of the topic, and your methodical approach to the subject matter is truly helpful.”

 172. “I am thoroughly impressed with the depth of your analysis on the subject. Your hard work is evident, and it clearly demonstrates your commitment to excellence and thorough research.”

 173. “Thank you for the clear explanations throughout your article. They greatly enhanced my understanding of the topic, and your methodical approach to the subject matter is truly helpful.”

 174. buy famvir pill – acyclovir buy online valcivir 1000mg usa

 175. ketoconazole cost – buy butenafine for sale buy cheap itraconazole

 176. “I value the new perspectives you’ve provided immensely. Your post has opened my eyes to new ideas and ways of thinking, and I am deeply grateful for that.”

 177. “Your writing is nothing short of a masterpiece. The comprehensive coverage of every aspect of the topic with such finesse is truly remarkable.”

 178. order digoxin 250 mg pills – order lasix online furosemide 40mg over the counter

 179. purchase famvir without prescription – zovirax 400mg oral purchase valaciclovir online cheap

 180. buy lanoxin pill – buy generic lasix 40mg furosemide 40mg brand

 181. microzide 25mg pill – zebeta for sale order zebeta 10mg

 182. Making hard to understand topics accessible is a talent. It’s like you’re the translator of my heart’s unspoken questions.

 183. The arguments were as compelling as The online persona. I’m totally sold—and not just on The ideas.

 184. I’m genuinely impressed by the depth of The analysis. Great work!

 185. buy metoprolol 50mg pills – nifedipine 30mg tablet nifedipine 10mg price

 186. microzide order – purchase zestril pill buy bisoprolol 10mg without prescription

 187. Reading The Writing is like finding the perfect song that I can’t stop listening to. Play it again?

 188. The knack for making hard to understand concepts readable is something I greatly admire.

 189. This is a brilliant piece of writing. You’ve nailed it perfectly!

 190. cheap nitroglycerin – how to buy nitroglycerin order valsartan online cheap

 191. I learned a lot, and now I’m curious about what else you could teach me. The intelligence is as captivating as The prose.

 192. Shedding light on this subject like you’re the only one with a flashlight. Refreshing to see someone who thinks they have all the answers.

 193. The work is truly inspirational. I appreciate the depth you bring to The topics.

 194. cheap nitroglycerin – nitroglycerin price valsartan usa

 195. The creativity shines through, making me wonder what else you could do with such a vivid imagination.

 196. crestor online who – pravachol bare caduet pills mission

 197. Adding value to the conversation in a way that’s as engaging as a flirtatious wink. Can’t wait to hear more.

 198. simvastatin feel – fenofibrate major atorvastatin bat

 199. I loved The fresh take on this topic. The points resonated with me deeply.

 200. viagra professional ground – malegra union levitra oral jelly online colonel

 201. priligy librarian – fildena aside cialis with dapoxetine granny

 202. buy viagra professional disguise – kamagra neither levitra oral jelly online inch

 203. dapoxetine due – fildena press cialis with dapoxetine play

 204. cenforce online part – tadalis online refer brand viagra either

 205. brand cialis possible – brand cialis farther penisole ford

 206. Bookmarking this! The practical advice is something I’ll definitely be coming back to.

 207. cenforce online period – tadalis john brand viagra delicate

 208. brand cialis hideous – forzest body penisole bar

 209. cialis soft tabs online nasty – cialis oral jelly bosom viagra oral jelly nine

 210. cialis soft tabs online hundred – cialis soft tabs rescue viagra oral jelly because

 211. brand cialis jump – penisole prison penisole deserve

 212. cialis soft tabs online majesty – caverta pills comfort viagra oral jelly peaceful

 213. cialis soft tabs arrow – cialis oral jelly pills sore viagra oral jelly avenue

 214. cenforce online wrench – cenforce cur brand viagra online advice

 215. dapoxetine staircase – levitra with dapoxetine sheet cialis with dapoxetine different

 216. cenforce breeze – tadalis pills downward brand viagra online difference

 217. acne treatment peer – acne medication thoughtful acne medication creature

 218. acne medication corpse – acne medication jim acne medication shelf

 219. asthma medication unexpected – inhalers for asthma fat asthma treatment huge

 220. treatment for uti survive – uti treatment relative uti treatment dinner

 221. uti antibiotics husband – uti antibiotics defeat uti antibiotics fortune

 222. prostatitis treatment librarian – prostatitis pills patience prostatitis treatment fill

 223. valtrex pills church – valtrex explosion valtrex amuse

 224. claritin pills whether – claritin steward loratadine medication exclaim

 225. Every article you write is like a new adventure. I’m always excited to see where you’ll take me next.

 226. I’m officially a fan of The work. It’s like having a crush, but intellectually stimulating.

 227. claritin commit – loratadine daylight loratadine medication parent

 228. valacyclovir pills knot – valacyclovir online pillow valacyclovir audience

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *