Home / Thư Bề Trên-TLHT / Thư Bề Trên / Tâm Thư Bề Trên 5/2018: ” Càng rèn luyện thì càng hay Càng lâu càng giỏi càng ngày càng thông” ĐCTP

Tâm Thư Bề Trên 5/2018: ” Càng rèn luyện thì càng hay Càng lâu càng giỏi càng ngày càng thông” ĐCTP

“CÀNG RÈN LUYỆN THÌ CÀNG HAY

CÀNG LÂU CÀNG GIỎI CÀNG NGÀY CÀNG THÔNG”

(Đức Cha Tổ Phụ)

 

Kính thưa quý Bề trên và toàn thể chị em quý mến,

Câu nói trên đây của Đức Cha Tổ Phụ cho thấy việc đào luyện bản thân là một tiến trình liên tục của người nữ tu Mân Côi. Nhìn lại quá trình huấn luyện và bồi dưỡng trong Hội Dòng, chúng ta nhận thấy chị em đã có nhiều cố gắng trong việc tự luyện bản thân. Ở cấp Hội Dòng và Tỉnh Dòng, có những cuộc học hỏi mang tính chất khác nhau (tĩnh tâm, tĩnh huấn, các khóa học, những ngày đào sâu đặc sủng linh đạo, đặc sủng v.v…) và với những nhóm người khác nhau (các chị Phụ trách, Trung niên, Giới trẻ và các viện huấn luyện sơ khởi). Ở cấp cộng đoàn, chị em có thể tham dự vào việc soạn thảo dự phóng cộng đoàn từ mỗi đầu năm và các cuộc hội họp, lượng giá cộng đoàn hằng tháng, hằng năm. Ngoài ra còn có những buổi hồi tâm, chia sẻ, có thư định kỳ của các Bề trên. Trên bình diện cá nhân, có những thời gian rõ ràng như các giờ phụng vụ, giờ nguyện ngắm hằng ngày, sách thiêng liêng, và những thời khắc cầu nguyện, suy tư cá nhân, chương trình tự luyện cá nhân v.v…

Nhưng nếu nhìn sâu sát hơn một chút, chúng ta sẽ thấy việc đào luyện liên tục là một lãnh vực mà mỗi chị em Mân Côi cần cố gắng nhiều hơn nữa, vì nếu không luyện tập đến nơi đến chốn, chúng ta sẽ gặp nhiều khó khăn trong việc uốn nắn con người như lời Đức Cha Tổ Phụ nhắc nhở :

                        “Một phen tập chẳng nên thân,

                        Nhiều phen sửa chữa lắm phần gay go”.[1]

Khi nhìn vào thực tế của bản thân mỗi người, chúng ta cảm thấy một điều gì đó chưa hoàn chỉnh đối với việc tự luyện, có lẽ chúng ta thấy mình vẫn còn những lổ hổng cần phải tự điều chỉnh để dần dà tiến tới sự sung mãn của Đức Kitô trong bậc sống của mình. Tất cả chúng ta đã trải qua các giai đoạn huấn luyện của Hội Dòng, nhưng chúng ta không thể chỉ dừng lại nơi những gì được trao và được nhận, vì “Không phải người tu sĩ được kêu gọi và thánh hiến một lần là xong. Tiếng Thiên Chúa kêu gọi và hoạt động thánh hiến của Người phải được người tu sĩ theo đuổi suốt cả cuộc đời”. [2]

Vì thế, việc đào luyện của người nữ tu Mân Côi không giới hạn trong một số giai đoạn cụ thể nào, nhưng đây là một quá trình trải dài suốt cuộc đời. Chúng ta không chỉ được đào luyện một lần thay cho tất cả, nhưng là một tiến trình liên tục, toàn diện dưới sự hướng dẫn của Chúa Thánh Thần. Khi sống đời thánh hiến, chúng ta được tách riêng để thuộc về Chúa nhưng vẫn sống giữa thế gian và phục vụ mọi người, nên chúng ta không bao giờ ngưng nghỉ việc đào luyện chính mình trong mọi nơi mọi lúc sao cho vừa phù hợp với căn tính, vừa thi hành tốt sứ mạng của Hội dòng. Hiến luật 48.1 nhắc nhở chúng ta : “Huấn luyện là một tiến trình trải dài suốt đời, là cuộc hành trình từ lời mời gọi đầu tiên đến lời đáp trả cuối cùng. Vì việc huấn luyện nhắm đến sự biến cải toàn diện con người, nên nhiệm vụ huấn luyện không bao giờ chấm dứt”.

Để có kết quả chắc chắn và lâu dài trong việc đào luyện, mỗi chúng ta phải tạo nên được một não trạng tự luyện liên tục nơi bản thân mình và phải có một thái độ muốn tăng trưởng không ngừng trong Đức Kitô, nghĩa là tự bên trong bản thân mình, chúng ta phải cảm thấy một nhu cầu càng ngày càng nên giống Đức Kitô như Hiến luật đòi hỏi : “Mục đích của việc huấn luyện nhằm hướng dẫn chị em mỗi ngày một tăng trưởng hơn trong ơn gọi của mình, trở nên người môn đệ Đức Kitô mỗi ngày một đích thực hơn bằng cách kết hợp và nên đồng hình đồng dạng với Người, thấm nhuần tâm tình của Người…” (HL 43.1). Vậy nên, trong hành trình đáp trả lời mời gọi của Chúa, chúng ta phải tích cực trong việc tự đào luyện để có được thái độ nội tâm “tự hiến” ngày một trọn vẹn cho Chúa, hoàn toàn để Chúa Thánh Thần đổi mới nhân cách và lòng dạ mình ngày càng nên giống Chúa Giêsu hơn [3].

Tuy nhiên, chúng ta cũng không chỉ dừng lại ở não trạng hay thái độ mà việc đào luyện liên tục còn phải được thể hiện cách cụ thể bằng những nỗ lực từng ngày. Tất cả mọi sinh hoạt thường hằng ngày phải trở thành những phương thế huấn luyện hữu hiệu. Ngay cả khi chúng ta bận rộn với bao công việc khác nhau, chúng ta cũng có thể tìm ra cách thức hoàn thiện đời thánh hiến của mình. Tất cả những biến cố, mọi tình huống phải trở nên những cơ hội thuận lợi để gìn giữ và tăng trưởng trong ơn gọi. Đức Cha Tổ Phụ dạy rằng : “Phải quyết một lòng tu thân luyện đức, dù gặp thế nào mặc lòng thì cũng chẳng dám liều mình mất ơn thiên triệu”.[4] Như vậy, việc đào luyện diễn ra bất cứ lúc nào, mỗi thời điểm cuộc đời đều là thời điểm đào luyện bản thân ; tất cả mọi sự đều trở thành những phương thế giúp chúng ta lớn lên trong đời thánh hiến.

Trách nhiệm việc đào luyện tùy thuộc vào mỗi người chúng ta. Tông huấn Đời Sống Thánh Hiến số 65 nói rằng :Chính bản thân mỗi người tu sĩ chịu trách nhiệm về sự biến đổi bản thân mình”. Bởi vì chỉ chúng ta mới có thể biết được từ trong sâu thẳm con người của mình, chỉ chúng ta mới giải thích được câu chuyện đời mình và chỉ chúng ta mới nghe tỏ tiếng nói lương tâm của mình, rồi từ đó, chúng ta thực hiện cuộc biến đổi mà chúng ta thấy là cần thiết cho đời mình. Đó là lý do tại sao ta có thể nói chính xác rằng chỉ có bản thân mỗi người mới đào luyện được chính mình.

Khi nói đến việc đào luyện là trách nhiệm của mỗi cá nhân, Đức Thánh Giáo hoàng Gioan Phaolô II đã nói như sau : “Không thể quên được rằng mỗi tu sĩ là chiến hữu tiên phong cần thiết và bất khả thay thế cho nền đào tạo của mình… Quả vậy, không ai có thể trám chỗ cho tự do hữu trách của mỗi người với tính cách là ngôi vị độc nhất”[5]. Như vậy, mỗi chúng ta phải là tác nhân chủ động và trách nhiệm trong tiến trình đào luyện liên tục, và chúng ta không bao giờ coi mình như khán giả thụ động tiếp thu những gì được ban bố từ bên ngoài. Việc đào luyện liên tục bản thân là một việc sống còn của Hội Dòng và của mỗi người chúng ta, được trải dài trong suốt chiều dài cuộc sống.

Kính thưa toàn thể gia đình Hội Dòng thân yêu,

Để thực hiện việc đào luyện liên tục, mỗi người chúng ta, ngoài việc đón nhận sự đào luyện từ phía Hội Dòng, chúng ta còn tích cực và không ngừng tự đào luyện chính mình. Sự trưởng thành của mỗi người khởi đi từ việc chúng ta chịu trách nhiệm về sự tiến bộ của mình trong việc tự do đáp lại lời mời gọi của Thiên Chúa và Hội Dòng. Chính điều này mới tạo nên nền tảng vững vàng cho sự trưởng thành trong đời thánh hiến. Chúa Giê-su, Đấng đã sống trọn vẹn kiếp người, là gương mẫu tuyệt vời cho chúng ta bước theo, Ngài cũng đã tự đào luyện chính mình trong trường học của Thiên Chúa và của Gia đình Nazareth trước khi bước vào sứ vụ công khai. Chúng ta nguyện xin Chúa ban cho chúng ta một tâm hồn gắn bó với sự thánh thiện và tích cực cộng tác với Chúa trong nỗ lực hoán cải và canh tân đời thánh hiến của mình, như niềm mong đợi của Đức Chúa Tổ Phụ : “Cho được nên một nữ tu thánh thiện cho mình và hữu ích cho xã hội, thì hằng phải tập tành mọi nhân đức, đi cho đến đỉnh trọn lành” [6].

 

Thân mến trong Chúa Kitô và Mẹ Mân Côi

 1. Rose Vũ Loan, Fmsr

 

[1] Gia sản Dòng cuốn I, trang 181

[2] Những Yếu Tố Cốt Yếu Của Đời Tu số 44

[3] Xem Gioan Phaolô II, Pastores Dabo Vobis số 42

[4] Gia sản Dòng cuốn 1, trang 327

[5]  x. Gioan Phaolô II, Pastores Dabo Vobis, số 69.

[6] Gia sản Dòng cuốn 1, trang 97

Bài mới

Chủ đề Sống tháng 03 và 04.2024 : Tính cách và nhân đức của nữ tu tông đồ Mân Côi

Là con người, chị nữ tu Mân Côi không thể tránh khỏi những yếu đuối …

426 comments

 1. list of otc allergy medications best allergy medicine for rash allergy medications for itching skin

 2. antihistamine nasal spray canada alternatives to allergy medication best cold medicine without antihistamine

 3. order isotretinoin 40mg online accutane order online cost accutane 20mg

 4. cost isotretinoin 10mg buy isotretinoin 20mg online isotretinoin for sale

 5. order amoxicillin 500mg generic amoxil 1000mg for sale amoxil 1000mg usa

 6. amoxil 250mg tablet buy amoxicillin 1000mg generic amoxicillin 1000mg

 7. order zithromax 500mg without prescription zithromax 500mg brand azithromycin buy online

 8. purchase azithromycin online zithromax pills purchase zithromax generic

 9. order neurontin 800mg without prescription gabapentin 600mg usa

 10. cheap azithromycin 500mg azipro price buy generic azithromycin for sale

 11. azithromycin 250mg cost order azithromycin 500mg for sale azithromycin 250mg without prescription

 12. buy lasix 100mg without prescription furosemide cost

 13. order prednisolone 10mg online cheap buy omnacortil 40mg prednisolone over the counter

 14. order prednisone 40mg without prescription prednisone 40mg usa

 15. amoxicillin pill amoxicillin 250mg oral buy amoxil 1000mg generic

 16. oral amoxicillin amoxicillin 1000mg ca purchase amoxil without prescription

 17. buy ventolin inhalator generic ventolin 4mg uk brand albuterol

 18. cheap albuterol ventolin pills albuterol inhalator uk

 19. order synthroid 150mcg levoxyl cost order levoxyl generic

 20. synthroid 100mcg usa order generic synthroid 150mcg buy levothyroxine cheap

 21. clomiphene uk buy generic clomid 50mg order clomid 100mg without prescription

 22. buy clomiphene medication clomid pills clomid 50mg without prescription

 23. order tizanidine sale buy generic tizanidine buy tizanidine online

 24. brand semaglutide buy semaglutide 14 mg pill buy generic semaglutide online

 25. buy cheap generic semaglutide rybelsus 14 mg usa rybelsus 14 mg generic

 26. deltasone without prescription buy deltasone 5mg online cheap deltasone 20mg sale

 27. order accutane 20mg for sale buy accutane 20mg pill isotretinoin canada

 28. buy isotretinoin generic isotretinoin 20mg tablet isotretinoin over the counter

 29. buy amoxil pill buy amoxil 250mg generic order amoxil 500mg generic

 30. buy ventolin inhalator online buy albuterol inhaler albuterol us

 31. albuterol without prescription albuterol 2mg cost albuterol 2mg cost

 32. order generic azithromycin 500mg order azithromycin 500mg sale purchase azithromycin pill

 33. order augmentin 625mg augmentin 375mg brand buy clavulanate cheap

 34. order augmentin 1000mg sale buy generic augmentin 1000mg buy generic augmentin 375mg

 35. how to get zithromax without a prescription azithromycin 250mg pills zithromax order online

 36. order omnacortil 40mg online buy prednisolone 20mg generic buy generic omnacortil for sale

 37. purchase levothroid sale purchase levoxyl sale cheap levoxyl sale

 38. order levoxyl for sale levoxyl cost generic synthroid 100mcg

 39. omnacortil 40mg without prescription prednisolone 5mg cost buy generic prednisolone online

 40. neurontin 800mg oral buy neurontin 100mg for sale gabapentin 800mg generic

 41. purchase clomid for sale purchase serophene sale clomiphene 50mg uk

 42. order clomid 50mg without prescription clomid tablet purchase clomiphene for sale

 43. neurontin 100mg ca neurontin 600mg brand gabapentin tablets

 44. cheap sildenafil cheap sildenafil pill buy sildenafil 50mg for sale

 45. furosemide 100mg us buy lasix without a prescription buy furosemide pills for sale

 46. order generic vibra-tabs order doxycycline 200mg generic buy doxycycline online

 47. order sildenafil pills real viagra pills best viagra sites online

 48. semaglutide 14mg oral buy rybelsus 14 mg for sale purchase semaglutide without prescription

 49. brand doxycycline 100mg buy vibra-tabs generic doxycycline online buy

 50. buy semaglutide online cheap rybelsus 14 mg pills brand rybelsus

 51. vardenafil 10mg oral vardenafil 10mg cost order levitra 20mg for sale

 52. order levitra 10mg pill vardenafil oral order generic vardenafil

 53. hydroxychloroquine for sale plaquenil canada hydroxychloroquine 200mg cost

 54. buy triamcinolone 4mg sale order aristocort sale aristocort 10mg cheap

 55. hydroxychloroquine 200mg us oral plaquenil order plaquenil 400mg without prescription

 56. oral triamcinolone 4mg triamcinolone 4mg cost aristocort 10mg pill

 57. order cialis 20mg online cheap cialis 20mg oral buy cialis online

 58. clarinex pill desloratadine drug buy generic clarinex for sale

 59. online cialis us cialis sales cialis for sale online

 60. buy generic clarinex order desloratadine 5mg pill desloratadine for sale

 61. purchase cenforce pills cenforce 100mg drug cenforce 50mg drug

 62. buy loratadine generic where can i buy loratadine loratadine for sale online

 63. order chloroquine 250mg oral aralen oral aralen 250mg

 64. claritin 10mg pill loratadine cost claritin over the counter

 65. aralen 250mg without prescription order generic chloroquine purchase chloroquine sale

 66. buy metformin 1000mg sale metformin 1000mg ca order glucophage 1000mg generic

 67. buy dapoxetine 60mg pills misoprostol 200mcg without prescription buy misoprostol generic

 68. metformin 500mg for sale order glycomet 500mg generic glucophage where to buy

 69. buy metformin 1000mg without prescription glycomet over the counter order glucophage 500mg pill

 70. lipitor 10mg uk lipitor 80mg drug buy atorvastatin 80mg pill

 71. buy amlodipine 5mg online where can i buy norvasc norvasc 5mg uk

 72. norvasc 5mg drug amlodipine 10mg pills buy generic amlodipine over the counter

 73. buy rosuvastatin pills for sale zetia online order oral ezetimibe 10mg

 74. lisinopril 10mg for sale buy prinivil pills buy zestril 2.5mg sale

 75. buy crestor 20mg online cheap buy zetia buy ezetimibe 10mg sale

 76. buy omeprazole pill omeprazole 20mg ca omeprazole order

 77. motilium without prescription tetracycline 250mg for sale order tetracycline sale

 78. order prilosec 10mg pills order omeprazole 20mg pills prilosec over the counter

 79. cyclobenzaprine uk ozobax online buy lioresal sale

 80. how to get cyclobenzaprine without a prescription buy generic cyclobenzaprine order generic baclofen

 81. purchase metoprolol for sale lopressor 50mg oral purchase metoprolol

 82. buy cheap generic atenolol buy atenolol 100mg pill order tenormin online cheap

 83. order tenormin for sale buy atenolol medication tenormin 100mg without prescription

 84. buy generic depo-medrol online methylprednisolone 4mg over counter depo-medrol canada

 85. depo-medrol generic name buy methylprednisolone canada depo-medrol order online

 86. buy inderal for sale clopidogrel 75mg us order plavix online cheap

 87. buying a research paper for college my family essay writing do my term paper

 88. order generic methotrexate 2.5mg coumadin order online generic coumadin 5mg

 89. term papers for sale online cheap essay writing cheap custom research papers

 90. methotrexate 10mg uk oral coumadin 5mg oral warfarin 2mg

 91. order mobic 15mg generic mobic 15mg pills buy celebrex 200mg sale

 92. reglan 20mg canada order losartan for sale losartan 25mg generic

 93. buy nexium no prescription how to buy esomeprazole topiramate 200mg without prescription

 94. buy tamsulosin 0.2mg generic celebrex 200mg usa order celebrex 100mg without prescription

 95. oral nexium 20mg topamax 100mg brand order topiramate 100mg generic

 96. imitrex 25mg drug buy generic levaquin buy levaquin 500mg without prescription

 97. zofran 8mg cost order zofran online order spironolactone 100mg generic

 98. buy zofran 8mg pill order generic zofran spironolactone 100mg canada

 99. buy sumatriptan without a prescription levaquin over the counter order levofloxacin 500mg online cheap

 100. how to get avodart without a prescription order avodart 0.5mg generic zantac where to buy

 101. order zocor 20mg online where can i buy simvastatin valacyclovir 1000mg canada

 102. purchase zocor generic generic simvastatin order valacyclovir 1000mg generic

 103. order propecia 1mg sale order fluconazole sale buy forcan tablets

 104. buy propecia 5mg online diflucan order online order diflucan 200mg sale

 105. ciprofloxacin price – cheap cipro augmentin 1000mg cheap

 106. brand ciprofloxacin 500mg – buy myambutol pills buy augmentin 1000mg for sale

 107. order cipro online – oral clavulanate where can i buy clavulanate

 108. ciprofloxacin 1000mg price – keflex 250mg sale augmentin 625mg cheap

 109. generic metronidazole 200mg – cefaclor where to buy buy zithromax pill

 110. order metronidazole – cheap zithromax 250mg azithromycin 500mg tablet

 111. buy ciprofloxacin medication – tindamax usa buy erythromycin

 112. ciplox 500mg tablet – tinidazole 500mg tablet buy erythromycin 250mg online

 113. buy valacyclovir cheap – buy cheap generic nateglinide acyclovir 400mg without prescription

 114. stromectol 6mg online – buy suprax 100mg generic sumycin 500mg us

 115. valacyclovir without prescription – buy nateglinide 120 mg pill acyclovir cheap

 116. order metronidazole 200mg pill – buy oxytetracycline generic order generic azithromycin 500mg

 117. metronidazole 200mg brand – order oxytetracycline 250mg sale azithromycin brand

 118. buy cheap ampicillin buy penicillin pills for sale buy amoxicillin generic

 119. buy furosemide without prescription – order capoten 25mg capoten 120mg us

 120. buy glycomet 1000mg generic – duricef 250mg generic lincocin 500mg without prescription

 121. buy glycomet 500mg online – purchase lincocin generic lincomycin 500mg us

 122. order zidovudine 300 mg for sale – order zyloprim 100mg pill order allopurinol 300mg pill

 123. retrovir us – order glycomet pill purchase zyloprim pills

 124. oral clozapine 100mg – buy coversum generic famotidine 40mg oral

 125. clozaril 50mg canada – altace pills buy famotidine pills

 126. order seroquel pill – order trazodone 100mg sale buy eskalith tablets

 127. seroquel 50mg oral – order generic trazodone 50mg order eskalith for sale

 128. clomipramine 25mg pill – purchase cymbalta online sinequan 25mg for sale

 129. clomipramine 50mg canada – order paroxetine 10mg buy generic doxepin online

 130. purchase hydroxyzine without prescription – buy lexapro 20mg for sale amitriptyline 25mg canada

 131. order augmentin 625mg without prescription – order augmentin 625mg online cheap buy ciprofloxacin medication

 132. buy generic amoxil – buy cephalexin 500mg oral ciprofloxacin 1000mg

 133. augmentin 625mg cost – trimethoprim ca cipro 500mg pill

 134. amoxil pills – amoxil pill purchase ciprofloxacin for sale

 135. buy generic clindamycin online – cefpodoxime pills cheap chloromycetin generic

 136. buy generic azithromycin 500mg – floxin 400mg brand purchase ciplox sale

 137. buy ivermectin for humans – ivermectin 12 mg stromectol cheap cefaclor

 138. buy ventolin 2mg online cheap – buy fexofenadine 180mg generic buy theophylline 400 mg for sale

 139. clarinex 5mg for sale – buy clarinex without prescription buy albuterol 2mg online

 140. buy generic methylprednisolone online – buy montelukast pill azelastine 10ml canada

 141. methylprednisolone 4 mg tablets – zyrtec over the counter astelin 10 ml without prescription

 142. clarinex 5mg drug – zaditor sale buy ventolin sale

 143. order glyburide 2.5mg generic – order actos pills forxiga 10mg pills

 144. prandin 1mg tablet – repaglinide pills buy empagliflozin 10mg online

 145. order metformin 500mg generic – glycomet 1000mg cheap purchase precose sale

 146. where can i buy terbinafine – griseofulvin online buy griseofulvin tablets

 147. buy lamisil tablets – buy griseofulvin generic buy grifulvin v for sale

 148. order semaglutide generic – buy DDAVP cheap buy DDAVP for sale

 149. generic rybelsus – buy rybelsus no prescription order DDAVP without prescription

 150. india pharmacy mail order https://indiaph24.store/# online shopping pharmacy india
  indianpharmacy com

 151. order nizoral 200 mg without prescription – how to get lotrisone without a prescription sporanox pills

 152. nizoral for sale – buy lotrisone online cheap buy itraconazole pills for sale

 153. purple pharmacy mexico price list: mexico pharmacy – mexico drug stores pharmacies

 154. top 10 pharmacies in india indian pharmacy pharmacy website india

 155. https://finasteride.store/# generic propecia without prescription

 156. tamoxifen side effects forum hysterectomy after breast cancer tamoxifen tamoxifen headache

 157. famvir 250mg drug – famvir 500mg generic order valaciclovir 500mg pills

 158. order propecia without a prescription propecia buy cost of propecia without a prescription

 159. cost famciclovir 500mg – buy famvir sale valaciclovir 1000mg brand

 160. digoxin price – buy digoxin 250mg generic order furosemide online

 161. how to lose weight on tamoxifen tamoxifen cyp2d6 tamoxifen and ovarian cancer

 162. purchase cytotec buy cytotec pills Misoprostol 200 mg buy online

 163. cheap digoxin 250 mg – brand lasix 40mg buy lasix 100mg pill

 164. tamoxifen breast cancer tamoxifen vs clomid where to buy nolvadex

 165. http://finasteride.store/# cost generic propecia online

 166. buy lisinopril 2.5 mg lisinopril 25 mg cost prescription drug lisinopril

 167. cost cheap propecia without prescription buy propecia now cost generic propecia no prescription

 168. https://nolvadex.life/# alternatives to tamoxifen

 169. how to buy lisinopril lisinopril 10 mg for sale lisinopril 30 mg price

 170. https://cytotec.club/# buy cytotec over the counter

 171. hydrochlorothiazide over the counter – cheap bisoprolol 5mg order bisoprolol 5mg pills

 172. cheap propecia online propecia without insurance cost of cheap propecia without dr prescription

 173. cheap propecia pills propecia sale buy generic propecia without prescription

 174. hydrochlorothiazide order online – microzide 25mg sale order zebeta pills

 175. lopressor 50mg ca – buy metoprolol 100mg online nifedipine 30mg brand

 176. ciprofloxacin 500mg buy online buy ciprofloxacin ciprofloxacin generic price

 177. metoprolol 50mg pills – micardis 80mg pill order nifedipine 30mg without prescription

 178. generic lisinopril 5 mg lisinopril 80 mg tablet lisinopril medication

 179. Purchase Cenforce Online buy cenforce Buy Cenforce 100mg Online

 180. https://viagras.online/# Cheapest Sildenafil online

 181. Kamagra 100mg kamagra.win Kamagra 100mg

 182. https://levitrav.store/# Vardenafil online prescription

 183. buy kamagra online usa kamagra oral jelly cheap kamagra

 184. cheap nitroglycerin – indapamide 1.5mg uk buy generic valsartan online

 185. Kamagra tablets Kamagra Oral Jelly buy kamagra online usa

 186. Buy Vardenafil 20mg: Levitra generic price – Levitra generic best price

 187. Kamagra 100mg kamagra buy Kamagra

 188. http://cenforce.pro/# Cenforce 100mg tablets for sale

 189. order cenforce cenforce for sale order cenforce

 190. online pharmacy without prescription pharm world canada drugs coupon code

 191. online shopping pharmacy india online shopping pharmacy india indianpharmacy com

 192. canadian prescription drugstore review: canada pharmacy online no prescription – legitimate online pharmacy no prescription

 193. medicine in mexico pharmacies mexico drug stores pharmacies medication from mexico pharmacy

 194. mexican mail order pharmacies: medication from mexico pharmacy – medication from mexico pharmacy

 195. https://pharmworld.store/# best no prescription pharmacy

 196. п»їbest mexican online pharmacies buying from online mexican pharmacy buying from online mexican pharmacy

 197. crestor online room – caduet pills rage caduet online ease

 198. https://pharmnoprescription.icu/# buying prescription medicine online

 199. reputable mexican pharmacies online mexican pharmaceuticals online mexican pharmacy

 200. canada drugs online review: trustworthy canadian pharmacy – canadian pharmacy scam

 201. prednisone 5mg price prednisone tablets india buy prednisone without a prescription best price

 202. https://zithromaxa.store/# buy zithromax without presc

 203. order amoxicillin no prescription: where to buy amoxicillin 500mg without prescription – buy amoxil

 204. neurontin neurontin capsules 600mg buy brand neurontin

 205. http://zithromaxa.store/# buy zithromax 1000 mg online

 206. prednisone cream brand name where can i get prednisone purchase prednisone from india

 207. http://prednisoned.online/# prednisone 5 50mg tablet price

 208. viagra professional strange – viagra professional abyss levitra oral jelly online pad

 209. neurontin 300 mg tablet: buy neurontin online – neurontin generic south africa

 210. buy doxycycline 100mg buy generic doxycycline generic for doxycycline

 211. http://amoxila.pro/# amoxicillin 500mg buy online canada

 212. price of doxycycline: buy doxycycline online 270 tabs – doxycycline

 213. cheapest prednisone no prescription prednisone 5mg cost where can i buy prednisone online without a prescription

 214. buy viagra professional private – buy viagra professional inquiry levitra oral jelly blink

 215. amoxicillin 500mg without prescription amoxicillin tablet 500mg how to buy amoxycillin

 216. zithromax 600 mg tablets: buy zithromax 500mg online – zithromax over the counter uk

 217. http://amoxila.pro/# amoxicillin 500 mg where to buy

 218. 10mg prednisone daily prednisone acetate prednisone 1 mg daily

 219. order amoxicillin online: azithromycin amoxicillin – amoxicillin 500 mg tablets

 220. generic amoxil 500 mg where to buy amoxicillin 500mg amoxicillin 500 mg for sale

 221. dapoxetine middle – zudena singular cialis with dapoxetine drain

 222. http://doxycyclinea.online/# buy doxycycline without prescription uk

 223. prednisone 5 50mg tablet price buy prednisone canadian pharmacy can i purchase prednisone without a prescription

 224. dapoxetine learn – fildena delightful cialis with dapoxetine wipe

 225. amoxicillin 500 mg capsule: amoxicillin 500mg without prescription – generic amoxicillin cost

 226. prednisone 50 mg tablet canada buy prednisone without prescription where can i buy prednisone without a prescription

 227. http://zithromaxa.store/# buy zithromax online cheap

 228. prednisone 20 mg tablet price can you buy prednisone over the counter in canada where to buy prednisone in australia

 229. cenforce master – tadacip pills worth brand viagra pills resume

 230. buy cheap generic zithromax: zithromax cost – where to get zithromax over the counter

 231. prednisone 20 mg tablets prednisone 20mg price in india prednisone medicine

 232. 2.5 mg prednisone daily: 3000mg prednisone – order prednisone 10 mg tablet

 233. cenforce online pet – kamagra pills lend brand viagra online prove

 234. zithromax canadian pharmacy zithromax for sale online where to get zithromax over the counter

 235. https://amoxila.pro/# can you purchase amoxicillin online

 236. can you buy zithromax over the counter in australia: can you buy zithromax over the counter in australia – buy azithromycin zithromax

 237. buy cheap doxycycline: doxy 200 – buy doxycycline online 270 tabs

 238. prednisone 5 mg tablet cost prednisone 3 tablets daily buy prednisone online without a prescription

 239. prednisone 10mg for sale: prednisone 20mg – buy prednisone without a prescription best price

 240. 1 mg prednisone daily prednisone 4 mg daily prednisone 20 tablet

 241. brand cialis quarter – apcalis mighty penisole mystery

 242. brand cialis lie – tadora visible penisole pencil

 243. mexican border pharmacies shipping to usa: mexican rx online – mexican drugstore online

 244. п»їbest mexican online pharmacies mexican pharmaceuticals online mexican pharmacy

 245. medicine in mexico pharmacies mexican mail order pharmacies buying prescription drugs in mexico online

 246. http://mexicanpharmacy1st.com/# purple pharmacy mexico price list

 247. mexican border pharmacies shipping to usa mexican online pharmacies prescription drugs mexico pharmacies prescription drugs

 248. http://mexicanpharmacy1st.com/# mexican pharmaceuticals online

 249. reputable mexican pharmacies online: reputable mexican pharmacies online – best online pharmacies in mexico

 250. cialis soft tabs panel – cialis oral jelly online sad viagra oral jelly busy

 251. mexican drugstore online mexican online pharmacies prescription drugs mexico drug stores pharmacies

 252. buying prescription drugs in mexico mexican mail order pharmacies purple pharmacy mexico price list

 253. п»їbest mexican online pharmacies: mexican mail order pharmacies – mexico pharmacies prescription drugs

 254. cialis soft tabs wrought – valif rest viagra oral jelly online bird

 255. brand cialis shift – viagra soft tabs bath penisole promise

 256. https://mexicanpharmacy1st.com/# mexican pharmaceuticals online

 257. pharmacies in mexico that ship to usa buying from online mexican pharmacy purple pharmacy mexico price list

 258. brand cialis tree – tadora split penisole palace

 259. mexican rx online mexican drugstore online buying prescription drugs in mexico

 260. mexican online pharmacies prescription drugs: п»їbest mexican online pharmacies – buying from online mexican pharmacy

 261. lisinopril hct: lisinopril without rx – lisinopril 12.5 20 g

 262. neurontin cost australia neurontin 800 mg tablet 300 mg neurontin

 263. neurontin drug: neurontin 50mg tablets – ordering neurontin online

 264. can i order cheap clomid prices get cheap clomid online can i get generic clomid without rx

 265. propecia generic: cost propecia tablets – cost of propecia without dr prescription

 266. purchase neurontin neurontin buy online buy neurontin canada

 267. cytotec online: order cytotec online – cytotec buy online usa

 268. lisinopril without prescription: lisinopril 40 mg mexico – lisinopril 20 mg tabs

 269. propecia cheap cheap propecia without rx cost propecia price

 270. cytotec buy online usa: buy cytotec – cytotec abortion pill

 271. cialis soft tabs pills sparkle – cialis super active pills nigh1 viagra oral jelly pale

 272. zestril 2.5 lisinopril 30 lisinopril 60 mg tablet

 273. buy propecia price: cheap propecia for sale – cost propecia without dr prescription

 274. cost generic propecia prices order cheap propecia get generic propecia without a prescription

 275. cialis soft tabs pills guilty – viagra super active online trouble viagra oral jelly online sit

 276. neurontin price: neurontin 600 mg price – neurontin 2400 mg

 277. how can i get cheap clomid no prescription can i get clomid online where can i buy clomid pills

 278. neurontin 150mg: neurontin 100mg cap – cheap neurontin

 279. neurontin 300 mg price neurontin online usa neurontin generic south africa

 280. order propecia without insurance: cost of propecia without prescription – cheap propecia pill

 281. https://36and6health.shop/# legal online pharmacy coupon code

 282. canadian pharmacy checker cheapest canada canada pharmacy online legit

 283. http://36and6health.com/# rx pharmacy no prescription

 284. mexican pharmaceuticals online: mexico pharmacies prescription drugs – buying prescription drugs in mexico online

 285. best online prescription cheapest and fast online pharmacy that does not require a prescription

 286. cenforce online cunning – brand viagra pills chin brand viagra online stay

 287. buy medicines online in india: top 10 online pharmacy in india – best online pharmacy india

 288. legal online pharmacy coupon code 36 & 6 health canadian pharmacy without prescription

 289. cenforce online find – brand viagra online confirm brand viagra pills glimpse

 290. farmacias online seguras farmacia online 24 horas farmacia online 24 horas

 291. pharmacie en ligne: pharmacie en ligne – Achat mГ©dicament en ligne fiable

 292. https://eumedicamentenligne.shop/# pharmacie en ligne france pas cher

 293. farmacia online barcelona: farmacias online baratas – п»їfarmacia online espaГ±a

 294. Farmacie online sicure farmacie online sicure comprare farmaci online con ricetta

 295. top farmacia online: farmacia online – farmacia online più conveniente

 296. acne medication money – acne medication central acne treatment fleet

 297. online apotheke: online apotheke deutschland – ohne rezept apotheke

 298. п»їshop apotheke gutschein online apotheke preisvergleich ohne rezept apotheke

 299. acne treatment first – acne medication ago acne treatment cause

 300. farmacia online madrid: farmacia online envГ­o gratis – farmacias online seguras

 301. comprare farmaci online all’estero top farmacia online farmacie online sicure

 302. https://eumedicamentenligne.shop/# pharmacie en ligne france pas cher

 303. inhalers for asthma rage – inhalers for asthma nervous inhalers for asthma earn

 304. farmacia online senza ricetta: Farmacia online miglior prezzo – farmacia online senza ricetta

 305. asthma medication lamp – inhalers for asthma slope asthma treatment wife

 306. gГјnstigste online apotheke ohne rezept apotheke internet apotheke

 307. acheter m̩dicament en ligne sans ordonnance: Achat m̩dicament en ligne fiable Рpharmacie en ligne france fiable

 308. Pharmacie Internationale en ligne: trouver un mГ©dicament en pharmacie – vente de mГ©dicament en ligne

 309. ohne rezept apotheke online apotheke beste online-apotheke ohne rezept

 310. comprare farmaci online all’estero: acquistare farmaci senza ricetta – migliori farmacie online 2024

 311. Farmacia online piГ№ conveniente: farmacia online piГ№ conveniente – farmacia online

 312. pharmacie en ligne Pharmacie sans ordonnance vente de mГ©dicament en ligne

 313. uti antibiotics stray – uti treatment supple uti medication newspaper

 314. online apotheke rezept internet apotheke internet apotheke

 315. Farmacie on line spedizione gratuita: farmacia online piГ№ conveniente – migliori farmacie online 2024

 316. farmacia online envГ­o gratis: farmacia online 24 horas – farmacia online barcelona

 317. uti medication musical – uti antibiotics net treatment for uti copy

 318. online apotheke preisvergleich online apotheke versandkostenfrei online apotheke

 319. pharmacie en ligne france fiable: pharmacie en ligne fiable – Achat mГ©dicament en ligne fiable

 320. pills for treat prostatitis satisfy – prostatitis medications wherever pills for treat prostatitis rate

 321. farmacia online 24 horas: farmacia online madrid – farmacias online seguras en espaГ±a

 322. prostatitis medications wisdom – prostatitis treatment convey pills for treat prostatitis find

 323. online apotheke deutschland online apotheke deutschland online apotheke preisvergleich

 324. Acheter viagra en ligne livraison 24h: viagra sans ordonnance – Viagra femme sans ordonnance 24h

 325. Pharmacie Internationale en ligne: Acheter Cialis 20 mg pas cher – pharmacie en ligne pas cher

 326. trouver un mГ©dicament en pharmacie Medicaments en ligne livres en 24h pharmacie en ligne france pas cher

 327. http://levitraenligne.com/# pharmacie en ligne france livraison belgique

 328. Viagra sans ordonnance pharmacie France: Viagra sans ordonnance 24h – Viagra homme prix en pharmacie sans ordonnance

 329. pharmacie en ligne avec ordonnance: cialis sans ordonnance – pharmacie en ligne pas cher

 330. Viagra sans ordonnance pharmacie France: Acheter du Viagra sans ordonnance – Prix du Viagra 100mg en France

 331. valtrex pills language – valacyclovir pills stupid valtrex outside

 332. Achat mГ©dicament en ligne fiable: Levitra sans ordonnance 24h – pharmacie en ligne avec ordonnance

 333. Viagra vente libre pays: Viagra generique en pharmacie – Sildenafil teva 100 mg sans ordonnance

 334. pharmacie en ligne livraison europe: Levitra acheter – pharmacie en ligne france fiable

 335. claritin pills difficulty – loratadine goodness loratadine freeze

 336. claritin pills invent – claritin pills tuck loratadine medication bomb

 337. trouver un mГ©dicament en pharmacie: Levitra 20mg prix en pharmacie – Pharmacie Internationale en ligne

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *