Home / Thư Bề Trên-TLHT / Thư Bề Trên / Tâm thư tháng 5/2019: Nữ tu Mân Côi với việc nguyện gẫm

Tâm thư tháng 5/2019: Nữ tu Mân Côi với việc nguyện gẫm

TÂM THƯ THÁNG 05-2019

NỮ TU MÂN CÔI VỚI VIỆC NGUYỆN GẪM

 

Kính thưa quý Bề trên và toàn thể chị em quý mến,

Nguyện gẫm là một trong những việc quan trọng của đời sống mà người nữ tu Mân Côi thực hiện mỗi ngày. Hiến luật 18.1 dạy rằng : “Đức Cha Tổ Phụ coi việc nguyện gẫm như lương thực hằng ngày, là bữa điểm tâm phải ăn để lấy sức mà làm việc cả ngày. Nếu không ăn bữa ấy, khi gặp kẻ thù sẽ không kháng cự nổi mà ngã thua” [1]. Vì vậy, việc nguyện gẫm thường được làm vào buổi sáng và luôn được trân trọng. Hiến Luật Dòng khuyến khích chị em lưu ý đến phương thế thiêng liêng quan trọng này và qui định thời gian dành cho việc nguyện gẫm là 30 phút. Về thời gian, Đức Cha Tổ Phụ cũng dạy rằng:“Nguyện gẫm bao lâu cũng được, nhưng ít nhất là phải có nửa giờ mới suy nghĩ được cho chính chắn và thấm vào lòng mà áp dụng riêng về phần mình” [2].

Trong ít là 30 phút ấy, chúng ta cần quên đi mọi công việc, những mối bận tâm để hoàn toàn tập chú  vào sự hiện diện của Chúa cách đúng đắn và đầy đủ. Là một nữ tu, đây là kinh nghiệm thiêng liêng đầu tiên và chính yếu mà chúng ta cần trải nghiệm mỗi ngày. Nguyện gẫm vào lúc sáng sớm sẽ giúp tâm hồn có thể sống với Chúa suốt ngày, uốn nắn chúng ta trong đức ái, cải thiện nhân cách, chế ngự cảm xúc và củng cố nghị lực làm điều tốt. Tất cả những điều này cũng giúp chúng ta khôn ngoan hơn trong lối sống và trong tương quan với mọi người.

Thấy được việc nguyện gẫm là điều quan trọng trong việc tiến bước trên đường trọn lành nên Đức Cha Tổ Phụ mong muốn cho tất cả chị em Mân Côi biết yêu thích nguyện gẫm và nguyện gẫm một cách cẩn thận để mang lại kết quả tốt đẹp cho đời sống: “Để việc nguyện gẫm sinh ra những kết quả, chị em hãy nguyện gẫm cho nên, hãy dọn bài gẫm cho cẩn thận, nhất là hãy dọn những điều quyết tâm thiết thực và tìm phương thế để bảo đảm và thực hành những quyết tâm ấy” [3]. Nguyện gẫm cũng là một phương thế hữu hiệu để chúng ta nhìn lại quá khứ, xây đắp cho hiện tại và đi đến một tương lai tốt đẹp hơn. Thánh Bonaventura dạy : “Nguyện gẫm là tấm gương ta soi để dễ nhận thấy vết nhơ bẩn của linh hồn”. Còn thánh Anphongsô thì giải thích như sau : “Không nguyện gẫm thì không thể biết được tính xấu của mình, ngay đến những nguy hiểm của phần rỗi cũng không thể biết rõ và cố nhiên cũng không bao giờ nghĩ đến cách đề phòng. Nếu biết nguyện gẫm, tức khắc bao nhiêu nết xấu, bao nhiêu nỗi nguy hiểm đều thấy được và vì thế, sẽ tìm cách sửa chữa”.

Khi nguyện gẫm, chúng ta được gắn bó mật thiết với Chúa, được thu hút bởi vẻ đẹp của Chúa để rồi có thể phản chiếu vẻ đẹp ấy qua nếp sống của mình. Khi nguyện gẫm, chúng ta nhạy bén nhận ra thánh ý Chúa nơi mình, biết được những điều tốt đẹp để luyện tập, những điều không hay không tốt để xa tránh. Một nữ tu, nếu không chăm lo thực hành giờ nguyện gẫm cho chu đáo, có thể gây ra những thiệt hại cho chính bản thân mình, sau là làm ảnh hưởng tới người khác, tới cộng đoàn và làm mất đi sự nhiệt tâm của việc tông đồ. Đức Cha Tổ Phụ nhắc nhủ chị em dùng việc nguyện gẫm như khí giới bảo vệ và làm tăng trưởng sự sống bề trong : “Muốn sống sự sống bề trong, phải chăm lo nguyện gẫm” [4].

Trong Hội Dòng, dù bận rộn tới đâu, chị em Mân Côi cũng có bổn phận dành thời gian cần thiết cho việc nguyện gẫm. Bởi nhờ nguyện gẫm, chúng ta mới duy trì và phát triển được tình thân với Chúa; Nhờ nguyện gẫm chúng ta mới xác định được phương hướng của đời sống thiêng liêng, được biến đổi để nên giống Chúa và có khả năng thực hiện những hành vi thánh thiện trong cuộc sống. Người không nguyện gẫm hay nguyện gẫm không hiệu quả thì luôn ở trong trạng thái “vô minh” và đời sống trở thành hời hợt, có thể làm gia tăng những ham muốn tai hại đến mức vượt khỏi tầm kiểm soát và dẫn đến những hành vi sai trái.

Ơn Chúa luôn hiện diện và Thiên Chúa không bao giờ tính toán so đo khi trao ban ơn thánh cho con người. Tuy nhiên, chúng ta phải chuẩn bị tâm hồn thế nào để đón nhận ơn Chúa, đó là vấn đề chúng ta cần quan tâm. Một trong những phương cách tuyệt vời để lãnh nhận ơn Chúa là những giờ nguyện gẫm thân tình đậm đà với Chúa. Do đó, giờ nguyện gẫm phải là thời gian không gì có thể thay thế. Đó là một niềm vui và một trắc nghiệm lòng trung thành của chúng ta với Chúa. Chúng ta hãy luôn cảm tạ Chúa đã cho chúng ta những giây phút thuận lợi để bắt đầu một ngày sống tốt đẹp hơn. Nhờ việc nguyện gẫm hằng ngày, chúng ta có thể chu toàn thánh ý Chúa và kín múc được nghị lực để phục vụ tha nhân một cách hữu hiệu.

Với những ích lợi từ việc nguyện gẫm, chúng ta thấy đây là việc không thể coi nhẹ trong đời tu Mân Côi. Trung thành nguyện gẫm mỗi ngày, chúng ta sẽ củng cố tình yêu giữa Thiên Chúa và chúng ta ngày càng thâm sâu, để “không gì có thể tách chúng ta ra khỏi lòng mến của Thiên Chúa, trong Đức Kitô” (Rm 8, 39). Có niềm vui nào hơn khi ngày ngày chúng ta có được thời gian yên tĩnh để chìm sâu trong chuyện trò thân mật với Thiên Chúa, là Đấng đem chính sự hiện diện của Ngài hay đúng hơn cả thiên đàng tràn ngập trong lòng chúng ta? Có hạnh phúc nào hơn khi chúng ta có những giây phút cảm nghiệm được tình yêu vô bờ của Thiên Chúa chan chứa trong cuộc đời mình và tình yêu này càng làm cho niềm vui tâm hồn chúng ta ngày một dâng cao, mà chỉ những ai đã từng trải mới thấu hiểu và cảm nghiệm được. Có gì thánh thiện hơn khi chúng ta được kết thân với Chúa, để nhờ sự kết thân này, chúng ta có một ảnh hưởng lớn trong cuộc sống và trong mọi phạm vi hoạt động của chúng ta.

Kính thưa quý Bề trên và toàn thể chị em quý mến,

Đời tu Mân Côi là lời mời gọi sống kết hiệp với Chúa ngang qua việc nguyện gẫm và các giờ thiêng liêng trong ngày. Nhờ đó, cuộc sống chị em sẽ tràn ngập niềm vui trong Chúa và trở thành những nữ tu thánh thiện trong ơn gọi và trong mọi hoạt động của mình. Đức Cha Tổ Phụ luôn mong muốn cho mọi chị em Mân Côi được trở thành những nữ tu tốt lành, nếu không, chị em có nguy cơ chỉ là những nữ tu với dáng vẻ bề ngoài, hữu danh vô thực, sống vì những lý do trần tục mà làm mất đi nét đẹp thánh thiêng của đời thánh hiến :“Mọi việc ta làm phải liệu sao cho nên việc tốt việc lành, hãy làm cho sáng danh Chúa. Chớ làm vì ý hèn xác thịt, như cầu lợi ham danh” [5].

Tuy nhiên, chúng ta cũng luôn xác tín rằng : không có ơn Chúa, chúng ta không thể làm gì được (xem Ga 15, 5). Đây là một điều căn bản của đời sống thiêng liêng. Chính nhờ sự trợ giúp của ơn Chúa, mà chúng ta mới có khả năng tiến bước trên đường thánh thiện. Chính ơn Chúa sẽ giúp lay động và thức tỉnh tâm hồn chúng ta hưởng ứng các ý kiến của Chúa. Tuy nhiên, Thiên Chúa không đơn phương hành động, Ngài luôn cần đến sự cộng tác của mỗi người. Vậy chúng ta hãy cộng tác tích cực với ơn thánh Chúa bằng tất cả sự cố gắng và lòng trung thành, để tình yêu giữa Chúa và ta luôn được sâu đậm và bền chặt.

Xin Mẹ là mẫu gương của đời sống nội tâm ban cho chúng ta được thấm nhuần tình yêu của Chúa qua các giờ nguyện gẫm, để chúng ta làm lan tỏa tình yêu đó cho mọi người và trong mọi hoạt động lớn nhỏ của mình.

 

Thân mến trong Chúa Kitô và Mẹ Mân Côi

Nt. Rose Vũ Loan, Fmsr

 

[1] Gia Sản Dòng cuốn I, trang 258

[2] Gia Sản Dòng cuốn I, trang 263

[3] Gia Sản Dòng cuốn I, trang 441

[4] Gia Sản Dòng cuốn I, trang 247

[5] Gia Sản Dòng cuốn  I, trang 360

Bài mới

Chủ đề Sống tháng 03 và 04.2024 : Tính cách và nhân đức của nữ tu tông đồ Mân Côi

Là con người, chị nữ tu Mân Côi không thể tránh khỏi những yếu đuối …

257 comments

 1. do you need a prescription allegra side effects best allergy pill

 2. walgreen generic allergy pills allergy pills over the counter is claritin stronger than benadryl

 3. order isotretinoin pill accutane 40mg uk order isotretinoin 10mg

 4. amoxicillin 500mg oral amoxil for sale online order amoxil 500mg

 5. buy amoxil generic cost amoxil 250mg amoxil 1000mg cheap

 6. oral azithromycin 250mg azithromycin 500mg uk azithromycin 500mg price

 7. buy generic azipro oral azipro azipro 250mg pill

 8. prednisolone 5mg usa buy cheap omnacortil how to buy prednisolone

 9. buy omnacortil 5mg online cheap omnacortil pill prednisolone 5mg tablet

 10. order amoxil generic amoxicillin price cheap amoxicillin 250mg

 11. amoxicillin 250mg without prescription amoxicillin 500mg cheap amoxicillin 250mg cost

 12. order albuterol online ventolin inhalator us purchase ventolin generic

 13. buy ventolin 2mg generic albuterol over the counter purchase albuterol online

 14. buy serophene generic purchase clomiphene pill clomiphene for sale

 15. clomiphene 100mg over the counter buy generic clomid 100mg serophene oral

 16. buy zanaflex online cheap tizanidine 2mg over the counter tizanidine for sale online

 17. order rybelsus 14 mg generic rybelsus oral order rybelsus 14 mg pills

 18. buy deltasone for sale buy deltasone 10mg online cheap order prednisone 5mg for sale

 19. buy prednisone 10mg pills prednisone 40mg us buy deltasone 5mg sale

 20. isotretinoin 10mg drug cheap isotretinoin buy isotretinoin generic

 21. isotretinoin 10mg over the counter buy isotretinoin 40mg online order isotretinoin 40mg sale

 22. rybelsus generic brand rybelsus cost semaglutide 14 mg

 23. buy amoxicillin 1000mg pill buy amoxicillin 500mg for sale generic amoxicillin 1000mg

 24. purchase amoxicillin sale purchase amoxicillin online amoxil 1000mg ca

 25. albuterol inhalator usa cost albuterol order albuterol generic

 26. buy azithromycin 250mg generic zithromax 500mg canada order azithromycin 500mg

 27. zithromax 500mg cost order zithromax online purchase zithromax online

 28. buy generic augmentin for sale buy augmentin 625mg generic brand augmentin

 29. order augmentin 375mg sale buy augmentin generic order augmentin 625mg pills

 30. generic prednisolone 20mg purchase prednisolone pill cost prednisolone 20mg

 31. prednisolone drug omnacortil 10mg for sale prednisolone 40mg pills

 32. cheap levothyroxine without prescription where can i buy synthroid order synthroid 150mcg without prescription

 33. order gabapentin 100mg online gabapentin without prescription cheap gabapentin pill

 34. buy neurontin generic buy neurontin 100mg online cheap purchase gabapentin for sale

 35. clomiphene 50mg price buy serophene online clomiphene 50mg canada

 36. furosemide 40mg price buy lasix 100mg generic order lasix 100mg online cheap

 37. order vibra-tabs sale buy monodox sale doxycycline 100mg oral

 38. cost viagra 100mg viagra generic viagra 100mg over the counter

 39. buy generic sildenafil 100mg cheap sildenafil online sildenafil 50mg ca

 40. order semaglutide 14mg generic buy rybelsus 14mg generic purchase semaglutide sale

 41. purchase lyrica without prescription pregabalin cost buy generic lyrica

 42. purchase levitra levitra generic purchase levitra for sale

 43. order aristocort 4mg sale buy aristocort 4mg for sale aristocort 10mg price

 44. hydroxychloroquine 400mg pills purchase plaquenil hydroxychloroquine 200mg canada

 45. plaquenil 400mg generic buy plaquenil plaquenil oral

 46. how to get clarinex without a prescription desloratadine without prescription buy clarinex cheap

 47. buy clarinex no prescription oral desloratadine buy desloratadine pill

 48. tadalafil generic name tadalafil 10mg cost order cialis 5mg sale

 49. buy loratadine sale order loratadine 10mg pill loratadine without prescription

 50. buy cenforce 100mg sale buy cenforce 50mg generic generic cenforce 50mg

 51. generic dapoxetine 60mg order priligy pill buy generic misoprostol for sale

 52. chloroquine 250mg without prescription buy chloroquine paypal brand aralen

 53. dapoxetine drug priligy 30mg us cytotec 200mcg cost

 54. chloroquine 250mg without prescription order chloroquine 250mg pills chloroquine 250mg pills

 55. order xenical online cheap diltiazem for sale online brand diltiazem 180mg

 56. order metformin 1000mg online where can i buy glycomet metformin pills

 57. purchase glycomet pills glucophage 500mg brand buy metformin 500mg generic

 58. buy zovirax for sale buy zyloprim 300mg generic order allopurinol 100mg

 59. buy acyclovir cheap buy acyclovir 400mg buy allopurinol 100mg online cheap

 60. rosuvastatin 20mg sale buy zetia online cheap order ezetimibe 10mg pill

 61. buy zestril 10mg online prinivil tablet buy zestril

 62. buy zestril without a prescription purchase zestril pill zestril 5mg brand

 63. order generic domperidone 10mg sumycin canada where can i buy tetracycline

 64. domperidone 10mg pill purchase sumycin pills tetracycline pills

 65. buy generic omeprazole 10mg buy omeprazole online cheap omeprazole 20mg uk

 66. order omeprazole online order prilosec pills prilosec pill

 67. cyclobenzaprine order lioresal tablet buy ozobax pills for sale

 68. how to buy cyclobenzaprine ozobax where to buy buy baclofen online

 69. buy toradol pills for sale toradol brand buy colchicine pill

 70. purchase toradol online buy gloperba pill buy gloperba for sale

 71. atenolol 50mg usa oral atenolol 50mg order tenormin generic

 72. buy tenormin for sale order atenolol pill tenormin 100mg oral

 73. depo-medrol for sale methylprednisolone 8mg pills methylprednisolone price

 74. medrol 8mg without a doctor prescription medrol 16 mg without prescription order medrol generic

 75. propranolol for sale plavix 75mg sale buy plavix generic

 76. methotrexate 2.5mg pills oral medex coumadin over the counter

 77. methotrexate online order order generic methotrexate buy warfarin without prescription

 78. buy custom research paper write papers online mba essay service

 79. buy metoclopramide pills generic metoclopramide 20mg buy losartan 25mg pill

 80. metoclopramide over the counter losartan 50mg sale purchase hyzaar online

 81. mobic 7.5mg cheap meloxicam order oral celecoxib 100mg

 82. esomeprazole where to buy topamax 200mg ca topiramate 100mg uk

 83. buy flomax cheap flomax 0.2mg brand celebrex 200mg canada

 84. order tamsulosin online cheap tamsulosin 0.4mg without prescription celebrex over the counter

 85. buy sumatriptan 25mg generic sumatriptan brand order levaquin 250mg online cheap

 86. order imitrex 25mg without prescription order levofloxacin 250mg for sale cheap levaquin 250mg

 87. buy zofran 8mg without prescription how to buy aldactone spironolactone 25mg us

 88. how to buy ondansetron order zofran 8mg pills order spironolactone 100mg for sale

 89. buy generic avodart order zantac order zantac without prescription

 90. avodart 0.5mg pill zantac oral ranitidine uk

 91. simvastatin over the counter valtrex medication valacyclovir 500mg us

 92. acillin over the counter buy cheap penicillin buy amoxil medication

 93. purchase propecia pills purchase diflucan sale order fluconazole sale

 94. buy finasteride paypal buy forcan without prescription purchase fluconazole for sale

 95. baycip canada – order cephalexin 500mg generic buy generic augmentin 1000mg

 96. order ciprofloxacin 500mg sale – buy cephalexin medication buy augmentin pills for sale

 97. purchase cipro online – myambutol 1000mg canada buy augmentin pills for sale

 98. order ciprofloxacin 1000mg sale – order ethambutol pills order amoxiclav online

 99. cheap ciplox 500mg – ciplox 500mg oral cheap erythromycin 250mg

 100. cost flagyl 200mg – terramycin usa azithromycin 500mg drug

 101. order ciplox 500 mg without prescription – order tindamax generic buy erythromycin tablets

 102. purchase metronidazole sale – cheap cefaclor 250mg buy azithromycin sale

 103. ivermectin human – order generic axetil tetracycline usa

 104. valacyclovir order online – buy nemasole online cheap buy generic zovirax over the counter

 105. stromectol 3 mg dosage – aczone uk tetracycline 250mg drug

 106. order valacyclovir 500mg generic – order mebendazole order acyclovir generic

 107. order flagyl 200mg without prescription – buy amoxicillin generic azithromycin for sale

 108. metronidazole 200mg uk – clindamycin tablet buy zithromax without prescription

 109. buy acillin generic order penicillin generic cheap amoxicillin pills

 110. furosemide 100mg usa – prograf tablet how to buy capoten

 111. metformin 500mg usa – purchase cefadroxil online cheap buy lincomycin medication

 112. glycomet over the counter – where can i buy combivir lincomycin 500mg tablet

 113. buy retrovir pills – zyloprim 100mg brand

 114. clozaril 50mg cheap – order ramipril 10mg sale order famotidine 20mg for sale

 115. zidovudine 300mg ca – rulide 150mg usa order generic zyloprim 100mg

 116. buy clozapine online – brand famotidine 40mg buy famotidine medication

 117. cost quetiapine 50mg – buy sertraline 50mg generic buy eskalith for sale

 118. clomipramine 50mg over the counter – brand cymbalta purchase doxepin online

 119. anafranil generic – purchase paxil generic buy sinequan 25mg without prescription

 120. order generic hydroxyzine 10mg – buspin price cost endep 25mg

 121. hydroxyzine 10mg cost – purchase hydroxyzine online order endep 10mg pill

 122. buy augmentin 1000mg generic – order linezolid online cheap cheap ciprofloxacin 1000mg

 123. order amoxicillin pill – axetil cost order cipro 500mg

 124. Very interesting points you have mentioned, appreciate it for posting.

 125. buy amoxil without prescription – buy trimox 250mg pills order generic ciprofloxacin

 126. azithromycin tablet – oral floxin buy ciplox 500 mg generic

 127. cleocin 300mg price – order acticlate chloramphenicol for sale

 128. oral azithromycin – tetracycline without prescription order ciprofloxacin online cheap

 129. purchase cleocin generic – order oxytetracycline 250mg online cheap purchase chloromycetin generic

 130. Hello my friend! I wish to say that this article is awesome, nice written and include approximately all vital infos. I would like to see more posts like this.

 131. stromectol canada – stromectol tablets cefaclor 500mg sale

 132. albuterol for sale online – generic promethazine 25mg generic theophylline 400mg

 133. buy ventolin inhalator sale – fluticasone over the counter theo-24 Cr 400mg us

 134. Today, I went to the beachfront with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!

 135. Magnificent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just extremely excellent. I really like what you have acquired here, certainly like what you’re saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it wise. I cant wait to read much more from you. This is actually a tremendous web site.

 136. methylprednisolone 4mg pills – cetirizine generic purchase astelin generic

 137. methylprednisolone drug – buy generic methylprednisolone buy azelastine 10ml for sale

 138. desloratadine where to buy – order zaditor 1 mg online cheap albuterol for sale

 139. micronase 2.5mg brand – glucotrol 10mg generic dapagliflozin 10 mg ca

 140. micronase 5mg generic – pioglitazone 30mg without prescription dapagliflozin 10 mg usa

 141. buy repaglinide online – empagliflozin 10mg usa order empagliflozin 10mg generic

 142. glucophage 1000mg cost – order hyzaar generic buy acarbose cheap

 143. Well I really liked reading it. This subject provided by you is very constructive for proper planning.

 144. order semaglutide 14 mg for sale – purchase desmopressin spray buy generic DDAVP

 145. order lamisil 250mg sale – where to buy diflucan without a prescription order griseofulvin online

 146. buy rybelsus 14 mg online cheap – DDAVP order DDAVP for sale online

 147. lamisil online order – buy griseofulvin grifulvin v over the counter

 148. nizoral 200 mg pills – purchase lotrisone generic buy generic itraconazole for sale

 149. famciclovir 250mg tablet – how to buy famvir valaciclovir over the counter

 150. order generic nizoral 200 mg – order sporanox 100 mg pill itraconazole 100mg ca

 151. famvir 500mg uk – purchase acyclovir online order generic valaciclovir

 152. digoxin online – buy labetalol pills for sale buy furosemide 40mg pills

 153. buy lanoxin 250 mg without prescription – buy irbesartan 300mg for sale buy generic furosemide online

 154. I got what you intend, regards for posting.Woh I am delighted to find this website through google. “Wisdom doesn’t necessarily come with age. Sometimes age just shows up by itself.” by Woodrow Wilson.

 155. hydrochlorothiazide 25mg tablet – bisoprolol 10mg over the counter order zebeta

 156. buy lopressor 50mg pill – losartan 25mg cost nifedipine without prescription

 157. purchase microzide online cheap – hydrochlorothiazide 25 mg ca cost bisoprolol

 158. purchase nitroglycerin online cheap – catapres 0.1mg pills purchase valsartan pills

 159. Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your website is excellent, let alone the content!

 160. Thanks , I have just been searching for info about this topic for ages and yours is the best I have discovered till now. But, what about the conclusion? Are you sure about the source?

 161. simvastatin bring – lopid entity lipitor kneel

 162. crestor somewhere – zetia buy correct caduet online further

 163. rosuvastatin pills forbid – ezetimibe buy cloth caduet pills wretch

 164. zocor librarian – gemfibrozil grateful atorvastatin 80mg brand

 165. viagra professional online fourth – super avana heat levitra oral jelly online decay

 166. priligy toast – zudena mine cialis with dapoxetine attempt

 167. buy viagra professional eager – levitra oral jelly online jar levitra oral jelly notice

 168. priligy nightmare – udenafil deceive cialis with dapoxetine okay

 169. cenforce online depth – cialis price brand viagra online noble

 170. brand cialis smash – forzest breathe penisole depth

 171. cenforce online gesture – brand viagra pills tread

 172. brand cialis straighten – viagra soft tabs writ penisole swim

 173. brand cialis now – zhewitra own penisole whistle

 174. cialis soft tabs online glad – cialis oral jelly pills complicate viagra oral jelly problem

 175. brand cialis hide – brand cialis reply penisole pretty

 176. cialis soft tabs pills center – cialis oral jelly pills paint viagra oral jelly double

 177. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz answer back as I’m looking to construct my own blog and would like to know where u got this from. thank you

 178. cialis soft tabs online cell – valif carve viagra oral jelly advice

 179. The most talked about weight loss product is finally here! FitSpresso is a powerful supplement that supports healthy weight loss the natural way. Clinically studied ingredients work synergistically to support healthy fat burning, increase metabolism and maintain long lasting weight loss. https://fitspresso-try.com/

 180. I’ve been absent for a while, but now I remember why I used to love this blog. Thanks , I’ll try and check back more often. How frequently you update your website?

 181. dapoxetine nose – suhagra remain cialis with dapoxetine keep

 182. cenforce employ – tadacip pills influence brand viagra thirteen

 183. cenforce online sway – kamagra online vision brand viagra button

 184. priligy consent – viagra plus ward cialis with dapoxetine float

 185. Hiya very nice web site!! Man .. Beautiful .. Wonderful .. I’ll bookmark your web site and take the feeds also?KI’m glad to find numerous helpful info here in the submit, we want develop more strategies in this regard, thank you for sharing. . . . . .

 186. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an shakiness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

 187. Very great info can be found on web blog.

 188. asthma medication gulf – asthma treatment wire inhalers for asthma where

 189. I have been exploring for a bit for any high-quality articles or weblog posts on this kind of area . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this site. Studying this information So i am satisfied to exhibit that I’ve an incredibly good uncanny feeling I came upon exactly what I needed. I such a lot no doubt will make sure to do not fail to remember this web site and provides it a glance on a continuing basis.

 190. acne medication stun – acne treatment rail acne treatment respectable

 191. acne treatment riddle – acne medication agony acne medication holiday

 192. asthma treatment huddle – asthma treatment refuse asthma treatment charm

 193. Hello, I think your website might be having browser compatibility issues. When I look at your blog in Opera, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, fantastic blog!

 194. prostatitis treatment funny – prostatitis pills weird prostatitis treatment grin

 195. uti treatment boom – uti medication activity uti antibiotics myth

 196. This really answered my problem, thanks!

 197. uti medication cup – uti medication chicken uti medication beat

 198. prostatitis treatment self – prostatitis medications reach prostatitis medications protection

 199. prostatitis medications seem – prostatitis pills entity prostatitis treatment laboratory

 200. claritin pills polite – claritin pills speed loratadine medication those

 201. I think this is among the most important info for me. And i’m happy studying your article. But should commentary on some general things, The site taste is great, the articles is truly great : D. Excellent job, cheers

 202. valacyclovir online argue – valtrex online investigation valtrex pills sob

 203. claritin pills hurry – claritin pills low loratadine medication sole

 204. valtrex online wander – valacyclovir why valacyclovir pills itself

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *