Home / Thư Bề Trên-TLHT / Thư Bề Trên / Tâm thư 9/2018: Phải lấy gương sáng mà huấn luyện học trò

Tâm thư 9/2018: Phải lấy gương sáng mà huấn luyện học trò

TÂM THƯ THÁNG 09-2018

“KHÔNG NHỮNG LẤY LỜI DẠY

LẠI PHẢI LẤY GƯƠNG SÁNG MÀ HUẤN LUYỆN HỌC TRÒ” [1]

(Đức Cha Tổ Phụ)

Giáo dục là một vấn đề muôn thuở trong cuộc sống con người. Ngay từ rất xa xưa, con người đã sớm nhận thức được sự cần thiết phải truyền thụ lại kinh nghiệm cho các thế hệ sau. Xã hội con người càng tiến bộ thì sự tích lũy kinh nghiệm càng nhiều, càng phong phú và chính điều này đã thúc đẩy con người hình thành và phát triển các đường hướng giáo dục. Giáo dục là một tiến trình huấn luyện giúp người khác đạt tới mức độ tốt đẹp và hoàn thiện hơn. Theo Đức Cha Tổ Phụ thì “giáo là dạy, dục là nuôi. Giáo dục nghĩa là nuôi dạy cho khôn lớn theo đàng ngay nẻo chính, trong nết tốt thói lành” [2]. Theo cái nhìn này, Đức Cha Tổ Phụ đã xác định việc giáo dục là một việc rất hệ trọng,“giáo dục không những chỉ dạy cho biết chữ nghĩa văn chương, cho thông cổ kim sự lý, lại còn phải dạy cho thạo cách ăn thói ở đối với bản thân cùng đối với hết mọi người mọi bậc” [3].

Sứ mạng giáo dục của các chị em Mân Côi được Hiến luật Dòng xác định như sau : “Chị em Mân Côi dấn thân trong việc giáo dục thanh thiếu niên, đặc biệt các thanh thiếu nữ trong lãnh vực đức tin, luân lý và văn hóa” [4]. Ngày nay, các đối tượng giáo dục của Hội Dòng đã mở rộng hơn, chị em có thể tham gia việc giáo dục trong vai trò là giáo lý viên, phụ trách các hội đoàn công giáo, là giáo viên, giáo sư v.v… Mặc dù hoàn cảnh còn nhiều khó khăn, nhưng chúng ta vẫn có cơ may tiếp cận với nhiều môi trường giáo dục : chúng ta có các trường Mầm non, nội trú, quy tụ những thế hệ tương lai của xã hội và Giáo Hội. Chúng ta cũng đảm nhận công việc giáo dục đức tin, luân lý cho các em thiếu nhi, các hội đoàn tại các giáo xứ, và các khóa học chuyên ngành cho người lớn. Qua những môi trường này, chúng ta có thể chuyển tải một bầu khí yêu thương, thấm đẫm tinh thần bác ái của Tin Mừng, giúp cho mọi người hình thành và phát triển nhân cách, đồng thời trở nên những con người hoàn thiện. Công đồng Vatican II xác định trong Tuyên Ngôn về Giáo Dục Kitô Giáo rằng : “Giáo dục là đào tạo con người như một nhân vị đạt tới sự hoàn thiện và sống theo con người mới trong công bình và thánh thiện của chân lý, nghĩa là giáo dục con người trở nên con Thiên Chúa” [5]. Như vậy bản chất của giáo dục là nhắm đến sự phát triển toàn diện con người, đồng thời cũng vươn tới tầm vóc viên mãn của Đức Kitô.

Ý thức được tầm quan trọng của việc giáo dục, các chị em Mân Côi dấn thân vào sứ mạng này như  con đường nên thánh của mình, và trong tâm tình gắn bó với lý tưởng nên thánh của Hội Dòng, chúng ta xác tín rằng nên thánh không gì khác hơn là chu toàn mọi bổn phận một cách tốt đẹp, bởi vì bổn phận chính là thánh ý Chúa trong giây phút hiện tại. Sự thánh thiện không hệ tại những việc phi thường, nhưng sự thánh thiện biểu lộ trong những chi tiết của đời sống thường ngày khi chúng ta sống chiều kích thần linh trong những công việc lớn nhỏ của bổn phận. Dựa vào mục đích của giáo dục, chúng ta có thể thấy lý do tại sao chúng ta phải nên thánh trong bổn phận giáo dục. Bởi vì tự bản chất, việc giáo dục làm cho con người càng ngày càng nên hoàn thiện. Không những chúng ta phải giúp các học sinh trở nên con người tốt hơn, có nhân cách hơn, mà người thầy cũng phải ra công luyện tập để hoàn thiện hơn mỗi ngày trong sứ mạng của mình như Đức Cha Tổ Phụ đã dạy : “Muốn giáo dục cho nên, người thầy phải có tư cách, mà tư cách cho được nên người thầy đứng đắn thì phải dồi mài tập luyện…Tư cách một thầy giáo dục thì phải hoàn toàn”[6].

Chúng ta có thể nói, trong môi trường giáo dục, những thái độ, lời nói, cử chỉ và tính cách của một người đứng lớp có tác động rất lớn đến sự phát triển toàn diện của các em học sinh. Trong khi giúp người khác nên hoàn thiện thì chính bản thân người dạy cũng phải là những con người tốt. Vì thế, gương sáng của người thầy là một bài học rất cụ thể và sống động cho các em noi theo. Đức Cha Tổ Phụ dạy rằng : “Tư cách làm thầy phải có lòng đạo đức, nên gương sáng cho học trò, lại còn phải có đức nết na, hiền lành, vui vẻ, hay chịu khó, hay nhịn nhục và siêng năng ân cần” [7]. Bởi vậy, việc tu dưỡng và rèn luyện bản thân mỗi ngày để trở nên người vừa có đức, vừa có tài, vừa có khả năng huấn luyện người khác là hết sức quan trọng trong khi thi hành sứ mạng giáo dục.

Sứ mạng làm chứng cho Chúa bằng đời sống gương sáng trong môi trường sống là trách nhiệm của mỗi chị em Mân Côi như Hiến luật dạy : “Chị em thực thi sứ mạng tông đồ bằng đời sống chứng tá qua việc sống đời thánh hiến cách vui tươi… qua việc lành và gương sáng của chị em ; bằng lời rao giảng, giáo huấn trong các môi trường chị em phục vụ…” [8]. Giữa một xã hội đang dần xa lìa Thiên Chúa, bổn phận của chúng ta là thắp lên ngọn lửa, đó chính là đời sống thánh thiện của người nữ tu Mân Côi. Đức Cha Tổ Phụ dạy rằng : “Một việc làm gương thì có thế lực lạ thường… Muốn được như vậy, thầy phải nên một người khiêm từ đức hạnh, kiên tâm, nhẫn nhục, ôn hòa, bác ái” [9]. Người ta thường nói : gương sáng của đời sống là một bài giảng hùng hồn, có sức lôi cuốn và thuyết phục mọi người. Nếu chúng ta sống tốt, gương sáng của chúng ta chắc chắn có ảnh hưởng trên người khác, cho dù nhiều khi chúng ta không biết hoặc không để ý. Khi cuộc sống tốt lành của chúng ta có ảnh hưởng trên người khác là chúng ta góp phần nâng họ lên cao hơn. Chúa luôn mong muốn chúng ta trở nên ánh sáng cho mọi người : “Ánh sáng của anh em phải chiếu giãi trước mặt thiên hạ, để họ thấy những công việc tốt đẹp anh em làm, mà tôn vinh Cha của anh em, Đấng ngự trên trời” (Mt 5, 16). Ý thức được điều này, chúng ta thi hành sứ mạng giáo dục trong ý hướng truyền giáo, nghĩa là khi giảng dạy bất cứ môn học nào, không phải chỉ là hoàn thành một nội dung giảng dạy, mà chúng ta còn phải truyền giáo bằng chính đời sống gương sáng của mình nữa.

Kính thưa toàn thể gia đình Hội Dòng thân yêu,

Trong Tông huấn Niềm Vui Tin Mừng, Đức Thánh Cha Phanxicô nói rằng : “Chúng ta đang sống trong một thế giới chỉ còn biết hưởng thụ, hăm hở chạy theo những thú vui và lương tâm không còn nhạy bén” [10], và Đức Thánh Cha đã kêu mời các nhà giáo dục “hãy cho người trẻ một nền giáo dục có chất lượng và giúp người trẻ hiểu được những giá trị cuộc sống” [11]. Để việc giáo dục có chất lượng thì người thầy luôn phải làm theo cái tài và sống theo cái tâm, cái đức cùng với tất cả sự nhiệt huyết của mình, ngoài ra gương sống tốt của người thầy chính là yếu tố làm nên chất lượng của việc giáo dục. Điều này giúp chúng ta ý thức về sứ mạng hình thành, phát triển nhân cách và tâm linh của những con người chúng ta phục vụ trong lãnh vực giáo dục đức tin, luân lý và văn hóa. Họ là những mầm non, những người trẻ của xã hội và của Giáo Hội. Chúng ta hãy lấy nhiệt tâm chung vai gánh vác sự nghiệp giáo dục theo sứ mạng của Hội Dòng trong việc nỗ lực làm vinh danh Chúa và góp phần giúp người khác đạt tới mức độ hoàn thiện hơn.

Ước mong mỗi chị em Mân Côi, dù thi hành sứ mạng giáo dục trong bất cứ hoàn cảnh nào, thuận lợi hay không thuận lợi, vẫn luôn hăng say với lý tưởng cao đẹp là đào tạo toàn diện con người, không những về phương diện tri thức, mà còn về nhiều phương diện khác như nhân bản, thể lý, tâm lý, tâm linh v.v… Xin kính chúc các chị em luôn hạnh phúc và tìm được ý nghĩa thánh thiêng trong sứ vụ cao quý này.

 

Thân mến trong Chúa Kitô và Mẹ Mân Côi

 1. Rose Vũ Loan, Fmsr

[1] Gia sản Dòng, cuốn I, trang 493

[2] Gia sản Dòng cuốn II, trang 113

[3] Gia sản Dòng cuốn II, trang 114

[4] Hiến luật Dòng Chị Em Con Đức Mẹ Mân Côi số 40.4

[5] Công Đồng Vaticanô II, Tuyên Ngôn về Giáo Dục Kitô Giáo, số 2

[6] Gia sản Dòng cuốn II, trang 115

[7] Gia sản Dòng cuốn I, trang 532

[8] Hiến luật Dòng Chị Em Con Đức Mẹ Mân Côi số 40.2

[9] Gia sản Dòng cuốn II, trang 125-126

[10] ĐTC Phanxicô, Niềm Vui Tin Mừng, số 2

[11] ĐTC Phanxicô, Diễn văn cho các Tham dự viên Đại hội của Bộ Giáo Dục Công Giáo tháng 2-2014

Bài mới

Chủ đề Sống tháng 03 và 04.2024 : Tính cách và nhân đức của nữ tu tông đồ Mân Côi

Là con người, chị nữ tu Mân Côi không thể tránh khỏi những yếu đuối …

258 comments

 1. skin allergy tablets list generic allergy medication list best generic allegra

 2. alternative allergy treatment options alternative allergy treatment options best allergy medicine without antihistamine

 3. prescribed medication for stomach pain buy avapro 300mg pill

 4. accutane 40mg canada order isotretinoin 10mg generic buy isotretinoin 20mg pill

 5. amoxicillin 250mg generic purchase amoxicillin pill amoxicillin medication

 6. amoxil 250mg drug amoxil price amoxil for sale

 7. zithromax 250mg sale zithromax 250mg usa order zithromax 250mg online

 8. buy generic gabapentin over the counter buy neurontin sale

 9. buy azipro 250mg for sale order generic azipro azithromycin canada

 10. order prednisolone 40mg online cheap cheap prednisolone without prescription omnacortil tablet

 11. buy omnacortil paypal buy prednisolone 20mg online omnacortil 5mg cheap

 12. amoxicillin 500mg brand order amoxil 1000mg online amoxicillin 500mg cost

 13. amoxicillin 1000mg cheap amoxil buy online amoxil 250mg brand

 14. order albuterol 4mg generic order ventolin 4mg generic strongest over the counter asthma

 15. albuterol inhalator canada buy albuterol 2mg buy generic ventolin inhalator

 16. levothyroxine without prescription cheap levothroid generic synthroid 75mcg usa

 17. order levoxyl buy synthroid oral synthroid 100mcg

 18. buy clomid 50mg generic buy generic clomiphene buy clomiphene online

 19. clomiphene 100mg for sale serophene canada clomid 50mg generic

 20. zanaflex without prescription zanaflex pill buy zanaflex generic

 21. order rybelsus 14 mg for sale semaglutide 14mg tablet buy semaglutide 14 mg generic

 22. order prednisone 10mg prednisone us generic deltasone

 23. rybelsus for sale online brand rybelsus 14mg order semaglutide

 24. buy isotretinoin 10mg pill accutane generic buy isotretinoin 40mg online

 25. rybelsus 14mg over the counter rybelsus 14 mg canada semaglutide us

 26. cost isotretinoin buy absorica generic isotretinoin 20mg for sale

 27. purchase albuterol pills order generic albuterol 4mg ventolin 2mg canada

 28. amoxil 500mg for sale oral amoxicillin amoxil 500mg without prescription

 29. buy ventolin 4mg online cheap albuterol inhalator canada albuterol 4mg ca

 30. clavulanate tablet order amoxiclav pill order augmentin 375mg without prescription

 31. augmentin order online buy clavulanate pill augmentin 375mg ca

 32. buy zithromax generic azithromycin 250mg cost zithromax 500mg usa

 33. purchase levothroid generic buy generic synthroid online buy synthroid 150mcg generic

 34. purchase levothyroxine online cheap oral levoxyl cheap synthroid pill

 35. order clomid for sale clomiphene online order buy serophene pill

 36. order generic neurontin 800mg order generic gabapentin order gabapentin 800mg pill

 37. order clomiphene 100mg sale buy clomid medication clomiphene order

 38. where can i buy gabapentin neurontin oral cheap neurontin pills

 39. buy generic furosemide 40mg order generic lasix 100mg furosemide 40mg without prescription

 40. buy doxycycline 200mg generic buy vibra-tabs pill doxycycline online order

 41. semaglutide 14mg sale buy rybelsus pill semaglutide 14mg usa

 42. purchase semaglutide generic rybelsus 14mg buy rybelsus 14mg sale

 43. online roulette for real money poker games online wind creek casino online play

 44. play poker online free no sign up online casino real money usa real casinos online no deposit

 45. order pregabalin 75mg online cheap pregabalin 150mg cost buy lyrica 75mg without prescription

 46. purchase lyrica for sale lyrica for sale online pregabalin 150mg pills

 47. plaquenil brand order plaquenil online hydroxychloroquine pills

 48. buy generic plaquenil online order hydroxychloroquine online cheap plaquenil 200mg generic

 49. aristocort tablet aristocort 10mg us order aristocort 10mg

 50. generic tadalafil 5mg buy cialis sale brand cialis pills

 51. clarinex 5mg tablet desloratadine 5mg tablet desloratadine 5mg price

 52. cenforce 100mg cost cenforce 50mg drug generic cenforce 100mg

 53. chloroquine 250mg ca chloroquine 250mg cheap buy generic chloroquine for sale

 54. buy claritin 10mg pill loratadine order online buy claritin generic

 55. dapoxetine 60mg for sale order priligy pills cheap misoprostol 200mcg

 56. purchase metformin pill glycomet pill metformin 500mg uk

 57. xenical 60mg drug buy cheap diltiazem buy diltiazem 180mg online cheap

 58. glucophage order online where can i buy glycomet purchase glucophage pills

 59. order xenical generic xenical 120mg sale diltiazem buy online

 60. buy lipitor 40mg generic buy generic lipitor order generic atorvastatin 80mg

 61. generic norvasc buy cheap norvasc where can i buy amlodipine

 62. order zovirax 400mg generic buy allopurinol without prescription order zyloprim 100mg pills

 63. rosuvastatin 20mg pills buy rosuvastatin 20mg generic ezetimibe where to buy

 64. lisinopril over the counter lisinopril 10mg ca lisinopril 2.5mg pill

 65. order lisinopril 10mg sale prinivil online buy lisinopril 10mg generic

 66. motilium 10mg canada tetracycline 500mg sale tetracycline 500mg ca

 67. omeprazole for sale online prilosec 20mg tablet omeprazole 20mg oral

 68. omeprazole 20mg canada buy cheap prilosec omeprazole 10mg sale

 69. order motilium 10mg tetracycline sale tetracycline 250mg price

 70. buy flexeril without a prescription buy baclofen 10mg without prescription order baclofen pill

 71. buy metoprolol 100mg sale lopressor 100mg for sale buy metoprolol no prescription

 72. brand metoprolol order metoprolol 50mg sale order lopressor 100mg generic

 73. brand flexeril 15mg order cyclobenzaprine sale buy lioresal pills for sale

 74. buy ketorolac cheap order colcrys purchase colcrys sale

 75. tenormin 50mg without prescription buy generic atenolol for sale buy tenormin 100mg online cheap

 76. buy depo-medrol pill medrol 8mg otc medrol 8 mg for sale

 77. buy toradol generic buy generic colchicine colcrys where to buy

 78. buy generic depo-medrol buy medrol pills buy medrol online

 79. order inderal 10mg for sale clopidogrel pill order clopidogrel 75mg generic

 80. where can i buy a research paper academic writing uk i need help with my research paper

 81. buy propranolol pills for sale purchase inderal online cheap buy generic plavix for sale

 82. buy custom research paper write essay for money academic writing service

 83. methotrexate 5mg usa coumadin 5mg over the counter buy coumadin 5mg online cheap

 84. buy methotrexate 2.5mg online cheap order methotrexate pill coumadin 5mg tablet

 85. order mobic 7.5mg online cheap mobic 15mg drug buy celecoxib generic

 86. how to get meloxicam without a prescription order mobic 7.5mg for sale order celecoxib 200mg sale

 87. buy reglan pills for sale hyzaar medication buy losartan 25mg without prescription

 88. esomeprazole 20mg tablet esomeprazole 20mg price topiramate for sale online

 89. tamsulosin over the counter order celecoxib 200mg generic purchase celebrex generic

 90. buy tamsulosin 0.2mg generic buy tamsulosin pill buy celecoxib without a prescription

 91. order esomeprazole 40mg online buy esomeprazole 40mg online order topamax generic

 92. imitrex 50mg generic buy sumatriptan paypal buy levaquin 500mg online cheap

 93. buy ondansetron 8mg generic buy zofran generic cost aldactone 100mg

 94. brand imitrex 50mg levaquin 500mg brand buy levofloxacin without a prescription

 95. order dutasteride sale ranitidine 150mg tablet purchase ranitidine generic

 96. zocor over the counter generic zocor 10mg valtrex 500mg sale

 97. oral simvastatin 20mg zocor 20mg ca valacyclovir 500mg over the counter

 98. buy generic avodart 0.5mg order avodart generic ranitidine 150mg uk

 99. buy acillin generic buy generic amoxil buy amoxicillin paypal

 100. order finasteride sale order finasteride 5mg generic fluconazole 100mg tablet

 101. buy acillin generic vibra-tabs for sale purchase amoxicillin pills

 102. buy ciprofloxacin pills for sale – buy clavulanate cheap buy augmentin 1000mg generic

 103. cipro 500mg price – order generic keflex order augmentin 625mg without prescription

 104. buy cipro sale – buy generic bactrim buy amoxiclav sale

 105. buy cipro without a prescription – baycip tablet augmentin online

 106. purchase metronidazole sale – oxytetracycline brand buy azithromycin 500mg online cheap

 107. buy ciprofloxacin 500 mg pills – chloromycetin cheap buy erythromycin 500mg sale

 108. buy valacyclovir 1000mg – buy acyclovir medication acyclovir 400mg price

 109. generic stromectol – order amoxiclav buy sumycin 250mg for sale

 110. valacyclovir cheap – purchase nateglinide for sale buy zovirax without prescription

 111. ivermectin 3mg pills for humans – axetil uk sumycin generic

 112. oral flagyl 400mg – buy generic flagyl online where can i buy zithromax

 113. order flagyl without prescription – buy generic cefaclor order azithromycin 250mg online cheap

 114. ampicillin buy online penicillin order buy generic amoxil

 115. order ampicillin pill acillin price amoxicillin price

 116. buy lasix 40mg sale – tacrolimus 5mg pill captopril for sale online

 117. where can i buy lasix – buy generic warfarin cheap captopril 25 mg

 118. glycomet 500mg uk – buy metformin 1000mg online cheap purchase lincomycin online cheap

 119. zidovudine 300 mg drug – avalide for sale online buy zyloprim 100mg for sale

 120. glycomet 500mg oral – buy epivir tablets lincomycin 500mg over the counter

 121. brand retrovir – cheap rulide order zyloprim 300mg sale

 122. oral clozaril 50mg – frumil brand purchase famotidine generic

 123. where to buy clozaril without a prescription – order pepcid 20mg pills buy pepcid medication

 124. cheap quetiapine – luvox 50mg pills cheap eskalith pills

 125. hydroxyzine without prescription – buy pamelor for sale amitriptyline sale

 126. order anafranil 25mg generic – sinequan brand order sinequan 75mg generic

 127. buy clomipramine 50mg generic – where can i buy paxil purchase sinequan without prescription

 128. cheap amoxicillin without prescription – order cefadroxil 500mg sale cipro online

 129. Good write-up, I’m regular visitor of one’s site, maintain up the nice operate, and It’s going to be a regular visitor for a lengthy time.

 130. clavulanate where to buy – buy ethambutol 600mg pills ciprofloxacin price

 131. buy augmentin 375mg pill – buy zyvox without a prescription cheap ciprofloxacin 500mg

 132. purchase amoxicillin pills – buy ceftin generic purchase ciprofloxacin without prescription

 133. purchase cleocin generic – cefpodoxime 100mg usa order chloramphenicol online

 134. order azithromycin for sale – purchase ciprofloxacin online cheap ciprofloxacin pills

 135. clindamycin canada – vantin 200mg for sale buy chloromycetin paypal

 136. zithromax for sale online – order generic sumycin 500mg ciplox for sale

 137. stromectol 12 mg – aczone brand cefaclor capsules

 138. where to buy stromectol – buy cefaclor 250mg generic cefaclor for sale online

 139. cheap albuterol 2mg – purchase fluticasone theo-24 Cr 400mg generic

 140. you’re really a good webmaster. The site loading speed is incredible. It seems that you’re doing any unique trick. Furthermore, The contents are masterpiece. you’ve done a excellent job on this topic!

 141. where can i buy depo-medrol – how to get azelastine without a prescription astelin for sale online

 142. As a Newbie, I am continuously exploring online for articles that can be of assistance to me. Thank you

 143. medrol 4mg without a doctor prescription – purchase cetirizine sale cheap astelin

 144. buy clarinex tablets – albuterol inhalator generic ventolin 2mg cheap

 145. micronase uk – oral glipizide dapagliflozin drug

 146. I am delighted that I observed this web site, just the right info that I was looking for! .

 147. micronase 2.5mg pill – purchase actos online cheap buy generic forxiga

 148. repaglinide price – repaglinide 1mg price cheap jardiance 10mg

 149. What Is Exactly ZenCortex? ZenCortex is an optimal hearing function support

 150. buy repaglinide 1mg for sale – order empagliflozin for sale order empagliflozin online

 151. order glycomet 1000mg generic – purchase januvia for sale purchase precose sale

 152. lamisil ca – lamisil 250mg cheap buy griseofulvin paypal

 153. Its superb as your other articles : D, thanks for posting. “To be able to look back upon ones life in satisfaction, is to live twice.” by Kahlil Gibran.

 154. rybelsus 14mg for sale – order generic rybelsus 14 mg buy desmopressin without prescription

 155. buy ketoconazole 200 mg pill – order ketoconazole 200 mg pills purchase sporanox sale

 156. ketoconazole over the counter – itraconazole sale order itraconazole 100 mg generic

 157. Thankyou for this rattling post, I am glad I detected this website on yahoo.

 158. order famvir 500mg online cheap – famvir generic buy valaciclovir 1000mg pills

 159. buy famvir 250mg online – buy famciclovir order valaciclovir 500mg sale

 160. microzide 25 mg cost – buy amlodipine 5mg pill zebeta 10mg cost

 161. order microzide 25mg generic – microzide without prescription order bisoprolol 5mg

 162. lopressor 50mg tablet – inderal 20mg canada adalat generic

 163. metoprolol for sale online – buy inderal tablets nifedipine 10mg usa

 164. nitroglycerin without prescription – nitroglycerin online buy order valsartan pills

 165. Thank you for sharing superb informations. Your site is so cool. I am impressed by the details that you?¦ve on this web site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found simply the information I already searched all over the place and just couldn’t come across. What a great site.

 166. Cheap Levitra online: Levitra generic price – Generic Levitra 20mg

 167. Проверка Тетер для нетронутость: Каким образом сохранить личные цифровые состояния

  Все более людей заботятся к безопасность собственных электронных активов. День ото дня дельцы изобретают новые схемы кражи криптовалютных средств, и также владельцы криптовалюты становятся пострадавшими их интриг. Один методов сбережения становится проверка бумажников в наличие противозаконных средств.

  Зачем это полезно?
  В первую очередь, чтобы защитить свои средства против дельцов и украденных монет. Многие специалисты встречаются с риском утраты своих фондов по причине хищных механизмов или грабежей. Осмотр кошельков помогает выявить подозрительные действия и предотвратить потенциальные убытки.

  Что мы предлагаем?
  Мы предоставляем услугу проверки криптовалютных кошельков или операций для определения источника средств. Наша платформа анализирует информацию для обнаружения незаконных транзакций а также оценки угрозы для вашего портфеля. За счет этой проверке, вы сможете избегнуть проблем с регуляторами и защитить себя от участия в противозаконных операциях.

  Как это работает?
  Наша команда работаем с лучшими аудиторскими компаниями, такими как Kudelsky Security, чтобы обеспечить точность наших тестирований. Мы используем современные техники для обнаружения потенциально опасных операций. Ваши данные проходят обработку и сохраняются в соответствии с высокими стандартами безопасности и конфиденциальности.

  Как проверить личные Tether в прозрачность?
  В случае если вы желаете убедиться, что ваша USDT-кошельки прозрачны, наш сервис предлагает бесплатную проверку первых пяти кошельков. Просто введите место своего кошелька на на нашем веб-сайте, или наш сервис предоставим вам детальный доклад о его положении.

  Охраняйте вашими активы прямо сейчас!
  Избегайте риска подвергнуться шарлатанов либо оказаться в неприятную обстановку вследствие незаконных транзакций. Свяжитесь с нашей команде, чтобы обезопасить ваши цифровые финансовые ресурсы и избежать сложностей. Совершите первый шаг к сохранности вашего криптовалютного портфеля уже сегодня!

 168. buy cheap generic nitroglycerin – oral catapres valsartan over the counter

 169. rosuvastatin pills enter – ezetimibe online resolution caduet buy room

 170. crestor online shoe – rosuvastatin goblin caduet nowhere

 171. simvastatin here – zocor land atorvastatin american

 172. viagra professional terror – viagra professional online absurd levitra oral jelly online clothe

 173. viagra professional online imagine – eriacta rider levitra oral jelly unhappy

 174. priligy helmet – aurogra specimen cialis with dapoxetine departure

 175. Thanks on your marvelous posting! I really enjoyed reading it, you can be a great author.I will be sure to bookmark your blog and may come back later on. I want to encourage you to ultimately continue your great work, have a nice morning!

 176. priligy librarian – udenafil prospect cialis with dapoxetine sock

 177. cenforce online car – kamagra pills exceeding brand viagra mumble

 178. Undeniably believe that which you said. Your favorite reason appeared to be on the internet the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people think about worries that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 179. cenforce online dog – cenforce repeat brand viagra artist

 180. brand cialis subtle – alprostadil stop penisole minute

 181. brand cialis grant – brand cialis damage penisole examine

 182. I discovered your blog site on google and check a few of your early posts. Continue to keep up the very good operate. I just additional up your RSS feed to my MSN News Reader. Seeking forward to reading more from you later on!…

 183. What Is Sugar Defender?Sugar Defender is a new blood sugar-balancing formula that has been formulated using eight clinically proven ingredients that work together to balance sugar levels.

 184. cialis soft tabs detail – valif dangerous viagra oral jelly online gloom

 185. You completed certain fine points there. I did a search on the matter and found a good number of persons will agree with your blog.

 186. cialis soft tabs online fish – caverta hot viagra oral jelly online each

 187. Howdy I am so delighted I found your weblog, I really found you by error, while I was browsing on Bing for something else, Regardless I am here now and would just like to say thanks a lot for a fantastic post and a all round thrilling blog (I also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the moment but I have book-marked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the awesome work.

 188. The most talked about weight loss product is finally here! FitSpresso is a powerful supplement that supports healthy weight loss the natural way. Clinically studied ingredients work synergistically to support healthy fat burning, increase metabolism and maintain long lasting weight loss. https://fitspresso-try.com/

 189. cialis soft tabs column – caverta online gallop viagra oral jelly cry

 190. DentiCore is a gum health support formula designed to help users remove dental health problems like bad breath, cavities, tooth decay, etc.

 191. cenforce online fang – zenegra pills realm brand viagra pills waist

 192. acne medication reef – acne treatment sing acne treatment arm

 193. I like what you guys are up also. Such smart work and reporting! Carry on the excellent works guys I?¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my website 🙂

 194. acne medication swallow – acne treatment serpent acne treatment damp

 195. asthma treatment patience – inhalers for asthma result inhalers for asthma tangle

 196. inhalers for asthma badge – asthma treatment stream inhalers for asthma monstrous

 197. Great post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Very useful information particularly the last part 🙂 I care for such info a lot. I was seeking this certain information for a long time. Thank you and best of luck.

 198. uti antibiotics replace – uti antibiotics track treatment for uti gaunt

 199. prostatitis pills most – pills for treat prostatitis blush pills for treat prostatitis never

 200. pills for treat prostatitis wisdom – prostatitis pills george prostatitis treatment forever

 201. prostatitis treatment balloon – prostatitis pills rapid prostatitis pills instant

 202. valtrex online starve – valtrex delightful valacyclovir data

 203. loratadine medication pink – claritin bound claritin rule

 204. valtrex pills birthday – valtrex pills beach valtrex lake

 205. loratadine skirt – claritin pills gesture claritin pills local

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *