Home / Bài Viết / Đời sống Thánh Hiến / Maria – Mẫu gương đời dâng hiến

Maria – Mẫu gương đời dâng hiến

Vong4

Người tu sĩ nào cũng ý thức rất rõ rằng đi tu là từ bỏ mọi sự để bước theo Đức Kitô một cách thật gần gũi. Nhưng thế nào là “bước theo Đức Kitô”? Không phải cứ tuyên ba lời khấn là người tu sĩ ngay lập tức trở thành thánh. Không phải cứ khoác lên người chiếc áo dòng là người tu sĩ bỗng được biến đổi trọn vẹn cả xác thân. “Mang danh là người tu sĩ” thì khác với “tư cách một tu sĩ thực thụ”. Người tu sĩ cần phải nỗ lực hàng ngày, bỏ mình liên lỉ, sống kết hiệp với Chúa không ngừng để được Ngài sửa dạy và biến đổi. Đây là điều, nghe thì rất lý tưởng, nhưng thực hành thì chẳng dễ chút nào. Các môn đệ ngày xưa, tay chạm tay, mặt giáp mặt với Đức Giêsu hằng ngày, vậy mà đã không biết bao nhiêu lần, thậm chí cho đến khi Thầy bước vào cuộc khổ nạn, các ông vẫn mang một tư tưởng trần tục và hành xử như những người xa lạ của Chúa. Trên hành trình dâng hiến, liệu có một mẫu gương nào cho các tu sĩ noi theo không? Đã từng có người nào đó trên trái đất này, sống một đời sống tuyệt vời đến độ trở thành một khuôn mẫu cho những ai sống đời dâng hiến không? Con người ấy, không ai khác, chính là Mẹ Maria – là mẹ và cũng là người môn đệ đích thực của Chúa.

Chúa muốn người môn đệ của mình phải luôn sẵn sàng và mau mắn khi cộng tác với sứ mạng của Chúa. Một con người chần chừ, ngần ngại thì không thích hợp với một Nước Thiên Chúa “đã đến gần”. Một thái độ ứng trực ra đi để thực thi thánh ý Chúa là điều rất cần thiết trong đời tu. Muốn vậy, các tu sĩ phải thật thanh thoát với mọi thứ trên đời, để không gì có thể làm cản vướng đôi chân họ. Họ hệt như những người tôi tớ háo hức đợi Chúa sai vào vườn nho của mình, để khi được gọi tên, họ hăng hái đứng dậy, nhanh chân lên đường với tất cả lòng nhiệt huyết, hăng say và yêu mến. Đó chính là thái độ của Mẹ. Khi vừa được sứ thần loan tin, báo cho Mẹ biết về ý định của Thiên Chúa và lời mời gọi của Người dành cho Mẹ, Mẹ đã chẳng ngần ngại gì, nhưng ngay lập tức đáp lời “xin vâng”. Mẹ không xin Chúa thêm thời gian để suy nghĩ. Mẹ không lưỡng lự suy tính xem mình được gì mất gì. Mẹ không chần chừ nuối tiếc cho một tương lai tươi đẹp mà mình đã hoài công vạch sẵn. Mẹ không lập luận, chất vấn để hiểu cho ngọn nguồn mọi ý định của Chúa. Tất cả những gì Mẹ làm là cúi mình vâng phục trước những gì Chúa muốn. Mẹ biết, Mẹ không ngang hàng với Chúa để thỏa thuận lợi ích, nhưng Mẹ chỉ là một tớ nữ của Chúa mà thôi. Đối với Mẹ, đây không phải là một cuộc đổi chát, nhưng là một lời mời gọi; đây không phải là niềm kiêu hãnh nhưng là một vinh dự thẳm sâu.

Người môn đệ của Chúa phải là một người có chiều sâu, có khả năng đọc được những dấu chỉ Chúa gửi đến trong cuộc sống thường ngày. Họ không để cho mọi thứ trôi qua, biến mất mà không đọng lại điều gì. Từng biến cố, từng sự kiện xảy đến đều được họ ghi khắc lại trong tim và gẫm suy điều Chúa muốn nói. Đây không phải là một thái độ xét nét, nhưng là một hành vi đi tìm Chúa trong mọi sự, để chiêm ngắm những điều tuyệt vời Chúa làm mà không ngừng ngợi ca và tìm vinh danh Chúa. Mẹ Maria đã thực hành điều này không biết bao nhiêu lần trong cuộc đời của Mẹ. Việc các mục đồng đêm khuya đến viếng Chúa mới sinh, câu chuyện các đạo sĩ từ phương xa đến để tìm Hài Nhi, lời tiên tri của cụ Simeon, câu nói của Giêsu lúc 12 tuổi tại Đền Thờ… tất cả đều khiến trái tim đầy nhạy cảm của Mẹ ghi khắc. Nhờ năng suy đi nghĩ lại những điều này, Mẹ đã chất chứa trong cõi lòng mình một kho tàng rộng lớn những kinh nghiệm thiêng liêng, giúp Mẹ ngày càng thêm yêu Chúa và có đủ sức mạnh để đối đầu với tất cả những trái ngang của kiếp người. Càng chiêm ngắm những hành vi lạ kỳ của Chúa, Mẹ càng cảm thấy bừng dậy trong mình một nỗi mừng vui vì “Chúa đã làm biết bao điều cao cả”. Người môn đệ nào không biết ngạc nhiên trước những gì Chúa làm thì không thể yêu mến Chúa sâu xa được. Người tu sĩ nào không nhìn thấy Chúa nơi tất cả những gì xảy đến với mình thì cũng sẽ không có đủ nội lực thiêng liêng để gắn kết với Chúa. Người sống đời dâng hiến nào không đưa cuộc sống vào Tin Mừng và không đưa Tin Mừng vào cuộc sống thì sẽ thấy mình lạc lõng và chẳng biết Đức Kitô ở nơi nào để mà theo.

“Bước theo Đức Kitô” chính là đi cùng với Ngài trên mọi hành trình Ngài đi. Hành trình ấy có thể là những khúc khuỷu của các ngả đường rao giảng, nhưng đỉnh cao chính là hành trình đi lên đồi vắng cùng với cây thập tự đầy thương đau. Nhớ lại thời khắc lúc Giêsu bị bắt, bị kết án và bị hành hình, các môn đệ bỏ chạy tán loạn, người thì bán Chúa, người thì chối Chúa, người thì tìm mọi cách để thoát thân. Đứng dưới chân thập giá, chỉ có rất ít người thân cận của Ngài. Thân phận người phụ nữ yếu đuối, lòng đau như cắt, nhưng Mẹ vẫn đứng đó, ngước nhìn lên cây thập giá cách quả cảm, chiêm ngắm từng nhát roi, từng dòng máu chảy ra từ chính thân thể của con trai mình. Đây chính là thân thể mà Mẹ đã sinh ra, đã chăm bẵm cho từng chút một, không dám làm gì để bị trầy xướt. Vậy mà giờ đây, Thánh Thể ấy bị đối xử tàn tạ chẳng còn chi hình hài. Chính ngay nơi đỉnh đồi đau thương này mà tư cách người môn đệ Chúa của Mẹ được thể hiện rõ hơn bao giờ hết, tiếng “xin vâng” của Mẹ trở nên trong vắt và sâm đậm hơn lúc nào hết. Câu chuyện giáng sinh đã nói cho Mẹ biết là Chúa của Mẹ vốn yêu thích cái nghèo; lời của cụ Simeon năm xưa đã giúp Mẹ chuẩn bị tinh thần cho một vết đâm vào trái tim thanh khiết; câu nói của Giêsu mấy chục năm trước giờ đây Mẹ đã hiểu: thế nào là thực thi ý Cha. Mẹ đã khởi đầu hành trình theo Chúa cùng với Giêsu và Mẹ đã cùng Giêsu đi đến sự hoàn tất.

Thật không thể hiểu nỗi nếu có ai đó tự nhận mình là người của Chúa nhưng lại chẳng biết gì đến hai chữ “hy sinh”. Không vác cây thập giá lên đồi cùng với Chúa thì chỉ có thể là chối Chúa, bán Chúa hoặc bỏ mặc Chúa mà thôi. Sống trong đời tu, người tu sĩ phải hy sinh nhiều lắm. Họ không được có gì sở hữu riêng, họ phải để con tim mình được thanh thoát, họ phải từ bỏ luôn cả phán đoán, ý nguyện của mình. Rồi cả nỗi cô đơn khi tuổi già đến, những trống vắng khi chẳng ai ở kề bên. Những câu kinh biết đâu cũng có khi trở nên nhàm chán. Đời sống cộng đoàn lắm lúc trở nên gánh nặng. Có thể họ được nhiều người yêu mến và kính trọng, nhưng sự đời là thế: cái gì thuộc về nhiều người thì rốt cuộc chẳng thuộc về ai. Họ làm những việc chẳng ai muốn làm. Họ cống hiến nhưng có khi chẳng ai thừa nhận. Họ sống thật thà thì bị gọi là người cõi trên. Họ dấn thân để rồi bị coi là kẻ ngu muội… Khi tất cả mọi sự dường như quay lưng lại với họ, kể cả bạn bè và người thân, họ được mời gọi nhìn lên đồi vắng, nơi có một bóng hình bị treo trên cao và một bóng hình khác bị mũi gươm đâm vào trái tim tan nát. Đó là hy sinh, là thập giá, là cái giá và cũng là phần thưởng của đời tu.

Nhìn lên Mẹ, người tu sĩ thấy được chân dung của một môn đệ thực thụ. Đó là người mau mắn thưa tiếng “xin vâng”, là người dùng nội tâm để nhìn thấy Chúa trong mọi sự và là người đi cùng với Chúa trên mọi nẻo đường – hy sinh hằng ngày và chết đi đến tận cùng. Nhưng bao trùm tất cả những điều này là tình yêu và một niềm vui thiêng liêng khôn tả. Người tu sĩ nào không vui khi gật đầu với Chúa thì không sẵn sàng cho sứ mạng của Chúa. Người sống đời dâng hiến nào hy sinh với vẻ mặt u ám thì chỉ đang làm một chuyện dại dột hại đời mình. Người môn đệ nào tiến đến cái chết mà không chan chứa trong lòng một hy vọng phục sinh thì chỉ như tự đưa mình vào hỏa ngục. Cái mâu thuẫn của đời tu là thế: từ bỏ nhưng vui, hy sinh như hạnh phúc, bị ghét bỏ nhưng lòng vẫn chan chứa tình yêu thương.

Pr. Lê Hoàng Nam, SJ

Bài mới

Chủ đề Sống tháng 03 và 04.2024 : Tính cách và nhân đức của nữ tu tông đồ Mân Côi

Là con người, chị nữ tu Mân Côi không thể tránh khỏi những yếu đuối …

516 comments

 1. costco canada cold and sinus otc allergy medication comparison chart list of otc allergy medications

 2. does allegra require a prescription best allergy medication for itching is claritin stronger than benadryl

 3. order isotretinoin 40mg pill isotretinoin for sale online purchase isotretinoin without prescription

 4. order isotretinoin 20mg for sale accutane online buy buy isotretinoin 10mg

 5. amoxil 1000mg for sale order amoxicillin buy amoxicillin generic

 6. azithromycin 250mg sale zithromax 500mg generic buy zithromax generic

 7. azithromycin 250mg pills azithromycin for sale zithromax 500mg for sale

 8. order generic azipro 250mg azithromycin order buy azithromycin

 9. oral omnacortil 40mg order generic omnacortil 20mg prednisolone 40mg tablet

 10. omnacortil 40mg for sale buy omnacortil online cheap omnacortil 10mg oral

 11. buy amoxicillin 1000mg order amoxil 1000mg online buy amoxil 500mg online cheap

 12. purchase acticlate without prescription acticlate us

 13. order amoxicillin generic order amoxil 500mg pills amoxicillin cost

 14. albuterol without prescription oral albuterol buy cheap ventolin

 15. albuterol inhalator online order buy albuterol 2mg generic albuterol inhalator buy online

 16. levothroid price synthroid price purchase synthroid sale

 17. cost clomiphene 100mg generic serophene buy generic clomiphene 100mg

 18. tizanidine 2mg drug tizanidine usa buy tizanidine pills for sale

 19. order tizanidine 2mg pill tizanidine cheap zanaflex drug

 20. buy clomiphene 100mg generic clomid 100mg ca brand clomid 50mg

 21. buy cheap generic prednisone purchase deltasone generic buy prednisone 40mg without prescription

 22. deltasone price deltasone 10mg price buy generic deltasone 20mg

 23. brand rybelsus 14mg buy rybelsus online semaglutide price

 24. isotretinoin 20mg generic buy accutane generic order absorica online cheap

 25. isotretinoin usa oral accutane 40mg isotretinoin buy online

 26. order semaglutide 14mg online cheap buy semaglutide generic rybelsus ca

 27. order rybelsus pill buy rybelsus 14mg sale buy rybelsus 14 mg online

 28. generic amoxicillin 1000mg order amoxil 250mg without prescription order amoxicillin 1000mg online cheap

 29. generic albuterol order albuterol sale buy ventolin tablets

 30. buy albuterol inhalator without prescription oral albuterol albuterol 4mg ca

 31. purchase zithromax for sale generic azithromycin 250mg zithromax sale

 32. order azithromycin 250mg online zithromax over the counter zithromax 500mg drug

 33. order generic amoxiclav augmentin 625mg usa augmentin 375mg pill

 34. how to get augmentin without a prescription purchase amoxiclav for sale buy generic augmentin 1000mg

 35. buy generic prednisolone 20mg where can i buy omnacortil omnacortil 5mg generic

 36. buy cheap omnacortil prednisolone 40mg brand purchase omnacortil generic

 37. cheap gabapentin generic buy neurontin paypal order generic gabapentin 100mg

 38. order sildenafil sale viagra for sale sildenafil pills

 39. acticlate pills vibra-tabs oral order doxycycline 200mg online

 40. usa viagra overnight generic sildenafil 100mg viagra 100mg price

 41. buy generic doxycycline over the counter buy doxycycline 100mg generic buy doxycycline sale

 42. rybelsus 14 mg oral rybelsus 14 mg price order rybelsus pill

 43. buy semaglutide pills for sale buy cheap generic rybelsus order rybelsus 14 mg pill

 44. free spins no deposit casino online blackjack for real money usa golden nugget online casino

 45. order lyrica 150mg generic pregabalin drug buy pregabalin generic

 46. lyrica 150mg price buy lyrica pill lyrica 150mg cheap

 47. buy plaquenil medication hydroxychloroquine 200mg for sale hydroxychloroquine 200mg cost

 48. aristocort 4mg oral order aristocort generic order triamcinolone 10mg without prescription

 49. triamcinolone over the counter triamcinolone 4mg brand order triamcinolone 4mg generic

 50. cheap cialis 5mg buy cialis 5mg pill buy cialis 10mg sale

 51. how to get desloratadine without a prescription clarinex canada buy desloratadine 5mg online cheap

 52. desloratadine sale clarinex 5mg sale order desloratadine generic

 53. order claritin 10mg cost loratadine loratadine over the counter

 54. cenforce 50mg pills buy cenforce medication order cenforce 50mg for sale

 55. order chloroquine 250mg generic chloroquine 250mg oral buy aralen medication

 56. priligy 90mg brand cytotec for sale misoprostol cost

 57. buy glucophage cheap metformin ca cost metformin 1000mg

 58. order orlistat generic purchase diltiazem generic buy diltiazem without a prescription

 59. buy metformin for sale purchase glucophage for sale glycomet for sale online

 60. acyclovir cheap buy allopurinol 100mg pills order zyloprim without prescription

 61. buy acyclovir 800mg pill order allopurinol 300mg sale buy allopurinol 100mg

 62. order amlodipine pill amlodipine 5mg brand buy amlodipine online

 63. crestor 10mg brand crestor online purchase zetia without prescription

 64. lisinopril 2.5mg over the counter oral prinivil buy zestril 10mg for sale

 65. order motilium generic domperidone 10mg uk tetracycline 250mg drug

 66. order motilium sale sumycin 500mg generic buy cheap sumycin

 67. omeprazole usa buy generic prilosec 20mg order omeprazole 20mg for sale

 68. cheap prilosec 20mg order generic prilosec 10mg buy omeprazole online cheap

 69. buy flexeril 15mg without prescription baclofen online buy lioresal online cheap

 70. cyclobenzaprine cost ozobax drug purchase baclofen without prescription

 71. buy metoprolol pills for sale buy lopressor tablets buy metoprolol generic

 72. lopressor medication metoprolol 100mg cheap metoprolol where to buy

 73. toradol for sale online colchicine 0.5mg usa buy generic colchicine

 74. buy generic ketorolac online oral toradol colcrys tablet

 75. buy tenormin online cheap atenolol tablet order tenormin 50mg sale

 76. generic medrol buy depo-medrol pills buy generic methylprednisolone for sale

 77. order depo-medrol online methylprednisolone 4 mg pills medrol 4 mg online

 78. generic inderal order clopidogrel 75mg pills buy generic plavix for sale

 79. buy methotrexate 5mg pill purchase medex sale buy warfarin 5mg pill

 80. best essay writing websites essay writers online essay writing assistance

 81. order reglan 10mg pills metoclopramide for sale buy hyzaar without prescription

 82. buy generic reglan 10mg order cozaar 50mg pill losartan order online

 83. purchase mobic for sale order meloxicam 15mg pill order celebrex 200mg pill

 84. where to buy nexium without a prescription buy topamax 100mg for sale topiramate over the counter

 85. esomeprazole cost topiramate 100mg tablet order topiramate 100mg generic

 86. order flomax 0.4mg pill celebrex over the counter buy celecoxib 100mg online

 87. oral tamsulosin 0.2mg brand celebrex cheap celebrex 100mg

 88. buy sumatriptan 50mg generic sumatriptan 25mg uk cheap levaquin

 89. buy generic ondansetron purchase aldactone generic aldactone 100mg over the counter

 90. avodart where to buy buy dutasteride pills for sale order ranitidine 300mg sale

 91. zocor 20mg generic valacyclovir cheap valacyclovir price

 92. simvastatin 20mg tablet zocor 10mg oral valtrex for sale

 93. ampicillin order online vibra-tabs price cheap amoxil pills

 94. order ampicillin penicillin price order amoxicillin generic

 95. order finasteride 5mg online cheap finpecia price buy diflucan tablets

 96. finpecia online diflucan 100mg pill fluconazole without prescription

 97. where can i buy ciprofloxacin – augmentin price purchase augmentin online

 98. baycip canada – baycip cheap buy augmentin 1000mg for sale

 99. cipro generic – myambutol pill cost augmentin 375mg

 100. ciprofloxacin 500mg generic – ethambutol uk generic augmentin 1000mg

 101. metronidazole 200mg pills – order oxytetracycline online cheap cheap azithromycin

 102. ciplox 500 mg sale – tindamax price erythromycin online order

 103. purchase ciprofloxacin without prescription – buy tinidazole 500mg online cheap erythromycin over the counter

 104. how to get metronidazole without a prescription – order terramycin without prescription azithromycin over the counter

 105. purchase valtrex online – buy generic diltiazem order zovirax 400mg pill

 106. stromectol 3mg – aczone tablet tetracycline 250mg over the counter

 107. stromectol 2mg online – order ceftin 250mg pill order tetracycline generic

 108. purchase valtrex pill – valtrex usa acyclovir brand

 109. buy metronidazole medication – terramycin 250 mg brand cheap azithromycin 250mg

 110. buy acillin generic amoxil pills buy amoxil generic

 111. buy flagyl 400mg without prescription – buy azithromycin 250mg without prescription azithromycin 250mg cheap

 112. purchase lasix generic – order warfarin 2mg without prescription generic captopril 25 mg

 113. glucophage 500mg uk – buy cefadroxil online order lincocin 500mg for sale

 114. glycomet brand – cefadroxil 500mg tablet lincomycin 500mg canada

 115. zidovudine price – order zyloprim 300mg for sale

 116. where can i buy cheap retrovir – roxithromycin us order zyloprim online cheap

 117. clozaril order online – order clozaril 50mg generic buy cheap pepcid

 118. clozapine for sale – perindopril 8mg price order famotidine 20mg generic

 119. purchase seroquel without prescription – oral effexor 75mg purchase eskalith generic

 120. purchase anafranil online – buy doxepin 75mg generic buy doxepin paypal

 121. quetiapine canada – sertraline 50mg pill buy eskalith tablets

 122. atarax 10mg pills – buspirone order generic amitriptyline

 123. hydroxyzine price – prozac 20mg without prescription amitriptyline 10mg generic

 124. order augmentin pill – buy acillin generic buy baycip generic

 125. amoxiclav drug – bactrim pill buy ciprofloxacin pill

 126. buy cleocin generic – generic cefpodoxime 100mg buy chloramphenicol generic

 127. purchase azithromycin generic – sumycin for sale online ciprofloxacin 500 mg cheap

 128. order generic cleocin – buy cleocin 300mg sale buy chloromycetin pills

 129. ivermectin order online – ivermectin australia cost cefaclor 250mg

 130. albuterol canada – promethazine price order theo-24 Cr 400mg pills

 131. buy ventolin 2mg generic – seroflo usa order theophylline 400 mg generic

 132. buy clarinex pill – order flixotide nasal spray buy generic ventolin for sale

 133. buy depo-medrol online – buy generic singulair 5mg order azelastine

 134. methylprednisolone 16mg pills – singulair drug order azelastine 10ml online cheap

 135. buy desloratadine 5mg generic – albuterol oral order ventolin inhalator online

 136. buy micronase – cost glyburide order generic dapagliflozin 10 mg

 137. glyburide 5mg uk – order dapagliflozin 10mg pills dapagliflozin 10mg for sale

 138. buy cheap generic prandin – repaglinide price jardiance cost

 139. order generic glycomet 500mg – buy cozaar 25mg pill precose 50mg pill

 140. terbinafine online – order grifulvin v online cheap buy griseofulvin paypal

 141. semaglutide online buy – desmopressin canada order DDAVP online cheap

 142. semaglutide brand – buy desmopressin buy desmopressin generic

 143. lamisil ca – buy grifulvin v pill griseofulvin for sale online

 144. indian pharmacy http://indiaph24.store/# india pharmacy mail order
  indian pharmacy

 145. buy nizoral online cheap – order sporanox 100 mg for sale buy sporanox 100 mg generic

 146. order nizoral 200mg pill – cheap butenafine order itraconazole 100 mg generic

 147. famvir price – famvir online order valaciclovir 1000mg tablet

 148. п»їlegitimate online pharmacies india http://indiaph24.store/# indianpharmacy com
  п»їlegitimate online pharmacies india

 149. adderall canadian pharmacy Prescription Drugs from Canada best canadian pharmacy

 150. mexico drug stores pharmacies: mexico pharmacy – mexican drugstore online

 151. order digoxin 250mg online cheap – purchase avapro for sale cheap lasix 100mg

 152. buy generic famvir online – acyclovir oral valaciclovir 1000mg drug

 153. lisinopril hct lisinopril 20mg online lisinopril 20 mg price online

 154. http://ciprofloxacin.tech/# ciprofloxacin over the counter

 155. does tamoxifen cause joint pain: what happens when you stop taking tamoxifen – tamoxifen dosage

 156. price of zestril 30 mg generic for prinivil zestoretic medication

 157. https://ciprofloxacin.tech/# cipro online no prescription in the usa

 158. buy cytotec in usa: buy cytotec over the counter – buy cytotec over the counter

 159. http://lisinopril.network/# where can i order lisinopril online

 160. cost of propecia without dr prescription: cheap propecia no prescription – cost propecia tablets

 161. buy generic ciprofloxacin where can i buy cipro online ciprofloxacin generic

 162. buy cipro online ciprofloxacin order online ciprofloxacin 500mg buy online

 163. purchase cipro: buy ciprofloxacin – buy cipro online

 164. buy digoxin generic – furosemide sale buy furosemide for sale diuretic

 165. lisinopril brand name australia lisinopril online without prescription lisinopril brand name

 166. http://cytotec.club/# buy cytotec pills online cheap

 167. cipro for sale: cipro pharmacy – cipro online no prescription in the usa

 168. get propecia no prescription cheap propecia without a prescription propecia brand name

 169. hydrochlorothiazide order – felodipine over the counter bisoprolol where to buy

 170. tamoxifen therapy: tamoxifen and antidepressants – does tamoxifen cause joint pain

 171. lisinopril 3972 lipinpril buy lisinopril 20 mg without a prescription

 172. lisinopril 10mg tablets price: lisinopril 20 mg buy – cost of lisinopril 30 mg

 173. cost of propecia tablets order cheap propecia prices buying generic propecia

 174. metoprolol drug – lopressor 100mg tablet buy adalat 30mg without prescription

 175. cost cheap propecia without dr prescription: generic propecia online – get cheap propecia without insurance

 176. cipro ciprofloxacin buy generic ciprofloxacin п»їcipro generic

 177. purchase cytotec buy cytotec over the counter cytotec online

 178. tamoxifen brand name: tamoxifen citrate – hysterectomy after breast cancer tamoxifen

 179. buying generic propecia no prescription cost cheap propecia online buying cheap propecia without prescription

 180. http://lisinopril.network/# lisinopril 40 mg tablet price

 181. cost of cheap propecia without a prescription: buying cheap propecia no prescription – buying generic propecia without rx

 182. hydrochlorothiazide pills – cheap amlodipine 5mg buy bisoprolol 5mg online

 183. lisinopril pill zestril 10 lisinopril 420

 184. cheap nitroglycerin – order catapres for sale buy valsartan 160mg without prescription

 185. Purchase Cenforce Online Cenforce 150 mg online buy cenforce

 186. http://viagras.online/# Sildenafil Citrate Tablets 100mg

 187. cialis for sale: buy cialis online – Tadalafil price

 188. Levitra tablet price: Cheap Levitra online – Cheap Levitra online

 189. Levitra 10 mg best price Buy generic Levitra online Buy generic Levitra online

 190. Cheap generic Viagra online: Buy Viagra online – Cheap Sildenafil 100mg

 191. cheap kamagra Kamagra 100mg price buy kamagra online usa

 192. https://viagras.online/# Cheap generic Viagra online

 193. sildenafil oral jelly 100mg kamagra: buy kamagra online – sildenafil oral jelly 100mg kamagra

 194. viagra without prescription Sildenafil 100mg price Viagra without a doctor prescription Canada

 195. buy kamagra online usa: kamagra – buy Kamagra

 196. https://levitrav.store/# buy Levitra over the counter

 197. Viagra generic over the counter: Cheap Viagra 100mg – Viagra generic over the counter

 198. Kamagra 100mg price buy Kamagra buy Kamagra

 199. http://cialist.pro/# Generic Cialis without a doctor prescription

 200. Kamagra Oral Jelly: kamagra – sildenafil oral jelly 100mg kamagra

 201. Levitra online USA fast Levitra 20mg price Levitra 20 mg for sale

 202. purchase nitroglycerin online – clonidine oral order generic valsartan 80mg

 203. us pharmacy no prescription: pharm world – canada pharmacy not requiring prescription

 204. rate canadian pharmacies canadian pharmacy prices legit canadian pharmacy

 205. best mexican online pharmacies: mexican rx online – mexican mail order pharmacies

 206. mexican drugstore online: medicine in mexico pharmacies – mexican pharmaceuticals online

 207. top online pharmacy india indian pharmacy online buy medicines online in india

 208. legal canadian pharmacy online: canadian pharmacy 24h com safe – my canadian pharmacy review

 209. rosuvastatin pills smoke – crestor produce caduet pills milk

 210. online pharmacy no prescription pharm world no prescription pharmacy paypal

 211. best online prescription: buying prescription drugs online canada – canada prescription

 212. http://pharmmexico.online/# buying prescription drugs in mexico

 213. buying prescription drugs in mexico: mexican drugstore online – reputable mexican pharmacies online

 214. best online pharmacies in mexico mexican online pharmacies prescription drugs mexico drug stores pharmacies

 215. certified canadian international pharmacy: canada drug pharmacy – the canadian pharmacy

 216. https://pharmnoprescription.icu/# canadian pharmacy no prescription

 217. overseas online pharmacy-no prescription: canada prescription drugs online – buy meds online without prescription

 218. mexican drugstore online mexican border pharmacies shipping to usa mexican border pharmacies shipping to usa

 219. https://pharmnoprescription.icu/# can i buy prescription drugs in canada

 220. online pharmacy without prescription: pharm world store – promo code for canadian pharmacy meds

 221. canadian pharmacy near me: legit canadian online pharmacy – legitimate canadian online pharmacies

 222. pharmacy wholesalers canada canadian pharmacy meds legitimate canadian online pharmacies

 223. mexico drug stores pharmacies: mexico drug stores pharmacies – buying prescription drugs in mexico

 224. http://pharmworld.store/# overseas pharmacy no prescription

 225. amoxicillin 775 mg how to buy amoxycillin price of amoxicillin without insurance

 226. neurontin 100 mg caps: 2000 mg neurontin – order neurontin

 227. buy simvastatin pills for sale – gemfibrozil relax atorvastatin or

 228. amoxicillin without rx: amoxicillin 500 tablet – cost of amoxicillin

 229. crestor online shallow – crestor pills bar caduet online offend

 230. amoxicillin 200 mg tablet amoxicillin from canada amoxicillin 500mg capsules

 231. medication neurontin 300 mg: neurontin 204 – neurontin cost generic

 232. doxycycline without prescription: buy cheap doxycycline – doxycycline

 233. neurontin brand name 800mg: neurontin 200 mg price – neurontin capsules 300mg

 234. buy viagra professional shop – super kamagra deed levitra oral jelly picture

 235. zithromax price south africa: zithromax 500 mg lowest price drugstore online – zithromax 500 mg for sale

 236. how to get zithromax zithromax 250 price zithromax antibiotic

 237. generic prednisone tablets: generic prednisone 10mg – prednisone 10 mg brand name

 238. neurontin cost: can i buy neurontin over the counter – buy generic neurontin

 239. generic zithromax online paypal zithromax over the counter uk buy zithromax online australia

 240. doxycycline hyclate: online doxycycline – doxycycline hydrochloride 100mg

 241. medicine neurontin capsules: neurontin 800 mg tablets – neurontin without prescription

 242. doxycycline pills doxy doxycycline 100mg dogs

 243. neurontin 300 mg pill: medication neurontin – neurontin canada

 244. amoxicillin medicine over the counter buy amoxicillin 500mg usa generic amoxicillin cost

 245. https://prednisoned.online/# prednisone 10 mg over the counter

 246. neurontin 800 mg cost: neurontin coupon – neurontin 202

 247. order neurontin over the counter: neurontin 300 mg tablets – neurontin 1000 mg

 248. neurontin 600 mg pill buy brand neurontin cost of neurontin

 249. viagra professional online merchant – viagra gold research levitra oral jelly witness

 250. buy cheap generic zithromax: zithromax online paypal – zithromax for sale 500 mg

 251. amoxicillin pills 500 mg: buy cheap amoxicillin online – amoxicillin capsule 500mg price

 252. dapoxetine ridge – dapoxetine watch cialis with dapoxetine entire

 253. neurontin 800 mg capsules cheap neurontin neurontin 3

 254. https://doxycyclinea.online/# how to buy doxycycline online

 255. neurontin 400: order neurontin – cost of neurontin 600 mg

 256. doxycycline 100mg online doxycycline without prescription doxycycline medication

 257. priligy farmer – levitra with dapoxetine ah cialis with dapoxetine difficulty

 258. 300 mg neurontin: ordering neurontin online – buying neurontin online

 259. zithromax purchase online: buy azithromycin zithromax – zithromax 500 without prescription

 260. order prednisone 10mg: 50mg prednisone tablet – cost of prednisone 10mg tablets

 261. cenforce online important – zenegra pills monkey brand viagra pills backward

 262. neurontin 300 mg mexico neurontin cost in singapore generic neurontin 300 mg

 263. neurontin capsules 100mg: discount neurontin – neurontin 600 mg capsule

 264. amoxicillin for sale online medicine amoxicillin 500mg amoxicillin without rx

 265. buy amoxicillin online uk: amoxacillian without a percription – where can i buy amoxicillin over the counter

 266. https://zithromaxa.store/# can i buy zithromax over the counter in canada

 267. purchase amoxicillin 500 mg where to get amoxicillin over the counter cost of amoxicillin 875 mg

 268. buy cheap doxycycline: doxycycline hyc 100mg – buy doxycycline cheap

 269. neurontin prices generic: neurontin 2018 – neurontin price in india

 270. buy doxycycline for dogs: doxycycline hyc 100mg – doxy 200

 271. over the counter amoxicillin: order amoxicillin online uk – amoxicillin order online

 272. doxy doxycycline 100mg online doxycycline 100mg price

 273. where to buy amoxicillin 500mg: price of amoxicillin without insurance – amoxicillin without a prescription

 274. buy cheap prednisone: prednisone 10 mg – prednisone 2.5 mg tab

 275. cenforce din – kamagra pills crackle brand viagra online don

 276. brand cialis among – forzest bad penisole hey

 277. where can i buy zithromax uk: buy zithromax no prescription – zithromax buy online

 278. doxycycline hyc buy doxycycline without prescription where to get doxycycline

 279. prednisone 20 mg generic: prednisone 60 mg tablet – 200 mg prednisone daily

 280. https://doxycyclinea.online/# doxycycline hyclate 100 mg cap

 281. generic gabapentin neurontin 150mg how much is neurontin

 282. http://mexicanpharmacy1st.com/# mexico drug stores pharmacies

 283. mexican border pharmacies shipping to usa mexican online pharmacies prescription drugs medicine in mexico pharmacies

 284. https://mexicanpharmacy1st.shop/# reputable mexican pharmacies online

 285. buying prescription drugs in mexico online: purple pharmacy mexico price list – mexican rx online

 286. mexico drug stores pharmacies: purple pharmacy mexico price list – mexican rx online

 287. best online pharmacies in mexico mexican pharmacy pharmacies in mexico that ship to usa

 288. http://mexicanpharmacy1st.com/# purple pharmacy mexico price list

 289. mexico drug stores pharmacies: buying prescription drugs in mexico – mexican pharmaceuticals online

 290. mexican pharmaceuticals online: reputable mexican pharmacies online – pharmacies in mexico that ship to usa

 291. cialis soft tabs declare – levitra soft online bronze viagra oral jelly online pick

 292. pharmacies in mexico that ship to usa mexican border pharmacies shipping to usa buying from online mexican pharmacy

 293. https://mexicanpharmacy1st.online/# buying prescription drugs in mexico

 294. mexican border pharmacies shipping to usa: mexican pharmacy – mexico drug stores pharmacies

 295. http://mexicanpharmacy1st.com/# pharmacies in mexico that ship to usa

 296. mexico drug stores pharmacies: mexican rx online – purple pharmacy mexico price list

 297. http://mexicanpharmacy1st.com/# п»їbest mexican online pharmacies

 298. mexican pharmacy mexican rx online mexican drugstore online

 299. buying from online mexican pharmacy: mexico pharmacies prescription drugs – best mexican online pharmacies

 300. brand cialis measure – forzest confess penisole ireland

 301. https://mexicanpharmacy1st.shop/# pharmacies in mexico that ship to usa

 302. buying prescription drugs in mexico online purple pharmacy mexico price list mexico pharmacies prescription drugs

 303. buying prescription drugs in mexico: purple pharmacy mexico price list – mexican pharmaceuticals online

 304. medication from mexico pharmacy: mexico drug stores pharmacies – mexico pharmacies prescription drugs

 305. http://mexicanpharmacy1st.com/# mexican online pharmacies prescription drugs

 306. buying from online mexican pharmacy: mexico drug stores pharmacies – mexico pharmacies prescription drugs

 307. brand cialis cheap – tadora next penisole parlour

 308. http://mexicanpharmacy1st.com/# best online pharmacies in mexico

 309. medication from mexico pharmacy: purple pharmacy mexico price list – mexico drug stores pharmacies

 310. pharmacies in mexico that ship to usa п»їbest mexican online pharmacies mexican mail order pharmacies

 311. cialis soft tabs doom – viagra super active online apart viagra oral jelly wire

 312. mexico pharmacies prescription drugs: mexican pharmacy – mexico drug stores pharmacies

 313. п»їbest mexican online pharmacies mexican border pharmacies shipping to usa medication from mexico pharmacy

 314. mexico drug stores pharmacies: mexico drug stores pharmacies – medicine in mexico pharmacies

 315. https://mexicanpharmacy1st.online/# buying from online mexican pharmacy

 316. medication from mexico pharmacy buying from online mexican pharmacy mexico pharmacies prescription drugs

 317. can i buy cheap clomid online buy generic clomid without dr prescription can i order generic clomid pills

 318. cost of generic propecia without insurance: order cheap propecia tablets – buy propecia pill

 319. lisinopril 10 12.5 mg tablets: rx drug lisinopril – lisinopril 250mg

 320. zestril 10mg lisinopril 3.5 mg lisinopril 7.5 mg

 321. get cheap propecia without insurance: get generic propecia online – propecia

 322. cialis soft tabs pills alien – viagra oral jelly center viagra oral jelly woman

 323. п»їcytotec pills online Misoprostol 200 mg buy online buy cytotec over the counter

 324. cost of cheap clomid pill: how to get generic clomid for sale – can you get cheap clomid without rx

 325. neurontin 2400 mg neurontin 800 mg tablets neurontin 800 mg

 326. 2000 mg neurontin: neurontin 600 mg tablet – drug neurontin 200 mg

 327. http://clomiphene.shop/# generic clomid without dr prescription

 328. neurontin 300 mg price in india neurontin 800 mg price cost of neurontin 100mg

 329. generic propecia without dr prescription: propecia tablet – buy cheap propecia online

 330. https://clomiphene.shop/# order generic clomid for sale

 331. cheap clomid: clomid brand name – buy clomid no prescription

 332. where to buy generic clomid without prescription how to buy generic clomid no prescription can i order generic clomid for sale

 333. cost of cheap propecia without a prescription: cost cheap propecia without prescription – buying generic propecia without insurance

 334. neurontin 900 mg neurontin mexico neurontin 400 mg capsule

 335. cialis soft tabs online trace – cialis oral jelly online mine viagra oral jelly purple

 336. neurontin capsules 600mg: neurontin india – can i buy neurontin over the counter

 337. buy cytotec online buy cytotec over the counter п»їcytotec pills online

 338. neurontin 600 mg: neurontin 300mg capsule – neurontin tablets 300 mg

 339. cost cheap propecia tablets: get propecia pills – buying generic propecia price

 340. order cheap clomid now order clomid without a prescription can you get generic clomid without insurance

 341. mexico drug stores pharmacies mexico drug stores pharmacies buying prescription drugs in mexico

 342. https://cheapestmexico.shop/# mexican border pharmacies shipping to usa

 343. The most talked about weight loss product is finally here! FitSpresso is a powerful supplement that supports healthy weight loss the natural way. Clinically studied ingredients work synergistically to support healthy fat burning, increase metabolism and maintain long lasting weight loss. https://fitspresso-try.com/

 344. mail order pharmacy no prescription: 36 and 6 health online pharmacy – canada drugs coupon code

 345. https://cheapestmexico.shop/# reputable mexican pharmacies online

 346. canada drugs cheapestcanada.com my canadian pharmacy

 347. https://cheapestmexico.com/# mexican border pharmacies shipping to usa

 348. https://36and6health.shop/# cheapest pharmacy for prescription drugs

 349. cenforce inquiry – brand viagra online fold brand viagra online discuss

 350. top online pharmacy india reputable indian online pharmacy best india pharmacy

 351. northwest pharmacy canada: certified canadian pharmacy – canadian 24 hour pharmacy

 352. http://36and6health.com/# online pharmacy no prescription

 353. priligy press – cialis with dapoxetine warn cialis with dapoxetine appear

 354. http://36and6health.com/# online canadian pharmacy coupon

 355. indian pharmacies safe: top 10 pharmacies in india – indianpharmacy com

 356. canadian pharmacy no prescription 36 and 6 pharmacy canadian prescription pharmacy

 357. priligy electric – suhagra abroad cialis with dapoxetine weird

 358. cenforce online importance – brand viagra pills prove

 359. acne medication pressure – acne treatment expression acne treatment swirl

 360. http://eumedicamentenligne.com/# Achat mГ©dicament en ligne fiable

 361. top farmacia online: acquistare farmaci senza ricetta – Farmacia online miglior prezzo

 362. medikamente rezeptfrei: online apotheke günstig – online apotheke

 363. farmacia online barata y fiable: farmacia online barata y fiable – farmacia online envГ­o gratis

 364. farmacia online madrid: farmacia online madrid – farmacia online envío gratis

 365. Farmacie online sicure: farmaci senza ricetta elenco – migliori farmacie online 2024

 366. farmacia online acquistare farmaci senza ricetta farmacie online autorizzate elenco

 367. asthma medication busy – inhalers for asthma serpent inhalers for asthma insect

 368. farmacias online seguras: farmacia online 24 horas – farmacia online madrid

 369. Achat médicament en ligne fiable: pharmacies en ligne certifiées – pharmacie en ligne france

 370. farmacia barata: п»їfarmacia online espaГ±a – farmacias online seguras

 371. п»їfarmacia online espaГ±a farmacias online seguras en espaГ±a farmacia online espaГ±a envГ­o internacional

 372. inhalers for asthma lake – asthma treatment dig inhalers for asthma nearby

 373. pharmacie en ligne france pas cher: Pharmacie en ligne livraison Europe – pharmacie en ligne france pas cher

 374. internet apotheke: internet apotheke – internet apotheke

 375. farmacias direct farmacias online seguras en espaГ±a farmacia online 24 horas

 376. Pharmacie en ligne livraison Europe: pharmacie en ligne france fiable – pharmacies en ligne certifiГ©es

 377. vente de mГ©dicament en ligne acheter mГ©dicament en ligne sans ordonnance pharmacies en ligne certifiГ©es

 378. farmacias online seguras en espaГ±a: farmacia online barcelona – farmacias online seguras en espaГ±a

 379. uti antibiotics examine – uti antibiotics dead treatment for uti face

 380. pharmacie en ligne france livraison internationale: Pharmacie Internationale en ligne – pharmacie en ligne livraison europe

 381. online apotheke: günstigste online apotheke – beste online-apotheke ohne rezept

 382. comprare farmaci online con ricetta: farmaci senza ricetta elenco – top farmacia online

 383. acquisto farmaci con ricetta migliori farmacie online 2024 farmacia online piГ№ conveniente

 384. online apotheke günstig: günstige online apotheke – günstige online apotheke

 385. farmacias online seguras en espaГ±a: farmacias online seguras en espaГ±a – farmacias online seguras

 386. farmacia online senza ricetta: farmaci senza ricetta elenco – farmaci senza ricetta elenco

 387. gГјnstige online apotheke europa apotheke internet apotheke

 388. prostatitis pills afternoon – prostatitis medications huddle prostatitis treatment pleasant

 389. farmacia online senza ricetta: farmacie online sicure – comprare farmaci online con ricetta

 390. online apotheke rezept internet apotheke eu apotheke ohne rezept

 391. pharmacie en ligne france livraison internationale: Pharmacie sans ordonnance – pharmacie en ligne france pas cher

 392. prostatitis medications terrace – pills for treat prostatitis minister prostatitis pills waist

 393. farmacias online seguras: farmacias direct – farmacia online barata y fiable

 394. pharmacie en ligne livraison europe: pharmacie en ligne france livraison internationale – Pharmacie sans ordonnance

 395. farmacias online seguras en espaГ±a п»їfarmacia online espaГ±a farmacia online barcelona

 396. apotheke online: online apotheke versandkostenfrei – eu apotheke ohne rezept

 397. Farmacie online sicure: farmacie online affidabili – top farmacia online

 398. online apotheke: online apotheke gГјnstig – internet apotheke

 399. Achat mГ©dicament en ligne fiable: Levitra acheter – pharmacie en ligne avec ordonnance

 400. valtrex online open – valtrex danger valtrex online nameless

 401. pharmacie en ligne avec ordonnance kamagra en ligne pharmacie en ligne livraison europe

 402. pharmacie en ligne france livraison internationale: п»їpharmacie en ligne france – trouver un mГ©dicament en pharmacie

 403. pharmacie en ligne avec ordonnance: levitra generique prix en pharmacie – pharmacie en ligne avec ordonnance

 404. Pharmacie Internationale en ligne: kamagra pas cher – pharmacies en ligne certifiГ©es

 405. Achat mГ©dicament en ligne fiable: Levitra acheter – Pharmacie en ligne livraison Europe

 406. claritin pills include – loratadine include loratadine above

 407. https://cenligne.shop/# pharmacie en ligne fiable

 408. pharmacie en ligne pas cher: Levitra pharmacie en ligne – trouver un mГ©dicament en pharmacie

 409. Viagra gГ©nГ©rique sans ordonnance en pharmacie Acheter du Viagra sans ordonnance Viagra homme sans prescription

 410. Viagra vente libre pays: Viagra generique en pharmacie – Sildenafil teva 100 mg sans ordonnance

 411. Viagra sans ordonnance 24h: Meilleur Viagra sans ordonnance 24h – Viagra sans ordonnance pharmacie France

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *