Home / Bài Viết / Đời sống Thánh Hiến / Tu là gì? Tu để là gì?

Tu là gì? Tu để là gì?

Từ ngữ “Tu”:

Trước hết “Tu” là tu sửa, sửa sai để thăng tiến đời sống mình. Người xưa đã nhiều lần dùng chữ “Tu”, đặc biệt trong câu nói: “Tu thân, tề gia, trị quốc, bình thiên hạ”.

Trong Anh ngữ, người ta không… tìm được một chữ nào chuyển dịch từ chữ “Tu” cả. Điều này cho thấy tiếng việt thật phong phú trong ý nghĩa tu trì.

250341_108197809269875_100002389687911_86569_4860486_n1

Đi Tu Theo Nghĩa Công Giáo

Cũng có nghĩa là “Tu sửa, sửa sai” chính mình, từ ngữ chuyên môn hơn gọi là, “Cải thiện bản thân, thánh hoá bản thân”

Như thế, dù theo nghĩa nào, đi tu trước hết không phải là để lo cho người khác, phục vụ cho người khác nhưng trước hết để lo cho mình, lo cho mình nên thân nên người và nên thánh.

Nói rằng, đi tu là để “làm một cái gì cho người khác, là phục vụ, là đem phân phát, chia sẻ cơm áo cho người khác…” Điều này hoàn toàn đúng: khi mời gọi các tông đồ tiên khởi, Ngài đã cho các ông biết về mục đích đó: Tôi sẽ làm cho các anh trở thành những kẻ chài lưới người!”. “Các anh hãy đi làm vườn nho cho Ta!”, những mệnh đề “Chài lưới người “ “làm vườn nho” nói lên hành vi, công việc, sứ mệnh của Người muốn bước đi theo Chúa.

Đi Tu là “Quên mình để nghĩ về người khác, để sống cho người khác; là từ bỏ mọi sự, để cùng với Đức Kitô gánh tội trần gian. Đi tu để phục vụ, là giúp ích cho người khác.” Đúng như vậy! Nhưng:

1- Nếu đi tu chỉ là để “Phục vụ tha nhân”, có lẽ chúng ta đâu cần đi tu, vì ở ngoài đời cũng phục vụ được, và đôi khi còn có thể phục vụ hay hơn trong đời tu nữa. Nhiều bạn trẻ nghĩ như thế nên quyết định không đi tu. Các bạn ấy nghĩ rằng, mình cần phải học hành giỏi để có khả năng phục vụ, thế là được, chứ đi tu làm ông cha bà phước mà không biết làm việc giỏi thì ở ngoài đời còn hay hơn! Nghĩ như thế không phải sai, nhưng chưa hiểu rõ về mục đích của đời tu. Nếu mục đích tiên quyết của đời tu là đi vào thế giới, nhập thể, đưa đôi bàn tay ra để giúp ích, phục vụ kẻ khác, nếu vậy, thì nên đóng cửa hết tất cả những dòng tu kín Kitô trên thế giới. Nhưng ở đây có một cái gì “nghịch lý”.

2- Mục đích tiên quyết của đời tu là sống tình thân mật với Chúa, chọn Chúa là người yêu muôn thuở. Người đi tu, nhất là các nữ tu, chọn Đức Kitô là “Chàng rể” là Đức Lang Quân, là người Bạn Trăm năm cho cuộc đời. Mọi người đều phải sống “đời sống tình yêu” với Chúa, nhưng người tu trì có một “đời sống tình yêu đặc biệt”với Người; họ yêu Đức Kitô bằng một tình yêukhông chia sẻ. Họ được Chúa “yêu riêng”. Chúng ta có thể vấn nạn Thiên Chúa làm gì có chuyện “yêu riêng” một ai ? Thưa có, Ngài yêu toàn thể nhân loại thế mà Ngài vẫn chọn một dân riêng cho Ngài, cả trong thời Cựu ước (Dân Do Thái) lẫn trong thơi Tân ước (Hội Thánh). Khi Đức Kitô đến, Người thương chọn nhóm 12 đó, Gioan, cũng được “Phúc âm tặng cho cái biệt danh là “Người môn đệ Chúa yêu (riêng)”. Tình yêu là một huyền nhiệm, “yêu riêng” tạo cho chúng ta một huyền nhiệm khó hiểu cho cuộc sống. Trong cuộc sống này chỉcó người “Được yêu” mới từ từ khám phá ra được chính người yêu mình, và chuyển thông cho người khác bằng một thứ ngôn ngữ không thể diễn ta được; Ngôn ngữ của tình yêu.

Chúng ta cùng đọc lại trình thuật của Tin Mừng kể lại việc Chúa Giêsu chọn 12 tông đồ nhé!

“Khi ấy, Chúa Giêsu lên núi và gọi những kẻ Người muốn gọi, và họ đến cùng Người. Người chọn 1 nhóm 12 người để họ trở thành bạn hữu của Người (they became his companions) hoặc: “Họ ở lại với Người” (They stayed with him), và để Người sai các ông đi rao giảng, và ban cho các ông quyền trừ quỷ 12 người đó là: Simon mà Người đặt tên là Phêrô, Giacôbê con ông Giêbêđê và Gioan là em Giacôbê, cả hai được Người đặt tên là Boanerges, nghĩa là con của sấm sét, rồi đến Anrê, Philipphê, Bartôlômêô, Mathêô, Tôma, Giacôbê con ông Alphê, tađêô, Simon nhiệt thành và Giuđa Iscariôt là kẻ nộp Người” (Mc 3, 13-19).

“Các ông ở lại với Chúa Giêsu”. Từ ngữ “Ở lại” có nghĩa là “sống” với Chúa Giêsu, là “enjoy their life” với Chúa Giêsu, để mỗi ngày một trở nên thân mật với Người.

Hoạt động, làm việc, phục vụ là cần thiết và quan trọng, nhưng cầu nguyện với Chúa, nghĩa là nói với Chúa và nghe Chúa nói còn tốt hơn, cần thiết hơn, quan trọnghơn: Khi Chúa Giêsu vào nhà hai chị em Matta và Maria, Chúa Giêsu nói với Người chị là Matta rằng: “Con lo lắng bối rối về nhiều chuyện, chỉ có một điều cần là hãy lắng nghe Lời Chúa, Maria đã chọn phần tốt nhất”. Ở đây chúng ta tìm tia sáng cho vấn đề: càng tu kín thì càng đi vào căn tính của đời tu.

Đành rằng rất nhiều khi lý tưởng tu trì thọat tiên khởi phát bằng tâm tình ước muốn hy sinh phục vụ cho người khác, nhưng thực ra, phần chính yếu vẫm là phần sống thân mật với Chúa, có nhiều bạn trẻ lo lắng mình phải làm được cái gì cho Chúa là phần ưu tiên, nên bị “cám dỗ về việc học”. Đã bỏ ý định đi tu, hoặc có những bạn đã bước vào đời tu rồi, nhưng chưa hiểu rõ ý nghĩa của đời tu, đã xin ra ngoài đi học những môn mình thích, hay vì nghĩ rằng, học những môn đó sau này sẽ rất cần thiết và rất hữu ích cho việc xây dựng thế giới mai ngày. Loại cám dỗ này, tôi tạm gọi là “Intellectual temptation”. Các bạn ấy chưa hiểu rõ ý nghĩa của việc hiến dâng: Hiến dâng là phó thác trọn vẹn cuộc sống mình, hiện tại, tương lai cho Chúa, qua bàn tay của một vị Bề Trên dòng. Học hành, làm việc, Thiên Chúa thường không giống với lý luận của con người. “Tư tưởng của ta không phải là tư tưởng của các ngươi. Các người tưởng Ta giống như ngươi chứ!” vả lại chưa chắc một người học hành giỏi dang sẽ có thể đem ơn thánh và nguồn suối cừu độ cho người khác nhiều hơn một người học hành kém cỏi nhưng có đời sống nội tâm sâu sắc.

Trên bước đường theo Chúa trong đời dâng hiến trọn vẹn, Chúa cần và dứt khoát cần tấm lòng và trái tim của chúng ta. Nếu bạn muốn đi tu, đừng sợ mình không có khả năng, đừng ngại bạn kémsinh ngữ, đừng ngại bạn học kém. Nếu bạn có sợ, bạn hãy xem mình dám yêu Chúa hay không? bạn có sẵn sàng quảng đại dâng hiến trọn tình yêu của bạn cho Ngài hay không? Chúa cần trái tim của bạn. Thật là không hợp tình và không hợp lý khi một người muốn dâng hiến đời mình cho Chúa mà không đước, chỉ vì kém sinh ngữ, kém văn hóa…

Nói như thế không có nghĩa là Chúa tuyển chọn tòan là những người “sứt mẻ đui mù”. Không, Ngài luôn sử dụng tài sức, khả năng của chúng ta trong công việc của Ngài. Ở đây chúng ta muốn nhấn mạnh rằng. đi tu trước hết không phải phục vụ người khác, nhưng là để lo cho chính mình, cho phần rỗi của mình, cho sự lớn dậy và lớn mạnh của Tình Yêu Chúa ở trong mình. Và một khi tình yêu đã lớn mạnh trong ta rồi thì tự nhiên với khả năng tự trao ban của tình yêu, ta tự nhiên hăng say và quảng đại phục vụ anh chị em chúng ta, ngay cả sẵn sàng chết về sự trao ban này. Ở điểm này, nếu nói đời tu có hai mục đích, thánh hóa bản thân và phục vụ tha nhân, cũng đúng và nếu nói, đời tu chỉ có một là thánh hóa bản thân thì cũng đúng, vì khi bản thân thực sự được thánh hóa, chúng ta tự nhiên sẵn sàng và quảng đại muốn phục vụ tha nhân. Người Đông phương thật chí ký khi nói rằng: “Tu thân, tề gia, trị quốc, bình thiên hạ”. Có tu thân tích đức, việc phục vụ của ta mới có căn bản vững chắc được. Người có tài mà không có đức nhiều khi rất nguy hiểm… Một vị Bề Trên dòng nói rằng, người cho đi khó hơn là người nhận, vì nếu không biết cách cho, sẽ có thể làm tổn thương người được cho.

(Tu Đức)

gpcantho.com

Bài mới

Chủ đề Sống tháng 03 và 04.2024 : Tính cách và nhân đức của nữ tu tông đồ Mân Côi

Là con người, chị nữ tu Mân Côi không thể tránh khỏi những yếu đuối …

527 comments

 1. prescription allergy medication without antihistamines most recommended allergy medication allergy medications for itching skin

 2. different types of allergy medicine allergy pills over the counter allergy medications for itching skin

 3. accutane buy online accutane 40mg price buy isotretinoin 20mg pills

 4. cost accutane 10mg isotretinoin 20mg pills isotretinoin 20mg cheap

 5. buy amoxicillin pills buy amoxicillin tablets amoxil 1000mg cheap

 6. order amoxil 250mg generic amoxicillin 500mg brand buy amoxicillin sale

 7. order zithromax 250mg online zithromax pills buy cheap zithromax

 8. zithromax 250mg cost zithromax 500mg cheap azithromycin order

 9. buy azipro 500mg pills azipro order online buy azithromycin 500mg for sale

 10. azithromycin 500mg tablet cheap azithromycin 250mg order azithromycin online

 11. prednisolone cost omnacortil 10mg canada order generic prednisolone

 12. prednisolone 40mg over the counter buy prednisolone tablets prednisolone without prescription

 13. amoxil over the counter purchase amoxicillin generic amoxicillin tablets

 14. how to get amoxil without a prescription buy amoxicillin 1000mg online amoxicillin 500mg tablet

 15. generic albuterol 4mg buy albuterol medication cost albuterol 2mg

 16. buy augmentin 1000mg without prescription amoxiclav medication

 17. levothyroxine tablet order synthroid 75mcg pill buy levothyroxine generic

 18. order tizanidine 2mg pills buy generic tizanidine over the counter buy generic zanaflex online

 19. clomid for sale online clomiphene without prescription clomiphene for sale online

 20. tizanidine 2mg brand buy tizanidine purchase tizanidine for sale

 21. prednisone 40mg sale prednisone online buy order deltasone 5mg online cheap

 22. purchase rybelsus online buy rybelsus purchase rybelsus online cheap

 23. order accutane 10mg pills oral accutane buy isotretinoin no prescription

 24. order semaglutide generic semaglutide 14mg tablet rybelsus online buy

 25. order isotretinoin 20mg pill order accutane pill purchase isotretinoin sale

 26. buy generic ventolin 4mg brand albuterol 4mg albuterol 4mg sale

 27. cheap amoxicillin tablets amoxicillin 1000mg drug amoxil 500mg drug

 28. buy azithromycin 250mg without prescription generic zithromax 250mg zithromax 250mg sale

 29. buy amoxiclav generic order augmentin 625mg pill purchase amoxiclav without prescription

 30. augmentin tablet buy amoxiclav generic buy generic augmentin for sale

 31. zithromax 250mg oral azithromycin cheap azithromycin buy online

 32. synthroid 75mcg tablet purchase levoxyl pill order synthroid 150mcg pills

 33. synthroid 100mcg price synthroid 75mcg without prescription purchase synthroid without prescription

 34. prednisolone 5mg brand order omnacortil 20mg generic omnacortil 40mg without prescription

 35. buy gabapentin without prescription buy gabapentin 800mg online cheap neurontin 800mg drug

 36. serophene buy online clomiphene 100mg cost buy generic clomid 50mg

 37. clomiphene 100mg price order clomiphene 50mg sale buy clomid 100mg online

 38. neurontin over the counter buy gabapentin generic cost gabapentin 600mg

 39. order furosemide 40mg pill buy lasix pills for sale furosemide cost

 40. buy viagra 50mg online order viagra online cheap order sildenafil 100mg pills

 41. order generic sildenafil 100mg cost viagra 50mg order viagra 50mg online

 42. order doxycycline 100mg online cheap buy doxycycline 100mg without prescription buy doxycycline without a prescription

 43. purchase vibra-tabs online cheap buy doxycycline 100mg for sale vibra-tabs ca

 44. semaglutide cheap rybelsus 14 mg for sale semaglutide 14 mg pill

 45. semaglutide 14 mg generic semaglutide 14 mg uk buy rybelsus generic

 46. levitra 10mg ca vardenafil drug buy generic vardenafil 20mg

 47. order vardenafil 20mg pills levitra 20mg usa buy vardenafil cheap

 48. order pregabalin online buy lyrica 150mg generic order generic lyrica 75mg

 49. buy generic plaquenil online hydroxychloroquine 200mg oral order hydroxychloroquine pill

 50. cheap triamcinolone 10mg aristocort pills buy aristocort 4mg pill

 51. order generic plaquenil buy plaquenil for sale buy hydroxychloroquine online

 52. how to buy triamcinolone buy aristocort pills triamcinolone 4mg ca

 53. desloratadine 5mg pill desloratadine 5mg sale order desloratadine pill

 54. buy clarinex no prescription clarinex usa desloratadine sale

 55. cenforce over the counter purchase cenforce pills buy cenforce 100mg generic

 56. cenforce 50mg sale oral cenforce 100mg cheap cenforce 100mg

 57. loratadine 10mg canada loratadine pills buy loratadine without a prescription

 58. buy generic chloroquine order generic chloroquine oral aralen 250mg

 59. purchase chloroquine aralen sale order chloroquine

 60. priligy price buy generic cytotec order misoprostol sale

 61. where to buy priligy without a prescription dapoxetine 90mg drug purchase cytotec online

 62. glucophage ca metformin 500mg us purchase metformin generic

 63. order xenical online diltiazem cheap diltiazem 180mg over the counter

 64. buy glycomet pill cost metformin 500mg buy metformin 500mg pills

 65. metformin 500mg cheap order glucophage sale order glycomet 500mg sale

 66. buy xenical 60mg online cheap where can i buy orlistat diltiazem over the counter

 67. buy lipitor 40mg sale order lipitor 10mg purchase lipitor generic

 68. order amlodipine for sale order amlodipine 5mg norvasc 10mg cheap

 69. buy zovirax without a prescription oral zyloprim 100mg allopurinol 300mg generic

 70. buy amlodipine 5mg sale norvasc 10mg pill brand amlodipine

 71. crestor drug zetia generic buy zetia 10mg without prescription

 72. lisinopril over the counter order prinivil online buy prinivil pill

 73. zestril 5mg generic zestril brand order zestril generic

 74. buy generic motilium motilium 10mg ca buy sumycin generic

 75. order prilosec online cheap omeprazole to treat stomach prilosec 10mg drug

 76. how to buy motilium how to buy sumycin tetracycline 500mg cost

 77. order cyclobenzaprine pill order baclofen 10mg for sale how to buy lioresal

 78. order cyclobenzaprine 15mg online cheap buy ozobax pills lioresal drug

 79. toradol pills ketorolac tablet buy colcrys 0.5mg pills

 80. buy atenolol 100mg generic order atenolol 100mg sale buy atenolol sale

 81. medrol 16mg without a doctor prescription generic depo-medrol online depo-medrol price

 82. buy depo-medrol generic buy depo-medrol generic methylprednisolone 16 mg online

 83. order inderal 20mg online cheap clopidogrel 75mg usa clopidogrel 75mg usa

 84. buy propranolol without prescription buy inderal 20mg order clopidogrel 150mg online

 85. buy nothing day essay buy an essay paper academic writing service

 86. buy methotrexate 2.5mg without prescription buy warfarin online warfarin 2mg tablet

 87. buy methotrexate 10mg pill warfarin 2mg generic coumadin 2mg pill

 88. order mobic online cheap celebrex price order celebrex 200mg online

 89. tamsulosin 0.4mg generic order celebrex 200mg pill order celebrex 100mg online cheap

 90. order esomeprazole generic oral topiramate 200mg brand topamax

 91. purchase imitrex online cheap buy sumatriptan generic buy levaquin 250mg pills

 92. order zofran 4mg for sale ondansetron 4mg pills aldactone 25mg generic

 93. sumatriptan 50mg without prescription oral imitrex buy levofloxacin generic

 94. dutasteride usa buy generic ranitidine buy generic zantac online

 95. simvastatin order buy generic valtrex 500mg how to buy valacyclovir

 96. buy simvastatin 20mg sale zocor 10mg uk buy valacyclovir for sale

 97. buy dutasteride pill buy zantac 300mg buy zantac 300mg for sale

 98. order finasteride 1mg pill oral finpecia order fluconazole 100mg pills

 99. cheap ampicillin penicillin online order buy amoxil online cheap

 100. ciprofloxacin 500mg over the counter – buy ethambutol 600mg sale augmentin 375mg drug

 101. buy cipro 1000mg pills – buy baycip no prescription order augmentin 625mg online

 102. oral cipro – generic keflex 250mg order augmentin 375mg pill

 103. buy ciplox 500 mg without prescription – chloromycetin for sale online erythromycin cheap

 104. purchase ciprofloxacin sale – buy erythromycin online buy erythromycin 250mg for sale

 105. buy metronidazole 200mg generic – clindamycin pills zithromax 250mg cheap

 106. ivermectin 6mg for people – sumycin order online oral sumycin 250mg

 107. ivermectin 6mg oral – sumycin where to buy tetracycline oral

 108. where can i buy valtrex – order vermox 100mg pill acyclovir sale

 109. where can i buy valtrex – buy acyclovir 800mg pill cost acyclovir

 110. ampicillin online buy buy acillin online cheap cheap amoxil sale

 111. buy flagyl 400mg pills – amoxicillin online order azithromycin medication

 112. flagyl brand – buy clindamycin buy generic zithromax

 113. buy furosemide for sale – buy cheap atacand order capoten 25 mg generic

 114. order glycomet 1000mg online cheap – buy lincocin 500 mg generic buy generic lincomycin

 115. glucophage 1000mg cheap – cefadroxil pill order lincomycin pill

 116. order zidovudine 300 mg generic – purchase irbesartan zyloprim over the counter

 117. order zidovudine – cost lamivudine 100mg zyloprim 100mg over the counter

 118. clozaril 100mg for sale – order generic clozapine 50mg how to buy pepcid

 119. buy clozapine 100mg – order ramipril 10mg generic famotidine 40mg ca

 120. oral quetiapine 100mg – bupropion medication purchase eskalith online

 121. buy generic seroquel over the counter – buy quetiapine generic eskalith cheap

 122. anafranil medication – aripiprazole 30mg price doxepin 75mg without prescription

 123. buy hydroxyzine generic – escitalopram 20mg usa brand endep 10mg

 124. order amoxiclav generic – cipro 500mg without prescription buy generic baycip

 125. order augmentin 625mg for sale – purchase septra online cheap order baycip generic

 126. amoxil where to buy – how to buy axetil buy generic ciprofloxacin online

 127. purchase amoxicillin without prescription – order cefadroxil 250mg pill ciprofloxacin over the counter

 128. azithromycin 500mg price – order generic floxin 200mg how to get ciprofloxacin without a prescription

 129. how to get zithromax without a prescription – sumycin usa purchase ciprofloxacin without prescription

 130. order cleocin 300mg generic – vantin 200mg uk cost chloromycetin

 131. ivermectin cost – buy cheap eryc how to get cefaclor without a prescription

 132. stromectol cost – ivermectin usa buy cefaclor 500mg

 133. albuterol 2mg over the counter – seroflo inhalator over the counter order theo-24 Cr 400 mg generic

 134. buy albuterol 4mg generic – advair diskus inhalator us generic theophylline

 135. buy generic medrol over the counter – claritin price astelin 10 ml without prescription

 136. buy methylprednisolone online – loratadine for sale online buy azelastine generic

 137. desloratadine for sale – order zaditor 1mg pills order ventolin

 138. where to buy clarinex without a prescription – buy zaditor no prescription generic asthma pills

 139. cheap metformin – buy cheap sitagliptin buy acarbose 25mg pills

 140. buy micronase medication – forxiga tablet buy forxiga medication

 141. order glyburide 5mg generic – forxiga 10mg canada order forxiga for sale

 142. buy generic glycomet – hyzaar generic buy generic acarbose online

 143. prandin 2mg price – buy prandin pills for sale buy empagliflozin pills

 144. order repaglinide pills – buy jardiance cheap empagliflozin 25mg brand

 145. order rybelsus 14 mg sale – glucovance online order purchase DDAVP online cheap

 146. buy terbinafine pills – order forcan for sale grifulvin v where to buy

 147. lamisil 250mg uk – where can i buy griseofulvin purchase grifulvin v for sale

 148. cheapest online pharmacy india http://indiaph24.store/# mail order pharmacy india
  india pharmacy

 149. buy generic nizoral – lotrisone where to buy purchase itraconazole

 150. buy nizoral 200mg pills – order sporanox generic sporanox 100mg brand

 151. order famvir generic – buy zovirax sale valaciclovir usa

 152. order famvir pill – valaciclovir 1000mg oral valaciclovir price

 153. http://canadaph24.pro/# pet meds without vet prescription canada

 154. medication from mexico pharmacy: mexican pharmacy – mexico drug stores pharmacies

 155. reputable indian pharmacies http://indiaph24.store/# indian pharmacy paypal
  india online pharmacy

 156. http://mexicoph24.life/# purple pharmacy mexico price list

 157. mexican online pharmacies prescription drugs mexican pharmacy medication from mexico pharmacy

 158. Woh I like your blog posts, bookmarked! .

 159. generic propecia tablets: cost cheap propecia online – cost of generic propecia price

 160. ciprofloxacin over the counter buy ciprofloxacin buy cipro online without prescription

 161. lisinopril cost uk lisinopril pill 10mg lisinopril 20 mg price in india

 162. buy digoxin sale – brand verapamil 240mg buy furosemide 100mg pill

 163. cost generic propecia pills: get generic propecia without dr prescription – buying propecia for sale

 164. digoxin usa – verapamil cost buy generic lasix 100mg

 165. propecia without a prescription generic propecia price cost of propecia without insurance

 166. cytotec abortion pill: cytotec pills online – order cytotec online

 167. п»їcytotec pills online cytotec buy online usa п»їcytotec pills online

 168. http://finasteride.store/# cost generic propecia without dr prescription

 169. tamoxifen benefits: raloxifene vs tamoxifen – nolvadex estrogen blocker

 170. where can i buy cipro online ciprofloxacin generic cipro online no prescription in the usa

 171. tamoxifen medication: pct nolvadex – nolvadex only pct

 172. lisinopril 20 mg over the counter lisinopril over the counter lisinopril for sale uk

 173. cost metoprolol – buy inderal generic buy nifedipine pills for sale

 174. lisinopril 2.5 90 lisinopril buy lisinopril online usa

 175. buy cytotec: cytotec online – buy cytotec online

 176. buy generic metoprolol online – order inderal 10mg order nifedipine pill

 177. cost cheap propecia home cost of propecia online

 178. femara vs tamoxifen: arimidex vs tamoxifen bodybuilding – does tamoxifen cause joint pain

 179. tamoxifen dosage arimidex vs tamoxifen bodybuilding tamoxifen depression

 180. purchase hydrochlorothiazide generic – buy amlodipine 10mg online cheap order bisoprolol generic

 181. lisinopril canada: how much is lisinopril – 100 mg lisinopril

 182. order hydrochlorothiazide 25mg – buy lisinopril without a prescription bisoprolol sale

 183. buy cytotec over the counter buy misoprostol over the counter buy cytotec pills

 184. https://finasteride.store/# cost of generic propecia tablets

 185. how to prevent hair loss while on tamoxifen: tamoxifen effectiveness – tamoxifen cyp2d6

 186. raloxifene vs tamoxifen tamoxifen how to lose weight on tamoxifen

 187. clomid nolvadex: tamoxifen endometriosis – tamoxifen citrate pct

 188. lisinopril 1.25 lisinopril generic over the counter lisinopril from mexico

 189. http://finasteride.store/# buying generic propecia pills

 190. nolvadex online tamoxifen lawsuit tamoxifen buy

 191. lisinopril 20 mg daily: zestril 40 mg tablet – lisinopril 10 mg tablets price

 192. order cenforce: cheapest cenforce – Purchase Cenforce Online

 193. viagra without prescription: Buy Viagra online cheap – Generic Viagra for sale

 194. Buy Vardenafil online Levitra 20mg price Generic Levitra 20mg

 195. sildenafil online Cheap Viagra 100mg Generic Viagra online

 196. Cheapest Sildenafil online: Buy Viagra online – over the counter sildenafil

 197. order nitroglycerin – buy combipres generic oral valsartan 80mg

 198. https://cenforce.pro/# Buy Cenforce 100mg Online

 199. cenforce for sale cheapest cenforce Cenforce 100mg tablets for sale

 200. purchase nitroglycerin without prescription – combipres online valsartan online order

 201. Generic Cialis without a doctor prescription: Generic Tadalafil 20mg price – Buy Tadalafil 5mg

 202. cenforce for sale: Buy Cenforce 100mg Online – cheapest cenforce

 203. Kamagra 100mg price buy kamagra online Kamagra Oral Jelly

 204. Sildenafil 100mg price: Buy Viagra online – Buy Viagra online cheap

 205. zocor glitter – lopid mask atorvastatin wood

 206. Levitra 10 mg best price: Cheap Levitra online – Levitra 20 mg for sale

 207. Buy Vardenafil 20mg Buy Vardenafil 20mg Vardenafil online prescription

 208. zocor top – zocor employ atorvastatin suit

 209. overseas pharmacy no prescription: pharm world – online pharmacy without prescription

 210. mexico pharmacy: mexico pharmacy – best online pharmacies in mexico

 211. mexican mail order pharmacies: medicine in mexico pharmacies – mexican online pharmacies prescription drugs

 212. п»їlegitimate online pharmacies india top online pharmacy india indianpharmacy com

 213. indianpharmacy com india pharmacy reputable indian online pharmacy

 214. mexican rx online: mexico drug stores pharmacies – mexico pharmacies prescription drugs

 215. canadian pharmacy world coupons: pharm world – canadian pharmacy no prescription

 216. https://pharmmexico.online/# п»їbest mexican online pharmacies

 217. top 10 pharmacies in india india pharmacy mail order indian pharmacy

 218. online pharmacy no prescription: best website to buy prescription drugs – buy prescription drugs without a prescription

 219. canada drugs coupon code pharm world store best canadian pharmacy no prescription

 220. online pharmacy india: indian pharmacies safe – indian pharmacy paypal

 221. rosuvastatin online custom – pravachol buy rough caduet buy soul

 222. cheapest pharmacy to fill prescriptions with insurance: canada pharmacy coupon – online pharmacy non prescription drugs

 223. http://pharmindia.online/# п»їlegitimate online pharmacies india

 224. canadapharmacyonline com: canadianpharmacyworld – canadian online drugs

 225. canadian pharmacy discount coupon pharm world canadian prescription pharmacy

 226. rosuvastatin pills somebody – caduet online load caduet pills gesture

 227. http://pharmworld.store/# cheapest pharmacy prescription drugs

 228. canadian pharmacy service: northwest pharmacy canada – canadian pharmacy ratings

 229. reputable online pharmacy no prescription cheapest pharmacy rxpharmacycoupons

 230. reputable online pharmacy no prescription: pharm world store – rx pharmacy no prescription

 231. canada neurontin 100mg discount: neurontin 300 mg – neurontin rx

 232. prednisone 50 mg for sale: prednisone prescription online – where to buy prednisone in australia

 233. prednisone 5443 prednisone pill 10 mg prednisone in mexico

 234. zithromax antibiotic: zithromax price canada – zithromax 250 mg australia

 235. how to buy doxycycline online price of doxycycline how to buy doxycycline online

 236. 10 mg prednisone tablets: prednisone 10 mg daily – prednisone cream

 237. amoxicillin 500 mg where to buy: amoxicillin 500 mg – amoxicillin pharmacy price

 238. doxycycline 500mg: doxycycline hydrochloride 100mg – doxycycline without a prescription

 239. buy doxycycline monohydrate: generic doxycycline – buy doxycycline online 270 tabs

 240. order zithromax without prescription: can i buy zithromax online – azithromycin zithromax

 241. doxycycline 200 mg buy doxycycline monohydrate doxycycline 100mg tablets

 242. http://zithromaxa.store/# buy zithromax online fast shipping

 243. order amoxicillin online uk: purchase amoxicillin online without prescription – order amoxicillin no prescription

 244. generic for doxycycline: buy doxycycline online – 200 mg doxycycline

 245. viagra professional online pat – avana mister levitra oral jelly online library

 246. prednisone 1 mg for sale: generic prednisone 10mg – 30mg prednisone

 247. https://amoxila.pro/# amoxicillin 50 mg tablets

 248. viagra professional argue – buy viagra professional rail levitra oral jelly worm

 249. amoxicillin order online no prescription: order amoxicillin online uk – order amoxicillin uk

 250. amoxicillin 500mg cost amoxicillin generic brand amoxicillin where to get

 251. dapoxetine affection – viagra plus royal cialis with dapoxetine perform

 252. buy doxycycline for dogs: price of doxycycline – doxycycline medication

 253. zithromax online australia: buy zithromax online – zithromax 250

 254. http://doxycyclinea.online/# doxycycline without a prescription

 255. buy doxycycline online 270 tabs doxycycline hyclate 100 mg cap buy doxycycline online 270 tabs

 256. amoxicillin 500 mg for sale: how much is amoxicillin – buy cheap amoxicillin online

 257. amoxicillin 875 125 mg tab: buy amoxicillin 500mg online – amoxicillin 500mg capsules

 258. prescription price for neurontin neurontin tablets neurontin 204

 259. amoxicillin 500mg capsule: buy amoxicillin online uk – amoxicillin 50 mg tablets

 260. zithromax 500mg can you buy zithromax over the counter in canada where can i buy zithromax medicine

 261. neurontin 3: prescription drug neurontin – buy neurontin 300 mg

 262. prednisone purchase canada: prednisone ordering online – average cost of prednisone 20 mg

 263. http://amoxila.pro/# buy amoxicillin online uk

 264. amoxicillin online purchase: can you buy amoxicillin over the counter in canada – amoxicillin 250 mg price in india

 265. can you buy zithromax over the counter in mexico buy azithromycin zithromax zithromax 500 mg lowest price drugstore online

 266. neurontin 300 mg: drug neurontin – neurontin cream

 267. zithromax order online uk where can i purchase zithromax online zithromax 500mg price

 268. cenforce online least – brand viagra online salt brand viagra pills motor

 269. prednisone cost 10mg: prednisone 50 mg buy – how to purchase prednisone online

 270. buy cheap amoxicillin: buy amoxicillin 500mg online – generic amoxicillin cost

 271. zithromax antibiotic: generic zithromax azithromycin – zithromax cost canada

 272. prednisone pill 20 mg 5 mg prednisone tablets by prednisone w not prescription

 273. cenforce curiosity – tadalafil price brand viagra pills din

 274. prednisone 2 5 mg: 5 mg prednisone daily – prednisone 20 mg without prescription

 275. price of doxycycline buy doxycycline cheap doxycycline generic

 276. brand cialis mystery – apcalis stalk penisole section

 277. amoxicillin 500mg buy online canada: amoxicillin 500mg buy online uk – canadian pharmacy amoxicillin

 278. neurontin capsules canada neurontin 100mg discount gabapentin generic

 279. neurontin generic south africa: discount neurontin – how much is generic neurontin

 280. prednisone 20 mg pill how can i get prednisone buy prednisone canadian pharmacy

 281. generic over the counter prednisone: canada pharmacy prednisone – prednisone cream over the counter

 282. https://amoxila.pro/# amoxicillin 500mg capsule cost

 283. over the counter neurontin neurontin 600 mg price buy generic neurontin online

 284. doxylin: buy generic doxycycline – doxycycline mono

 285. prescription drug neurontin: neurontin price – neurontin cost australia

 286. http://mexicanpharmacy1st.com/# medicine in mexico pharmacies

 287. mexico pharmacies prescription drugs: medicine in mexico pharmacies – pharmacies in mexico that ship to usa

 288. https://mexicanpharmacy1st.com/# buying from online mexican pharmacy

 289. mexico pharmacy: mexican online pharmacies prescription drugs – best online pharmacies in mexico

 290. mexican border pharmacies shipping to usa buying prescription drugs in mexico online pharmacies in mexico that ship to usa

 291. purple pharmacy mexico price list: buying prescription drugs in mexico – mexican rx online

 292. reputable mexican pharmacies online п»їbest mexican online pharmacies medicine in mexico pharmacies

 293. pharmacies in mexico that ship to usa: buying from online mexican pharmacy – mexican mail order pharmacies

 294. mexico pharmacy: mexican border pharmacies shipping to usa – mexico drug stores pharmacies

 295. buying prescription drugs in mexico mexican border pharmacies shipping to usa mexican border pharmacies shipping to usa

 296. http://mexicanpharmacy1st.com/# mexico drug stores pharmacies

 297. brand cialis fortune – brand cialis everyone penisole slice

 298. reputable mexican pharmacies online: mexico pharmacies prescription drugs – mexican mail order pharmacies

 299. mexican mail order pharmacies medication from mexico pharmacy mexico pharmacy

 300. cialis soft tabs advantage – caverta trifle viagra oral jelly online code

 301. https://mexicanpharmacy1st.com/# mexican border pharmacies shipping to usa

 302. mexico pharmacies prescription drugs: pharmacies in mexico that ship to usa – mexican pharmacy

 303. cialis soft tabs online lash – tadarise online conduct viagra oral jelly visitor

 304. pharmacies in mexico that ship to usa: mexican online pharmacies prescription drugs – purple pharmacy mexico price list

 305. mexican drugstore online medicine in mexico pharmacies mexican mail order pharmacies

 306. mexico drug stores pharmacies: reputable mexican pharmacies online – mexico drug stores pharmacies

 307. buying prescription drugs in mexico online buying prescription drugs in mexico buying prescription drugs in mexico online

 308. https://mexicanpharmacy1st.online/# mexican online pharmacies prescription drugs

 309. best online pharmacies in mexico: mexico drug stores pharmacies – mexican drugstore online

 310. buying prescription drugs in mexico online mexican border pharmacies shipping to usa best online pharmacies in mexico

 311. reputable mexican pharmacies online: mexico drug stores pharmacies – best online pharmacies in mexico

 312. medicine in mexico pharmacies: mexican online pharmacies prescription drugs – п»їbest mexican online pharmacies

 313. https://mexicanpharmacy1st.com/# mexican online pharmacies prescription drugs

 314. buying prescription drugs in mexico п»їbest mexican online pharmacies mexican drugstore online

 315. buying prescription drugs in mexico online: mexican drugstore online – buying from online mexican pharmacy

 316. generic zestoretic: cost of lisinopril 40 mg – lisinopril 10 mg price

 317. cost of cheap clomid no prescription where can i get generic clomid no prescription clomid for sale

 318. can i get generic clomid without rx: how to buy clomid without prescription – can i purchase generic clomid without dr prescription

 319. neurontin 1200 mg: neurontin cap 300mg price – neurontin price india

 320. order cheap propecia pill generic propecia tablets cost of generic propecia without insurance

 321. http://cytotec.xyz/# buy cytotec over the counter

 322. can i buy cheap clomid without prescription: where can i get generic clomid without a prescription – where can i buy clomid pills

 323. prescription medication neurontin neurontin 100 mg cost neurontin 50mg tablets

 324. lisinopril 3973: zestril canada – lisinopril 5 mg canada

 325. cialis soft tabs compare – cialis soft tabs pills snap viagra oral jelly online savage

 326. buying generic propecia pills cheap propecia no prescription buy propecia

 327. http://gabapentin.club/# buy neurontin 100 mg canada

 328. cost of cheap clomid pill: can you get clomid price – can you buy cheap clomid for sale

 329. cialis soft tabs pills eater – valif chance viagra oral jelly online smash

 330. neurontin price south africa buy brand neurontin neurontin 100mg price

 331. drug neurontin: neurontin mexico – cost of brand name neurontin

 332. how to buy generic clomid without prescription: can you get generic clomid – cost of generic clomid no prescription

 333. cheap clomid tablets buying cheap clomid no prescription how can i get clomid tablets

 334. http://propeciaf.online/# order propecia without prescription

 335. Misoprostol 200 mg buy online: buy cytotec pills – Cytotec 200mcg price

 336. order propecia cost generic propecia without rx order cheap propecia pill

 337. cost of cheap clomid no prescription: where buy cheap clomid without rx – cost of clomid online

 338. buying propecia pill buying cheap propecia without dr prescription cost generic propecia without rx

 339. buy gabapentin online: 2000 mg neurontin – neurontin generic south africa

 340. where to buy cheap clomid cost clomid no prescription where can i buy cheap clomid online

 341. best india pharmacy buy prescription drugs from india pharmacy website india

 342. medicine with no prescription: canadian pharmacy no prescription required – canada mail order prescriptions

 343. canadian pharmacies that deliver to the us cheapest canada pet meds without vet prescription canada

 344. http://cheapestmexico.com/# best online pharmacies in mexico

 345. http://cheapestcanada.com/# best canadian online pharmacy

 346. dapoxetine warm – fildena alone cialis with dapoxetine nobody

 347. overseas pharmacy no prescription 36 & 6 health pharmacy no prescription required

 348. top 10 online pharmacy in india: Online medicine home delivery – top online pharmacy india

 349. priligy just – udenafil few cialis with dapoxetine supple

 350. cenforce height – cenforce online too brand viagra noble

 351. cenforce online embrace – cialis tadalafil brand viagra departure

 352. http://cheapestcanada.com/# canadian pharmacy drugs online

 353. online canadian pharmacy review onlinecanadianpharmacy canada discount pharmacy

 354. https://cheapestandfast.shop/# how to order prescription drugs from canada

 355. no prescription: cheapest & fast pharmacy – non prescription pharmacy

 356. https://36and6health.com/# canadian pharmacy world coupons

 357. asthma medication doubtful – asthma treatment stable inhalers for asthma high

 358. pharmacie en ligne france livraison belgique п»їpharmacie en ligne france pharmacie en ligne sans ordonnance

 359. farmacia en casa online descuento: farmacia online barata – farmacia online envío gratis

 360. online apotheke: online apotheke gГјnstig – online apotheke

 361. asthma treatment root – asthma medication clever asthma medication cable

 362. pharmacie en ligne france livraison internationale pharmacie en ligne avec ordonnance pharmacie en ligne fiable

 363. acne medication gate – acne medication union acne treatment escape

 364. pharmacie en ligne france: acheter médicament en ligne sans ordonnance – pharmacie en ligne

 365. acquisto farmaci con ricetta: acquisto farmaci con ricetta – п»їFarmacia online migliore

 366. acne treatment stand – acne treatment beg acne treatment nice

 367. trouver un mГ©dicament en pharmacie: pharmacie en ligne france fiable – pharmacie en ligne france livraison belgique

 368. farmacia en casa online descuento farmacias direct farmacias online seguras

 369. http://eufarmaciaonline.com/# farmacias online seguras en espaГ±a

 370. farmacias online seguras: farmacias online baratas – farmacia online envío gratis

 371. pharmacie en ligne sans ordonnance: Pharmacie en ligne livraison Europe – pharmacie en ligne sans ordonnance

 372. online apotheke preisvergleich: online apotheke versandkostenfrei – gГјnstigste online apotheke

 373. trouver un mГ©dicament en pharmacie Pharmacie en ligne livraison Europe acheter mГ©dicament en ligne sans ordonnance

 374. shop apotheke gutschein: apotheke online – medikament ohne rezept notfall

 375. farmacia online senza ricetta: farmacie online sicure – farmacia online senza ricetta

 376. farmacia online madrid farmacia en casa online descuento farmacia online barata

 377. pharmacie en ligne avec ordonnance: vente de m̩dicament en ligne Рpharmacie en ligne livraison europe

 378. п»їFarmacia online migliore: Farmacie on line spedizione gratuita – acquistare farmaci senza ricetta

 379. farmacia online barcelona: farmacias direct – farmacias online seguras

 380. farmacias online seguras farmacia online envГ­o gratis farmacia barata

 381. prostatitis treatment somehow – prostatitis pills curiosity prostatitis pills brisk

 382. pharmacie en ligne france pas cher: Pharmacie en ligne livraison Europe – Pharmacie Internationale en ligne

 383. acheter mГ©dicament en ligne sans ordonnance: acheter mГ©dicament en ligne sans ordonnance – pharmacie en ligne pas cher

 384. prostatitis pills beside – prostatitis pills devote pills for treat prostatitis device

 385. apotheke online beste online-apotheke ohne rezept ohne rezept apotheke

 386. beste online-apotheke ohne rezept: günstige online apotheke – medikament ohne rezept notfall

 387. treatment for uti pursue – uti medication coast uti medication september

 388. pharmacie en ligne pas cher: pharmacie en ligne france fiable – pharmacie en ligne france pas cher

 389. farmacias direct: farmacias online seguras – farmacia online espaГ±a envГ­o internacional

 390. treatment for uti putt – uti treatment bomb uti antibiotics permit

 391. apotheke online internet apotheke internet apotheke

 392. Farmacie online sicure: Farmacia online più conveniente – comprare farmaci online all’estero

 393. Some really tremendous work on behalf of the owner of this site, perfectly great content.

 394. apotheke online: internet apotheke – online apotheke

 395. Pharmacie sans ordonnance pharmacies en ligne certifiГ©es pharmacie en ligne livraison europe

 396. acquisto farmaci con ricetta: comprare farmaci online all’estero – Farmacia online miglior prezzo

 397. farmacia online 24 horas: farmacia barata – farmacia online barata y fiable

 398. farmacie online affidabili top farmacia online Farmacia online miglior prezzo

 399. farmacie online sicure: Farmacie online sicure – Farmacie on line spedizione gratuita

 400. farmacias direct: farmacias direct – farmacias online seguras

 401. pharmacie en ligne france livraison belgique: pharmacie en ligne – pharmacies en ligne certifiГ©es

 402. Hello. fantastic job. I did not anticipate this. This is a great story. Thanks!

 403. pharmacie en ligne sans ordonnance: Levitra 20mg prix en pharmacie – pharmacie en ligne pas cher

 404. claritin pills ten – claritin pills orange loratadine dirty

 405. pharmacie en ligne fiable: pharmacie en ligne pas cher – pharmacie en ligne france pas cher

 406. Hello! I’ve been reading your website for a long time now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from New Caney Texas! Just wanted to mention keep up the good job!

 407. trouver un mГ©dicament en pharmacie: Levitra 20mg prix en pharmacie – pharmacie en ligne sans ordonnance

 408. claritin pills stony – loratadine gasp claritin pills grass

 409. Pharmacie sans ordonnance: Pharmacies en ligne certifiees – pharmacies en ligne certifiГ©es

 410. valtrex online handsome – valtrex hill valacyclovir online poke

 411. https://cenligne.shop/# pharmacie en ligne livraison europe

 412. valacyclovir brother – valacyclovir online offend valacyclovir pills same

 413. pharmacie en ligne fiable: levitra generique – Pharmacie Internationale en ligne

 414. Quand une femme prend du Viagra homme viagra en ligne Viagra pas cher inde

 415. pharmacie en ligne france livraison belgique: levitra generique prix en pharmacie – pharmacie en ligne

 416. Achat mГ©dicament en ligne fiable: Acheter Cialis – pharmacie en ligne fiable

 417. pharmacie en ligne sans ordonnance: Levitra pharmacie en ligne – pharmacie en ligne avec ordonnance

 418. pharmacie en ligne: pharmacie en ligne pas cher – pharmacie en ligne france livraison internationale

 419. Hello!

  This post was created with XRumer 23 StrongAI.

  Good luck 🙂

 420. pharmacie en ligne: pharmacie en ligne sans ordonnance – acheter mГ©dicament en ligne sans ordonnance

 421. Hello.

  This post was created with XRumer 23 StrongAI.

  Good luck 🙂

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *