Home / Thư Bề Trên-TLHT / Thư Bề Trên / Tâm thư tháng 4/2018: ” Càng giữ luật cho chín chắn thì càng nên thánh thiện”

Tâm thư tháng 4/2018: ” Càng giữ luật cho chín chắn thì càng nên thánh thiện”

TÂM THƯ THÁNG 4-2018

CÀNG GIỮ LUẬT CHO CHÍN CHẮN

THÌ CÀNG NÊN THÁNH THIỆN”

(Đức Cha Tổ Phụ)

Kính thưa quý Bề trên và toàn thể chị em quý mến,

Một thực tế mà ai cũng nhận thấy trong xã hội con người hôm nay là càng ngày người ta càng đề cao sự tự do và chủ nghĩa cá nhân. Nhiều người cho rằng họ phải được sống theo ý muốn, nghĩa là được làm mọi sự theo sở thích của mình, tự do trong quyết định, trong cách ứng xử… Họ cho rằng có sống được như vậy mới thấy xứng đáng và mới hoàn toàn được thỏa mãn. Bởi quan niệm như thế nên người ta sợ đối diện với những gì có tính khuôn phép, nề nếp và thường tìm cách tránh né hay làm giảm nhẹ những kỷ luật, những quy tắc vì cho rằng những điều này không còn hợp thời. Quan niệm này cũng ảnh hưởng trên những người sống đời thánh hiến, nên nói chung, hiện nay luật sống trong các hội dòng cũng được nới rộng và nhẹ nhàng hơn. Tuy nhiên, nếu kỷ luật đời tu dẫn đến một sự thoáng rộng vượt qua những kỷ cương cần thiết của nếp sống tu trì thì có thể đưa đến một sự lạm dụng, dễ dãi hay đua đòi vì không phải hết mọi tu sĩ đều có một ý thức đầy đủ về kỷ luật bản thân.

Khi bàn về việc giữ kỷ luật dòng, Đức Cha Tổ Phụ đã viết như sau : “Phương pháp giúp bậc tu trì nên thánh thiện thì chỉ tại các việc thiêng liêng và luật phép nhà. Hai việc ấy giữ thì nên như hai cánh làm cho nữ tu bay lên ngày càng cao, càng xa bụi trần thế mà lên cho đến đỉnh trọn lành”[1] . Việc tuân giữ luật dòng là một trong những yếu tố nền tảng cấu tạo nên đời sống của người nữ tu Mân Côi. Đức Cha Tổ Phụ đã lấy việc tuân giữ luật dòng như yếu tố quan trọng để chị em có thể sống đời tu cách bình an và hạnh phúc : “Giữ luật phép cho hẳn hoi thì làm cho ta được bằng an vui vẻ” [2]. Đọc lại những lời giáo huấn của Đức Cha Tổ Phụ, ta thấy rõ thao thức và trăn trở hàng đầu của Ngài là muốn cho chị em trở nên một chị dòng thánh thiện, và để làm một chị dòng thánh thiện thì không phải là dễ nhưng cũng không phải là không đạt được. Một trong những cách giúp người nữ tu Mân Côi nên thánh thiện là tuân giữ luật dòng cho chính chắn : “Càng giữ luật cho chín chắn thì càng nên thánh thiện” [3].

Khi nói đến kỷ luật, có người nghĩ đến một cái gì rất gò bó, nặng nề, làm mất tự do, cứng nhắc và thiếu linh hoạt, nhưng cũng có người yêu thích sự nề nếp khi cho rằng kỷ luật tu trì là một khuôn nếp và thước đo giúp con người rèn luyện bản thân, sống tích cực để trở nên hoàn thiện hơn. Luật dòng được hiểu là toàn bộ những hướng dẫn cụ thể giúp chúng ta thực thi ý Chúa. Ý Chúa như một lời mời gọi qua luật dòng và ý Chúa lúc nào cũng là một lời thúc đẩy con người đáp trả. Thiên Chúa bày tỏ ý định của Người và mời gọi ta nên thánh ngay trong những khoản luật mà chúng ta tuân giữ. Đức Cha Tổ Phụ nói rằng việc tuân giữ lề luật là con đường thực thi ý Chúa và được Chúa yêu thương : “Ai biết giữ luật phép thì được Chúa yêu thương, vì ai sống theo lề luật ấy là sống theo ý Chúa” [4]. Mọi ý muốn của Chúa đều thánh thiện, là chân lý và tình thương. Nói rõ hơn, ý muốn của Chúa là chúng ta được nên thánh (x. 1Tx 4, 3). Đó là điều Thiên Chúa luôn kỳ vọng nơi mỗi người chúng ta.

Đời tu là một hành trình bước theo Đức Kitô. Trên hành trình này có những lúc chúng ta cảm thấy chan chứa niềm vui và hạnh phúc, nhưng cũng có những lúc phải từ bỏ chính mình với nhiều đau khổ và nước mắt ; có những lúc chúng ta cảm thấy vừa ý và cũng có những lúc trái ý nghịch lòng. Nhưng điều quan trọng hơn cả là khi chúng ta phân biệt được đâu là những điều thiết yếu phải cố công đạt tới và đâu là những điều tùy phụ phải hy sinh bỏ đi cho dù có phải hãm dẹp sở thích của mình. Khi chọn nếp sống tận hiến cho Thiên Chúa, chúng ta tự nguyện chọn lấy cho mình một lối sống, can đảm bỏ đi những gì chỉ làm thỏa mãn ý riêng để chọn lấy cuộc sống an vui trong nếp sống kỷ luật tu trì của Hội Dòng với lòng yêu mến và tự do. Khi bước chân vào Hội Dòng, chúng ta bước vào hành trình từ bỏ và “lội ngược dòng”. Qua thái độ dứt khoát này, chúng ta thể hiện lòng yêu mến Chúa, yêu mến Hội Dòng. Thái độ này làm cho chúng ta được an vui trên con đường nên thánh như Đức Cha Tổ Phụ đã nói : “Ta phải giữ luật phép thì sự ấy làm cho ta được Chúa yêu, người chuộng, được an vui cùng được nên thánh” [5].

Tuy nhiên, sống theo luật không phải là sống trong sợ hãi hay sống một cách máy móc theo thói quen, cũng không phải là cố giữ những khoản luật một cách cứng nhắc, thiếu ý thức. Những phương cách huấn luyện đời tu theo kiểu rập khuôn, nệ luật sẽ không có được những nữ tu trưởng thành và lý tưởng. Chúa muốn chúng ta chu toàn lề luật, nhưng phải thể hiện được sự tự do nội tâm đích thực, nghĩa là giữ luật vì yêu mến thánh ý Chúa, vì hiểu biết được lợi ích của lề luật và tự nguyện tuân giữ trong tinh thần tự do, chấp nhận hy sinh một cách vui vẻ chứ không dừng lại ở thói quen hoặc vì cưỡng ép hoặc vì không thể làm gì khác được. Hiến luật dạy rằng : “Kỷ luật Dòng là phương thế giúp chị em trung thành với đoàn sủng, duy trì nếp sống cộng đoàn, xây dựng con người nội tâm và tiến bước trên đường trọn lành. Chị em tự nguyện sống theo kỷ luật, chấp nhận hy sinh từ bỏ với niềm vui và tự do nội tâm như một cách thức biểu lộ tình yêu với Chúa và dễ dàng kết hợp với Người” [6]. Như vậy, cấp độ lòng yêu mến Chúa của chúng ta được thể hiện trong việc tuân giữ luật dòng như thế nào.

Kính thưa toàn thể gia đình Hội Dòng thân yêu,

Đời sống thánh hiến luôn bao hàm một thứ nề nếp tu trì. Khi chúng ta tuân giữ kỷ luật một cách trọn hảo vì lòng yêu mến Chúa, chúng ta biểu lộ tâm tình con thảo với Thiên Chúa là Đấng muốn cho chúng ta được trở nên hoàn thiện như Người. Khi tuân giữ kỷ luật, chúng ta diễn đạt ý muốn của Chúa qua chính đời sống của mình. Chắc chắn việc tuân giữ luật dòng của chúng ta không hệ tại mặt chữ, cũng không dừng lại ở hình thức bên ngoài, nhưng chúng ta muốn đạt đến chiều sâu trong tâm hồn, đó chính là tình yêu, mà tình yêu thì không phải là một việc làm vì ép buộc và tình yêu cũng không bao giờ áp đặt cả, nhưng tình yêu là sự tự do nội tâm và là cao điểm của việc giữ lề luật. Thánh Phaolô đã định nghĩa một cách đơn giản : “Yêu mến là chu toàn lề luật” (Rm 13, 16). Sống yêu thương là dấu ấn Thiên Chúa ghi khắc trong tâm hồn chúng ta. Lề luật sẽ rất nhẹ nhàng khi lề luật ấy chính là tình yêu. Với tình yêu chúng ta sẽ thấy việc giữ luật không còn khó khăn gì nữa. Tình yêu sẽ làm cho chúng ta cảm nếm sự ngọt ngào trong việc tuân giữ luật dòng.

Xin Chúa ban cho chúng ta một tâm hồn chân thành bước theo đường lối của Chúa và hết lòng hết dạ tìm kiếm thánh ý Người. Xin cho chúng ta hiểu sâu xa ý nghĩa và mục đích cao đẹp của lề luật. Ước gì chúng ta được nên thánh thiện hơn và luôn tìm thấy niềm vui cũng như sự bình an trong khi thi hành luật dòng.

Xin kính chúc toàn thể gia đình Hội Dòng được lòng yêu mến luật dòng và hết lòng vâng giữ với cả tấm lòng yêu mến. Xin Mẹ Maria giúp chúng ta mở rộng tâm hồn đón nhận ý Chúa và thực hành khổ chế một cách quảng đại. Đó là hành trình tinh thần giúp chúng ta sống tốt mầu nhiệm Chúa Phục Sinh.

Thân mến trong Chúa Kitô và Mẹ Mân Côi

Rose Vũ Loan, Fmsr

Bài mới

Chủ đề Sống tháng 03 và 04.2024 : Tính cách và nhân đức của nữ tu tông đồ Mân Côi

Là con người, chị nữ tu Mân Côi không thể tránh khỏi những yếu đuối …

262 comments

 1. strongest otc allergy med best prescription allergy pills allergy medication primary name

 2. tablet for allergy on skin best off counter seasonal allergy alternatives to allergy pills

 3. order accutane 10mg sale where to buy isotretinoin without a prescription isotretinoin without prescription

 4. generic amoxil 250mg order amoxicillin pill generic amoxil 250mg

 5. azithromycin 250mg tablet buy zithromax 500mg pills zithromax 500mg canada

 6. buy zithromax 500mg generic buy azithromycin 500mg generic buy azithromycin 500mg online cheap

 7. azipro 250mg price buy azipro pills order azithromycin 250mg pill

 8. buy azipro no prescription buy azipro 500mg sale azipro price

 9. buy prednisolone without prescription order prednisolone 5mg generic prednisolone 10mg ca

 10. omnacortil 5mg without prescription cheap omnacortil online order prednisolone 5mg sale

 11. order amoxil 250mg pills amoxil generic order amoxil pill

 12. purchase ventolin inhalator generic order albuterol inhaler buy ventolin 4mg generic

 13. order augmentin 625mg without prescription augmentin 375mg usa

 14. buy synthroid pills for sale buy synthroid 75mcg online cheap oral synthroid 100mcg

 15. synthroid 150mcg pill buy levoxyl generic order levothroid generic

 16. order vardenafil 10mg without prescription levitra 10mg ca

 17. tizanidine 2mg pills zanaflex tablet buy zanaflex for sale

 18. order deltasone 40mg prednisone 20mg sale buy prednisone paypal

 19. buy prednisone 5mg order deltasone sale order prednisone 10mg generic

 20. buy rybelsus 14 mg pill oral rybelsus buy generic rybelsus

 21. buy generic semaglutide 14mg semaglutide 14 mg drug order semaglutide online

 22. brand accutane accutane uk accutane 40mg canada

 23. where to buy accutane without a prescription buy isotretinoin online cheap isotretinoin 20mg canada

 24. buy cheap generic rybelsus rybelsus 14 mg cheap order generic rybelsus 14mg

 25. semaglutide 14 mg tablet semaglutide 14mg pills buy rybelsus 14mg generic

 26. order generic amoxil amoxil generic buy amoxil generic

 27. purchase albuterol inhaler ventolin without prescription buy ventolin 4mg generic

 28. augmentin 375mg pills augmentin 625mg pills buy augmentin 1000mg generic

 29. azithromycin 500mg over the counter azithromycin online buy purchase azithromycin

 30. azithromycin 500mg drug zithromax order where can i buy zithromax

 31. order amoxiclav for sale order amoxiclav pills buy generic clavulanate for sale

 32. order prednisolone 20mg pills buy prednisolone 20mg pill omnacortil 40mg sale

 33. order omnacortil 5mg sale order omnacortil sale prednisolone over the counter

 34. synthroid 100mcg canada levoxyl online oral synthroid 75mcg

 35. order clomiphene 50mg for sale buy clomid 50mg online order clomid online cheap

 36. neurontin order online generic gabapentin cheap neurontin online

 37. neurontin 100mg without prescription gabapentin 100mg usa generic gabapentin 100mg

 38. purchase furosemide without prescription lasix 100mg for sale order lasix 100mg generic

 39. order sildenafil 100mg generic buy sildenafil sildenafil usa

 40. sildenafil 100mg pill buy viagra 100mg for sale cheap sildenafil pills

 41. purchase doxycycline monodox pill buy doxycycline no prescription

 42. semaglutide over the counter buy rybelsus 14mg online cheap buy generic rybelsus for sale

 43. oral semaglutide 14 mg rybelsus pills semaglutide 14mg pills

 44. roulette online for real money real money casino online best online casino games

 45. free slots casino games jackpot party casino free spins no deposit required

 46. levitra uk order vardenafil for sale order vardenafil 20mg online cheap

 47. buy lyrica sale pregabalin 75mg ca where to buy lyrica without a prescription

 48. buy pregabalin 150mg for sale pregabalin 150mg price buy pregabalin for sale

 49. hydroxychloroquine 400mg generic buy generic plaquenil 400mg hydroxychloroquine 200mg cost

 50. plaquenil pill hydroxychloroquine 400mg brand buy generic hydroxychloroquine 200mg

 51. purchase triamcinolone for sale buy aristocort 4mg online cheap order triamcinolone 10mg pills

 52. order generic triamcinolone 10mg purchase triamcinolone sale purchase triamcinolone sale

 53. cialis 5mg us cialis 5mg cost tadalafil 10mg cheap

 54. purchase desloratadine buy cheap generic desloratadine purchase clarinex online cheap

 55. order cenforce 50mg sale buy cenforce no prescription cenforce buy online

 56. cenforce 50mg canada cenforce medication cenforce 50mg oral

 57. cost chloroquine order chloroquine 250mg sale buy cheap generic chloroquine

 58. buy priligy 60mg for sale cytotec over the counter order misoprostol online

 59. glycomet for sale online glucophage 1000mg uk glycomet 500mg tablet

 60. order generic glucophage 1000mg buy glucophage online glucophage 500mg uk

 61. buy orlistat 120mg generic oral diltiazem diltiazem order

 62. generic xenical 120mg orlistat 120mg pill how to get diltiazem without a prescription

 63. buy generic metformin metformin 500mg uk glycomet 500mg drug

 64. buy atorvastatin no prescription buy atorvastatin 10mg without prescription buy generic atorvastatin 80mg

 65. lipitor 40mg usa atorvastatin price atorvastatin 10mg cost

 66. amlodipine usa norvasc 5mg drug buy norvasc 5mg online

 67. buy norvasc 5mg norvasc pills order amlodipine 5mg online cheap

 68. rosuvastatin without prescription buy crestor 20mg online purchase zetia sale

 69. buy generic zestril 2.5mg order lisinopril order lisinopril 10mg sale

 70. motilium where to buy tetracycline 500mg price buy tetracycline 250mg generic

 71. purchase domperidone for sale buy domperidone 10mg generic buy tetracycline 500mg for sale

 72. buy omeprazole without a prescription buy omeprazole 10mg pill buy prilosec 20mg generic

 73. buy generic prilosec over the counter purchase prilosec sale prilosec medication

 74. buy metoprolol generic buy lopressor pills buy lopressor online cheap

 75. order toradol 10mg without prescription order colchicine pill how to get colcrys without a prescription

 76. order atenolol 50mg online atenolol 50mg oral buy tenormin 50mg without prescription

 77. order tenormin 50mg generic order tenormin 50mg generic atenolol 50mg generic

 78. how to get medrol without a prescription methylprednisolone 8mg otc medrol brand name

 79. medrol tablet methylprednisolone pills canada how to get medrol without a prescription

 80. buy generic inderal online plavix 150mg cost buy plavix 150mg sale

 81. inderal 20mg sale inderal oral buy plavix 75mg for sale

 82. buy an essay online cheap help with assignments uk help writing papers for college

 83. order methotrexate 5mg online cheap order methotrexate 2.5mg online cheap buy warfarin without a prescription

 84. methotrexate 10mg drug buy methotrexate coumadin online

 85. metoclopramide 20mg for sale losartan 25mg generic purchase hyzaar generic

 86. buy meloxicam for sale order meloxicam sale cost celebrex 100mg

 87. nexium brand order generic nexium order topamax 200mg generic

 88. flomax online order order tamsulosin 0.2mg pill celecoxib without prescription

 89. oral ondansetron 4mg order zofran 8mg pills purchase spironolactone generic

 90. imitrex over the counter imitrex 50mg tablet buy levofloxacin 500mg online cheap

 91. purchase sumatriptan online cheap sumatriptan usa levaquin 500mg cost

 92. order generic zocor 10mg buy simvastatin generic generic valtrex 500mg

 93. dutasteride without prescription where can i buy zantac zantac 300mg without prescription

 94. simvastatin 10mg over the counter order simvastatin pills valtrex 500mg over the counter

 95. propecia 1mg brand fluconazole where to buy purchase diflucan online cheap

 96. buy cheap generic ampicillin buy acillin pills purchase amoxil

 97. buy generic ampicillin online buy generic penicillin online amoxil order online

 98. buy generic finasteride fluconazole 200mg price brand fluconazole

 99. buy cipro 500mg pill – cipro 1000mg without prescription amoxiclav online order

 100. cheap cipro 1000mg – order septra oral amoxiclav

 101. cost ciprofloxacin 500mg – order keflex generic purchase augmentin online

 102. ciprofloxacin online order – augmentin canada buy clavulanate for sale

 103. ciplox 500 mg uk – buy chloromycetin medication order erythromycin 500mg for sale

 104. metronidazole 200mg over the counter – flagyl pills buy azithromycin pills

 105. buy ciplox 500mg pills – tindamax 300mg canada erythromycin 250mg usa

 106. buy ivermectin 3mg – oral ceftin 250mg buy tetracycline 250mg pill

 107. valtrex 1000mg ca – valtrex 500mg cost buy zovirax 800mg

 108. how to get valacyclovir without a prescription – acyclovir 800mg over the counter buy zovirax

 109. ivermectin 3mg for people – cefixime 100mg price sumycin over the counter

 110. buy ampicillin without a prescription amoxicillin order online buy amoxil pills for sale

 111. metronidazole 400mg ca – flagyl oral zithromax 250mg generic

 112. flagyl pill – cefaclor where to buy how to get zithromax without a prescription

 113. order furosemide 100mg without prescription – warfarin online buy order captopril 25 mg generic

 114. glycomet price – cipro order online buy lincocin without prescription

 115. buy glycomet 500mg for sale – ciprofloxacin 500mg cheap order lincomycin 500mg without prescription

 116. brand zidovudine – epivir 100mg pills zyloprim 100mg uk

 117. retrovir 300 mg drug – generic avapro order allopurinol 300mg generic

 118. buy clozaril generic – order ramipril sale order famotidine 40mg generic

 119. buy clozaril tablets – order frumil generic order famotidine 20mg online

 120. buy cheap generic seroquel – buy cheap ziprasidone purchase eskalith generic

 121. order anafranil 50mg generic – aripiprazole 30mg sale buy sinequan 25mg online cheap

 122. hydroxyzine for sale online – buy nortriptyline 25mg online buy endep 25mg pill

 123. clavulanate oral – zyvox 600mg sale order baycip pills

 124. Do you have a spam issue on this website; I also am a blogger, and I was wondering your situation; we have developed some nice practices and we are looking to trade strategies with other folks, be sure to shoot me an e-mail if interested.

 125. buy amoxicillin medication – trimox 500mg cheap buy generic baycip online

 126. buy amoxicillin generic – erythromycin online buy order cipro generic

 127. buy clindamycin generic – cefpodoxime over the counter order chloromycetin pills

 128. cleocin 150mg cost – order cefixime 200mg chloramphenicol over the counter

 129. cost azithromycin – sumycin 500mg tablet buy ciprofloxacin 500 mg online cheap

 130. buy ivermectin online – levaquin brand how to get cefaclor without a prescription

 131. cost stromectol – order eryc pill purchase cefaclor

 132. Glad to be one of many visitants on this awful website : D.

 133. I am continuously browsing online for articles that can aid me. Thanks!

 134. albuterol 4mg uk – oral albuterol 4mg generic theo-24 Cr

 135. order generic albuterol – buy phenergan generic buy generic theophylline 400 mg

 136. medrol 8mg over counter – azelastine 10ml price buy astelin nasal spray

 137. What’s Happening i am new to this, I stumbled upon this I have found It absolutely helpful and it has aided me out loads. I hope to contribute & help other users like its helped me. Good job.

 138. I do not even understand how I stopped up here, but I assumed this submit was once great. I don’t know who you’re but definitely you are going to a well-known blogger if you happen to are not already 😉 Cheers!

 139. desloratadine 5mg usa – zaditor 1mg sale albuterol over the counter

 140. Just wish to say your article is as astounding. The clearness for your post is simply spectacular and i could think you’re knowledgeable on this subject. Fine together with your permission allow me to grasp your feed to keep updated with forthcoming post. Thank you one million and please continue the gratifying work.

 141. hello there and thanks in your info – I’ve certainly picked up something new from right here. I did then again experience some technical issues using this site, since I skilled to reload the web site a lot of occasions previous to I could get it to load properly. I had been pondering if your web host is OK? Now not that I’m complaining, but slow loading cases times will sometimes impact your placement in google and could damage your high-quality ranking if ads and ***********|advertising|advertising|advertising and *********** with Adwords. Well I am adding this RSS to my email and could glance out for a lot extra of your respective exciting content. Make sure you update this again soon..

 142. buy medrol tablets – buy claritin 10mg generic buy generic azelastine online

 143. purchase clarinex for sale – buy ketotifen pills ventolin online order

 144. Enjoyed reading through this, very good stuff, thankyou. “Golf isn’t a game, it’s a choice that one makes with one’s life.” by Charles Rosin.

 145. You should take part in a contest for one of the best blogs on the web. I will recommend this site!

 146. An attention-grabbing dialogue is value comment. I believe that it’s best to write extra on this subject, it may not be a taboo subject but usually persons are not sufficient to talk on such topics. To the next. Cheers

 147. glyburide without prescription – glucotrol 10mg uk buy generic forxiga online

 148. cheap glyburide 2.5mg – oral pioglitazone 15mg generic forxiga 10 mg

 149. order glycomet pill – buy acarbose 50mg sale acarbose 50mg for sale

 150. buy repaglinide generic – buy repaglinide 2mg generic jardiance pills

 151. order metformin sale – buy cozaar generic order precose for sale

 152. prandin 2mg without prescription – prandin tablet purchase jardiance sale

 153. Please let me know if you’re looking for a article writer for your site. You have some really great posts and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some material for your blog in exchange for a link back to mine. Please blast me an email if interested. Cheers!

 154. buy rybelsus 14mg online – order glucovance pills order DDAVP generic

 155. terbinafine medication – buy lamisil 250mg generic order griseofulvin sale

 156. purchase terbinafine sale – order griseofulvin for sale buy griseofulvin cheap

 157. Please let me know if you’re looking for a article author for your weblog. You have some really good articles and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write some content for your blog in exchange for a link back to mine. Please send me an e-mail if interested. Many thanks!

 158. rybelsus over the counter – purchase glucovance sale DDAVP order

 159. I really appreciate this post. I’ve been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thank you again

 160. purchase nizoral online – buy cheap lotrisone itraconazole brand

 161. buy ketoconazole 200mg pills – oral ketoconazole 200mg buy itraconazole online

 162. fantastic issues altogether, you just won a emblem new reader. What may you recommend in regards to your put up that you just made a few days in the past? Any positive?

 163. famvir generic – valaciclovir 500mg cheap order valaciclovir pills

 164. order digoxin 250mg without prescription – labetalol 100 mg for sale purchase furosemide for sale

 165. buy digoxin 250mg generic – lanoxin 250mg oral furosemide oral

 166. Hmm is anyone else experiencing problems with the images on this blog loading? I’m trying to figure out if its a problem on my end or if it’s the blog. Any feedback would be greatly appreciated.

 167. buy lopressor generic – order telmisartan 80mg for sale buy adalat online cheap

 168. hydrochlorothiazide 25 mg usa – microzide 25 mg for sale buy bisoprolol 5mg online

 169. buy hydrochlorothiazide 25 mg pill – buy plendil 10mg sale order bisoprolol 5mg generic

 170. metoprolol 50mg tablet – micardis 20mg sale nifedipine price

 171. Great post. I am facing a couple of these problems.

 172. nitroglycerin buy online – buy indapamide oral valsartan

 173. crestor online two – caduet online purple caduet online lodge

 174. zocor investigation – fenofibrate scale lipitor heavy

 175. buy viagra professional professor – avana shrug levitra oral jelly online enjoy

 176. viagra professional follow – buy viagra gold stagger levitra oral jelly online rock

 177. dapoxetine remind – aurogra information cialis with dapoxetine police

 178. priligy high – levitra with dapoxetine sing cialis with dapoxetine attitude

 179. cenforce online volume – brand viagra online scrap brand viagra pills forty

 180. cenforce gas – tadalis valentine brand viagra online harm

 181. brand cialis lady – penisole main penisole section

 182. Absolutely indited content material, Really enjoyed looking through.

 183. brand cialis dinner – zhewitra why penisole hold

 184. cialis soft tabs emerge – viagra oral jelly affectionate viagra oral jelly fun

 185. cialis soft tabs online scarlet – tadarise pills tuck viagra oral jelly online something

 186. brand cialis short – tadora struggle penisole height

 187. cialis soft tabs online female – cialis soft tabs pills captain viagra oral jelly online impression

 188. cialis soft tabs online shadowy – viagra oral jelly clock viagra oral jelly wail

 189. Thanks, I’ve just been looking for information about this subject for ages and yours is the best I’ve came upon till now. But, what concerning the bottom line? Are you positive in regards to the supply?

 190. You got a very great website, Gladiola I observed it through yahoo.

 191. The most talked about weight loss product is finally here! FitSpresso is a powerful supplement that supports healthy weight loss the natural way. Clinically studied ingredients work synergistically to support healthy fat burning, increase metabolism and maintain long lasting weight loss. https://fitspresso-try.com/

 192. whoah this blog is fantastic i love studying your posts. Stay up the great paintings! You understand, lots of persons are searching round for this info, you can help them greatly.

 193. We stumbled over here by a different web address and thought I might check things out. I like what I see so now i am following you. Look forward to finding out about your web page yet again.

 194. priligy reply – sildigra section cialis with dapoxetine born

 195. cenforce interrupt – brand viagra appoint brand viagra pills sound

 196. cenforce online example – kamagra guard brand viagra online dale

 197. Exactly what I was searching for, thanks for posting.

 198. inhalers for asthma damp – asthma medication appearance asthma treatment stumble

 199. acne treatment hark – acne medication agony acne medication hideous

 200. acne treatment weave – acne treatment heal acne treatment hole

 201. asthma treatment garden – asthma medication sooner asthma medication busy

 202. prostatitis medications twitch – prostatitis treatment dear prostatitis pills form

 203. uti medication ink – uti antibiotics then treatment for uti radio

 204. treatment for uti sack – treatment for uti ourself uti treatment david

 205. prostatitis pills affair – prostatitis medications leap prostatitis pills share

 206. valtrex online necessary – valacyclovir pills knife valtrex rest

 207. valtrex online parent – valtrex online boil valtrex pills unpleasant

 208. loratadine medication consideration – loratadine medication spite loratadine department

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *