Home / Thư Bề Trên-TLHT / Thư Bề Trên / Tâm thư tháng 2/2018: Ta càng sống bề trong hơn ta càng mạnh phúc hơn

Tâm thư tháng 2/2018: Ta càng sống bề trong hơn ta càng mạnh phúc hơn

TÂM THƯ THÁNG 02-2018

“TA CÀNG SỐNG BỀ TRONG HƠN TA CÀNG HẠNH PHÚC HƠN”

(Đức Cha Tổ Phụ)

Kính thưa quý Bề trên và toàn thể chị em quý mến,

Cuộc sống con người là một hành trình kiếm tìm hạnh phúc. Có người tìm hạnh phúc nơi lợi lộc vật chất, có người tìm nơi công danh hưởng thụ, có người tìm chức tước quyền lực… Có người thì cho rằng họ hạnh phúc khi được thành công trong mọi việc và có mối tương quan tốt với mọi người… Các nữ tu Mân Côi cũng ước mơ hạnh phúc và đi tìm hạnh phúc, nhưng chắc chắn chúng ta không tìm kiếm hạnh phúc nơi bất cứ một thế lực nào đó trên trần gian này mà chúng ta xác tín rằng chỉ có Thiên Chúa mới chính là gia nghiệp và hạnh phúc đích thực cho cuộc đời chúng ta. Qua những kinh nghiệm có được trong đời sống cầu nguyện, ai trong chúng ta cũng cảm nhận rằng những giây phút bình an và hạnh phúc nhất của đời sống là những khoảnh khắc được lưu lại trong Chúa, được ở cận kề bên Chúa như lời xác quyết của vịnh gia : “hạnh phúc của con là được ở kề bên Chúa” (x. Tv 73, 28).

Quả thật, hạnh phúc của chúng ta là được yêu mến, được sống với và được kết hợp mật thiết cùng Chúa. Đức Cha Tổ Phụ gọi đây là “sự sống bề trong”. Ngài định nghĩa “sự sống bề trong là hằng sống mãi trước mặt Đức Chúa Trời và kết hợp cùng Người liên”.  Người có sự sống bề trong là“người biết lập Nước Đức Chúa Trời ngay ở giữa lòng mình”[1]. Trong giáo huấn để lại cho con cái, Đức Cha Tổ Phụ nói nhiều đến sự sống bề trong và khuyến khích chị em luôn biết nuôi dưỡng sự sống bề trong như một điều kiện để đời tu của chị em được hạnh phúc, để có thể vượt qua mọi thử thách và lướt thắng được những cám dỗ: “Ta càng sống bề trong hơn, ta sẽ càng được hạnh phúc hơn. Không sự sống bề trong, ta sẽ luôn bối rối và đau khổ, luôn luôn không được bằng lòng, luôn luôn than phiền và lẩm bẩm, và nếu có cơn cám dỗ nào hay sự gian khổ xảy đến, ta sẽ không thắng nổi” [2]. Khi kết hợp với Chúa thì điểm tập trung của đời sống chúng ta sẽ là ở nơi Chúa và lúc đó tâm hồn sẽ tràn đầy niềm vui, bất kể điều gì đang xảy đến.

Theo Đức Cha Tổ Phụ, điều cốt yếu mà chị em Mân Côi phải làm cho phát triển thêm mỗi ngày là tinh thần bề trong :“Hãy giữ và làm cho tinh thần bề trong thêm lên”… bởi vì sự vui vẻ, sự bằng lòng, chắc chắn chỉ thấy ở thế giới bên trong” [3]. Đức Cha Tổ Phụ còn cho rằng những khó khăn trong cuộc sống, những sa sút trong ơn gọi đều có thể xảy ra nếu chúng ta thiếu tinh thần bề trong : “Những sư buồn sầu đau khổ, những sự sai lỗi, sự ít đươc kết quả, sự chán ngán ơn kêu gọi, sự bất trung sinh ra chỉ tại người ta ít tinh thần bề trong, không kết hợp với Chúa cho bền chặt”[4]. Như vậy, chúng ta chỉ tìm được hạnh phúc và thực sự có tiến bộ trong đời sống khi chúng ta được sống trong sự kết thân với Thiên Chúa.

Đối với đời sống một nữ tu, hằng ngày chúng ta đều có những giờ kinh nguyện theo luật Dòng. Đó là những lúc chúng ta đi theo một chương trình cố định và căn bản. Nhưng ngoài những giờ kinh cố định, chúng ta vẫn có thể kết hợp với Chúa trong mọi lúc. Chúng ta có thể nói với Chúa về tâm trạng của mình, về công việc của mình, về những niềm vui nỗi buồn, về những ước muốn và nhu cầu… hay chúng ta có thể nghe Chúa nói về chính Chúa, về công việc của Chúa… Càng năng kết hợp với Chúa, chúng ta càng cảm nghiệm được niềm hạnh phúc dâng cao, bởi vì những gì đem lại sự hạnh phúc chân thật đều bắt nguồn từ Thiên Chúa như kinh nghiệm của Đức Thánh Cha Bênêđictô XVI, Ngài cho rằng : “Hạnh phúc đích thực dù là nhỏ bé hằng ngày hay lớn lao cũng đều đến tự Thiên Chúa, đến từ việc ta gặp gỡ Chúa. Gặp gỡ Chúa bao giờ cũng làm dậy lên trong lòng sự niềm vui bất tận… Người là niềm vui bất tận không khép kín trong chính mình nhưng mở ra để ôm lấy những ai Người yêu mến và những ai yêu mến Người”.

Hạnh phúc của chúng ta là được đi theo, được gắn bó và nên một với Đức Kitô, điều này được hiểu như sự sống còn của đời sống một nữ tu. Vậy trong thực tế, chúng ta có đọc được nhu cầu của sự sống còn này để khát khao gặp gỡ và níu kéo Người ở lại với chúng ta không ? Nếu chúng ta muốn có được hạnh phúc bền lâu, không thể bị mất đi bao giờ hay không thể bị lạt phai, thì trước tiên chúng ta phải biết giữ gìn và nuôi dưỡng sự sống bề trong. Đời sống của chúng ta càng thâm sâu trong sự sống bề trong thì càng được thăng hoa thành hạnh phúc. Đời dâng hiến của chúng ta chắc chắn không thiếu những lúc gặp khó khăn thử thách, nhưng nếu chúng ta vẫn trung thành với Chúa trong kinh nguyện, vẫn sống tương quan mật thiết với Chúa trong bổn phận và biết đón nhận mọi sự với lòng tin tưởng vào tình thương của Chúa thì chắc chắn hạnh phúc của chúng ta sẽ không bao giờ bị mất đi.

Trong kinh nghiệm đào luyện bản thân, chúng ta còn thấy rằng sự sống bề trong giúp chúng ta luyện tập và phát triển các nhân đức một cách dễ dàng hơn. Đức Cha Tổ Phụ dạy rằng : “Nếu chị em không biết sống đời thiêng liêng bề trong thì khó mà tập đàng nhân đức, vì chưng một linh hồn hay sao lãng, lòng trí chia ra trăm việc bề ngoài thì không nếm được mùi thanh cao của các nhân đứctinh thần bề trong là hồn sống của tất cả mọi việc lành và là động tác cho mọi cách ăn nết ở của người nhà dòng” [5]. Như vậy nhờ sống bề trong mà chúng ta có thể bắt chước và hành động theo gương của Chúa, nói lời của Chúa, phán đoán theo tiêu chuẩn của Chúa, yêu thương bằng trái tim của Chúa và nhìn mọi sự bằng cặp mắt của Chúa, và lúc đó sự hiện diện của chúng ta trong cuộc sống này là một phúc lành. Nhờ năng kết hợp với Chúa, chúng ta sẽ được Chúa sống động trong chúng ta và lúc đó, hoa trái cuộc sống là các nhân đức sẽ vô cùng phong phú.

Kính thưa toàn thể gia đình Hội Dòng thân yêu,

Đức Cha Tổ Phụ đề nghị năm tác động phải làm để đi vào sự kết hợp thâm sâu với Chúa và để nuôi dưỡng sự sống bề trong là “nhìn xem Chúa, nghe Chúa truyền, mến yêu, tưởng nhớ, cầu nguyện thở than”[6]. Năm tác động này giúp chúng ta đi sâu vào mối tương quan sâu đậm với Chúa, bao gồm cả suy nghĩ, tình cảm, thái độ, lời nói và hành động. Những tác động này tập trung các chức năng của chúng ta hướng về Chúa để làm cho việc kết hợp với Chúa trở thành một điều rất tự nhiên, dễ dàng và nhẹ nhàng như không có gì ngăn cản được. Với những tác động này, phải chăng chúng ta đã được nếm cảm trước hạnh phúc thiên đàng ? Sự sống bề trong mang lại cho chúng ta bao niềm vui sâu xa vượt lên trên những niềm vui nhân loại. Thiên Chúa thuộc về ta và ta hoàn toàn thuộc về Chúa thì còn cần gì khác hơn để được hạnh phúc ?

Xin kính chúc quý Bề trên và toàn thể chị em được hưởng trọn vẹn lời của sách Gương Chúa Giêsu sau đây như một lời chúc phúc nhân dịp đầu năm mới : “Hạnh phúc thay cho tâm hồn nào nghe được tiếng Chúa nói và nhận được từ miệng Người lời an ủi ; hạnh phúc cho đôi tai nào nghe được lời Chúa thì thầm và không nghe tiếng ồn ào của thế gian ; Hạnh phúc thay cho đôi mắt nào không còn nhìn thấy cái bên ngoài mà chỉ còn nhìn vào cái bên trong ; Hạnh phúc cho những ai chỉ còn lo cho Thiên Chúa và tự giải thoát khỏi mọi chướng vật của cuộc đời… Vậy con hãy sống trung thành và làm hài lòng Đấng tạo dựng nên con, để con nắm được hạnh phúc thực sự”[7]. Xin Chúa ban cho chúng ta luôn có Chúa là nguồn mạch của hạnh phúc tâm hồn để dù chúng ta ở đâu hay gặp bất cứ điều gì xảy ra, thì một mình Chúa cũng là đủ cho chúng ta rồi.

 

Thân mến trong Chúa Kitô và Mẹ Mân Côi

 1. Rose Vũ Loan, Fmsr

[1] Gia sản Dòng cuốn I, trang 247 và 249

[2] Gia sản Dòng cuốn I, trang 434

[3] Gia sản Dòng cuốn I, trang 433

[4] Gia sản Dòng cuốn I, trang 434

[5] Gia sản Dòng cuốn I, trang 247 và 433

[6] Gia sản Dòng cuốn I, trang 250

[7] Sách Gương Chúa Giêsu, q. 3, đ. 1, s. 2

Bài mới

Chủ đề Sống tháng 03 và 04.2024 : Tính cách và nhân đức của nữ tu tông đồ Mân Côi

Là con người, chị nữ tu Mân Côi không thể tránh khỏi những yếu đuối …

295 comments

 1. costco canada cold and sinus walgreen generic allergy pills antihistamine generic names

 2. names of prescription allergy pills allergy pills over the counter prescription vs over the counter

 3. generic accutane 40mg generic accutane 40mg order isotretinoin pill

 4. buy amoxicillin 500mg buy amoxicillin online order amoxil 500mg

 5. buy amoxicillin 500mg pill buy amoxicillin without a prescription amoxicillin 1000mg pills

 6. zithromax medication zithromax 250mg cost order azithromycin 250mg sale

 7. buy azipro pills for sale brand azipro azipro 250mg pills

 8. order azithromycin generic azithromycin brand buy azithromycin generic

 9. prednisolone for sale online buy omnacortil pills prednisolone canada

 10. order omnacortil 5mg for sale omnacortil tablets omnacortil 20mg tablet

 11. buy ventolin 4mg generic brand ventolin 4mg buy ventolin inhalator generic

 12. buy antihistamine pills onlin best antihistamine for itchy skin ventolin inhalator ca

 13. order levothyroxine pill levoxyl for sale synthroid 75mcg brand

 14. synthroid 150mcg drug levothyroxine ca synthroid 150mcg usa

 15. clomid online order clomid 50mg pill order clomiphene pill

 16. purchase clomid sale clomiphene us order clomiphene without prescription

 17. deltasone pill prednisone order buy deltasone 10mg pills

 18. order semaglutide 14 mg generic rybelsus price oral rybelsus 14 mg

 19. order prednisone 40mg generic buy deltasone 20mg for sale order deltasone 40mg

 20. buy accutane 40mg generic purchase accutane pills buy isotretinoin generic

 21. oral rybelsus 14mg rybelsus 14 mg canada semaglutide 14mg ca

 22. buy rybelsus 14 mg online semaglutide 14mg canada generic semaglutide 14 mg

 23. accutane 40mg drug brand accutane 40mg accutane where to buy

 24. amoxil 1000mg tablet buy amoxil for sale buy amoxicillin 1000mg sale

 25. order ventolin inhalator online buy albuterol without prescription purchase albuterol inhalator generic

 26. amoxicillin 500mg us amoxil 1000mg us amoxicillin 250mg tablet

 27. buy zithromax 500mg generic purchase azithromycin generic order zithromax 500mg pill

 28. purchase amoxiclav sale buy amoxiclav online order amoxiclav pill

 29. cost zithromax 250mg cost zithromax 250mg azithromycin sale

 30. omnacortil for sale online order omnacortil 10mg pill prednisolone 5mg for sale

 31. order synthroid 150mcg sale levoxyl online buy purchase levoxyl pill

 32. Your blog is a treasure trove of knowledge and wisdom – I’m constantly learning something new from you.

 33. synthroid 150mcg ca levothyroxine over the counter buy levothyroxine generic

 34. omnacortil 20mg cost buy prednisolone paypal prednisolone 5mg oral

 35. Your writing is a true reflection of your passion and dedication to your craft.

 36. order neurontin without prescription oral gabapentin 600mg cost neurontin 800mg

 37. where can i buy clomid buy clomid 100mg generic buy clomid 100mg online

 38. Your writing is like a gentle rain – it nourishes the soul and brings new life to the world.

 39. gabapentin 600mg for sale gabapentin 800mg pills buy gabapentin pill

 40. order serophene buy clomiphene medication buy clomid without a prescription

 41. buy lasix 40mg sale lasix 100mg generic furosemide over the counter

 42. order generic sildenafil 100mg viagra price sildenafil order online

 43. doxycycline 200mg drug purchase doxycycline sale vibra-tabs for sale

 44. buy viagra pill viagra us buy viagra 50mg for sale

 45. purchase rybelsus pills order semaglutide 14 mg pill buy semaglutide no prescription

 46. bonus casino poker sites online casino game

 47. online roulette for real money slots games free free welcome spins no deposit

 48. levitra 10mg for sale levitra usa levitra drug

 49. buy cheap generic lyrica lyrica over the counter pregabalin pills

 50. buy plaquenil 200mg pills plaquenil over the counter buy plaquenil pill

 51. clarinex online order desloratadine pill order clarinex generic

 52. cenforce 50mg uk order cenforce 100mg pills order cenforce 50mg pill

 53. order claritin 10mg sale claritin cost claritin price

 54. claritin 10mg ca order claritin pills order generic loratadine

 55. chloroquine ca chloroquine 250mg usa buy chloroquine without prescription

 56. order dapoxetine online cheap dapoxetine order online buy misoprostol without prescription

 57. buy generic priligy 90mg dapoxetine 30mg usa order misoprostol generic

 58. buy generic metformin glucophage 1000mg usa order generic glycomet 1000mg

 59. order xenical 120mg online cheap buy diltiazem 180mg pills diltiazem brand

 60. buy glycomet no prescription oral metformin 500mg glycomet order online

 61. purchase xenical without prescription orlistat online buy diltiazem us

 62. lipitor 40mg for sale order atorvastatin 40mg brand lipitor 20mg

 63. buy cheap generic zovirax order zovirax 800mg pills buy generic allopurinol

 64. norvasc 10mg us norvasc oral purchase amlodipine generic

 65. order zovirax 400mg pills purchase zovirax online cheap buy cheap allopurinol

 66. order amlodipine without prescription norvasc tablet buy norvasc 5mg pill

 67. rosuvastatin 10mg cost rosuvastatin drug buy zetia pills for sale

 68. rosuvastatin 10mg price ezetimibe pills ezetimibe sale

 69. lisinopril 5mg pills lisinopril 2.5mg uk order zestril 5mg without prescription

 70. motilium 10mg over the counter domperidone medication tetracycline cost

 71. buy omeprazole 20mg generic how to buy prilosec buy omeprazole 20mg pill

 72. buy motilium medication sumycin 250mg pills buy sumycin 500mg sale

 73. order prilosec for sale buy omeprazole 10mg without prescription order generic prilosec 20mg

 74. order cyclobenzaprine 15mg without prescription order flexeril 15mg sale order lioresal generic

 75. buy metoprolol cheap lopressor price metoprolol 50mg drug

 76. purchase flexeril buy lioresal online cheap buy baclofen pills for sale

 77. cost metoprolol 100mg cheap metoprolol buy cheap generic metoprolol

 78. Your writing style had me at hello. Engaged from start to finish, just like a perfect first date.

 79. The consistency and quality of your content are something I really appreciate. Thank you for your dedication.

 80. methylprednisolone 8 mg pills buy medrol tablets can i buy depo-medrol online

 81. Your blog is a constant source of inspiration and knowledge for me. I can’t thank you enough.

 82. This post was a breath of fresh air, like a surprise message that brightens your day. Thank you for the lift.

 83. medrol 8mg over counter how to buy methylprednisolone medrol where to buy

 84. websites to write essays essays writing write me a essay

 85. buy propranolol tablets clopidogrel 75mg price order clopidogrel without prescription

 86. essay for you academia writers my family essay writing

 87. buy methotrexate 2.5mg online coumadin 5mg pills purchase medex online cheap

 88. reglan 20mg oral buy losartan online buy losartan 50mg without prescription

 89. Reading your blog is like finding an oasis in a desert of information. Refreshing and revitalizing.

 90. buy reglan generic hyzaar canada buy losartan without a prescription

 91. brand meloxicam order mobic sale order generic celecoxib

 92. Each post you write is like a key that unlocks a little more of the world’s mystery.

 93. The way you break down ideas is like a chef explaining a recipe, making complex dishes seem simple.

 94. Every piece you write is like adding another book to my mental library. Thanks for expanding my collection.

 95. buy cheap generic nexium esomeprazole 40mg cost generic topamax

 96. Your ability to distill complex concepts into readable content is admirable.

 97. buy tamsulosin cheap buy celebrex online purchase celebrex pill

 98. order esomeprazole capsules buy topamax sale order topiramate

 99. brand sumatriptan 50mg order generic sumatriptan levofloxacin 250mg price

 100. order generic zofran 8mg buy zofran sale aldactone 100mg us

 101. where to buy ondansetron without a prescription buy ondansetron pills brand aldactone 25mg

 102. sumatriptan 25mg price sumatriptan brand order levaquin 250mg pill

 103. order dutasteride sale buy avodart pills for sale order zantac for sale

 104. zocor 10mg sale buy generic valacyclovir online purchase valtrex online cheap

 105. order generic ampicillin acillin drug buy cheap generic amoxil

 106. order propecia pills buy forcan pills for sale fluconazole 200mg uk

 107. I’m officially a fan of your work. It’s like having a crush, but intellectually stimulating.

 108. Your blog is like a lighthouse for my curiosity, guiding me through the fog of information.

 109. The information you’ve shared has been a revelation for me. Incredibly enlightening!

 110. Your prose is as smooth as silk, making complex topics feel like a gentle caress to my mind.

 111. propecia online order diflucan 200mg ca order fluconazole 200mg sale

 112. buy generic cipro for sale – cephalexin over the counter buy clavulanate cheap

 113. order cipro 1000mg online – buy generic cephalexin 125mg amoxiclav drug

 114. order cipro 1000mg generic – septra cost buy augmentin 375mg online cheap

 115. Your thoughtful analysis has really made me think. Thanks for the great enjoy reading!

 116. Your thoughtful analysis has really made me think. Thanks for the great read!

 117. Making complex concepts readable is no small feat. It’s like you know exactly how to tickle my brain.

 118. A go-to resource, like a library but without the late fees.

 119. A masterpiece of writing! You’ve covered all bases with elegance.

 120. Your post has been incredibly helpful. Thank you for the guidance!

 121. Your work is truly inspirational. I appreciate the depth you bring to your topics.

 122. I’m amazed by the depth and b enjoy readingth of your knowledge. Thanks for sharing!

 123. ciplox online – order chloramphenicol generic buy erythromycin 500mg for sale

 124. buy metronidazole 200mg online – cleocin pill buy azithromycin tablets

 125. ciprofloxacin uk – purchase amoxicillin pill
  cost erythromycin 500mg

 126. order valacyclovir pills – how to buy zovirax zovirax where to buy

 127. ivermectin 12mg online – ciplox ca buy tetracycline

 128. buy valacyclovir 1000mg for sale – buy generic nemazole online oral acyclovir 400mg

 129. ivermectin 3mg oral – amoxiclav brand where to buy sumycin without a prescription

 130. flagyl 400mg for sale – cefaclor 250mg without prescription purchase azithromycin generic

 131. buy ampicillin paypal vibra-tabs uk amoxil buy online

 132. flagyl 200mg without prescription – buy generic azithromycin for sale azithromycin over the counter

 133. buy furosemide online cheap diuretic – coumadin 2mg ca oral captopril

 134. Your blog is a go-to resource for me. Thanks for all the hard work!

 135. furosemide brand – minipress 1mg drug order capoten pills

 136. I admire the way you tackled this complex issue. Very enlightening!

 137. buy generic glucophage 500mg – buy septra pill order lincomycin online

 138. zidovudine 300mg uk – rulide 150mg cheap allopurinol tablet

 139. Thank you for making complex topics accessible and engaging.

 140. glucophage online – order generic metformin buy lincocin 500mg generic

 141. order retrovir 300 mg for sale – buy epivir 100mg without prescription buy allopurinol 100mg online cheap

 142. order clozapine 100mg online – purchase glimepiride online cheap pepcid 20mg tablet

 143. Your post resonated with me on many levels. Thank you for writing it!

 144. buy cheap clozapine – buy cheap generic frumil order pepcid 20mg online

 145. order quetiapine – generic luvox buy eskalith paypal

 146. buy anafranil online cheap – remeron 30mg price buy generic doxepin

 147. buy hydroxyzine 10mg pill – generic buspar amitriptyline 10mg pills

 148. clomipramine 50mg uk – tofranil online buy sinequan for sale

 149. purchase amoxil without prescription – order erythromycin for sale buy cipro paypal

 150. buy augmentin 625mg pills – cost linezolid order ciprofloxacin without prescription

 151. augmentin online order – zyvox 600 mg uk cipro online buy

 152. cleocin over the counter – purchase chloramphenicol generic chloromycetin without prescription

 153. order azithromycin pills – order sumycin 250mg generic ciplox 500 mg us

 154. buy clindamycin cheap – chloromycetin online buy cheap chloramphenicol pills

 155. This blog is a treasure trove of knowledge. Thank you for your contributions!

 156. Your piece was both informative and thought-provoking. Thanks for the great work!

 157. zithromax buy online – purchase ciprofloxacin generic order ciprofloxacin generic

 158. This post is packed with useful insights. Thanks for sharing your knowledge!

 159. I’m so grateful for the information you’ve shared. It’s been incredibly enlightening!

 160. Your insights have added a lot of value to my understanding. Thanks for sharing.

 161. Your attention to detail is remarkable. I appreciate the thoroughness of your post.

 162. buy ivermectin 3mg – ivermectin without a doctor prescription order cefaclor 250mg generic

 163. ventolin ca – purchase seroflo generic brand theophylline 400 mg

 164. ivermectin 6mg tablets – buy generic eryc 500mg generic cefaclor 500mg

 165. You’ve done a fantastic job of breaking down this topic, like unlocking a door to a secret garden. Intrigued to explore more.

 166. The Writing has become like a favorite meeting spot, where great minds and ideas mingle.

 167. clarinex order – zaditor 1mg pill generic albuterol

 168. buy methylprednisolone for sale – claritin 10mg canada order astelin 10 ml nasal spray

 169. desloratadine pills – buy albuterol for sale order ventolin 4mg inhaler

 170. methylprednisolone buy – buy generic zyrtec astelin 10 ml for sale

 171. glyburide 5mg usa – buy generic actos 15mg order dapagliflozin 10mg for sale

 172. repaglinide 2mg generic – order repaglinide 2mg generic cost jardiance 25mg

 173. order glycomet 1000mg without prescription – order precose 50mg generic order acarbose for sale

 174. order generic repaglinide 2mg – jardiance cheap buy empagliflozin 25mg online

 175. order glycomet 1000mg generic – order januvia order acarbose without prescription

 176. buy generic terbinafine online – buy generic forcan for sale purchase grifulvin v generic

 177. buy generic rybelsus 14mg – brand desmopressin desmopressin ca

 178. terbinafine medication – purchase fulvicin generic buy griseofulvin pill

 179. rybelsus 14mg usa – buy rybelsus online desmopressin cheap

 180. buy nizoral 200 mg pills – lotrisone usa sporanox 100 mg oral

 181. “Your post added a new dimension to my understanding of the subject. Thank you for sharing your knowledge and insights—it’s truly enriching.”

 182. “Discovering your writing has been transformative for me. The wealth of knowledge and new perspectives you offer is invaluable and has greatly contributed to my personal and professional growth.”

 183. “Your writing captivated me from the first paragraph to the last. It’s a rare pleasure to find content that is not only informative but also extremely engaging and thought-provoking.”

 184. “The way you simplify complex concepts is commendable. I learned a great deal from your post, and I really admire your ability to make challenging information accessible and engaging.”

 185. ketoconazole 200mg pills – buy sporanox online cheap order sporanox 100 mg pills

 186. “Your post added a new dimension to my understanding of the subject. Thank you for sharing your knowledge and insights—it’s truly enriching.”

 187. “Discovering your writing has been transformative for me. The wealth of knowledge and new perspectives you offer is invaluable and has greatly contributed to my personal and professional growth.”

 188. “The way you simplify complex concepts is commendable. I learned a great deal from your post, and I really admire your ability to make challenging information accessible and engaging.”

 189. buy lanoxin 250mg generic – order calan 120mg sale lasix 100mg drug

 190. famvir 250mg pills – buy zovirax online cheap valaciclovir buy online

 191. buy generic digoxin for sale – furosemide order buy lasix cheap

 192. order hydrochlorothiazide pills – buy felodipine 5mg bisoprolol brand

 193. I’m bookmarking this for future reference. The advice is spot on!

 194. order lopressor 100mg pill – buy generic lopressor nifedipine usa

 195. The unique viewpoints in The writing never fail to impress me. Insightful as always!

 196. The piece was both informative and thought-provoking. Thanks for the great work!

 197. The ability to convey nuanced ideas with clarity is as alluring as a whispered secret.

 198. The post touched on things that resonate with me personally. Thank you for putting it into words.

 199. microzide 25 mg pills – buy cheap generic bisoprolol zebeta for sale online

 200. Compelling read with well-presented arguments. I almost felt persuaded. Almost.

 201. Unique perspective? Check. Making me rethink my life choices? Double-check.

 202. The passion for this subject shines through The words. Inspiring!

 203. The balance and fairness in The writing make The posts a must-read for me. Great job!

 204. Provoked thought and taught me something new, as if my brain needed more exercise.

 205. The Writing is a constant source of inspiration and knowledge, like a muse that never fails to inspire. Thank you for being my muse.

 206. This post has been incredibly helpful to me. The guidance is something I’m truly grateful for.

 207. buy nitroglycerin generic – combipres for sale online order diovan 80mg pills

 208. This is one of the most comprehensive articles I’ve read on this topic. Kudos!

 209. rosuvastatin signal – ezetimibe online boat caduet online laughter

 210. simvastatin live – atorvastatin squeeze atorvastatin cigarette

 211. viagra professional ridiculous – super avana own levitra oral jelly online armor

 212. viagra professional online fudge – buy viagra gold claim levitra oral jelly online communication

 213. priligy once – viagra plus shuffle cialis with dapoxetine cow

 214. cenforce online fight – tadacip online farther brand viagra spread

 215. priligy polite – viagra plus shield cialis with dapoxetine less

 216. cenforce online colour – brand viagra pills considerable

 217. brand cialis stroke – alprostadil slide penisole pencil

 218. brand cialis pleasure – penisole saturday penisole repair

 219. brand cialis represent – brand levitra sweep penisole window

 220. cialis soft tabs online smash – viagra super active pills tempt viagra oral jelly online coin

 221. brand cialis minute – tadora claw penisole worry

 222. cialis soft tabs pills new – cialis soft tabs pills afternoon viagra oral jelly online swallow

 223. cialis soft tabs mark – caverta pills swarm viagra oral jelly online example

 224. priligy achieve – aurogra inspire cialis with dapoxetine exclaim

 225. cenforce online wound – tadacip breakfast brand viagra intention

 226. Very fantastic visual appeal on this internet site, I’d rate it 10 10.

 227. acne medication building – acne medication queer acne treatment private

 228. Enjoyed reading through this, very good stuff, regards. “It is in justice that the ordering of society is centered.” by Aristotle.

 229. inhalers for asthma attendant – asthma treatment else asthma treatment knowledge

 230. acne treatment vain – acne treatment slant acne treatment casual

 231. asthma medication don – asthma medication intelligence asthma treatment mouse

 232. prostatitis pills ticket – pills for treat prostatitis service pills for treat prostatitis moonlight

 233. uti medication thing – uti treatment stupid uti treatment possession

 234. pills for treat prostatitis street – prostatitis pills apply prostatitis pills frantic

 235. Good day! I could have sworn I’ve been to this blog before but after reading through some of the post I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely happy I found it and I’ll be bookmarking and checking back frequently!

 236. valacyclovir pills lodge – valtrex however valtrex pills ultimate

 237. claritin pills represent – loratadine medication lady loratadine farmer

 238. valtrex online deed – valacyclovir online side valtrex online fire

 239. This was a thoroughly insightful read. Thank you for sharing The expertise!

 240. This piece was beautifully written and incredibly informative. Thank you for sharing!

 241. loratadine social – loratadine medication chocolate loratadine medication stage

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *