Home / Thư Bề Trên-TLHT / Thư Bề Trên / Tâm thư tháng 2/2019: Giữ Lại và Buông Bỏ

Tâm thư tháng 2/2019: Giữ Lại và Buông Bỏ

TÂM THƯ THÁNG 02-2019

GIỮ LẠI VÀ BUÔNG BỎ NHỮNG GÌ ?

Kính thưa quý Bề trên và toàn thể chị em quý mến,

Theo dòng chảy của thời gian, sau 365 ngày, đất trời lại có mùa xuân mới. Mùa xuân mang đến nhiều vẻ đẹp. Tiết xuân đong đầy sức sống với những mầm non xanh tươi, thiên nhiên như trẻ lại, vạn vật cỏ cây đều khoác trên mình một diện mạo xinh tươi đủ màu sắc rực rỡ, đất trời trong sáng, nơi nơi đều có sự thay đổi với những căn nhà mới, không gian mới, quần áo mới… Mùa xuân như đang tô điểm cho lòng người những cung bậc cảm xúc làm tràn dâng hy vọng và tâm hồn con người cũng theo đó mà cảm thấy một niềm phấn khởi, tươi trẻ trong cuộc sống. Những thông điệp ấy của mùa xuân được gởi đến chúng ta như lời mời gọi chúng ta hãy hòa vào cái mới của đất trời, của xã hội và của con người để bước vào một hành trình mới bằng cách canh tân bản thân, đổi mới cuộc đời. Đó là một trong những nét thánh thiện của người nữ tu Mân Côi mà Đức Cha Tổ Phụ đã dạy : “nhất nhật tân, hựu nhật tân” (mỗi ngày mỗi mới, càng ngày càng mới). Như vậy, đổi mới không phải là việc làm một lần là xong, nhưng là một tiến trình kéo dài suốt cuộc đời.

Đổi mới đời sống là điều Chúa mong đợi nơi mỗi người chúng ta. Tất cả chúng ta được mời gọi đổi mới cuộc đời và khôn ngoan chọn lựa cho mình một hướng đi phù hợp với thánh ý Chúa. Bước đi trong thánh ý Chúa là bước đi trong sự thánh thiện, mà Thánh ý Chúa là muốn chúng ta càng thêm tuổi, càng có thêm những phẩm chất cao đẹp, thêm khôn ngoan và nhân đức, được Thiên Chúa và mọi người thương mến (x. Lc 2, 40). Thánh ý Chúa cũng muốn chúng ta, một khi bước vào hành trình đổi mới, chúng ta biết đoạn tuyệt với lối sống xưa cũ còn vương nhiều khiếm khuyết để bước vào con đường thánh thiện, con đường tự do của người con cái Thiên Chúa. Đổi mới đời sống của người con cái Chúa là sự đổi mới trong tâm thần và đổi mới tấm lòng : Hãy cải biến con người anh em bằng cách đổi mới tâm thần, hầu có thể nhận ra đâu là ý Chúa, cái gì tốt, cái gì hoàn hảo” (Rm 12, 2).

Người ta nói rằng, từ khi sinh ra cho đến lúc trưởng thành, con người ta thay đổi tâm tính rất nhiều. Thật ra, đó chỉ là sự thay đổi tự nhiên. Điều chúng ta muốn nhắm đến, với tư cách một nữ tu Mân Côi, chúng ta cần thay đổi như thế nào ? Thánh Phaolô trong thư thứ 2 Côrintô nói rằng : “Phàm ai ở trong Đức Kitô đều là thụ tạo mới. Cái cũ đã qua và cái mới đã có đây rồi” (2Cr 5, 17). Như vậy, khi đổi mới, chúng ta phải được đổi mới trong Đức Kitô. Nghĩa là chúng ta được đổi mới trong cầu nguyện, trong việc suy niệm và thực hành lời Chúa, rồi từ việc sống gắn bó và nên một với Đức Kitô, chúng ta biết nói những lời lành thánh và khôn ngoan, làm gương tốt cho nhau, có tấm lòng yêu thương rộng mở, hiền lành và chân thật, sống có trách nhiệm với mọi người và môi trường chung quanh… Để sự thay đổi của chúng ta vượt trên những nan đề và đạt đến đỉnh cao mới trong cuộc sống của mình, chúng ta không chỉ dựa vào những yếu tố bên ngoài, nhưng nhất là dựa trên niềm tin nơi Thiên Chúa là Đấng luôn làm nên sự mới mẻ trong cuộc sống con người, trong lịch sử và trong vụ trụ này. Thiên Chúa muốn chúng ta nên giống Chúa bằng cách từ bỏ con người cũ và mặc lấy con người mới theo hình ảnh của Thiên Chúa (x. Cl 3, 9-10) . Việc đổi mới bản thân theo hình ảnh Thiên Chúa dẫn đến cội nguồn mọi điều thiện hảo cho đời sống chúng ta.

Mỗi mùa xuân trôi qua, chúng ta lại đến gần hơn với tuổi già, với cái chết. Nếu chúng ta không tìm thấy trong mỗi mùa xuân một sự thay đổi nào đó, nếu cuộc sống chúng ta không có những cuộc lột xác cần thiết, nếu tâm linh chúng ta vẫn cứ nguyên như cũ, thì có lẽ chúng ta sẽ phải rời cuộc sống này trong sự nuối tiếc và thất vọng. Và như vậy thì mùa xuân còn có ý nghĩa gì trên cuộc đời chúng ta ?

Mỗi lần bước vào mùa xuân là chúng ta bước vào một khởi đầu mới, là thực hiện hành vi chuyển hóa cái cũ thành cái mới, cái tiêu cực thành tích cực, cái xấu thành cái tốt ; là bỏ đi những yếu đuối, bất cập, để hoàn thiện bản thân theo chiều hướng đúng hơn, đẹp hơn và kỳ diệu hơn. Đó chính là sự tiếp bước một trang sử mới của đời người.

Đôi khi trong đời thường, chúng ta cũng có thể rơi vào lầm lẫn khi nghĩ rằng cuộc sống càng tích góp nhiều thì càng tốt. Ít khi chúng ta có ý niệm loại trừ bớt những gì không cần thiết. Vậy, làm sao chúng ta có thể biết được nên từ bỏ những gì và nên đổi mới điều gì ?

Đối với người nữ tu Mân Côi, khi nói đến từ bỏ, không phải chỉ là từ bỏ những gì liên quan đến tội lỗi mà còn từ bỏ cả những gì không phù hợp với bậc sống của mình. Đức Cha Tổ Phụ dạy rằng: “Có nhiều sự đối với thế gian vốn không có tội, nhưng đối với bậc nhà dòng thì không hợp, cho nên phải cất đi” [1]. Trong cuộc sống, nhớ và quên, bỏ đi và giữ lại là hai phạm trù trái ngược nhau. Vào dịp cuối năm, người ta thường dọn dẹp nhà cửa, bỏ bớt những vật dụng không cần thiết cho nhà cửa thoáng mát, sách sẽ. Cuộc sống chúng ta có thể làm được những điều tương tự không ? Chúng ta có dám bỏ khỏi tâm hồn những điều dư thừa, những gì làm cho cuộc sống ta trở nên xấu xí, những lo âu, phiền não, những gì làm giảm mất phẩm giá cao đẹp của một con người, những gì không phù hợp, để giữ lại cho mình những thái độ đáng yêu, những hành vi cao thượng, những đức tính. Chính những điều này sẽ làm cho bản thân chúng ta thực sự trở nên cao cả. Khi cố giữ chặt những giá trị tưởng như rất lớn mà không dám bưông bỏ, rốt cuộc chúng ta chỉ nhận lại sự mệt mỏi đến kiệt sức. Buông bỏ, ngừng ảo tưởng về những vật chất mà ta cho là quý giá, như vậy ta sẽ nhận ra điều gì mới là giá trị thật sự, sinh ích lợi cho đời sống chúng ta. Cần phải có một mức cân bằng, vừa đủ, hợp lý để chúng ta có thể điều hợp con người của mình. Buông bỏ bớt để tạo thế quân bình. Buông bỏ những thứ không cần thiết để phát triển những thứ cần thiết, đó là điều đem đến sự đổi mới thực sự cho cuộc sống chúng ta.

Kính thưa quý Bề trên và toàn thể chị em quý mến,

Điều mang lại ý nghĩa đặc biệt mỗi khi chúng ta đón mừng xuân mới, đó là mọi sự mới lại bắt đầu. Sự đổi mới từ những điều chi tiết của cuộc đời mình dẫn đến những đổi mới toàn diện, đó là điều tốt đẹp chúng ta cần trân trọng và phát huy trong suốt cả năm.

Xin kính chúc quý Bề trên và toàn thể chị em một năm mới bình an, thánh thiện và tràn đầy niềm vui. Nguyện xin Thiên Chúa và Mẹ Mân Côi chúc lành cho mỗi người chúng ta và xin cho đoàn sủng Mân Côi được tiếp tục nở hoa kết trái trong suốt năm mới này.

 

Thân mến trong Chúa Kitô và Mẹ Mân Côi

Rose Vũ Loan, Fmsr

Bài mới

Chủ đề Sống tháng 03 và 04.2024 : Tính cách và nhân đức của nữ tu tông đồ Mân Côi

Là con người, chị nữ tu Mân Côi không thể tránh khỏi những yếu đuối …

389 comments

 1. allergy pills without antihistamine allergy pills over the counter allergy pills over the counter

 2. allergy pills prescribed by doctors allergy pills on sale exact allergy pills

 3. isotretinoin 40mg ca buy absorica buy accutane no prescription

 4. amoxicillin 250mg cost amoxicillin 500mg tablet buy amoxicillin 1000mg pill

 5. azithromycin for sale zithromax 500mg price order zithromax without prescription

 6. azithromycin 250mg oral buy azipro without prescription order azithromycin generic

 7. buy azipro pills for sale azithromycin brand purchase azipro online

 8. brand omnacortil 40mg buy omnacortil 10mg pill buy prednisolone pills for sale

 9. generic prednisolone 40mg order omnacortil 10mg pills order omnacortil pills

 10. amoxil us order amoxil online purchase amoxicillin generic

 11. order amoxicillin 500mg without prescription amoxicillin over the counter amoxil 1000mg cost

 12. ventolin online order generic albuterol purchase albuterol inhalator online cheap

 13. oral zanaflex tizanidine 2mg for sale order tizanidine online cheap

 14. order clomiphene 50mg pill generic clomiphene 100mg clomid without prescription

 15. buy tizanidine sale tizanidine buy online tizanidine 2mg cost

 16. tizanidine 2mg tablet buy tizanidine without prescription buy tizanidine pills for sale

 17. buy prednisone 5mg pill prednisone 40mg price deltasone price

 18. purchase rybelsus pill buy rybelsus oral rybelsus 14 mg

 19. order semaglutide pill semaglutide where to buy order semaglutide without prescription

 20. buy deltasone 5mg generic buy prednisone 20mg pill prednisone 5mg cost

 21. accutane 20mg without prescription cost isotretinoin 10mg accutane 20mg usa

 22. buy semaglutide 14mg sale semaglutide 14mg brand order semaglutide 14 mg

 23. generic rybelsus 14 mg brand semaglutide 14mg order semaglutide 14 mg online

 24. isotretinoin 40mg uk purchase isotretinoin for sale buy generic isotretinoin for sale

 25. buy ventolin 4mg without prescription ventolin for sale buy ventolin generic

 26. cost albuterol buy ventolin 4mg pill albuterol over the counter

 27. amoxicillin 500mg ca buy amoxil pill amoxicillin 1000mg uk

 28. purchase albuterol without prescription albuterol over the counter cheap ventolin 4mg

 29. amoxil tablets amoxil order buy amoxicillin for sale

 30. clavulanate brand buy generic augmentin augmentin online buy

 31. brand azithromycin 500mg purchase zithromax for sale order zithromax 250mg online

 32. purchase azithromycin pills buy azithromycin 250mg without prescription buy zithromax 250mg online cheap

 33. order synthroid 75mcg sale order synthroid 100mcg without prescription purchase levothyroxine online

 34. purchase levothyroxine online brand levothroid buy generic levothroid

 35. omnacortil 5mg over the counter where to buy omnacortil without a prescription buy generic prednisolone

 36. purchase omnacortil pill order prednisolone 40mg sale buy omnacortil 20mg generic

 37. I’m constantly impressed by the depth and breadth of your knowledge.

 38. levothroid online order buy levothroid sale synthroid 75mcg cost

 39. prednisolone 5mg usa prednisolone 5mg cheap generic prednisolone 40mg

 40. Your writing is like a symphony – each word, each sentence, each paragraph working together in perfect harmony.

 41. purchase clomid without prescription clomiphene 50mg over the counter purchase clomiphene for sale

 42. order clomiphene 100mg pills buy clomid generic order generic clomiphene 50mg

 43. order neurontin 600mg online cheap buy gabapentin 100mg sale buy gabapentin medication

 44. purchase gabapentin without prescription oral neurontin neurontin 600mg pill

 45. Your words have a way of bringing people together – they have the power to unite us in our shared humanity.

 46. buy serophene sale order clomid 50mg online order serophene online cheap

 47. order gabapentin online cheap cheap neurontin pill order gabapentin 100mg for sale

 48. furosemide 40mg oral furosemide us buy furosemide diuretic

 49. order lasix 100mg purchase lasix pills buy furosemide 100mg pills

 50. order viagra without prescription sildenafil 100mg canada brand viagra

 51. buy furosemide without a prescription order furosemide 100mg without prescription furosemide for sale online

 52. generic sildenafil oral sildenafil sildenafil for men

 53. buy acticlate pills generic acticlate buy generic doxycycline

 54. buy doxycycline 100mg online cheap purchase vibra-tabs for sale vibra-tabs canada

 55. buy doxycycline 100mg pills monodox cost acticlate medication

 56. buy cheap semaglutide rybelsus pills order rybelsus 14 mg

 57. order levitra pill order levitra sale order levitra online cheap

 58. free spins no deposit casino legal online blackjack big fish casino online

 59. order levitra online buy vardenafil cheap vardenafil 10mg pills

 60. hydroxychloroquine 400mg uk plaquenil drug buy hydroxychloroquine 400mg

 61. purchase pregabalin online lyrica online buy cost lyrica

 62. triamcinolone 4mg pill order aristocort 10mg purchase aristocort sale

 63. aristocort 10mg usa buy triamcinolone 10mg online cheap order aristocort 10mg online cheap

 64. cialis uk cialis sale tadalafil 10mg over the counter

 65. triamcinolone pills buy aristocort 4mg generic buy triamcinolone 4mg pills

 66. order clarinex 5mg pill purchase clarinex pills order desloratadine for sale

 67. desloratadine without prescription buy desloratadine generic order desloratadine for sale

 68. tadalafil without a doctor’s prescription cialis order tadalafil dosage

 69. cenforce 50mg sale buy cenforce purchase cenforce generic

 70. cenforce 50mg us buy cenforce no prescription cenforce 100mg over the counter

 71. buy clarinex for sale desloratadine 5mg ca buy desloratadine medication

 72. claritin 10mg cost loratadine 10mg price buy loratadine for sale

 73. cenforce 50mg over the counter buy cenforce online generic cenforce

 74. buy aralen without a prescription buy aralen 250mg pills buy aralen generic

 75. buy chloroquine aralen tablet buy generic chloroquine

 76. claritin without prescription oral loratadine 10mg loratadine online buy

 77. aralen sale order aralen 250mg generic order chloroquine online cheap

 78. oral glycomet 1000mg glucophage online order purchase metformin pill

 79. order priligy 30mg without prescription misoprostol pills misoprostol 200mcg us

 80. xenical for sale online diltiazem uk diltiazem buy online

 81. order glycomet 500mg generic glycomet 1000mg us glucophage 500mg us

 82. order xenical 60mg for sale orlistat 120mg oral buy diltiazem online cheap

 83. buy generic atorvastatin 80mg lipitor 40mg drug order atorvastatin 20mg online

 84. order acyclovir 800mg sale zovirax 400mg usa zyloprim 100mg for sale

 85. amlodipine online order order amlodipine 10mg for sale order generic norvasc 10mg

 86. cheap amlodipine order norvasc 10mg pills buy norvasc online cheap

 87. buy amlodipine 10mg generic order norvasc online cheap norvasc 5mg generic

 88. order zovirax pill buy acyclovir cheap order zyloprim 300mg generic

 89. buy rosuvastatin online ezetimibe tablet where to buy zetia without a prescription

 90. prinivil ca prinivil online order purchase lisinopril generic

 91. purchase lisinopril generic zestril 2.5mg pills order lisinopril generic

 92. order lisinopril 5mg sale buy cheap generic zestril buy zestril 10mg sale

 93. order rosuvastatin without prescription buy ezetimibe paypal ezetimibe over the counter

 94. buy motilium generic sumycin over the counter tetracycline 250mg oral

 95. brand omeprazole omeprazole 10mg canada buy prilosec 10mg generic

 96. order prilosec 20mg without prescription buy prilosec online cheap purchase omeprazole sale

 97. domperidone 10mg canada where can i buy sumycin tetracycline 250mg canada

 98. prilosec generic order prilosec 10mg pill purchase omeprazole for sale

 99. order motilium 10mg order motilium online brand tetracycline 500mg

 100. order metoprolol pill lopressor 50mg pill order generic metoprolol 100mg

 101. where to buy metoprolol without a prescription lopressor for sale online buy cheap lopressor

 102. cyclobenzaprine 15mg cheap where can i buy cyclobenzaprine purchase ozobax without prescription

 103. buy generic lopressor over the counter lopressor 50mg pills order metoprolol generic

 104. cyclobenzaprine oral flexeril 15mg pill how to buy ozobax

 105. toradol 10mg brand buy gloperba paypal order colcrys for sale

 106. toradol over the counter buy gloperba colchicine 0.5mg pill

 107. buy tenormin for sale buy tenormin generic order tenormin 100mg

 108. purchase tenormin pill buy tenormin tablets buy tenormin paypal

 109. order toradol 10mg pill generic ketorolac colcrys generic

 110. Your posts inspire me regularly. The depth you bring to your topics is truly exceptional.

 111. fda methylprednisolone methylprednisolone 8mg tablet methylprednisolone over counter

 112. A constant source of inspiration and knowledge, like a muse but less mythical.

 113. medrol 8 mg without a doctor prescription depo-medrol tablet buy medrol generic

 114. buy inderal 20mg pills clopidogrel buy online buy plavix 75mg generic

 115. help with research paper write me a paper buy assignments

 116. inderal ca buy inderal 20mg generic buy clopidogrel 150mg for sale

 117. purchase methotrexate for sale warfarin cost coumadin online order

 118. methotrexate cost methotrexate 2.5mg cost buy warfarin without a prescription

 119. buy mobic 15mg sale oral celecoxib 200mg buy celebrex paypal

 120. buy metoclopramide without prescription losartan 25mg drug where to buy hyzaar without a prescription

 121. The elegance of your arguments is as captivating as a sunset. I could admire it all day.

 122. Your insights are like a fine wine—rich, fulfilling, and leaving me wanting more.

 123. purchase metoclopramide for sale metoclopramide cheap buy generic cozaar 50mg

 124. I find myself lost in your words, much like one would get lost in someone’s eyes. Lead the way, I’m following.

 125. nexium generic topiramate over the counter buy topamax 100mg without prescription

 126. tamsulosin 0.2mg drug order tamsulosin 0.4mg pills where to buy celecoxib without a prescription

 127. esomeprazole generic buy topiramate generic topamax online order

 128. buy tamsulosin sale buy celebrex without prescription how to get celebrex without a prescription

 129. buy flomax no prescription tamsulosin buy online celecoxib 100mg generic

 130. order nexium 20mg for sale esomeprazole buy online generic topamax

 131. generic ondansetron 8mg buy spironolactone paypal buy aldactone 25mg online

 132. buy imitrex pill where can i buy sumatriptan levofloxacin 250mg over the counter

 133. buy zofran 8mg ondansetron order order aldactone 25mg pill

 134. sumatriptan 25mg drug cheap imitrex order levaquin online

 135. buy cheap generic simvastatin order valacyclovir 500mg sale valtrex 1000mg us

 136. avodart without prescription buy cheap dutasteride oral ranitidine 300mg

 137. buy zocor 10mg online cheap simvastatin 10mg for sale valtrex 1000mg uk

 138. buy zocor 10mg generic valtrex usa brand valtrex 1000mg

 139. purchase dutasteride sale brand avodart order zantac 300mg generic

 140. cheap ampicillin vibra-tabs without prescription order amoxil without prescription

 141. finasteride order online propecia 5mg us buy diflucan pill

 142. buy acillin without a prescription amoxicillin pill buy amoxil medication

 143. Handling topics with grace and authority, like a professor, but without the monotone lectures.

 144. Your post has broadened my perspective in ways I didn’t expect. Thank you for that.

 145. Provoked thought and taught me something new, as if my brain needed more exercise.

 146. ciprofloxacin us – buy cipro online amoxiclav sale

 147. cipro 1000mg oral – ciprofloxacin oral order augmentin 375mg generic

 148. order ciprofloxacin generic – ciprofloxacin price purchase augmentin without prescription

 149. cipro 500mg canada – augmentin 375mg usa cheap augmentin

 150. buy ciprofloxacin 500mg for sale – where can i buy baycip order augmentin 1000mg generic

 151. You’ve articulated your points with such finesse. Truly a pleasure to enjoy reading.

 152. What a refreshing take on this subject. I completely agree with your points!

 153. Your attention to detail is remarkable. I appreciate the thoroughness of your post.

 154. Your blog is a constant source of inspiration and knowledge. Thank you!

 155. I’m genuinely impressed by the depth of your analysis. Great work!

 156. ciplox 500 mg uk – buy generic trimox
  purchase erythromycin

 157. order metronidazole 200mg generic – cefaclor capsules buy zithromax 500mg without prescription

 158. Incredibly informative post! I learned a lot and look forward to more.

 159. buy ciplox generic – buy tindamax 500mg pill erythromycin where to buy

 160. buy generic metronidazole online – purchase cleocin pills azithromycin medication

 161. metronidazole for sale – purchase azithromycin without prescription purchase zithromax online cheap

 162. ivermectin 3mg for sale – buy ceftin 250mg sale sumycin 250mg ca

 163. ivermectin 12 mg for humans – co-amoxiclav generic sumycin online

 164. valtrex 500mg pills – order starlix generic buy generic zovirax 800mg

 165. oral stromectol cost – ciprofloxacin 500mg cost sumycin 250mg brand

 166. purchase valacyclovir – buy cheap diltiazem buy zovirax generic

 167. buy ampicillin no prescription buy ampicillin amoxil medication

 168. buy metronidazole without a prescription – buy generic terramycin how to buy azithromycin

 169. metronidazole pill – oral zithromax 250mg buy zithromax medication

 170. buy flagyl no prescription – where to buy cleocin without a prescription generic zithromax 250mg

 171. buy lasix without a prescription – order minipress generic purchase captopril pills

 172. I admire the way you tackled this complex issue. Very enlightening!

 173. You’ve done a fantastic job of breaking down this topic. Thanks for the clarity!

 174. lasix 100mg canada – lasix price order capoten online

 175. I’m so grateful for the information you’ve shared. It’s been incredibly enlightening!

 176. This article is a perfect blend of informative and entertaining. Well done!

 177. glycomet 1000mg drug – combivir pills purchase lincocin without prescription

 178. metformin 1000mg uk – duricef 500mg canada generic lincocin

 179. I’m bookmarking this for future reference. Your advice is spot on!

 180. This article was a joy to enjoy reading. Your enthusiasm is contagious!

 181. zidovudine 300 mg oral – buy glucophage 1000mg purchase allopurinol generic

 182. Your post has been incredibly helpful. Thank you for the guidance!

 183. pill zidovudine 300mg – buy glycomet 500mg sale buy zyloprim tablets

 184. clozapine 100mg sale – altace 5mg uk pepcid 40mg pills

 185. purchase clozapine without prescription – buy cheap generic glimepiride pepcid 40mg pills

 186. clozaril pill – frumil 5 mg ca buy generic pepcid

 187. buy quetiapine 100mg online cheap – buy seroquel generic cheap eskalith without prescription

 188. quetiapine 100mg without prescription – geodon 40mg for sale order eskalith online

 189. anafranil cost – citalopram us order doxepin 75mg pills

 190. quetiapine cheap – quetiapine 100mg drug eskalith over the counter

 191. buy anafranil 25mg sale – cheap doxepin 25mg buy doxepin cheap

 192. clomipramine online buy – cost clomipramine order doxepin 25mg online cheap

 193. buy atarax without prescription – hydroxyzine 25mg generic order generic amitriptyline

 194. order hydroxyzine 10mg sale – prozac over the counter buy endep 25mg online cheap

 195. generic augmentin 375mg – linezolid 600 mg sale ciprofloxacin 1000mg drug

 196. order augmentin online – buy acillin cheap order ciprofloxacin 500mg

 197. brand amoxil – buy ceftin 250mg pills ciprofloxacin 1000mg tablet

 198. purchase amoxil generic – cefuroxime drug buy ciprofloxacin without prescription

 199. buy cleocin paypal – order cefpodoxime buy generic chloromycetin for sale

 200. order zithromax 250mg – order tetracycline 250mg for sale order ciplox 500mg generic

 201. cleocin medication – monodox without prescription chloromycetin online buy

 202. buy azithromycin 500mg online – purchase zithromax without prescription ciplox 500mg brand

 203. purchase cleocin generic – order vibra-tabs sale chloromycetin pills

 204. Your creativity and intelligence shine through this post. Amazing job!

 205. I always learn something new from your posts. Thank you for the education!

 206. You have a gift for explaining things in an understandable way. Thank you!

 207. ivermectin 12mg online – purchase aczone cefaclor 250mg pill

 208. stromectol ivermectin – cefaclor drug buy generic cefaclor

 209. This post is a testament to your expertise and hard work. Thank you!

 210. ivermectin 12mg online – brand cefaclor order cefaclor capsules

 211. Your work is truly inspirational. I appreciate the depth you bring to your topics.

 212. The Writing is a treasure trove of knowledge, like finding an untouched library book. A rare gem!

 213. best antihistamine for runny nose – promethazine order purchase theophylline generic

 214. order albuterol 4mg generic – purchase seroflo pill purchase theo-24 Cr for sale

 215. order albuterol 2mg without prescription – fluticasone drug buy theo-24 Cr 400 mg without prescription

 216. I’m so grateful for the information you’ve shared. It’s been incredibly enlightening!

 217. medrol 8mg for sale – cetirizine oral brand astelin 10ml

 218. purchase desloratadine pills – buy flixotide without prescription ventolin inhalator tablet

 219. clarinex for sale online – ventolin 4mg brand order albuterol inhalator online

 220. clarinex usa – clarinex usa purchase albuterol inhalator online cheap

 221. This post was a breath of fresh air. Thank you for your unique insights!

 222. buy glyburide online – dapagliflozin 10mg price order forxiga generic

 223. micronase online order – brand glyburide order forxiga 10 mg sale

 224. brand micronase 2.5mg – order dapagliflozin purchase dapagliflozin without prescription

 225. glucophage order – januvia 100mg cost buy acarbose pills

 226. repaglinide 1mg pill – buy jardiance 10mg pills pill empagliflozin 25mg

 227. buy glucophage 500mg online cheap – order generic losartan 25mg precose 50mg canada

 228. repaglinide pill – purchase jardiance generic order generic jardiance

 229. order generic repaglinide 1mg – order prandin 1mg without prescription empagliflozin us

 230. order rybelsus 14 mg generic – rybelsus 14 mg for sale brand desmopressin

 231. how to buy terbinafine – fulvicin online buy buy grifulvin v pill

 232. purchase rybelsus for sale – buy semaglutide 14 mg for sale where can i buy desmopressin

 233. buy lamisil 250mg pills – griseofulvin 250mg canada buy griseofulvin pills

 234. order rybelsus 14 mg sale – where can i buy semaglutide buy desmopressin without a prescription

 235. buy lamisil paypal – order griseofulvin sale buy generic griseofulvin over the counter

 236. Your post was a beacon of knowledge. Thank you for illuminating this subject.

 237. cheap nizoral 200mg – ketoconazole for sale online order itraconazole pill

 238. “I value the new perspectives you’ve provided immensely. Your post has opened my eyes to new ideas and ways of thinking, and I am deeply grateful for that.”

 239. “Thank you for the clear explanations throughout your article. They greatly enhanced my understanding of the topic, and your methodical approach to the subject matter is truly helpful.”

 240. ketoconazole 200mg oral – buy generic lotrisone online sporanox 100mg cost

 241. order famciclovir 250mg pills – order acyclovir pills order valcivir 500mg online

 242. famvir 500mg cheap – purchase zovirax pill valaciclovir cheap

 243. buy generic famciclovir – order famvir 500mg online cheap buy valaciclovir 1000mg generic

 244. “Thank you for the clear explanations throughout your article. They greatly enhanced my understanding of the topic, and your methodical approach to the subject matter is truly helpful.”

 245. “Your post added a new dimension to my understanding of the subject. Thank you for sharing your knowledge and insights—it’s truly enriching.”

 246. lanoxin 250mg brand – generic dipyridamole order lasix pill

 247. lanoxin 250mg usa – dipyridamole for sale online how to get lasix without a prescription

 248. buy metoprolol 50mg generic – olmesartan 10mg ca order adalat 10mg sale

 249. order hydrochlorothiazide 25 mg pill – order generic zebeta 5mg buy generic bisoprolol online

 250. lopressor 50mg pill – buy generic telmisartan nifedipine 30mg generic

 251. hydrochlorothiazide where to buy – zebeta over the counter zebeta 5mg us

 252. buy generic metoprolol 50mg – nifedipine 10mg generic nifedipine over the counter

 253. buy hydrochlorothiazide 25mg – cheap plendil 5mg pill zebeta

 254. The Writing is like a warm fireplace on a cold day, inviting me to settle in and stay awhile.

 255. The article was a delightful read. It’s clear you’re passionate about what you do, and it shows.

 256. This post is a testament not only to The expertise but also to The dedication. Truly inspiring.

 257. purchase nitroglycerin generic – catapres 0.1 mg pill valsartan 80mg usa

 258. This article was a delightful read. The passion is clearly visible!

 259. Touched on personal resonances, or as I like to call it, psychic abilities.

 260. buy generic nitroglycerin for sale – brand clonidine 0.1mg order diovan 160mg online cheap

 261. The analysis is like a puzzle—hard to understand, intriguing, and satisfying to piece together.

 262. The Writing has become a go-to resource for me. The effort you put into The posts is truly appreciated.

 263. nitroglycerin for sale – buy diovan 80mg for sale buy diovan 80mg online cheap

 264. You’ve got a way with words that’s as enchanting as a full moon. I’m bewitched.

 265. simvastatin safe – fenofibrate wrinkle atorvastatin asleep

 266. The writing style is like a signature scent—distinct, memorable, and always pleasant.

 267. simvastatin angel – tricor sorry atorvastatin lie

 268. rosuvastatin money – caduet buy bye caduet buy beach

 269. I’m so grateful for the information you’ve shared. It’s like receiving a thoughtful gift from someone special.

 270. crestor structure – crestor harmony caduet pills mistake

 271. rosuvastatin online professional – zetia description caduet buy sake

 272. You write with such passion and clarity, it’s like listening to a love song for the mind.

 273. buy viagra professional wrist – buy viagra professional why levitra oral jelly online metal

 274. buy viagra professional roll – levitra oral jelly online tray levitra oral jelly little

 275. viagra professional online mess – malegra weakness levitra oral jelly online increase

 276. priligy sob – aurogra individual cialis with dapoxetine begin

 277. dapoxetine ankle – suhagra hook cialis with dapoxetine test

 278. dapoxetine task – cialis with dapoxetine pray cialis with dapoxetine creature

 279. cenforce aid – tadacip pills guide brand viagra friendship

 280. cenforce online earn – kamagra pills frame brand viagra pills jim

 281. brand cialis inquiry – zhewitra symbol penisole mirror

 282. The balance and fairness in The writing make The posts a must-read for me. Great job!

 283. brand cialis blue – viagra soft tabs buck penisole damage

 284. cialis soft tabs online beam – cialis soft tabs pills crystal viagra oral jelly online other

 285. brand cialis clock – penisole await penisole volume

 286. brand cialis sweet – brand cialis thirty penisole alley

 287. cialis soft tabs online recognize – cialis super active online process1 viagra oral jelly cow

 288. cialis soft tabs imp – viagra oral jelly frequent viagra oral jelly online jet

 289. cialis soft tabs trial – valif online present viagra oral jelly online house

 290. cialis soft tabs pills address – cialis super active utter1 viagra oral jelly ghastly

 291. The most talked about weight loss product is finally here! FitSpresso is a powerful supplement that supports healthy weight loss the natural way. Clinically studied ingredients work synergistically to support healthy fat burning, increase metabolism and maintain long lasting weight loss. https://fitspresso-try.com/

 292. cenforce safe – brand viagra online twice brand viagra online comfort

 293. cenforce online haunt – cenforce online vary brand viagra sword

 294. priligy member – fildena america cialis with dapoxetine sore

 295. dapoxetine behind – cialis with dapoxetine bearer cialis with dapoxetine express

 296. cenforce proper – brand viagra pills home

 297. acne treatment creature – acne treatment acquaint acne medication enormous

 298. inhalers for asthma encourage – inhalers for asthma widow inhalers for asthma lore

 299. asthma medication interrupt – inhalers for asthma pan asthma medication live

 300. asthma medication appeal – inhalers for asthma golden asthma medication remember

 301. acne medication cellar – acne medication hood acne medication wed

 302. uti treatment tent – treatment for uti support uti antibiotics bulge

 303. pills for treat prostatitis pursue – pills for treat prostatitis department prostatitis treatment roger

 304. treatment for uti spear – uti antibiotics hush treatment for uti wrap

 305. pills for treat prostatitis beard – prostatitis medications squint pills for treat prostatitis incident

 306. prostatitis medications such – prostatitis pills image prostatitis medications everyone

 307. uti treatment use – uti medication serve treatment for uti sheep

 308. valacyclovir online rouse – valtrex confusion valtrex online size

 309. claritin pills sunlight – loratadine medication ball claritin pills demand

 310. valacyclovir online peril – valacyclovir online assure valacyclovir putt

 311. claritin pills release – claritin reality loratadine medication dig

 312. valtrex online appoint – valtrex scene valacyclovir pills thief

 313. Thank you for shedding light on this subject. The perspective is refreshing!

 314. The writing style is captivating! I was engaged from start to finish.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *