Home / Cầu Nguyện / KHÁNH NHẬT TRUYỀN GIÁO

KHÁNH NHẬT TRUYỀN GIÁO

Lm. Gioan Nguyễn Văn Ty, SDB

Năm A – B – C

Suy niệm Tin Mừng Mc 16:15-20

Truyền giáo hay rao giảng Tin Mừng?

Dầu đã được trực tiếp tham gia vào công tác ‘truyền giáo’ trong thời gian hơn 03 năm tại Mongolia, nhưng khi được nhiều bạn gửi ‘mail’ khuyến khích tôi đặt bút viết bài suy niệm nhân Khánh Nhật Truyền Giáo, tôi vẫn cảm thấy ngại ngùng. Lý do là vì suy nghĩ của tôi sau thời gian ‘truyền giáo Mông Cổ’ trở về đã bị thay đổi nhiều quá; và tôi cảm thấy lạc long, cô đơn trong suy tư, cũng như hụt hẫng trong truyền đạt về đề tài thiết thân này. Cuối cùng thì sáng nay trong thánh lễ, sau khi lắng nghe các chia sẻ Lời Chúa của các bạn tập sinh, tôi đã quyết định viết, nhưng không phải cho ai khác mà là cho chính mình vậy.

Tôi nhớ là vào năm 2003, sau khi đã kết thúc nhiệm kỳ giám tỉnh cuối cùng, tôi vẫn chưa có một định hướng rõ rệt nào cho phục vụ tương lai của mình. Vì Bề Trên trung ương rộng phép cho tôi được hưởng một năm bồi dưỡng tại bất cứ đâu, nên tôi quyết định xin có được một năm trau dồi thêm kiến thức về tu đức, và nghiên cứu về các tôn giáo thế giới tại đại học Berkeley – California (Hoa Kỳ); chính trong thời gian này mà tôi đã đi tới quyết định, xin bề trên cho phép đi truyền giáo tại Mongolia (Mông Cổ), nơi mà tôi đã lui tới nhiều lần trong thời gian giữ chức vụ giám tỉnh; và đã thành lập một vài cơ sở truyền giáo cho anh em tỉnh dòng Don Bosco Việt Nam tại đó. Hơn nữa, trước khi lên đường đi truyền giáo tại Mongolia, tôi còn được tham dự một khóa học ba tháng chuyên đề về truyền giáo học (missionology) tại đại học Universitá Pontificia Salesiana – Roma… Ấy thế mà khi thực sự tới làm việc trực tiếp tại một nơi truyền giáo ‘Ad Gentes’ thứ thiệt như Mongolia (lúc đó chưa có ai được rửa tội), cái kinh nghiệm ‘truyền giáo’ tuy còn rất nông cạn và bé nhỏ mà tôi đã thủ đắc được trong thời gian ngằn ngủi, đã đủ để làm đảo lộn (turn upside down) mọi suy nghĩ trước đó của tôi về lãnh vực này.

Trước hết, tôi thấy mình dị ứng ghê gớm lắm với cái từ ‘truyền giáo’ phổ thông, vì thấy nó mập mờ thế nào ấy, và rất dễ gây hiểu lầm. Vì… nếu truyền giáo hàm ý làm cho một người ‘không có đạo’ được rửa tội để gia nhập đạo Công giáo, theo nghĩa ‘cải đạo’ (proselytism), thì rõ ràng là ta đã hiểu sai ẩn ý của Đức Ki-tô mất rồi. May mắn thay nội dung này đã chính thức bị Công Đồng Va-ti-can II phế bỏ! ‘Missio’ phải được hiểu là sứ vụ được sai đi (‘thừa sai’) để ‘rao giảng Tin Mừng’ (evangelizare), để loan báo Tin Mừng cứu độ, và để loan truyền tình yêu thương xót của Thiên Chúa, một Tin Mừng đã từng được Đức Ki-tô Giê-su thực hiện trong cuộc sống của Người, đặc biệt qua cái chết Thập Giá và Phục Sinh. Quan niệm cho rằng ai đó phải gia ‘nhập đạo’, phải được rửa tội thì mới được hưởng nhờ lòng nhân ái cứu độ của Thiên Chúa là một sai lầm lớn. Lòng thương xót và ơn cứu độ đã được Chúa ban cho hết thảy mọi người cách vô điều kiện (xem thư Rô-ma chương 5). Như thế ‘loan báo Tin Mừng’ không là gì khác hơn là: mở mắt cho người ta nhận biết rằng họ đã được hưởng ơn cứu độ và lòng thương xót, nhờ vào cái chết và phục sinh của Đức Ki-tô Giê-su. Và một khi tin nhận biết điều đó, họ được mời gọi gia nhập cộng đoàn tín hữu để cùng Hội Thánh chúng ta dâng lời cảm tạ tri ân lên Thiên Chúa về hồng ân vĩ đại đó. 

Một suy nghĩ khác mà tôi cảm thấy rất ‘dội’ đó là: nếu không có ai đi truyền giáo thì các dân ngoại sẽ mất linh hồn hết…, rằng nhà truyền giáo là những người mang ơn cứu độ tới cho kẻ ngoại…, rằng ơn cứu độ lệ thuộc vào một lối sống được xây dựng trên nền ‘luân lý Ki-tô giáo’, cho nên người truyền giáo sẽ mở mắt cho họ được biết, để rồi, nhờ nắm giữ cặn kẽ các qui định luật lệ đó, họ sẽ được vào Nước Thiên Đàng. Thiết tưởng, khi Đức Ki-tô sai các tông đồ lên đường ra đi bốn phương, Người đâu có ám chỉ điều này. Người nói: “Anh em hãy đi khắp tứ phương thiên hạ, loan báo Tin Mừng cho mọi loài thọ tạo”. Ngay câu nói: ‘Ai tin và chịu phép rửa sẽ được cứu độ” đâu có nghĩa là chính phép rửa sẽ ban ơn cứu độ! Nhìn vào chính Đức Giê-su ta sẽ nhận ra ngay: Tin Mừng của lòng thương xót cứu độ vẫn có thể được rao giảng và mời gọi ngay cả một người nữ Sa-ma-ri đang sống chung chạ sau năm đời chồng… Khi còn ở Mongolia, cha sở nhà thờ chính tòa Ulaanbataar, một nhà truyền giáo người Ca-mơ-run, xin tôi dạy giáo lý cho một nhóm sinh viên. Ngài muốn tôi dạy theo chương trình giáo lý tân tòng mà ngài đã soạn sẵn, khởi đầu bằng nội dung thập giới của Chúa và lục giới của Hội Thánh… Ngài căn dặn: đó là các điều kiện tiên quyết để gia nhập đạo hầu được rỗi linh hồn… Tôi đã quyết định không áp dụng chương trình đó, xác tín rằng ‘truyền giáo’ tiên quyết phải là rao giảng Tin Mừng, mà Tin Mừng chính là làm cho người ta nhận biết Thiên Chúa xót thương và cứu độ toàn thể nhân loại. Tôi dọn một chương trình riêng cho mình, trong đó tôi phân tích cho các sinh viên Mongolia hiểu ra rằng: Thiên Chúa của Đức Giê-su Ki-tô yêu thương họ, không như các thần linh đạo Shaman của người du mục, luôn gieo rắc sợ hãi kinh hoàng khắp nơi. Thế đấy, cái kinh nghiệm rất cụ thể của tôi về sự khác biệt quá lớn giữa ‘truyền giáo’ và ‘loan báo Tin Mừng’ đại loại là như thế.

Từ cái kinh nghiệm ‘thừa sai’ còn rất thô thiển tại Mongolia tôi đã học được bài học cơ bản, đó là Thiên Chúa không biết từ thuở nào, đã yêu mến và cứu chuộc các người Mông Cổ du mục sinh sống trên vùng thảo nguyên lạnh giá mênh mông tại Trung Á. Cuộc sống du mục nay đây mai đó của họ, với văn hóa và các truyền thống từ bao đời, cho dầu có nhiều điểm rất khác với nền ‘luân lý Ki-tô giáo’ mang tính định canh định cư của cựu lục địa, vẫn không hề tách họ ra khỏi lịch sử cứu độ mà Thiên Chúa đã và đang chủ động thực hiện nơi họ nhờ Đức Ki-tô Giê-su. Công việc của một ‘thừa sai’ như tôi đích thị phải là rao giảng Tin Mừng, là loan báo cho họ biết rằng Thiên Chúa yêu thương họ trong chính lối sống và văn hóa của họ…, đồng thời mời gọi họ tin vào Đức Ki-tô Giê-su Cứu Chúa…, mời gọi họ lãnh nhận Phép Rửa…, và gia nhập vào Hội Thánh là cộng đoàn những người nhận biết Thiên Chúa từ ái và yêu thương, để không ngừng cất cao lời cảm tạ. Và cũng từ đó, tôi nghiệm ra một điều còn quan trọng hơn nữa là: một ‘người loan báo Tin Mừng’ trước hết phải chính mình có cảm nghiệm sâu sắc về lòng thương xót cứu độ của Chúa. Cảm nghiệm này chính là nền tảng của việc được sai đi, là sức mạnh trong khiêm tốn phục vụ, là hy vọng không hề suy chuyển trước các khác biệt và thách đố, và là chương trình và hành động trong sứ vụ thừa sai.

Lạy Chúa, con cảm tạ Chúa đã cho con được tham gia chút ít vào chương trình cứu độ đầy yêu thương của Chúa đối với dân tộc Mông Cổ. Cảm tạ Chúa đã mở lòng cho con nhận biết Chúa yêu thương họ vô cùng, trước cả khi con được sai tới với họ để nói cho họ biết điều đó. Qua tâm tình tri ân này, xin cho con tiếp tục không ngừng khao khát tuyên xưng niềm tin vào một Thiên Chúa yêu thương và cứu độ, và tìm cách làm chứng cũng như loan truyền điều đó cho mọi người con gặp gỡ và tiếp xúc. Con coi đó chính là công việc ‘truyền giáo = thừa sai’ Chúa đang dành cho con lúc này và trong điều kiện sống cụ thể của con hôm nay. A-men 

Bài mới

Chủ đề Sống tháng 03 và 04.2024 : Tính cách và nhân đức của nữ tu tông đồ Mân Côi

Là con người, chị nữ tu Mân Côi không thể tránh khỏi những yếu đuối …

309 comments

 1. different types of allergy medicine 3rd generation antihistamines list list of otc allergy medications

 2. best allergy over the counter best off counter seasonal allergy allergy pills non drowsy

 3. where to buy isotretinoin without a prescription oral accutane isotretinoin 10mg usa

 4. Hello, you used to write great, but the last several posts have been kinda boring?K I miss your great writings. Past few posts are just a little bit out of track! come on!

 5. buy azithromycin 500mg without prescription azithromycin 500mg usa oral azithromycin

 6. buy neurontin 600mg without prescription order gabapentin generic

 7. zithromax over the counter azithromycin 500mg generic azithromycin 250mg pills

 8. prednisolone 40mg generic order omnacortil 10mg without prescription order omnacortil 5mg online

 9. buy omnacortil 40mg without prescription buy generic prednisolone over the counter omnacortil where to buy

 10. cheap amoxicillin pill oral amoxil 250mg amoxil 500mg usa

 11. amoxil 1000mg oral amoxil 1000mg uk oral amoxil 500mg

 12. buy albuterol pill purchase ventolin inhalator purchase ventolin online

 13. how to buy synthroid buy levothyroxine online cheap synthroid 150mcg price

 14. buy synthroid 100mcg generic buy synthroid 150mcg online levothroid drug

 15. rybelsus 14mg brand buy rybelsus order semaglutide 14mg online

 16. prednisone 5mg brand order prednisone 20mg generic purchase prednisone for sale

 17. semaglutide canada buy semaglutide for sale buy generic semaglutide over the counter

 18. order deltasone 20mg generic buy prednisone medication prednisone 40mg pills

 19. purchase absorica for sale order isotretinoin 10mg pills order generic isotretinoin

 20. cost semaglutide 14 mg rybelsus 14mg drug buy generic rybelsus online

 21. order albuterol buy ventolin 4mg inhaler purchase ventolin inhaler

 22. isotretinoin 20mg ca purchase isotretinoin sale isotretinoin 20mg ca

 23. order amoxiclav pills amoxiclav online buy order augmentin sale

 24. augmentin 1000mg pills purchase augmentin generic augmentin 1000mg ca

 25. zithromax 250mg ca zithromax 500mg ca purchase zithromax without prescription

 26. levoxyl price synthroid 100mcg price generic synthroid 150mcg

 27. Your words have a way of touching the deepest parts of my soul – they resonate with me on a level that’s hard to put into words.

 28. buy prednisolone 40mg prednisolone 20mg sale buy omnacortil 40mg sale

 29. order clomiphene 100mg online cheap order clomid 50mg without prescription buy clomid 50mg generic

 30. prednisolone 5mg canada prednisolone cheap buy prednisolone 5mg online cheap

 31. Your writing is a gift to the world – thank you for sharing it with us!

 32. buy generic clomiphene 100mg purchase clomid purchase clomiphene sale

 33. I feel enlightened after reading your post. Your clarity of thought is truly commendable.

 34. buy gabapentin 600mg online neurontin 600mg price gabapentin 100mg cost

 35. buy sildenafil pill sildenafil 50mg ca viagra 100mg for sale

 36. buy furosemide diuretic furosemide 100mg pills lasix 100mg pills

 37. brand sildenafil 100mg sildenafil 100mg ca cheap sildenafil generic

 38. order generic furosemide 40mg furosemide generic cheap lasix 40mg

 39. order semaglutide 14mg sale brand rybelsus 14 mg buy generic rybelsus for sale

 40. buy rybelsus 14mg pills generic rybelsus buy rybelsus without a prescription

 41. purchase acticlate pills buy acticlate online cost doxycycline 200mg

 42. quick hits free online slots online casino real money slot games free

 43. order vardenafil 10mg sale purchase vardenafil online cheap order levitra generic

 44. order plaquenil 400mg for sale plaquenil 200mg oral generic hydroxychloroquine 200mg

 45. buy generic pregabalin 150mg buy lyrica 150mg sale lyrica uk

 46. brand plaquenil 200mg hydroxychloroquine sale buy plaquenil 200mg generic

 47. buy lyrica 75mg online cheap order generic pregabalin buy pregabalin generic

 48. buy triamcinolone generic buy cheap generic aristocort aristocort 10mg cost

 49. tadalafil 10mg without prescription order tadalafil 40mg pill buy tadalafil 20mg online cheap

 50. triamcinolone 4mg oral order triamcinolone pill where to buy triamcinolone without a prescription

 51. order desloratadine 5mg sale clarinex 5mg ca order desloratadine sale

 52. how to buy cenforce cenforce 50mg sale buy generic cenforce 100mg

 53. buy cenforce generic cenforce where to buy where can i buy cenforce

 54. buy loratadine generic claritin 10mg ca where can i buy claritin

 55. order loratadine generic brand claritin 10mg purchase loratadine without prescription

 56. buy glycomet generic order glycomet generic glucophage 500mg cheap

 57. dapoxetine online buy misoprostol price buy misoprostol generic

 58. priligy medication order misoprostol 200mcg pill misoprostol 200mcg price

 59. orlistat medication how to get orlistat without a prescription diltiazem 180mg without prescription

 60. lipitor over the counter order lipitor 80mg online cheap generic atorvastatin

 61. order amlodipine 10mg pill norvasc medication order norvasc 5mg online

 62. order amlodipine 10mg generic purchase amlodipine sale norvasc 5mg canada

 63. zovirax 400mg canada cost allopurinol brand zyloprim 300mg

 64. lisinopril 10mg canada zestril for sale how to get lisinopril without a prescription

 65. buy lisinopril 2.5mg online cheap buy lisinopril without prescription order lisinopril 5mg without prescription

 66. purchase rosuvastatin pills zetia sale ezetimibe over the counter

 67. order generic prilosec omeprazole 10mg canada omeprazole 10mg pills

 68. domperidone 10mg price motilium oral order tetracycline 500mg without prescription

 69. metoprolol 50mg brand lopressor 100mg usa buy metoprolol generic

 70. buy generic tenormin buy tenormin 50mg for sale buy atenolol 100mg online cheap

 71. buy generic tenormin over the counter order atenolol 50mg without prescription order tenormin pill

 72. buy ketorolac no prescription order toradol for sale colcrys without prescription

 73. buy generic ketorolac gloperba canada colchicine cost

 74. medrol without prescription medrol generic methylprednisolone medication

 75. The hard work you put into this post is as admirable as your commitment to quality. It’s very attractive.

 76. Your unique perspective on this subject was enlightening. It’s refreshing to see someone so passionate about their topic.

 77. buy cheap essays online cheap custom essay affordable term papers

 78. order inderal 10mg generic buy generic inderal buy clopidogrel 75mg online

 79. order methotrexate for sale medex brand warfarin oral

 80. meloxicam where to buy celecoxib order online order celebrex 200mg for sale

 81. methotrexate 5mg over the counter order methotrexate pills coumadin ca

 82. Each post is a journey, and your words are the map. Thanks for leading the way.

 83. order maxolon online purchase cozaar pill order cozaar generic

 84. buy maxolon cheap buy reglan pills buy hyzaar without prescription

 85. Your blog has become like a favorite meeting spot, where great minds and ideas mingle.

 86. Your analysis is like a well-crafted movie—engaging, enlightening, and leaving me thinking long after it’s over.

 87. where to buy tamsulosin without a prescription buy tamsulosin 0.2mg generic buy celebrex cheap

 88. order generic flomax 0.4mg cost celebrex celecoxib canada

 89. buy esomeprazole 20mg online buy generic topiramate buy topiramate for sale

 90. The finesse with which you articulated your points has me captivated. It’s as if you’re speaking my language.

 91. buy generic nexium 20mg esomeprazole drug topamax 200mg oral

 92. buy zofran medication order spironolactone online cheap purchase aldactone pills

 93. buy imitrex 25mg online cheap buy levaquin online cheap levaquin 250mg uk

 94. sumatriptan ca imitrex 50mg drug levofloxacin for sale

 95. zocor 20mg ca brand zocor valtrex 1000mg oral

 96. zocor 20mg brand valacyclovir 500mg us buy generic valtrex 1000mg

 97. dutasteride pill zantac price zantac online buy

 98. buy avodart online cheap buy dutasteride online zantac 300mg for sale

 99. propecia online forcan for sale online buy generic forcan for sale

 100. buy acillin without prescription penicillin order online purchase amoxicillin without prescription

 101. ampicillin over the counter purchase amoxil sale amoxil online order

 102. A go-to resource, like a library but without the late fees.

 103. proscar 1mg ca finpecia pills buy diflucan 100mg without prescription

 104. buy baycip – cephalexin 500mg pill order augmentin 375mg pill

 105. buy cipro without a prescription – order myambutol 1000mg online augmentin 625mg pill

 106. I appreciate the clarity and thoughtfulness you bring to this topic.

 107. ciprofloxacin 500mg pill – order keflex 250mg without prescription order augmentin 1000mg for sale

 108. You have a unique perspective that I find incredibly valuable. Thank you for sharing.

 109. You’ve opened my eyes to new perspectives. Thank you for the enlightenment!

 110. Your ability to distill complex concepts into enjoy readingable content is admirable.

 111. The hard work you put into this post is as admirable as your commitment to quality. It’s very attractive.

 112. Thank you for adding value to the conversation with your insights.

 113. buy ciplox generic – trimox 500mg sale
  buy erythromycin 500mg for sale

 114. This is one of the most comprehensive articles I’ve enjoy reading on this topic. Kudos!

 115. I’m always excited to see your posts in my feed. Another excellent article!

 116. metronidazole 400mg brand – order terramycin 250 mg generic buy generic zithromax for sale

 117. metronidazole cost – purchase amoxil generic purchase zithromax without prescription

 118. order ciplox 500mg pill – buy tinidazole medication order erythromycin 500mg sale

 119. ivermectin 6mg over the counter – buy ciplox 500 mg tetracycline 500mg drug

 120. buy valtrex 500mg without prescription – buy zovirax 800mg for sale order generic acyclovir

 121. buy stromectol online – generic axetil sumycin 250mg drug

 122. flagyl 400mg tablet – buy flagyl 200mg pill purchase azithromycin pill

 123. buy cheap metronidazole – brand clindamycin oral zithromax 250mg

 124. furosemide 100mg price – buy tacrolimus 1mg order captopril

 125. order furosemide 100mg without prescription – oral minipress 2mg buy capoten 25 mg pills

 126. You have a gift for explaining things in an understandable way. Thank you!

 127. Your insights have added a lot of value to my understanding. Thanks for sharing.

 128. I always learn something new from your posts. Thank you for the education!

 129. order glucophage online – septra online buy lincomycin 500mg drug

 130. order zidovudine 300mg generic – biaxsig buy online buy allopurinol online cheap

 131. Your post has been incredibly helpful. Thank you for the guidance!

 132. purchase zidovudine sale – order irbesartan sale buy cheap generic allopurinol

 133. clozapine where to buy – brand frumil buy famotidine 40mg online cheap

 134. buy clozapine – pepcid ca pepcid online buy

 135. seroquel 100mg sale – generic seroquel 50mg buy eskalith generic

 136. buy hydroxyzine 25mg sale – buy escitalopram 10mg for sale how to buy endep

 137. buy clomipramine 25mg generic – purchase imipramine online cheap sinequan 75mg us

 138. buy hydroxyzine 10mg online – order pamelor 25mg for sale endep 10mg sale

 139. cost augmentin – septra generic ciprofloxacin 1000mg pills

 140. order amoxil pill – trimox sale cipro 500mg canada

 141. buy amoxicillin pills for sale – duricef 250mg ca baycip where to buy

 142. This is one of the most comprehensive articles I’ve enjoy reading on this topic. Kudos!

 143. amoxiclav over the counter – buy amoxiclav generic cipro 1000mg uk

 144. I’m amazed by the depth and b enjoy readingth of your knowledge. Thanks for sharing!

 145. Your attention to detail is remarkable. I appreciate the thoroughness of your post.

 146. generic azithromycin – ofloxacin 200mg drug cost ciprofloxacin 500 mg

 147. cleocin cheap – order oxytetracycline chloramphenicol for sale

 148. order cleocin 150mg sale – cefpodoxime online buy buy chloramphenicol online cheap

 149. I’m impressed by your ability to convey such nuanced ideas with clarity.

 150. buy azithromycin generic – order tetracycline 500mg generic ciplox 500mg generic

 151. This post is a testament to your expertise and hard work. Thank you!

 152. This post is packed with useful insights. Thanks for sharing your knowledge!

 153. This article is a perfect blend of informative and entertaining. Well done!

 154. ivermectin 3 mg over the counter – buy generic doxycycline for sale order cefaclor 250mg without prescription

 155. Incredibly informative post! I learned a lot and look forward to more.

 156. I’m bookmarking this for future reference. Your advice is spot on!

 157. The work is truly inspirational. I appreciate the depth you bring to The topics.

 158. The elegance of The arguments is as captivating as a sunset. I could admire it all day.

 159. order albuterol 4mg pill – buy ventolin inhaler buy theophylline 400mg sale

 160. buy ivermectin 12 mg online – order doxycycline online cheap buy cefaclor 500mg online

 161. The passion for this subject shines through The words. Inspiring!

 162. medrol drug – astelin 10ml brand order azelastine sale

 163. desloratadine 5mg uk – desloratadine 5mg oral order generic albuterol inhalator

 164. buy generic depo-medrol for sale – azelastine 10 ml ca azelastine 10 ml generic

 165. Your thoughtful analysis has really made me think. Thanks for the great enjoy reading!

 166. metformin online order – purchase acarbose sale precose 50mg cheap

 167. buy glyburide 5mg online – buy forxiga 10 mg pills pill forxiga 10 mg

 168. order glyburide 2.5mg generic – forxiga online dapagliflozin 10mg price

 169. This was a great enjoy reading—thought-provoking and informative. Thank you!

 170. buy repaglinide 2mg – order jardiance without prescription buy empagliflozin pills for sale

 171. What a refreshing take on this subject. I completely agree with your points!

 172. buy repaglinide without a prescription – repaglinide 2mg ca empagliflozin 10mg over the counter

 173. Fitspresso stands out among the crowded health supplement market as an exceptional product.

 174. glucophage over the counter – cheap cozaar order precose 50mg

 175. buy rybelsus sale – desmopressin uk desmopressin ca

 176. I’m so grateful for the information you’ve shared. It’s been incredibly enlightening!

 177. terbinafine 250mg generic – order terbinafine 250mg generic griseofulvin pills

 178. Wonderful blog! I found it while browsing on Yahoo News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Thank you

 179. lamisil 250mg canada – buy fulvicin 250 mg pills buy grifulvin v online

 180. Your insights have added a lot of value to my understanding. Thanks for sharing.

 181. indianpharmacy com http://indiaph24.store/# п»їlegitimate online pharmacies india
  reputable indian online pharmacy

 182. ketoconazole 200 mg price – nizoral 200 mg pills purchase itraconazole without prescription

 183. ketoconazole online buy – lotrisone cost buy sporanox

 184. “I am thoroughly impressed with the depth of your analysis on the subject. Your hard work is evident, and it clearly demonstrates your commitment to excellence and thorough research.”

 185. “The logical structure of your argumentation made your points compelling and easy to follow. I found myself agreeing with your insights as I progressed through each paragraph.”

 186. buy famciclovir generic – famciclovir 250mg for sale order valaciclovir 1000mg online

 187. “This article provided me with significant insights. Your deep expertise is evident and highly appreciated. Your dedication to sharing your knowledge is not only inspiring but also incredibly valuable to readers like me.”

 188. “I value the new perspectives you’ve provided immensely. Your post has opened my eyes to new ideas and ways of thinking, and I am deeply grateful for that.”

 189. Hey there! I could have sworn I’ve been to this blog before but after reading through some of the post I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely glad I found it and I’ll be bookmarking and checking back often!

 190. Very interesting points you have remarked, regards for putting up.

 191. “The way you simplify complex concepts is commendable. I learned a great deal from your post, and I really admire your ability to make challenging information accessible and engaging.”

 192. “The dedication and effort you put into this post are clearly visible and deeply appreciated. It’s evident that you care passionately about producing quality content that educates and informs.”

 193. “Your post added a new dimension to my understanding of the subject. Thank you for sharing your knowledge and insights—it’s truly enriching.”

 194. buy lanoxin generic – buy trandate 100 mg pills furosemide 100mg brand

 195. order famciclovir 250mg pill – buy famvir 250mg sale buy valaciclovir 500mg

 196. generic lopressor – buy lopressor tablets nifedipine 30mg without prescription

 197. I think this website has very superb written subject material articles.

 198. buy microzide 25 mg generic – order amlodipine 10mg without prescription buy bisoprolol paypal

 199. buy hydrochlorothiazide 25 mg online – felodipine canada bisoprolol usa

 200. The insights dazzled me more than a candlelit dinner. Thanks for lighting up my intellect.

 201. This post is packed with useful insights. Thanks for sharing The knowledge!

 202. The analysis is like a puzzle—hard to understand, intriguing, and satisfying to piece together.

 203. buy metoprolol 100mg online – inderal usa order adalat 30mg sale

 204. The insights dazzled me more than a candlelit dinner. Thanks for lighting up my intellect.

 205. Discovering The Writing has been a game-changer for me. The contributions are invaluable.

 206. The writing captivated me from the first paragraph to the last. It’s rare to find such engaging content.

 207. Thanks for some other wonderful post. Where else could anyone get that kind of info in such a perfect means of writing? I’ve a presentation subsequent week, and I’m at the search for such info.

 208. The Writing is like a warm fireplace on a cold day, inviting me to settle in and stay awhile.

 209. buy nitroglycerin medication – order generic combipres purchase valsartan generic

 210. The post resonated with me on many levels, much like a perfectly tuned love song. Thanks for the harmony.

 211. Most comprehensive article on this topic. I guess internet rabbit holes do pay off.

 212. simvastatin funeral – lipitor faith atorvastatin raft

 213. crestor explosion – ezetimibe online crouch caduet online wander

 214. rosuvastatin pills anywhere – pravastatin online severe caduet online fancy

 215. buy viagra professional activity – viagra gold hurried levitra oral jelly possession

 216. buy viagra professional foot – avana lower levitra oral jelly online impressive

 217. priligy slide – cialis with dapoxetine station cialis with dapoxetine silence

 218. You are a very intelligent individual!

 219. excellent post.Ne’er knew this, appreciate it for letting me know.

 220. priligy stephen – udenafil whole cialis with dapoxetine grief

 221. cenforce check – brand viagra empty brand viagra student

 222. cenforce online hammer – levitra professional pills off brand viagra online badge

 223. Reading this gave me a lot of insights. The expertise really shines through, and I’m grateful for it.

 224. brand cialis swoop – alprostadil nowhere penisole curious

 225. brand cialis peculiar – tadora suit penisole lash

 226. cialis soft tabs online week – viagra oral jelly sugar viagra oral jelly online quite

 227. cialis soft tabs pills pretty – caverta online soften viagra oral jelly online continue

 228. cialis soft tabs online collapse – caverta online include viagra oral jelly sleeve

 229. cialis soft tabs online think – tadarise english viagra oral jelly stock

 230. I?¦m not positive the place you’re getting your info, however good topic. I needs to spend some time studying more or working out more. Thank you for wonderful information I used to be on the lookout for this info for my mission.

 231. dapoxetine confirm – suhagra last cialis with dapoxetine servant

 232. There’s noticeably a bundle to find out about this. I assume you made sure good points in features also.

 233. cenforce mood – tadalis arise brand viagra beautiful

 234. cenforce cart – brand viagra england

 235. cenforce online george – tadalis pills body brand viagra pills vanish

 236. asthma medication powder – inhalers for asthma forget inhalers for asthma throne

 237. acne medication seat – acne treatment frank acne treatment section

 238. acne treatment late – acne treatment beast acne medication eastward

 239. Great ?V I should certainly pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all tabs as well as related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, web site theme . a tones way for your client to communicate. Excellent task..

 240. I am not sure where you’re getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for wonderful information I was looking for this info for my mission.

 241. inhalers for asthma handsome – asthma medication safety asthma treatment bloom

 242. prostatitis pills unable – pills for treat prostatitis bother prostatitis treatment structure

 243. treatment for uti lay – uti medication list uti treatment broomstick

 244. prostatitis treatment limp – prostatitis treatment send prostatitis treatment fever

 245. loratadine medication through – claritin pills everything claritin pills fond

 246. valtrex pills allow – valtrex online destroy valacyclovir online knife

 247. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. It extremely helps make reading your blog significantly easier.

 248. Wonderful site. A lot of useful information here. I am sending it to a few friends ans also sharing in delicious. And obviously, thanks for your sweat!

 249. The clarity of The writing is like a perfectly tuned instrument, making hard to understand melodies seem effortless.

 250. The work is truly inspirational. It’s as if you’ve found a way to whisper sweet nothings to my intellect.

 251. loratadine medication model – claritin pills consequence claritin pills glimmer

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *